Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Други

Как трябва да се подготвите и какво да питате по време на преглед от лекар

Как да се подготвите, за да протече максимално бързо и продуктивно прегледът при лекар. Какво задължително трябва да попитате.

Д-р Денислав Кехайов
Въпроси и подготовка при преглед от лекар.
В статията ще научите как да се подготвите, за да протече максимално бързо и продуктивно прегледът при лекар (ОПЛ или специалист). Ще научите и какво точно трябва да попитате по време на прегледа, за да бъде лечението правилно и да намалите до минимум възможността за нежелани лекарствени реакции и усложнения.

1Какво трябва да направите преди прегледа и в началото му

На всеки се случва да има здравословен проблем или причина, за която да посети общопрактикуващия си лекар (ОПЛ) или лекар специалист.

В този случай първото нещо, което трябва да се направи, е подготовка за прегледа. Подготовката улеснява и съкращава максимално диагностичния процес.

Обичайно първичните прегледи (за първи път за конкретно оплакване) са с продължителност 15 до 20 мин.

В тези минути трябва да съобщите оплакванията си, лекарят да Ви разпита, разгледа документацията, да Ви прегледа, назначи изследвания (евентуално), назначи лечение и да Ви даде разяснения за всичко.

15-20 минути поначало е гранична продължителност – често се превишава и всяко забавяне ще навреди малко или много на диагностиката и назначаването на лечението.

Пример: Значителна част от забавянето при прегледите се дължи на недостатъчна подготовка на пациента – не носи документи, не ги е подготвил, за да ги даде бързо, не е премислил предварително оплакването си, носи неподходящо облекло и т.н.

Липсата на подготовка води до множество допълнителни въпроси, изчакване и забавяне, което се натрупва с всеки следващ преглед.

Лекарят започва да бърза и за да компенсира закъснението скъсява изследванията или разясненията за предписаното лечение.

В крайна сметка потърпевш е неподготвеният пациент, който често остава с чувство за „претупан преглед“.

Ако пък лекарят изчака всичко и не компенсира закъснението, потърпевши са всички след неподготвения пациент, които ще чакат повече.

 • Какво трябва да направите преди прегледа:
 • Формулирайте точно оплакването си и помислете над него – всяко оплакване си има характеристики, за които лекарят най-вероятно ще Ви разпита. Характеристиките насочват към едни заболявания и изключват други.

  Например, ако кажете „Имам болки в крака“, ще Ви бъдат зададени множество последващи въпроси – кой крак, къде точно, от колко време, каква е болката, кога се появява, кое я облекчава и т.н.

  Ако не сте подготвени, ще мислите на място и е възможно да не можете да отговорите точно в момента на прегледа. Затова се подгответе преди него. Така ще насочите лекаря и ще остане повече време за изследвания и разяснения.

  Стъпките за правилно представяне на основното оплакване и информацията са дадени в статията как се съобщават правилно оплаквания при преглед от лекар специалист.

  Ако не сте я прочели – прочетете я и се върнете обратно в тази статия.

 • Пригответе цялата медицинска документация – преди прегледа съберете всички документи, който може да потрябват. Това включва направления, кръвни изследвания, рентгенови снимки, амбулаторни листове от предишни прегледи, епикризи и др.

  Ако са много – сортирайте ги по заболяване и дата. Често се случва да се търси документ с минути в папки и джобове.

  Не мислете, че можете да „кажете“ какво пише в медицинските документи, ако не ги носите/забравите. В тях има важни детайли, на които не обръщате внимание или не разбирате.

  Още с влизането при лекаря поздравете и дайте направлението/фактурата (ако е лекар специалист и има такова).

  След като разкажете за основното си оплакване (според статията горе), веднага предоставете на лекаря другите медицински документи – изследвания, снимки, епикризи и т.н., за да ги прегледа.

 • Носете подходящо за прегледа облекло – често се случва пациентът да носи прекалено много или неподходящи дрехи и обувки. За прегледа и изследванията често се налага те да се съблекат, което отнема значителна част от времето за прегледа.

  Това време или ще бъде приспаднато от изследванията и разясненията, или ще се забавят всички следващи пациенти.

 • Ако е видимо оплакване, по възможност не мажете с нищо преди прегледа – често се случва видими възпаления или рани да са намазани с кремове, мазила, риванол и т.н.

  Това може да попречи на детайлния им оглед. По възможност преди прегледа не мажете с нищо.

2Какво трябва да попитате лекаря при назначаване и извършване на изследвания

След като разкажете за основното си оплакване и предоставите медицинската документация, лекарят ще Ви прегледа.

Евентуално ще извърши някои изследвания на място (напр. измерване на кръвно налягане, ехография, ЕКГ) и/или ще назначи лабораторни такива (напр. пълна кръвна картина, пикочна киселина, АСАТ и АЛАТ и др).

Важно: Винаги искайте да получите копие на резултатите от изследванията. Изследванията са нещо обективно (числа, размери, снимки), което може да се сравни с точност от преглед до преглед. Дават най-точна представа за прогресията/лечението на заболяването.

Обичайно това не е проблем с лабораторните изследвания. За тях ще си платите отделно и ще получите фиш с резултати.

Важи най-вече за образни и инструментални такива – ехография, ЕКГ, стойности на кръвното налягане, на кръвната захар от глюкомер и т.н.

Дълбок тромбофлебит (флеботромбоза, ДВТ) на крака.
Оточна дясна подбедрица при дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит).

Пример: Имате оток и болка в дясната подбедрица от няколко дни. ОПЛ Ви дава направление за съдов хирург/ангиолог. Специалистът извършва ехография на вените и установява дълбока венозна тромбоза (дълбок тромбофлебит).

Винаги питайте и искайте копие на изследването, дори да трябва да заплатите. Снимките лесно и обективно се сравняват при следващите прегледи. Ще знаете със сигурност ефекта от лечението – разграден ли е тромбът (съсирекът) и колко, проходима ли е вече вената и т.н.

Пример 2: Ако Ви измерят кръвното налягане и не ви кажат точни стойности, а например „високо е/нормално е“, винаги питайте за точните стойности.

И 145/90 е високо, и 190/110 също. Между тях обаче има огромна разлика, както в риска, така и в необходимото лечение.

Искайте копие от резултатите, дори когато „всичко е наред“. Възможно е след време да имате здравословен проблем, свързан с тези изследвания.

Ако имате копие от тях, лекарят ще може обективно да оцени прогресията на заболяването.

3Какво трябва да попитате лекаря при назначаване на лечение

В края на прегледа, ако лекарят постави диагноза, ще Ви назначи лечение.

Лекарят задължително трябва да Ви разясни няколко основни неща, а ако не го направи, Вие трябва да го попитате за тях.

Назначаването на лечението е изключително важен момент, за който често не остава достатъчно време, най-често поради забавяне в предходните етапи (съобщаване на ненужна информация, допълнителни въпроси поради това, че не се носят документи, събличане/обличане и т.н.).

 • Обобщение на долните въпроси:
 • Важно – долните въпроси ще зададете в края на прегледа, ако лекарят не Ви ги е разяснил.
 • Какви усложнения може да има моето заболяване, ако не го лекувам правилно/достатъчно/навреме?
 • Какво е лечението – кои лекарства, в какви дози и в колко часа да приемам? С храна или на гладно? Да избягвам ли алкохол и определени храни докато ги приемам?
 • Колко време да приемам лекарствата? Ако в края на лекарствения курс все още имам оплаквания, какво да направя?
 • Какво да очаквам с това лечение? Обичайно колко бързо се подобряват хора със сходни на моите симптоми? Ако нямам подобрение, какво да направя?
 • Какви са абсолютните противопоказания на тези лекарства? Мога ли да ги приемам?
 • Кои са най-честите нежелани реакции от тези реакции? За какво да внимавам? Ако ги получа, какво да направя?
 • Нужно ли е да идвам отново за вторичен преглед?

Лекарят трябва да Ви разясни при назначаване на лечение (или Вие да питате):

 1. Какво лечение – какви лекарства, в какви дози и в колко часа се приемат. С храна или на гладно.

  Ако приемът е с храна, трябва ли да се избягват някои храни (могат да намалят/усилят ефекта на лекарството).

  Тази информация е налична в листовката на лекарствата (която Вие ще прочетете вкъщи), но винаги питайте и лекаря за нея.

 2. Колко време се приемат лекарствата – това е изключително важно. За остри състояния лечението ще е няколко дни или седмици. За хронични може да е доживотно – постоянно или на курсове.

  Често се случва пациенти с тежки заболявания (напр. прекаран инфаркт) да спират сами част от лечението си, защото „вече са пили тези хапчета цяла година“ и „никой не им е казал да ги продължават“.

  Някои заболявания се лекуват цял живот и спирането на лечението им може да има тежки последици или дори да бъде фатално.

  Важно: Винаги питайте точно колко време да приемате всяко едно от лекарствата.

 3. Какво да очаквате от лечението – бързо ли се очаква да отминат симптомите, какво да правите, ако все още имате симптоми в края на лекарствения курс.
  Жълто-зеленикаво оцветяване при подкожни кръвоизливи и хематоми.
  Жълто-зеленикаво оцветяване при подкожни кръвоизливи и хематоми.

  Пример: Ако имате малък мускулен хематом от травма (кръвоизлив в мускула), вероятно ще Ви изпишат мазила и лекарства през устата. Хематомът се разнася за няколко седмици, а не за дни.

  С лечението видимата синина избледнее, ще стане зелена, после жълта и накрая ще изчезне. Това отнема седмици. Болката ще се повлияе по-бързо – за няколко дни. За да се разнесе отокът също ще са нужни седмици.

  Когато знаете какво и след колко време да очаквате от лечението, лесно можете да прецените достатъчен ли е ефекта и трябва ли да посетите отново лекаря.

 4. Противопоказания – лекарствата имат абсолютни и относителни противопоказания.

  Лекарят винаги трябва да Ви попита за абсолютни противопоказания за всяко изписано лекарство, в противен случай Вие ще питате. Ако има такива, лекарят ще замени лекарството.

  Абсолютните противопоказания са състояния или заболявания, при които изобщо не трябва да приемате лекарството (риск от тежки или животозастрашаващи странични реакции).

  Пример: Имате обострена лумбална дискова херния и болки в левия крак с изтръпване на стъпалото. Лекарят може да изпише диклофенак като противовъзпалително и обезболяващо. Ако имате обаче активна язва на стомаха, няма да го изпише, заради много високия риск от кървене и други усложнения.

  Относителните противопоказания са състояния или заболявания, при които е възможно да има повишен риск за нежелани странични реакции.

  Лекарят може да прецени съотношението полза-риск и ако ползата от лекарството е по-голяма от риска, да го приемате с повишено внимание.

  Пример: При оток и болка в дясната подбедрица ангиологът/съдовият хирург с ехография диагностицира дълбок тромбофлебит (ДВТ). Основно лечение при ДВТ са антикоагулантите – лекарства „разреждащи“ кръвта, които спират нарастването на тромба и образуването на нови.

  Вие обаче имате високо кръвно налягане с чести хипертонични кризи. Това е относително противопоказание – при неконтролирана хипертония и прием на антикоагуланти се увеличава риска от хеморагични инсулти.

  Лекарят ще прецени съотношението полза-риск и може да изпише антикоагуланта, заедно с насочване към кардиолог, за корекция на лекарствата Ви за хипертония.

 5. Възможни нежелани/странични реакции от лечението – всяко лекарство си има потенциални нежелани странични реакции. Лекарят трябва да Ви обясни (или Вие да питате) минимум за най-честите и най-важните такива.

  Допълнително след като закупите лекарството ще прочетете листовката, в която са описани детайлно.

  По този начин ще знаете за какво да следите по време на лечението и ако получите нежелани реакции ще се обърнете отново към лекаря.

  Пример: За кожна инфекция Ви изписват 10-дневен курс с пеницилинов антибиотик. Лекарят Ви съобщава, че най-честите нежелани реакции са алергични (сърбеж, поява на обриви, затруднено дишане) и стомашно-чревни (диария или коремна болка).

  Ако получите която и да е от тях, трябва се обърнете отново към него за корекция на терапията.

 6. Възможни усложнения на заболяването – заболяванията, когато са нелекувани или лекувани недостатъчно/неправилно, често дават усложнения.

  Задължително трябва да знаете какви усложнения може да получите от заболяването си. Ако лекарят не Ви обясни, попитайте го.

  Симптоми при инсулт и микроинсулт - изкривена уста.
  Изкривяване на устните ъгли – симптом на мозъчен инсулт.

  Пример: Сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт или запушване на артериите на крайниците от дългогодишно тютюнопушене, захарен диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и т.н.

  Когато знаете за възможните усложнения, ще можете да следите за техните симптоми и да реагирате навреме, ако ги получите.

  Ще знаете и „от какво се пазите“ с лечението на основното си заболяване.

 7. Дали и кога да се върнете за вторичен преглед – ако има нужда от повторна консултация, лекарят ще Ви каже след колко време да го посетите за вторичен преглед.

  Ако не го спомене, Вие го попитайте нужен ли е вторичен преглед. Често е нужен вторичен преглед след получаване на определени изследвания, за корекция на лечението според резултата и т.н.

  Имайте предвид, че за много състояния не е нужно повторно посещение, освен ако няма усложнения/нежелани реакции от лечението.

  Затова и съотношението отпускани първични към вторични прегледи често е 1.0 към 0.5.

  Важно: Дори лекарят да Ви е казал, че няма нужда от вторичен преглед, ако имате нежелани реакции от лекарствата или усложнение на заболяването, обадете му се за консултация и последващи насоки.

  Лекарят може да Ви извика отново на преглед или да Ви насочи към друг специалист/ОПЛ.

4Какво трябва да попитате, ако в края на прегледа не е поставена диагноза

Случва се да посетите лекар специалист и той да не постави диагноза. Например, ако оплакванията Ви не се дължат на заболяване от неговата специалност.

В този случай ще бъдете насочени към друг лекар с различна специалност.

Важно: Ако не Ви бъде поставена диагноза и Ви пренасочат към друг лекар, винаги питайте за това какви заболявания са отхвърлени по време на прегледа („какво не е“). Попитайте лекаря дали тази информация е включена в амбулаторния лист, който ще получите.

При посещението на следващия лекар задължително предоставете амбулаторния лист от първия преглед. „Какво не е“ е също толкова важно колкото и „какво е“.

По-здрави,
д-р Денислав Кехайов

Коментари 1

Коментар (1)

 1. Пригответе цялата медицинска документация – преди прегледа съберете всички документи, който може да потрябват. Това включва направления, кръвни изследвания, рентгенови снимки, амбулаторни листове от предишни прегледи, епикризи и др.

  Ако са много – сортирайте ги по заболяване и дата. Често се случва да се търси документ с минути в папки и джобове.

  Не мислете, че можете да “кажете” какво пише в медицинските документи, ако не ги носите/забравите. В тях има важни детайли, на които не обръщате внимание или не разбирате.

  Още с влизането при лекаря поздравете и дайте направлението/фактурата (ако е лекар специалист и има такова).

  След като разкажете за основното си оплакване (според статията горе), веднага предоставете на лекаря другите медицински документи – изследвания, снимки, епикризи и т.н.,
  ____________________________________________
  Eeех, къде си мое електронно досие, къде си…