Измерване на пулс
Измерване на пулс на лъчевата артерия. Измерването на пулса ще Ви даде информация за работата на сърцето, състоянието на артериите, сърдечносъдовата адаптация при тренировки, дали са прекалено или недостатъчно интензивни. В тази статия ще научите кой е нормалният пулс – според възрастта, в покой, при тренировки, причини за ускоряването и забавянето му и как да го измерите.

1Какво представлява пулсът и от какво зависи

При съкращението си сърцето изтласква кръв в артериите към органите и крайниците.

Нормално артериите са еластични и при притока на кръв в тях се разтягат, за да я поемат, след което се свиват до началния си размер.

Пулсът е точно това колебание на артериалните стени (разтягане и свиване – пулсиране) при съкращенията на сърцето.

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 в минута. Под 60 пулсът е забавен и се нарича брадикардия. Над 100 пулсът е ускорен и се нарича тахикардия.

Важно: Какви са дадените нормални граници, зависи от това къде четете. Нормите се актуализират и най-често срещаните граници са 60-100, 60-90, 50-100. Ако пулсът ви е близо до едната граница, прочетете последната част на статията.

На определени места, където артериите са повърхностно разположени, пулсът може да се долови чрез лек натиск върху тях с пръсти. Могат да се използват и устройства – апарати за измерване на кръвно налягане, смарт часовници, смартфони и др.

Нормално, когато хората говорят за пулс и честота на пулса, се визира сърдечната честота (СЧ). В почти всички случаи двете са еднакви. Тогава “пулс” и “сърдечна честота” се ползват взаимозаменяемо.

Пример: Измервате 70 пулсации на китката за 1 минута (пулсoва честота). Следователно сърдечната честота (броя съкращения на сърцето в минута) също е 70.

Има заболявания обаче, при които пулсът не отговаря на сърдечната честота. При тях сърдечната честота може да бъде по-висока от доловимия с ръка пулс. В този случаи повишената сърдечна честота ще се диагностицира с електрокардиограма (ЕКГ).

Видим пулс. Пулсът може и да се види на определени места при слаби индивиди, високо кръвно налягане, нисък процент подкожни мазнини.
 • Пулсът зависи от:
 • Възрастта – колкото по-ниска, толкова по-висок пулс. С нарастване на възрастта намалява нормалния пулс. Новородените имат пулс над 100/мин.
 • Тренираността – нетренирани индивиди имат по-висок пулс в покой и при физическа активност от тренирани. Колко по-нисък пулс ще имат тренираните, зависи от вида тренировки – аеробни, анаеробни, нивото на тренираност.
 • Температурата – в топло време пулсът е по-висок. От топлината се разширяват кръвоносните съдове, има изпотяване и загуба на течности. В резултат кръвното налягане спада. Пулсът се повишава, защото сърцето се съкращава по-често, за да се запази кръвооросяването нормално. Прочетете повече за ниското кръвно налягане с ускорен пулс.
 • Емоционалното състояние, стрес – силните емоции увеличават пулса. Няма значение дали са позитивни или негативни (радост, гняв).
 • Позицията на тялото – обичайно има незначителни разлики между пулса в легнало, седнало и изправено положение. Понякога може да има кратко ускорение при изправяне, което отминава за няколко секунди. Ако изправянето е съчетано със замайване и слабост, вероятно е ортостатична хипотония.
 • Някои заболявания – на щитовидната жлеза и сърцето. Щитовидните хормони увеличават пулса (и целия метаболизъм). При повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) пулсът в покой се повишава, при понижена (хипотиреоидизъм) – пулсът намалява. Сърцето обичайно се съкращава ритмично. Има заболявания, при които ритъмът е прекалено бърз или нарушен (аритмии). Например предсърдно мъждене.
 • Прием на лекарства и хранителни добавки – кофеинът в кафето увеличава пулса. По същия начин действат и другите ксантини – теофилин, теобромин в зеления чай, черния чай. Седативни (успокояващи) добавки и лекарства понижават пулса – валериан, диазепам и др.
 • Хранене – при преяждане се отклонява значително количество кръв към червата за храносмилане. В резултат кръвното налягане често спада и пулсът (СЧ) рефлекторно се увеличава. Хората го усещат като сърцебиене след нахранване.

Има различни начини за измерване на пулса. Ето най-честите и най-лесно приложимите.

2Нормален пулс според възрастта, в покой и при тренировки

Нисък и висок пулс при тренировки.
Има формули за изчисляване на максималния пулс (сърдечна честота, СЧ) при тренировка. Спрямо максималната сърдечна честота се подбират таргетни (целеви) граници, които са оптимални за начинаещи, напреднали, изгаряне на мазнини или сърдечносъдова кондиция.

Нормалният пулс за нетрениращи в покой е 60-100 в минута. Пулсът в покой най-често се измерва сутрин след събуждане.

Нормите за пулса се базират основно на възрастта. Жените имат малко по-висок пулс от мъжете, но отново в същите граници, дадени в таблицата.

Възраст

Нормален пулс (сърдечна честота) в покой
Новородени 100-180
До 2 години 80-150
2-10 години 70-110
Нетрениращи над 18 год. 60-100
Трениращи над 18 год. 40-100

Както вече прочетохте – нормите зависят от това къде четете. С времето се актуализират и от различни източници можете да видите 50-100, 60-100, 60-90.

Трениращите имат по-нисък пулс в покой. Често 40-60 без да имат някакви оплаквания.

Нормално е с подобряване на тренираността пулсът в покой постепенно да се понижава. Това показва сърдечносъдовата адаптация към натоварването.

По-ниският пулс е много характерен за аеробни натоварвания (тичане, каране на велосипед, плуване), но анаеробни такива (фитнес) също водят до понижението му.

При понижение на кръвното налягане пулсът често рефлекторно се повишава. Прочетете повече в статията ниско кръвно налягане с повишен пулс.

Съществува формула за изчисляване на максималната сърдечна честота (пулс) при физическа активност (МСЧ). МСЧ = 220 – годините.

Пример: За 34 годишни: 220 – 34 = 186 максимален пулс

Според максималната сърдечна честота (пулс) могат да се изчислят определени граници на пулса (целеви/таргетни стойности) за по-ефикасно изгаряне на мазнини или сърдечносъдова кондиция.

За изгаряне на мазнини ползвайте стойности на пулса близки до долната граница на таргетните. За сърдечносъдова кондиция – по-близо до горната граница.

Ако сте начинаещи, таргетният пулс също е в долните граници. Колкото по-напреднали сте, толкова по-висок таргетен пулс можете да имате по време на упражнения.

Възраст Изчислен максимален пулс Таргетен пулс (60-85% от максималния)
20 200 120 – 170
25 195 117 – 166
30 190 114 – 162
35 185 111 – 157
40 180 108 – 153
45 175 105 – 149
50 170 102 – 145
55 165 99 – 140
60 160 96 – 136
65 155 93 – 132
70 150 90 – 123

Скоростта на нормализиране на пулса след физическа активност е показател за сърдечносъдовата кондиция. Измерете пулса си в края на серията/натоварването и 2 минути след това.

При добра кондиция пулсът спада значително на втората минута. Ако остане повишен, близо до първите стойности, трябва да увеличите почивките или да намалите натоварването.

Новите статии

3Ускорен (“висок”) пулс. Кога трябва да се посети лекар

Под 60 пулсът е забавен и се нарича брадикардия. Над 100 пулсът е ускорен и се нарича тахикардия.

Трениращи и млади, здрави индивиди, често имат пулс в покой 40-60 (брадикардия) без да имат оплаквания. Това не е проблем, а нормална адаптация към натоварванията / “здраво” сърце. Не изисква консултация с лекар.

 • При забавен пулс и някои от следните симптоми има нужда от лекарска консултация:
 • Болка в гърдите;
 • Виене на свят;
 • Слабост;
 • Припадане.

Повишеният над 100 пулс (тахикардия) е нормален при физически упражнения, стрес, висока температура, прием на стимуланти (кофеин и др.).

Във всички тези случаи след премахване на причината (край на тренировка, излекуване, отминаване ефекта на кофеина) пулсът ще се нормализира до 60-100.

 • Не е нормален повишен пулс над 100:
 • Постоянно, без някоя от горните причини.
 • Пристъпно, без някоя от горните причини.
 • Съчетан с някой от следните симптоми – болка в гърдите, главоболие, сърцебиене, безпокойство, слабост, пристъпно изпотяване.

При тези случаи отново има нужда от консултация с лекар.

Нормално пулсът е ритмичен „туп-туп-туп-туп-туп“, с еднаква сила.

Ако не е, напр. „туп-туп–––туп–––туп-туп-туп“, се нарича аритмичен, състоянието – „аритмия“, която може да се дължи на много причини.

Пример: Една “нормална” за млади и здрави хора аритмия е дихателната синусова аритмия. При вдишване пулсът се ускорява, при издишване – забавя. Можете да го изпробвате, ако сте млади, като дишате бавно и дълбоко и измервате едновременно пулса си с пръсти.

Всички други аритмии изискват консултация с лекар (кардиолог), особено при комбинация аритмичен пулс и някой от симптомите горе.

Редките усещания за “прескачане” на сърцето при иначе здрави хора се дължат най-често на екстрасистоли и също са нормални.

Ако обаче “прескачането” зачести, особено при сърдечноболни или възрастни с рискови фактори, е нужна консултация с кардиолог.

43 начина за измерване на пулса

Можете да измервате пулса си в покой или при физическа активност.

Нормалният пулс в покой е 60-100. Максималните и целевите стойности за пулса при тренировка са дадени по-долу в статията.

Измерване на пулс на радиална артерия.
Измерване на пулс на радиална артерия.
 1. Измерване на радиален пулс с пръсти – ако ще измервате пулса си (или чужд пулс) с пръсти, необходимо е да имате смартфон или часовник, за отброяване на секундите.

  С върховете на два или три пръста (2,3-ти или 2,3,4-ти) притискате леко над радиалната (лъчева) артерия. Не се измерва пулс на друг човек с палеца. Той има собствена артерия и при натиск с него се усеща собствения пулс, а не този на другия човек.

  След като усетите пулсациите с пръстите, избройте ги за период от 15 секунди и умножете х 4 (=60 секунди). Друг вариант (по-точен) е да броите за пълните 60 секунди.

 2. Измерване на каротиден пулс с пръсти – принципите са същите като при горния метод. Мястото е различно – ползва се сънната (каротидна) артерия отстрани на гръкляна.
  Измерване на пулс на каротидна артерия.
  Измерване на пулс на каротидна артерия.

  Предимство е по-силният и по-лесно доловим пулс. Никога не притискайте и двете сънни артерии едновременно. Ползвайте метода с отброяване за 15 сек. и умножаване по 4. Не притискайте цяла минута.

 3. Измерване на пулс с устройства – апаратите за кръвно налягане често имат вградена функция за измерване на пулса.

  Можете да използвате също фитнес часовници (напр. Apple Watch), гривни. По-неточни, но все пак ползваеми, са смартфон приложенията (напр. Heart Rate Monitor за Android и Instant Heart Rate за iPhone. Внимавайте с топлината от светкавицата!).

По-здрави,
д-р Денислав Кехайов

Д-р Денислав Кехайов
Имате въпроси относно състоянието си?
Коментари

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Д-р Кехайов, научих много от тази статия. Интересува ме много стойността на пулса, защото мъж на 68 години, с прием на “Тарка”, 180/2, поддържащ кръвно от 128/80, 135/85, 140/90, т.е. кръвното е почти в нормата, но пулсът ми винаги е около 50, мах. до 53. Интересувал се е, но никога лекуващият му лекар не е обръщал внимание. Хипертонията му е от повече от 35 години.Не пие други лекарства, но кръвното му започна често да варира нагоре, а пулсът си остава същият. В момента допълва и с Моксогама. Брагодаря!

  1. Д-р Кехайов,моля за съвет. Често съм с ускорен пулс който варира между90 и 110. Когато е така усещам едно неприятно прескачане на сърцето. Когато ми е нормален за мен около 75-85 това усещане го няма. Правили са ми преглед , кардиограма и снимки на сърцето. Казаха че няма нищо притеснително.Пия Конкорд при нужда по лекия вариант и то по четвъртинка. Без цикъл съм поради биене на золадекс. Моля за съвет дали отново да потърся консултация или какво да правя. Има дни в които всичко е нормално , и поредни дни с ускоряване и прескачане. Ходя всеки ден по почти 40-45 Мин. Но пак нещо става. Моля за съвета Ви.