Билки и подправки

Куркума – 11 лечебни ползи, как се приема (подправка, капсули, пиперин), противопоказания

Д-р Денислав Кехайов
Куркума, ползи, вреди, ефекти
Куркумата се смята за най-полезната подправка в света. Жълтият й цвят се придава от основната активна съставка – куркумин. Повечето от полезните й ефекти се дължат на него. Единственият и най-значим проблем на куркумина (който ще научите как да елиминирате) е слабата му резорбция от червата в кръвта. В статията са описани ползите на куркумата за здравето (доказани и не), как се приема за максимален ефект и възможните нежелани реакции.

1Какво съдържа куркумата

Важно: Ако търсите имуностимулатори, прочетете статията за най-ефективните методи за подсилване на имунната система.

Куркумата (Curcuma longa) е подправка, използвана най-често като главна съставка на кърито.

Положителните й здравословни ефекти произлизат от основното ѝ активно вещество – куркумин. Джинджифилът също съдържа куркумин в малки количества. Прочетете повече за ползите за здравето при прием на джинджифил.

Основното действие на куркумина е противовъзпалително.

Куркумата е много ефективна при хора с хронично възпаление и болка – остеоартрит (на коляното – гонартроза, на тазобедрената става – коксартроза), притискане на нервни коренчета (дископатии с изтръпване на краката, болка в краката), травми и др.

Куркумата се смята за най-лечебната подправка в света и като такава е най-проучвана. След нея по проучвания са чесънът, канелата, джинджифилът.

Приемът на куркума или добавки с куркумин за горните цели има един основен проблем. Куркуминът се абсорбира изключително трудно през червата.

Дори при свръхдозиране на над 10гр. куркумин от хранителни добавки (не куркума, от нея ще трябват много супени лъжици), ефектът ще е слаб.

За да премине от червата в кръвта, куркуминът се комбинира с други вещества, които да увеличат резорбцията му в червата.

Най-често комбинацията е с пиперин (активна съставка на черния пипер). Нататък в статията са обяснени дозите и начина на прием.

2Ползи за здравето при прием на куркума (куркумин), доказани при хора

Ползи от куркума при остеоартрит.
Основният ефект на куркумата е противовъзпалителен. Хора с артритни болки се повляват изключително добре. При дългосрочен прием на куркума (куркумин), симптоми като болка, оток, скованост, могат да намалеят наполовина и повече.
Лечебни ползи от приема на куркума (куркумин)
Върху Ефект Информация
Възпаление Куркумата умерено до силно намалява всякакъв възпалителен отговор в тялото. Противовъзпалителният й ефект е сравним, дори по-силен от този на някои лекарства. Това е основният й механизъм на действие, който обяснява повечето от описаните долу ефекти.
Болка Умерено до силно намалява болка от възпалителен тип – артритна, следоперативна, травми, изгаряния, компресия на нерви и др. При подходяща абсорбция (куркума с черен пипер, куркумин с пиперин) обезболяващият ефект може да надвиши този на лекарството Парцетамол.
C-реактивен протеин Слабо намалява C-реактивния протеин (CRP), поради противовъзпалителното си действие.
Артритни симптоми При продължителен прием куркумата умерено намалява симптомите на остеоартрита – болка, скованост, оток.
Оток Намалява отока от възпалителен тип. Прочетете повече за възможни причини за отоци на краката, глезените, ходилата.
Антиоксиданти Куркумата умерено увеличава активността на антиоксидантните ензими. Това е единият от механизмите, с които предпазва от злокачествени заболявания.
Депресия Слабо до умерено намалява депресивните симптоми при продължителен прием.
Триглицериди Възможно слабо намаление нивата на триглицеридите. За максимален ефект може да се комбинира с омега 3, чай каркаде, подходяща диета.
„Добър“ HDL-холестерол + Куркуминът слабо увеличава „добрия“ HDL-холестерол. За максимален ефект може да се комбинира с чесън.
Общ холестерол Възможно слабо понижение на общия холестерол.
Азотен оксид + Куркуминът умерено увеличава концентрацията на азотен оксид в стените на кръвоносните съдове. Това води до разширяването им – възможно слабо понижение на кръвното налягане и потискане на атеросклерозата (стеснения и запушвания на артериите, водещи до инфаркти, инсулти и др.).
Злокачествени заболявания Слабо намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, рак на простатата и др.
Чревни възпалителни заболявания Куркумата слабо до умерено намалява симптомите на Болест на Крон и улцеративен колит. Ефективна е в поддържането на по-дълготрайни ремисии.
Инсулинова чувствителност При хора с метаболитен синдром (състоянието преди диабет тип 2), куркумата слабо увеличава инсулиновата чувствителност. Прочетете повече за нормалната и повишена кръвна захр на гладно и след хранене.
Инсулинова секреция + При хора с метаболитен синдром куркумата слабо увеличава инсулиновата секреция.
Деменция Слабо намалява умствения упадък с напредване на възрастта.
Кръвоснабдяване на тъканите + Възможно слабо увеличение в кръвоснабдяването, дължащо се на разширението на кръвоносните съдове (описания горе азотен оксид).

3Лечебни ползи на куркумата, доказани при лабораторни изследвания

Важно: За разлика от доказаните при хора ефекти, много от лабораторно доказаните на практика не могат да се осъществят в човешкото тяло или ефектът е намален до минимум.

Ползи за здравето при прием на куркума (куркумин), доказани в лабораторни условия
Върху Ефект Информация
Съсирване на кръвта При прием на куркума е възможно намаляване на тромбоцитната агрегация („разреждане на кръвта“). Това е и един от основните рискове при приема на високи дози – потенциално кървене, ако се комбинира с някои лекарства (Аспирин, Клопидогрел, Синтром и др).
Тревожност Възможно слабо намаляване на симптомите при тревожно разстройство.
Сърдечна тъкан Куркумата е възможно слабо да намали уголемяването на сърцето, дължащо се на хипертония.
Диабетна ангиопатия Възможно намаление на увреждането на кръвоносните съдове при диабет (диабетна ангиопатия).
Диабетна нефропатия Възможно намаление на увредата на бъбреците (съответно и на протеинурията) при диабет.
Наднормено тегло Възможно намаление растежа на мастните клетки. Това доказано снижава хроничното възпаление при наднормено тегло.

4Странични ефекти при прием на куркума

При повечето хора страничните ефекти при прием на куркума са минимални и се ограничават до стомашно-чревни – подуване на корема, газове (флатуленция) и жълто оцветяване на изпражненията.

Също както чесъна и джинджифила при високи дози е възможно усилване на действието на лекарства, „разреждащи кръвта“, като Синтром, Аспирин, Клопидогрел.

 • Възможни странични ефекти при прием на куркума (куркумин):
 • Гадене, подуване на корема, флатуленция;
 • Диария, жълто оцветяване на изпражненията;
 • Увеличен риск от кървене;
 • Увеличени чернодробни ензими;
 • Увеличени контракции на жлъчния мехур, на матката при бременни;

При външно кожно приложение на куркума е възможно развитие на кожно възпаление (дерматит, екзема).

5Кой не трябва да приема куркума (куркумин)

При предстояща хирургична операция трябва да се спре приема на куркума няколко дни преди нея, поради увеличения риск от кървене.

Новите статии

При камъни в жлъчката (жлъчнокаменна болест), дискинезия на жлъчния мехур, ГЕРБ (рефлукс), хеморагична диатеза (заболяване със склонност към кървене), трябва да се внимава с високите дози куркума.

6Как се приема куркумата (куркумина) за максимален ефект. Пиперин.

Таблетки с куркумин (куркума) - ползи и странични ефекти.
Куркумин с пиперин.Куркуминът в хранителните добавки трябва задължително да е комбиниран с пиперин – активната съставка от черния пипер. По този начин абсорбцията на куркумина се повишава до 20 пъти и реално могат да се осъществят всичките му лечебни свойства. Напоследък се правят нови, микронизирани (оситнени) форми на куркумина с по-висока степен на абсорбция.

Важно: Ако ще приемате куркума под формата на подправка в храната, трябва да я комбинирате задължително с черен пипер, за по-добро усвояване на куркумина. За една чаена лъжица куркума е достатъчен връх на 1 ч.л. черен пипер.

В противен случай единственият достатъчно силен ефект ще е противовъзпалителният в червата. Без пиперина (активна съставка в черния пипер), куркуминът няма да премине през червата в кръвта.

Пиперинът увеличава бионаличността (количеството преминало в кръвта) на куркумина до 20 пъти.

Важно: Куркуминът е мастноразтворим. Също като мастноразтворимите витамини A, D, E, K, храненето в което ще добавяте куркумата и пипера задължително трябва да съдържа мазнини. В противен случай отново няма да преминат през червата.

При прием на куркума за възпалителни чревни заболявания, ефективни дози са от 2 до 4гр. дневно. В този случай не е нужно да се комбинира с черен пипер.

Ако приемате хранителна добавка с куркумин, дозата е 500мг – 2000мг. дневно.

В добавката куркуминът трябва да е комбинирана с пиперин, иначе ефектите ще са минимални.

Възможно е да приемате и новите форми на куркумина, които не са смесени с пиперин, но са допълнително оситнени и с по-висока абсорбция.

7Някои рецепти с куркума

За оптимален противовъзпалителен ефект при прием на куркума (с черен пипер), приемът трябва да е ежедневен, по 2-3 пъти дневно.

Това значи, че търсенето на конкретни рецепти не е практично. Просто се уверете, че в храненето има достатъчно мазнини, преди да добавите куркумата с пипера.

Лесна комбинация е с мляко, ако го консумирате.

Някои хора правят чай с куркума, лимонов сок, мед и т.н. В тези чайове няма мазнини.

Ако се търси значителен противовъзпалителен ефект, пиенето на такива чайове между храненията не е удачно. Трябва да са след хранене с мазнини.

Коментари 28

Коментари (28)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 1. Започнах да пия по 1 чаена лъжичка куркума с малко чер пипер мед и мляко. Харесва ми и чакам с нетърпение да си изпия дозата.

 2. Здравейте,
  Намирам ценна информация тук. Бихте ли уточнили някои неща, които ме интересуват допълнително.
  1) Какво е процентното съдържание на куркумин в куркумата на прах, която се продава в търговската мрежа?
  2) За да си набавя необходимата дневна доза от 2000 г куркумин, трябва да изчисля съответното количество куркума на прах която да консумирам. Ако това са няколко супени лъжици на ден, няма ли да има някакъв вреден ефект от други съставки в куркумата.
  3) Какво количество черен пипер трябва да добавям към куркумата на прах, за да подобря бионаличността на куркумина?

  1. Куркуминът е от 3 до 5% от теглото на куркумата. За 2000мг куркумин са нужни около 40-60гр. куркума, което е много. Пиперинът в черния пипер е сходен като количество – около 5% от общото тегло.

   В изследванията с показана завишена абсорбция съотношението е било 20мг пиперин към 2000мг куркумин – 1/100. Т.е. ако ползвате 1 ч.л. куркума, черният пипер е минимално количество.

   За подправките в търговската мрежа надали някой ще Ви каже конкретни цифри.

   Ако желаете подобни дозировки, можете да закупите комбинирани хранителни добавки куркумин/биоперин в съответното съотношение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  1. Аз ползвам вече година ,всяка сутрин по 1 супена лъжица куркума/вечерта сложена с малко топла вода/ ,плюс 1 чаена лъжичка канела и половин кофичка кисело мляко.Прекалил ли съм? Имам сърдечна недостатъчност, стентове, запушена артерия на бедрото,ХОББ, диабет.

 3. Здравейте. Аз също се интересувам в какво количество куркума на прах от търговските вериги се съдържа дневната препоръчителна доза куркумин. Също така какво количество черен пипер е необходимо за тази дневна доза куркума.
  Благодаря

 4. За полипи в носа например – имаше статии за прием на 1 чаена лъжичка куркума със щипка черен пипер и мед, сутрин на гладно. И вечер преди лягане – прясно мляко – по възможнос козе, ако не заместител – аз лично предпочитам – орехово, отново с лъжичка чаена куркума и щипка черен пипер.

  1. Здравейте, Стеф,

   С противовъзпалителното си действие куркума с черен пипер теоретично биха могли да помогнат при възпаление в носната кухина. При всички случаи обаче е уместен контрол от УНГ специалист.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте и поздрави и благодарности за добрата статия.
  Напоследък виждам че продават корени куркума. Как и в какво количество бу трябвало да я приемаме. Ако я сложим в супа, след варене ще намали ли ефекта й?
  Благодаря

  1. Здравейте, г-н Йосифов,

   Не мога да отговоря на въпроса Ви. При налични оплаквания смятам, че е уместно да се придържа към доказаните форми и дози.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте д-р Кехайов!
  Може ли да се пие разтвор с капки етерично масло от куркума ? Прочетох някъде 2-3 к-ки в 120мл вода, изпих го,но после се притесних,че може да съм сгрешила .
  Благодаря и бъдете здрав!

  1. Здравейте, г-жо Мутафчиева,

   Защо да приемате недостатъчно проучени форми, когато има достатъчно доказателства за куркумата на прах / куркумин + биоперин и т.н.?

   От приетата от Вас еднократна доза надали ще има странични реакции.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Здравейте,в едни коментари някой беше задал въпрос дали може да си консумира куркум при епилепсия,но никой не беше отговорил.Противопоказна ли е куркумата в такъв случай?

 8. Здравейте! Приемам куркумин от началото на септември. Трябва ли да правя почивки, в какви интервали и с каква продължителност или мога да ги пия без прекъсване примерно 6 месеца? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Ако нямате нежелани реакции, приемът може да продължава дълго време. За подобни хранителни добавки (противовъзпалителни, антиоксидантни) ползата е максимална именно при продължителен прием.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте !
  Въпросът ми е следният мога ли да добавям куркумата към Смутитата си които си правя. Интересува ме какви полезни свойства може да има в смутито, и колко често да я ползвам в него.П.С нямам никакви здравословни проблеми и съм активен спортист.

  1. Здравейте,

   Можете да я добавяте към смутита, стига да има мазнини
   в тях. Ако искате системен ефект – с черен пипер в смутито.

   Възможните ползи са описани в таблиците на статията. Никой не може да Ви каже какви ще са те при Вас. Затова са „възможни“. Ако сте клинично здрав, съмнително е дали ще имате осезаема разлика, но може да подобри някои кръвни показатели. Колко често, за да има значим ефект – ежедневно.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 10. Здравейте, Д-р Кехайов!
  Мога ли да приемам Куркума, при хроничен Панкреатит?
  При това заболяване, се забраняват доста подправки.
  Благодаря предварително!

 11. Може ли да се пие по една чаена лъжичка куркума разтворена във вода всеки ден Куркумата е закупена от био магазин .Пия само лекарства за високо кръвно

 12. В момента взимам Биокуркума с черен пипер и джинджифил-капсули
  Съдържание на 1капсула-717mg Curcuma, 20 mg Ingwer, 20 mg Schwarzer Pfeffer.
  По колко капсули на ден е разумно да се приемат?
  От няколко месеца лекувам възпален седалищен нерв и травма на др.коляно като на последното се установи, че имам възпаление и вода в него.
  Въпросът ми е по колко капсули да взимам от хран.добавка.На опаковката пише по 6 капсули на ден, но се страхувам да не е много.
  Благодаря предварително за отговора Ви като специалист!

 13. При възпаление в коляното и оток каква е дневната доза на капсули куркума с чер пипер?
  Кога се приемат преди храна или по време на хранене?
  Благодаря Ви предварително за отговора!

  1. Здравейте, г-жо Велинова,

   Куркумата не е контролирано лекарство, което да е тествано при група от хора и да има фиксирани дози при различните си показания за прием.

   Приемайте по начина и дозировката, дадени на опаковката на продукта Ви. В случая при остро възпаление – по-близо до горната граница на приема, ако нямате нежелани реакции.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов