Куркума, ползи, вреди, ефекти
Куркумата се смята за най-полезната подправка в света. Жълтият й цвят се придава от основната активна съставка – куркумин. Повечето от полезните й ефекти се дължат на него. Единственият и най-значим проблем с куркумина е слабата му резорбция от червата в кръвта.

1Какво съдържа куркумата

Куркумата (Куркума лонга) е подправка, използвана най-често като главна съставка на кърито.

Положителните й здравословни ефекти произлизат от основната активна молекула – куркумин. Джинджифилът също съдържа куркумин в малки количества.

Основното действие на куркумина е противовъзпалително. Куркумата е много ефективна при хора с хронично възпаление и болка – остеоартрит, притискане на нервни коренчета, травми и др.

Куркумата се смята за най-лечебната подправка в света и като такава е най-проучвана. След нея по проучвания са чесънът, канелата, джинджифилът.

Куркумата, колкото и да е полезна, има един голям проблем. Активната й съставка, куркумин, се абсорбира изключително трудно през червата. Дори при свръхдозиране на над 10гр. куркумин от хранителни добавки (не куркума, от нея трябват много супени лъжици), ефектът ще е слаб.

За да премине от червата в кръвта, куркуминът се комбинира с други вещества, които да спомогнат резорбцията му.

Най-често комбинацията е с пиперин (активна съставка на черния пипер).

2Лечебни ползи на куркумата (куркумина), доказани при хора

Ползи от куркума при остеоартрит.
Основният ефект на куркумина е противовъзпалителен. Хора с артритни болки се повляват изключително добре, като при дългосрочен прием на куркумин, симптомите като болка, оток, скованост, могат да намалеят наполовина и повече.
Лечебни ползи от приема на куркума (куркумин)
Върху Ефект Информация
Възпаление Куркумата умерено до силно намалява всякакъв възпалителен отговор в тялото. Противовъзпалителният й ефект е сравним, дори по-силен от този на някои лекарства. Това е основният й механизъм на действие.
Болка Умерено до силно намалява болка от възпалителен тип – артритна, следоперативна, травми, изгаряния, компресия на нерви и др. При подходяща абсорбция обезболяващият ефект надвишава този на лекарството Парцетамол.
C-реактивен протеин Слабо намалява C-реактивния протеин (CRP), поради противовъзпалителното си действие.
Артритни симптоми Куркумата умерено намалява симптомите на остеоартрита – болка, скованост, оток при продължителен прием.
Оток Намалява отока от възпалителен тип.
Антиоксиданти Куркумата умерено увеличава активността на антиоксидантните ензими. Това е единият от механизмите, с които предпазва от злокачествени заболявания.
Депресия Слабо до умерено намалява депресивните симптоми при продължителен прием.
Триглицериди Възможно слабо намаление нивата на триглицеридите. Може да се комбинира с омега 3, чай каркаде.
“Добър” HDL-холестерол Куркуминът слабо увеличава “добрия” HDL-холестерол. Може да се комбинира с друго, например чесън, за още по-добър ефект.
Общ холестерол Възможно слабо понижение на общия холестерол. За максимален ефект може да се комбинира с друго.
Азотен оксид Куркуминът умерено увеличава концентрацията на азотен оксид, водещ до разширение на кръвоносните съдове и подтискане на атеросклерозата.
Злокачествени заболявания Слабо намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, рак на простатата и др.
Чревни възпалителни заболявания Куркуминът слабо до умерено намалява симптомите на Болест на Крон и улцеративен колит. Ефективен в поддържането на по-дълготрайни ремисии.
Инсулинова чувствителност При хора с метаболитен синдром (състоянието преди диабет тип 2), куркумата слабо увеличава инсулиновата чувствителност.
Инсулинова секреция При хора с метаболитен синдром, куркумата слабо увеличава инсулиновата секреция.
Деменция Слабо намалява умствения упадък с напредване на възрастта.
Кръвоснабдяване на тъканите Слабо увеличение в кръвоснабдяването, дължащо се на разширението на кръвоносните съдове.

3Лечебни ползи на куркумата (куркумина), доказани при лабораторни изследвания

Лечебни ползи от приема на куркума (куркумин)
Върху Ефект Информация
Съсирване на кръвта Куркумата умерено до силно намалява тромбоцитната агрегация (“разрежда кръвта”). Така намалява риска от тромбообразуване.
Тревожност Възможно слабо намаляване на симптомите при тревожно разстройство.
Сърдечна тъкан Куркумата е възможно слабо да намали уголемяването на сърцето, дължащо се на хипертония.
Диабетна ангиопатия Възможно намаление на увредата на кръвоносните съдове при диабет.
Диабетна нефропатия Възможно намаление на увредата на бъбреците (съответно и на протеинурията) при диабет.
Наднормено тегло Възможно намаление растежа на мастните клетки. Това доказано снижава хроничното възпаление при наднормено тегло.

4Странични ефекти на куркумата (куркумина)

Страничните ефекти при дози куркумин до 6гр. дневно са минимални и се ограничават до подуване на корема, газове (флатуленция) и жълто оцветяване на изпражненията.

Други възможни странични ефекти са:

 • Гадене;
 • Диария;
 • Увеличен риск от кървене;
 • Увеличени чернодробни ензими;
 • Увеличени контракции на жлъчния мехур, на матката при бременни;

Също както чесъна и джинджифила при високи дози е възможно усилване на действието на лекарства, “разреждащи кръвта”, като Синтром, Аспирин, Клопидогрел.

При външно кожно приложение на куркума е възможно развитие на дерматит (екзема).

5Кой не трябва да приема куркума (куркумин)

Хора, на които предстои операция, трябва да прекратят приема на куркума няколко дни преди нея, поради увеличения риск от кървене.

Новите статии

При камъни в жлъчката (жлъчнокаменна болест), дискинезия на жлъчния мехур, ГЕРБ, хеморагична диатеза, трябва да се подхожда внимателно към високите дози куркума.

6Как се приема куркумата (куркумина)

Таблетки с куркумин (куркума) - ползи и странични ефекти.
Куркуминът в таблетките на хранителните добавки трябва задължително да е комбиниран с пиперин – активната съставка от черния пипер. По този начин абсорбцията на куркумина се повишава до 20 пъти и реално могат да се осъществят всичките му лечебни свойства. Напоследък се правят нови, микронизирани (оситнени), форми на куркумина с по-висока степен на абсорбция.

Ако ще приемате куркума под формата на подправка, трябва да я комбинирате задължително с черен пипер, за по-добро усвояване на куркумина.

Иначе единственият достатъчно силен ефект ще е противовъзпалителният в червата. Без пиперина от черния пипер, куркуминът няма да премине през червата в кръвта.

Пиперинът увеличава бионаличността на куркумина до 20 пъти.

Куркуминът е мастноразтворим, затова храненето в което ще добавяте куркумата и пипера трябва да съдържа мазнини. Това ще увеличи абсорбцията му.

При прием на куркума за възпалителни чревни заболявания, ефективни дози са от 2 до 4гр. дневно, без да е нужно да се комбинира с черен пипер.

Ако приемате хранителна добавка с куркумин, дозата е 500мг – 2000мг. дневно.

Отново, добавката трябва да е комбинирана с пиперин, иначе ефектите ще са минимални.

Възможно е да приемате и новите форми на куркумина, които не са смесени с пиперин, но са допълнително оситнени и с по-висока абсорбция.

Коментари

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Започнах да пия по 1 чаена лъжичка куркума с малко чер пипер мед и мляко. Харесва ми и чакам с нетърпение да си изпия дозата.

 2. Здравейте,
  Намирам ценна информация тук. Бихте ли уточнили някои неща, които ме интересуват допълнително.
  1) Какво е процентното съдържание на куркумин в куркумата на прах, която се продава в търговската мрежа?
  2) За да си набавя необходимата дневна доза от 2000 г куркумин, трябва да изчисля съответното количество куркума на прах която да консумирам. Ако това са няколко супени лъжици на ден, няма ли да има някакъв вреден ефект от други съставки в куркумата.
  3) Какво количество черен пипер трябва да добавям към куркумата на прах, за да подобря бионаличността на куркумина?