Билки и подправки

Чесън – 13 лечебни ползи, как и колко се приема. Възможни странични ефекти

Д-р Денислав Кехайов
Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Чесънът е истинска „суперхрана“ – намалява кръвното, намалява холестерола, дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно. В тази статия ще разберете конкретните ползи на чесъна за здравето, по колко и как трябва да се консумира, какви странични ефекти може да има.

1Какво съдържа чесънът

Важно: Ако търсите имуностимулатори, прочетете статията за най-ефективните методи за подсилване на имунната система.

Чесънът (Алиум сативум) е растение с много доказани лечебни свойства, с право наричано „суперхрана“.

Може да се консумира суров пресен или стар, на прах, под формата на екстракт или масло.

Най-често се ползва главата на чесъна, която се състои от 4-20 скилиди.

Основните му ползи за здравето са сърдечносъдови и противоинфекциозни.

България е в челните места по смъртност от сърдечносъдови заболявания (инфаркт, инсулт и др.). Прочетете повече за инсулта – исхемичен, микроинсулт и симптомите на инсулта.

Ползите от чесъна се дължат на сяросъдържащи вещества, които се отделят при смачкването на скилидата – алицин и производните му.

При смачкването се отделя водороден сулфид (H2S), на който се дължи характерния „чеснов мирис“ и впоследствие неприятен дъх. В края на статията има методи за елиминирането му.

За да получите всички максимална полза от чесъна, скилидите трябва да се смачкат (режат, дъвчат) преди готвене или директна консумация. При този контакт с въздуха, от алиина се образува алицин.

Алицинът сам или чрез производните си молекули действа защитно в тялото.

Може да прочетете статиите за други силно ефективни подправки, чайове, добавки – куркума (противовъзпалително), чай каркаде (намалява кръвното, холестерола), джинджифил (противовъзпалително, за стомашно-чревни оплаквания), ехинацея (имунитет).

2Доказани лечебни ползи на чесъна при хора

Лечебни ползи от прием на чесън 
Върху Ефект Информация
Кръвно налягане Чесънът значимо намалява кръвното при хипертоници (с около 10mmHg). При хора с нормално кръвно действа по-слабо. Ефектът е сравним с този на някои лекарства за хипертония.
Общ холестерол Чесънът умерено намалява общия холестерол.
„Добър“ HDL-холестерол + Умерено увеличава „добрия“ холестерол (HDL-C).
„Лош“ LDL-холестерол Чесънът силно намалява „лошия“ холестерол (LDL-C).
Триглицериди Слабо понижава триглицеридите. Комбинирайте с друго, например рибено масло или чай каркаде за максимален ефект.
Атеросклероза Слабо забавя растежа на атеросклеротичните плаки при дългосрочен прием. Плаките водят до стеснения и запушвания на кръвоносните съдове – основна причина за инфаркти и инсулти.
Азотен оксид + Чесънът значимо увеличава образуването на азотен окис в кръвоносните съдове. Така съдовете се разширяват и се забавя растежа на атеросклеротичните плаки.
Окисление на LDL Слабо намалява окислението на LDL частиците. Така забавя прогресията на атеросклеротичните плаки по друг механизъм.
Тромбоцитна агрегация Умерено намалява тромбоцитната агрегация при високи дози („разрежда кръвта“). Може да доведе до кървене при едновременен прием с Аспирин, Клопидогрел, Синтром.
Честота на боледуване от инфекции Чесънът силно намалява честотата на боледуване от дихателни инфеции при високи дози. Ефективен за профилактика през зимата, особено в комбинация с ехинацея.
Т-лимфоцити + Умерено до силно увеличава броя на Т-лимфоцитите (клетки пазещи от инфекции и ракови клетки) при високи дози.
Интерферон гама + Слабо увеличава интерферон гама. Интерферонът активира имунните клетки.
Интерферон алфа + Слабо до умерено увеличава интерферон алфа, който активира имунните клетки.
Риск от злокачествени заболявания Чесънът умерено намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, панкреас, гърда, простата, миелом.
Продължителност на боледуване Слабо намалява продължителността на боледуване от дихателни инфекции. За чести „настинки“ е ефективна комбинацията с ехинацея.
NK-клетъчна активност + Слабо увеличава активността на NK (natural killers) клетките срещу вируси и ракови клетки.
Симптоми на инфекциозни заболявания Слабо намалява тежестта на симптомите при инфекции.
Простатна хиперплазия (ДПХ) Чесънът значително намалява размера на простата при дългосрочен прием. Подобрява симптомите при увеличена простата.
Простатно-специфичен антиген (PSA) Значимо намалява PSA при дългосрочен прием.
Издръжлилвост при хора с ИБС + Приемът на чесън увеличава възможната физическа активност преди появата на гръдна болка при хора с исхемична болест на сърцето.
Симптоми на простатна хиперплазия (ДПХ) Слабо редуцира симптомите при простатна хиперплазия, поради намаляването размера на простатата.
Хепатопулмонален синдром Умерено намалява симптомите при хепатопулмоналния синдром при дългосрочен прием.
Антиоксиданти + Приемът на чесън слабо увеличава концентрацията на антиоксиданти.
Чернодробни ензими Слабо намалява някои от чернодробните ензими (АЛАТ).
Натрупване на тежки метали Чесънът силно намалява натрупването на тежки метали в тялото при дългосрочен прием. Има ефективност сходна с Д-пенициламин. При хора, които работят в такава среда, чесънът е задължителна профилактика.
Орални инфекции Умерена антибактериална активност срещу често срещани бактерии в устната кухина.
Чревни инфекции Чесънът има умерена активност срещу болестотворни бактерии в червата, глисти и др.

3Възможни лечебни ползи на чесъна при хора, доказани лабораторно

Важно: Има разлика между ползите, доказани при тестове с хора и лабораторно (с животни и петрита). Много от лабораторно доказаните ползи на практика не могат да се осъществят в човешкото тяло или ефектът е намален до минимум.

Лечебни ефекти от прием на чесън (доказани лабораторно)
Върху Ефект Информация
Костна маса + Неуточнен защитен ефект върху загубата на костна маса след менопауза.
Хеликобактер пилори Възможен умерен бактерициден (убиващ бактерии) ефект върху Хеликобактер пилори. Хеликобактер пилори е асоцииран с язвите на стомаха и дванадесетопръстника.
Чернодробна увреда Възможен слаб защитен ефект спрямо алкохолна чернодробна увреда при предварителен прием на чесън.
Кръвна захар Чесънът има незначителен понижаващ ефект върху кръвната захар. Прочетете повече за нормите и повишената кръвна захар на гладно и след хранене.
Симптоми на стареене Слаб до умерен ефект върху симптомите на стареене (намаление на физически потенциал, неврологични симптоми, сексуална функция и др).

4Странични ефекти на чесъна

Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Най-честият страничен ефект на чесъна е неприятният дъх след консумацията му. Зависи от това колко чесън се приема и под каква форма. Суровият пресен чесън мирише най-много, старият по-малко, а екстрактите са с почти елиминирана миризма. За да я намалите максимално, можете да ползвате методите в края на статията.

Най-честите странични ефекти на чесъна са неприятният мирис на дъха и потта и стомашно-чревни неразположения.

 • Странични ефекти при прием на чесън:
 • „Чеснов“ мирис на дъха и потта;
 • Киселини;
 • Гадене;
 • Подуване на корема;
 • Чревни газове;
 • Диария.

Чесънът във високи дози може да има антикоагулантни („разреждащи кръвта“) свойства. Не трябва да приемате високи дози чесън, ако сте на лечение със Синтром, Аспирин, Клопидогрел и др. сходни медикаменти.

При високи дози (над 6-7 големи скилиди) е възможен токсичен ефект върху тестисите при мъжете.

При гладуване токсичността на чесъна се проявява по-лесно. Трябва да се внимава с високите дози и особено с чесновото масло или екстрактите.

Новите статии

Възможна е алергия към чесъна и съответно към всички продукти, които го съдържат.

Суровият чесън може силно да раздразни кожата, ако се приложи смачкан директно върху нея. Подобно лечение с чесън се практикува при лечението на външни хемороиди и не се препоръчва.

Чесънът взаимодейства негативно с някои лекарства. Винаги четете листовките.

 • Взаимодействия на чесъна с лекарства:
 • Антикоагуланти, антиагреганти – Синтром, Аспирин, Клопидогрел и др.
 • Лекарства за ХИВ/СПИН.
 • Изониазид.
 • Контрацептиви.
 • Нестероидни противовъзпалителни (обезболяващи).

5Кой не трябва да приема чесън

Чесънът не трябва да се приема при редките случаи на алергия.

Ако имате обострен гастрит, ГЕРБ (рефлукс) или язва, изчакайте с консумацията, докато симптомите не отминат напълно.

Ако приемате лекарства за „разреждане на кръвта“, не прекалявайте с чесъна и следете за симптоми на кървене – ясна кръв в изпражненията (кървящи хемороиди), черни изпражнения и др.

6Как и в какви дози се приема чесънът

Скилиди чесън.
За да знаете колко чесън е препоръчително да консумирате с храната – на снимката има средно големи и няколко големи скилиди. Дозата, при която има ползи за здравето, не е чак толкова висока – няколко скилиди дневно.

За да е ефективен, минималният прием на чесъна е 2-3 средноголеми скилиди дневно. Консумират се с храна, не на гладно, за да не дразнят стомаха.

Не приемайте скилидите наведнъж, а отделно, например сутрин, обед и вечер. Ефектите му са краткотрайни (минути до часове) и трябва да се приема често, за да се поддържат.

Чесънът може да се консумира всеки ден, стига да няма нежелани реакции, описани горе. Дори е препоръчително, имайки предвид краткия му ефект.

Ако миризмата на чесън е проблем, приемайте капсули с отлежал екстракт, който е обезмирисен. Ползвайте и методите в края на статията.

Общата дневна доза от чесновия екстракт са от 500 до 1500мг. дневно. Примерна схема е 3 пъти по 500мг, приети с храна.

Можете да приемате и капсули с чесън на прах. Дозите му са като тези на екстракта – общо 500 до 1500мг. дневно.

Чесънът на прах е обезводнен и стрит суров чесън. Не съдържа алицин, тъй като той е нестабилен и при обработката се превръща в производни молекули.

Липсата на алицин не го прави безполезен – образуваните производни на алицина молекули притежават повечето лечебни свойства на чесъна.

Един грам чесън на прах е еквивалентен на около 3гр. суров чесън (една средно голяма скилида).

Отлежалият чеснов екстракт е разреден в етанол. Предимството му е, че е обезмирисен.

Ако ще готвите чесъна (варене или печене) или ще го консумирате суров, е важно да го смачкате (сдъвчете) предварително.

Не го слагайте в микровълнова, унищожават се лечебните съставки.

Ако не смачкате чесъна преди да го сготвите, няма да се образуват производните на алицина. Така губите намаляването на кръвното налягане и противораковия ефект. Запзват се понижаването на холестерола и антиоксидантния ефект.

Чесновото масло е силно концентрирано и лесно могат да се достигнат максимално препоръчваните дози.

 • Максималните дози чесън дневно са:
 • 4 големи скилиди за 70кг. човек;
 • 5-6 големи скилиди за 90кг. човек;
 • 6-7 големи скилиди за 110кг. човек.

7Как да елиминирате или намалите мириса на чесън

„Чесновият дъх“ може да остане до 24 часа след консумацията на чесън.

Колкото повече чесън се консумира, толкова по-силно дъхът и потта ще миришат на него. Не превишавайте горните дози.

Ако ще го готвите, комбинирайте го с магданоз и копър, които неутрализират миризмата.

Винаги след консумация на чесън мийте зъбите си и особено езика.

Ползвайте чай от мента и лимон, зелен чай, мляко, за да намалите „чесновия дъх“.

За да намалите мириса възможно най-много, ползвайте капсули с чеснов екстракт.

Коментари 14

Коментари (14)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 1. Знаете ли други натурални средства за трайно повишаване на нивата на интерферон алфа? Благодаря!

 2. Здравейте!Обвит във фолио и изпечен във фурната чесън няма мирис.Губи ли полезните си качества,приготвен така?

  1. Изпичането води до загуба на някои от важните съставки, включително и на алиназата, която е нужна за образуването на алицин. Суровият чесън е по-полезен от изпечения.

   Смачкайте чесъна 10 минути преди да го изпечете, за да може да се образува алицин. Алицинът е сравнително устойчив на температура – ще се запази част от здравословните му свойства.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте , д-р Кехайов !
  Извинявам се, че Ви безпокоя , но имам питане. Откриха ми дуоденална язва преди два месеца. От тогава съм на специална диета. Въпросът ми е може ли да консумирам чесън на прах в ястия ?
  Благодаря Ви предварително !

  1. Въпреки че чесънът има антибактериални свойства и ефективност спрямо H. Pylori, консумацията му при активна язва може да я обостри.

   Приключете назначения си курс на лечение успешно и го ползвайте като евентуална превенция.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Инхалация с чесън се прави,като се смачкат 5-6 скилидки в целофаново пликче и поставени на носа,мачкайки пликчето,а с другата ръка,придържайки го ,се получава добър ефект,естествено ,при необходимост и желание за това.

 5. Добро утро, Д-р Кехайов! Много хора поддържат мнението, че чесновите капсули са панацея за хипертония. И че с чеснови капсули са спрели лекарствата за сваляне на високо кръвно. Може ли да се вярва изцяло на чесновите капсули? Аз съм на 62 години, 65 кг, без други заболявания . От две години вземам Ирбек 150 мг ,по половин таблетка сутрин. Изписани са ми след изследвания и преглед и то предимно заради семейната история. Мога ли да разчитам изцяло на чесновите капсули?

  1. Здравейте, г-жо Ганева,

   Чесновите капсули/дражета със сигурност не са панацея при хипертония. В повечето случаи обаче могат да помогнат, а при гранични стойности и да „нормализират“ кръвното, заедно с промяна в начина на живот и диетата.

   Във Вашия случай можете да ги добавите към вече приеманата терапия и да прецените ефекта след определен период.

   Не е уместно да разчитате изцяло на тях без предварително да сте ги изпробвали. Ефектът при различните хора също е различен.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Вярно ли е, че унищожава клебсиела? Може ли да се приема заедно с имуносупресори?

  1. Вярно ли е, че унищожава клебсиела?

   Инфекции с клебсиела не се лекуват с чесън, а с антибиотици. Това не е банална инфекция.

   Може ли да се приема заедно с имуносупресори?

   Не. Чесънът не е подходящ за прием с имуносупресори.

   Ако се касае за инфекция с клебсиела при човек, приемащ имуносупресори – задължително антибиотик и проследяване от лекар.