Апарат за кръвно налягане
Стойностите на кръвното налягане варират през денонощието. Можете да прочетете за вариациите в статията “Кога трябва да измерваш кръвното си налягане“. Освен денонощните вариации, често първото от няколко поредни измервания е най-високо, а последващите по-ниски. Затова при измерване на кръвното налягане вкъщи се усредняват стойностите от 2 поредни измервания през 1-2 минути.

1Кои стойности на кръвното се класифицират като хипертония

Диагнозата артериална хипертония може да бъде поставена на базата измервания в лекарски кабинет, вкъщи и амбулаторно.

  1. Измерване в лекарски кабинет – три измервания през 1-2 минути на ръката с по-високата стойност, взема се средната стойност на последните 2. Диагностичен праг 140/90;
  2. Измерване вкъщи – усреднени стойности от измервания сутрин и вечер в продължение на 3 до 7 дни. При всяко измерване (сутрин и вечер) се измерва 2 пъти през 1-2 минути и се взема усреднената стойност. Накрая се усредняват всички измервания. Диагностичен праг 135/85. Можете да ползвате тази таблица за проследяването на кръвното, в която автоматично се изчисляват усреднените стойности;
  3. Амбулаторно измерване – апаратът измерва през интервали 15-30 мин. кръвното налягане през деня/нощта/24 часа. Диагностичен праг за 24ч. е 130/80.

За измерванията вкъщи е прието да се използва полуавтоматичен (електронен) апарат. Прочетете как се измерва правилно кръвното налягане с електронен апарат.

Ако имате обикновен, прочетете статията за измерване с обикновен апарат.

За диагноза артериална хипертония не е нужно и двете стойности да са над диагностичния праг. Ако горната е над 140, а долната под 90 се касае за изолирана систолна хипертония. Ако горната е под 140, а долната над 90 – изолирана диастолна хипертония.

Прочетете статията за стойностите на кръвното налягане и вижте в коя категория попадате.

Прочетете на коя ръка се измерва кръвното налягане.

Обясненията за долните стойности предполагат усреднени стойности от измервания от 3 до 7 дни, а не единични измервания. Също така се предполага, че измерванията са верни, за което трябва да прочетете горните статии за правилното измерване.

2Кръвно налягане 110/90

Отворете статията за референтните стойности на кръвното налягане, ако все още не сте.

Обясненията в статията са според стойностите дадени там.

Горна граница 110 е в категория “Оптимално”. Долна граница 90 е на границата между “Високо-нормално” и “Хипертония I-ва степен”. Ако долната граница е по-висока, ще се касае за изолирана диастолна хипертония.

Новите статии

Можете да прочетете статията какво значат високата долна или горна граница на кръвното налягане.

Нужна е консултация с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск. Това включва допълнителни изследвания (липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.).

Подобни гранични стойности в много случаи могат да се нормализират чрез промяна в диетата и начина на живот.

Ако с тези промени не се постигне нормализиране на повишената стойност, а долната граница остане трайно над 90, може да се премине към лекарства за кръвно налягане. ОПЛ/кардиолог ще реши след поне 3-месечен период на промяна в начина на живот, ако това е било назначено поначало.

3Кръвно налягане 140/100

Горна граница 140 е на границата между “Високо нормално” и “Хипертония I-ва степен”. Долна граница 100 е на границата между “Хипертония I степен” и “Хипертония II-ра степен”.

Задължителна е консултацията с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск, изследвания на липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.

Последващото поведение ще се определи от лекуващия лекар.

4Кръвно налягане 130/90

Горна граница 130 е на границата между “Нормално” и “Високо нормално”. Долна граница 90 е на границата между “Високо нормално” и “Хипертония I степен”.

Отново, без значение, че стойностите са гранични, препоръчителна е консултация с ОПЛ/кардиолог. Кръвното налягане не е единствения рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Други такива са:

За установяването на част от горните са нужни изследвания.

Промените в начина на живот и диетата в много случаи ще нормализират граничните стойности на кръвното налягане. Също така ще повлияят благоприятно и останалите рискови фактори.

5Кръвно налягане 100/70

Горна граница 100 е в категория “Оптимално”. Долна граница 70 е в категория “Оптимално”.

Ако диетата и физическата активност са оптимални, не ги променяйте.

Ако не са, оптимизирайте ги. Диетата и физическата активност повлияват благоприятно множество рискови фактори, не само кръвното налягане.

6Кръвно налягане 90/50

Горна граница 90 е на границата между “Ниско (хипотония)” и “Оптимално”. Долна граница 50 е в категория “Ниско (хипотония)”.

Постоянно ниско кръвно налягане може да се среща при млади хора, по-често момичета с ниско тегло. Инцидентни понижения до такива стойности може да има всеки в дадени ситуации – дехидратация, високи температури, тежка физическа работа, лекарства за хипертония и др.

Ако няма симптоми на ниско кръвно налягане, не е повод за притеснение.

Ако има такива, промяната в диетата и начина на живот често са достатъчни за нормализиране на кръвното при хипотония.

7Кръвно налягане 120/70

Горна граница 120 е на границата между “Оптимално” и “Нормално”. Долна граница 70 е в категория “Оптимално”.

Отново, въпреки нормалните стойности, диетата и физическата активност повлияват много други рискови фактори за всякакви заболявания, не само сърдечносъдови.

Коментари

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. Здравейте , кръвното ми е 143 на 103 .Обикновено ми е 153 на 125.Не разбирам причината.Относно солта наистина я използвам.Но едва ли причината е само тя.За какво Ви говори долната граница , която е винаги над 100?