Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Високо кръвно налягане

Кръвно налягане 110/90, 140/100 или 130/90 – какво означават стойностите

Граничните стойности на кръвното налягане могат да се нормализират от промени в начина на живот, но във всички случаи е уместна консултация с общопрактикуващ лекар или кардиолог.

Д-р Денислав Кехайов
Апарат за кръвно налягане
Стойностите на кръвното налягане варират през денонощието. Можете да прочетете за вариациите в статията „Кога трябва да измерваш кръвното си налягане„. Освен денонощните вариации, често първото от няколко поредни измервания е най-високо, а последващите по-ниски. Затова при измерване на кръвното налягане вкъщи се усредняват стойностите от 2 поредни измервания през 1-2 минути.

1Кои стойности на кръвното се класифицират като хипертония

Диагнозата артериална хипертония може да бъде поставена на базата измервания в лекарски кабинет, вкъщи и амбулаторно.

 1. Измерване в лекарски кабинет – три измервания през 1-2 минути на ръката с по-високата стойност, взема се средната стойност на последните 2. Диагностичен праг 140/90;
 2. Измерване вкъщи – усреднени стойности от измервания сутрин и вечер в продължение на 3 до 7 дни. При всяко измерване (сутрин и вечер) се измерва 2 пъти през 1-2 минути и се взема усреднената стойност. Накрая се усредняват всички измервания. Диагностичен праг 135/85. Можете да ползвате тази таблица за проследяването на кръвното, в която автоматично се изчисляват усреднените стойности;
 3. Амбулаторно измерване – апаратът измерва през интервали 15-30 мин. кръвното налягане през деня/нощта/24 часа. Диагностичен праг за 24ч. е 130/80.

За измерванията вкъщи е прието да се използва полуавтоматичен (електронен) апарат. Прочетете как се измерва правилно кръвното налягане с електронен апарат.

Ако имате обикновен, прочетете статията за измерване с обикновен апарат.

За диагноза артериална хипертония не е нужно и двете стойности да са над диагностичния праг. Ако горната е над 140, а долната под 90 се касае за изолирана систолна хипертония. Ако горната е под 140, а долната над 90 – изолирана диастолна хипертония.

Прочетете статията за стойностите на кръвното налягане и вижте в коя категория попадате.

Прочетете на коя ръка се измерва кръвното налягане.

Обясненията за долните стойности предполагат усреднени стойности от измервания от 3 до 7 дни, а не единични измервания. Също така се предполага, че измерванията са верни, за което трябва да прочетете горните статии за правилното измерване.

2Кръвно налягане 110/90

Отворете статията за референтните стойности на кръвното налягане, ако все още не сте.

Обясненията в статията са според стойностите дадени там.

Горна граница 110 е в категория „Оптимално“. Долна граница 90 е на границата между „Високо-нормално“ и „Хипертония I-ва степен“. Ако долната граница е по-висока, ще се касае за изолирана диастолна хипертония.

Новите статии

Можете да прочетете статията какво значат високата долна или горна граница на кръвното налягане.

Нужна е консултация с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск. Това включва допълнителни изследвания (липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.).

Подобни гранични стойности в много случаи могат да се нормализират чрез промяна в диетата и начина на живот.

Ако с тези промени не се постигне нормализиране на повишената стойност, а долната граница остане трайно над 90, може да се премине към лекарства за кръвно налягане. ОПЛ/кардиолог ще реши след поне 3-месечен период на промяна в начина на живот, ако това е било назначено поначало.

3Кръвно налягане 140/100

Горна граница 140 е на границата между „Високо нормално“ и „Хипертония I-ва степен“. Долна граница 100 е на границата между „Хипертония I степен“ и „Хипертония II-ра степен“.

Задължителна е консултацията с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск, изследвания на липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.

Последващото поведение ще се определи от лекуващия лекар.

4Кръвно налягане 130/90

Горна граница 130 е на границата между „Нормално“ и „Високо нормално“. Долна граница 90 е на границата между „Високо нормално“ и „Хипертония I степен“.

Отново, без значение, че стойностите са гранични, препоръчителна е консултация с ОПЛ/кардиолог. Кръвното налягане не е единствения рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Други такива са:

За установяването на част от горните са нужни изследвания.

Промените в начина на живот и диетата в много случаи ще нормализират граничните стойности на кръвното налягане. Също така ще повлияят благоприятно и останалите рискови фактори.

5Кръвно налягане 100/70

Горна граница 100 е в категория „Оптимално“. Долна граница 70 е в категория „Оптимално“.

Ако диетата и физическата активност са оптимални, не ги променяйте.

Ако не са, оптимизирайте ги. Диетата и физическата активност повлияват благоприятно множество рискови фактори, не само кръвното налягане.

6Кръвно налягане 90/50

Горна граница 90 е на границата между „Ниско (хипотония)“ и „Оптимално“. Долна граница 50 е в категория „Ниско (хипотония)“.

Постоянно ниско кръвно налягане може да се среща при млади хора, по-често момичета с ниско тегло. Инцидентни понижения до такива стойности може да има всеки в дадени ситуации – дехидратация, високи температури, тежка физическа работа, лекарства за хипертония и др.

Ако няма симптоми на ниско кръвно налягане, не е повод за притеснение.

Ако има такива, промяната в диетата и начина на живот често са достатъчни за нормализиране на кръвното при хипотония.

7Кръвно налягане 120/70

Горна граница 120 е на границата между „Оптимално“ и „Нормално“. Долна граница 70 е в категория „Оптимално“.

Отново, въпреки нормалните стойности, диетата и физическата активност повлияват много други рискови фактори за всякакви заболявания, не само сърдечносъдови.

Коментари 24

Коментари (24)

 1. Здравейте , кръвното ми е 143 на 103 .Обикновено ми е 153 на 125.Не разбирам причината.Относно солта наистина я използвам.Но едва ли причината е само тя.За какво Ви говори долната граница , която е винаги над 100?

  1. Здравейте, г-жо Кръстева,

   В повечето случаи хипертонията няма конкретна причина (есенциална хипертония). Има рискови фактори, какъвто е приема (прекомерен) на сол. Прочетете статията за симптоми и причини за високо кръвно налягане.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте Д-Р.Кехайов!В сряда бях със стомашно разстройство още тогава кръвното ми налягане беше 147/90. В събота ми беше 145/90 посетих лекар в спешна помощ Бургас. Той ми изписа Трифас Кор. Свали ми кръвното налягане само за няколко часа и съответно кръвното налягане пак се увеличи.Пия Лозап -Н от 50 милиграма!

  1. Здравейте Др Кехайов ,от известно време започнах в следобедните часове да вдигам кръвното 135-80-60 ,като три пъти ми се случва. вечер преди лягане да правя хипертонични кризи 168-90-135 ,личния ми изписа при нужда Хлофозолин ,след като в момента сме в ситуация че неможе да се посети кардиолог ,ми изписаха по тел половин таблетка престариум .но въпроса ми е следния пия го вече една седмица заедно с един деаксит и кръвното ми е 110-63-68 ,според вас трабва ли да продължа да взимам престариум

 3. Здравейте , синът ми вдига високо кръвно , 157/75 каква може да в причината ? Той е активен спортист и е на 17 год. Боледува често и от месец приема антибиотици защото имаше бронхопневмония и малко след това бронхит , а пълни кръвни изследвания са му в стокностите !

  1. Здравейте, г-жо Владова,

   При поддържане на подобни стойности на 17 години е препоръчително да се проведат изследвания за други заболявания, които да водят до повишено кръвно налягане (вторична хипертония).

   Ако спортът е фитнес и/или приема стимуланти или анаболни стероиди, това може да е една от причините.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  1. Здравейте, Даниела,

   За подобни стойности се започва с лекарства, независимо от състоянието и придружаващите заболявания.

   Общопрактикуващият Ви лекар или кардиолог ще Ви предпише конкретно лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте!
  Кажете нещо за променливото кръвно налягане – ниско по принцип, но високо в стресови ситуации и неадекватно понякога (високо систолично, ниско диастолично, например 140/60).
  Налагали се 24-часов мониторинг?

  1. Възможно ли е систоличното да е високо, а диастоличното ниско?

  2. Няма ограничения във въпросите.

   Връзката между спорта и кръвното налягане не е нещо, което може да се обобщи в един коментар. Индивидуално е, според човека, фамилната му обремененост, рисковите му фактори, придружаващи заболявания, приемани медикаменти/хранителни добавки/билки, типа спорт, формата, която използва, моментното състояние и т.н.

   Можете да използвате формата за онлайн консултация за обсъждане на индивидуален случай.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  3. Здравейте, Пламен,

   Правилно сте се ориентирали. При такива инцидентни повишения на кръвното налягане е възможно да се извърши 24-часов мониторинг.

   Високо систолично и ниско диастолично е изолирана систолна хипертония. Често срещана, лечението е същото както и ако и двете граници са повишени. Прочетете повече в статията за висока горна или долна граница на кръвното.

   Ако повишенията са инцидентни – единствено при стресови ситуации, при иначе нормално кръвно налягане, лекуващият Ви лекар може да Ви предпише лекарства единствено „при нужда“.

   Ако повишенията са чести, ако усредненото налягане е високо, ако не спада достатъчно през нощта и др., може да Ви бъдат изписани лекарства с редовен ежедневен прием.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  4. Благодаря!

   П.П.: Има ли лимит на въпросите, защото се интересувам и от връзката между спорта и кръвното налягане?

 5. Здравейте! Кръвно налягане 110/80 нормално ли е ? Не всеки път е толкова! Имам леко замайване .

  1. Здравейте, г-жо Маринова.

   110/80 е нормално кръвно налягане, стига обичайно да не сте с високи стойности (умерена, тежка хипертония). Тогава е възможно при такива „нормални“ стойности да имате оплаквания.

   Посетете общопрактикуващия си лекар за уточняване на причината.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте кръвното ми е 135 на 94 много рядко се случва но се притеснявам, на 26 години съм, много съм притеснителна могили да е от това

 7. Здравейте д-р Кехайов, случайно преди 10-12 дни установих кръвно 152/100. Започнах до го следя сутрин и вечер. Измервам с електронен апарат. В последните дни сутрин кръвното ми е 142/90, а вечер 125/82. Притесняват ме стойностите на кръвното сутрин. Личния ми изписа при нужда Хлофозолин, но го взех само при първото вдигане преди 10 дни. Преди винаги съм била с ниско кръвно, не повече от 120/80. На 61 г. съм. На какво може да се дължат високите стойности сутрин ? Активна и работеща съм.

  1. Здравейте, Марияна,

   В случая е уместна консултация с кардиолог, който да извърши преглед с електрокардиограма и евентуално други изследвания при нужда (ехокардиография, кръвни, урина и т.н.).

   Това, че преди сте била с ниско кръвно, не изключва една есенциална (първична) хипертония. Във Вашата възраст честотата и се увеличава рязко.

   Ако стойностите Ви се повишават инцидентно (понякога), а не постоянно, това също най-често е начало на есенциална хипертония.

   Прегледът при кардиолога ще изключи други сърдечносъдови заболявания и усложнения.

   Ще Ви бъде назначено по-подходящо лекарство, ако имате инцидентни повишения или постоянно високи стойности сутрин.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте, кръвното ми скача понякога на 135 на 113, това нормално ли е ? На 17 г. съм.