Апарат за кръвно налягане
Стойностите на кръвното налягане варират през денонощието. Можете да прочетете за вариациите в статията „Кога трябва да измерваш кръвното си налягане„. Освен денонощните вариации, често първото от няколко поредни измервания е най-високо, а последващите по-ниски. Затова при измерване на кръвното налягане вкъщи се усредняват стойностите от 2 поредни измервания през 1-2 минути.

1Кои стойности на кръвното се класифицират като хипертония

Диагнозата артериална хипертония може да бъде поставена на базата измервания в лекарски кабинет, вкъщи и амбулаторно.

 1. Измерване в лекарски кабинет – три измервания през 1-2 минути на ръката с по-високата стойност, взема се средната стойност на последните 2. Диагностичен праг 140/90;
 2. Измерване вкъщи – усреднени стойности от измервания сутрин и вечер в продължение на 3 до 7 дни. При всяко измерване (сутрин и вечер) се измерва 2 пъти през 1-2 минути и се взема усреднената стойност. Накрая се усредняват всички измервания. Диагностичен праг 135/85. Можете да ползвате тази таблица за проследяването на кръвното, в която автоматично се изчисляват усреднените стойности;
 3. Амбулаторно измерване – апаратът измерва през интервали 15-30 мин. кръвното налягане през деня/нощта/24 часа. Диагностичен праг за 24ч. е 130/80.

За измерванията вкъщи е прието да се използва полуавтоматичен (електронен) апарат. Прочетете как се измерва правилно кръвното налягане с електронен апарат.

Ако имате обикновен, прочетете статията за измерване с обикновен апарат.

За диагноза артериална хипертония не е нужно и двете стойности да са над диагностичния праг. Ако горната е над 140, а долната под 90 се касае за изолирана систолна хипертония. Ако горната е под 140, а долната над 90 – изолирана диастолна хипертония.

Прочетете статията за стойностите на кръвното налягане и вижте в коя категория попадате.

Прочетете на коя ръка се измерва кръвното налягане.

Обясненията за долните стойности предполагат усреднени стойности от измервания от 3 до 7 дни, а не единични измервания. Също така се предполага, че измерванията са верни, за което трябва да прочетете горните статии за правилното измерване.

2Кръвно налягане 110/90

Отворете статията за референтните стойности на кръвното налягане, ако все още не сте.

Обясненията в статията са според стойностите дадени там.

Горна граница 110 е в категория „Оптимално“. Долна граница 90 е на границата между „Високо-нормално“ и „Хипертония I-ва степен“. Ако долната граница е по-висока, ще се касае за изолирана диастолна хипертония.

Новите статии

Можете да прочетете статията какво значат високата долна или горна граница на кръвното налягане.

Нужна е консултация с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск. Това включва допълнителни изследвания (липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.).

Подобни гранични стойности в много случаи могат да се нормализират чрез промяна в диетата и начина на живот.

Ако с тези промени не се постигне нормализиране на повишената стойност, а долната граница остане трайно над 90, може да се премине към лекарства за кръвно налягане. ОПЛ/кардиолог ще реши след поне 3-месечен период на промяна в начина на живот, ако това е било назначено поначало.

3Кръвно налягане 140/100

Горна граница 140 е на границата между „Високо нормално“ и „Хипертония I-ва степен“. Долна граница 100 е на границата между „Хипертония I степен“ и „Хипертония II-ра степен“.

Задължителна е консултацията с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск, изследвания на липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.

Последващото поведение ще се определи от лекуващия лекар.

4Кръвно налягане 130/90

Горна граница 130 е на границата между „Нормално“ и „Високо нормално“. Долна граница 90 е на границата между „Високо нормално“ и „Хипертония I степен“.

Отново, без значение, че стойностите са гранични, препоръчителна е консултация с ОПЛ/кардиолог. Кръвното налягане не е единствения рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Други такива са:

За установяването на част от горните са нужни изследвания.

Промените в начина на живот и диетата в много случаи ще нормализират граничните стойности на кръвното налягане. Също така ще повлияят благоприятно и останалите рискови фактори.

5Кръвно налягане 100/70

Горна граница 100 е в категория „Оптимално“. Долна граница 70 е в категория „Оптимално“.

Ако диетата и физическата активност са оптимални, не ги променяйте.

Ако не са, оптимизирайте ги. Диетата и физическата активност повлияват благоприятно множество рискови фактори, не само кръвното налягане.

6Кръвно налягане 90/50

Горна граница 90 е на границата между „Ниско (хипотония)“ и „Оптимално“. Долна граница 50 е в категория „Ниско (хипотония)“.

Постоянно ниско кръвно налягане може да се среща при млади хора, по-често момичета с ниско тегло. Инцидентни понижения до такива стойности може да има всеки в дадени ситуации – дехидратация, високи температури, тежка физическа работа, лекарства за хипертония и др.

Ако няма симптоми на ниско кръвно налягане, не е повод за притеснение.

Ако има такива, промяната в диетата и начина на живот често са достатъчни за нормализиране на кръвното при хипотония.

7Кръвно налягане 120/70

Горна граница 120 е на границата между „Оптимално“ и „Нормално“. Долна граница 70 е в категория „Оптимално“.

Отново, въпреки нормалните стойности, диетата и физическата активност повлияват много други рискови фактори за всякакви заболявания, не само сърдечносъдови.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 24

24 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Здравейте , кръвното ми е 143 на 103 .Обикновено ми е 153 на 125.Не разбирам причината.Относно солта наистина я използвам.Но едва ли причината е само тя.За какво Ви говори долната граница , която е винаги над 100?

  1. Здравейте, г-жо Кръстева,

   В повечето случаи хипертонията няма конкретна причина (есенциална хипертония). Има рискови фактори, какъвто е приема (прекомерен) на сол. Прочетете статията за симптоми и причини за високо кръвно налягане.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте Д-Р.Кехайов!В сряда бях със стомашно разстройство още тогава кръвното ми налягане беше 147/90. В събота ми беше 145/90 посетих лекар в спешна помощ Бургас. Той ми изписа Трифас Кор. Свали ми кръвното налягане само за няколко часа и съответно кръвното налягане пак се увеличи.Пия Лозап -Н от 50 милиграма!

  1. Здравейте Др Кехайов ,от известно време започнах в следобедните часове да вдигам кръвното 135-80-60 ,като три пъти ми се случва. вечер преди лягане да правя хипертонични кризи 168-90-135 ,личния ми изписа при нужда Хлофозолин ,след като в момента сме в ситуация че неможе да се посети кардиолог ,ми изписаха по тел половин таблетка престариум .но въпроса ми е следния пия го вече една седмица заедно с един деаксит и кръвното ми е 110-63-68 ,според вас трабва ли да продължа да взимам престариум

 3. Здравейте , синът ми вдига високо кръвно , 157/75 каква може да в причината ? Той е активен спортист и е на 17 год. Боледува често и от месец приема антибиотици защото имаше бронхопневмония и малко след това бронхит , а пълни кръвни изследвания са му в стокностите !

  1. Здравейте, г-жо Владова,

   При поддържане на подобни стойности на 17 години е препоръчително да се проведат изследвания за други заболявания, които да водят до повишено кръвно налягане (вторична хипертония).

   Ако спортът е фитнес и/или приема стимуланти или анаболни стероиди, това може да е една от причините.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  1. Здравейте, Даниела,

   За подобни стойности се започва с лекарства, независимо от състоянието и придружаващите заболявания.

   Общопрактикуващият Ви лекар или кардиолог ще Ви предпише конкретно лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте!
  Кажете нещо за променливото кръвно налягане – ниско по принцип, но високо в стресови ситуации и неадекватно понякога (високо систолично, ниско диастолично, например 140/60).
  Налагали се 24-часов мониторинг?

  1. Възможно ли е систоличното да е високо, а диастоличното ниско?

  2. Няма ограничения във въпросите.

   Връзката между спорта и кръвното налягане не е нещо, което може да се обобщи в един коментар. Индивидуално е, според човека, фамилната му обремененост, рисковите му фактори, придружаващи заболявания, приемани медикаменти/хранителни добавки/билки, типа спорт, формата, която използва, моментното състояние и т.н.

   Можете да използвате формата за онлайн консултация за обсъждане на индивидуален случай.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  3. Здравейте, Пламен,

   Правилно сте се ориентирали. При такива инцидентни повишения на кръвното налягане е възможно да се извърши 24-часов мониторинг.

   Високо систолично и ниско диастолично е изолирана систолна хипертония. Често срещана, лечението е същото както и ако и двете граници са повишени. Прочетете повече в статията за висока горна или долна граница на кръвното.

   Ако повишенията са инцидентни – единствено при стресови ситуации, при иначе нормално кръвно налягане, лекуващият Ви лекар може да Ви предпише лекарства единствено „при нужда“.

   Ако повишенията са чести, ако усредненото налягане е високо, ако не спада достатъчно през нощта и др., може да Ви бъдат изписани лекарства с редовен ежедневен прием.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  4. Благодаря!

   П.П.: Има ли лимит на въпросите, защото се интересувам и от връзката между спорта и кръвното налягане?

 5. Здравейте! Кръвно налягане 110/80 нормално ли е ? Не всеки път е толкова! Имам леко замайване .

  1. Здравейте, г-жо Маринова.

   110/80 е нормално кръвно налягане, стига обичайно да не сте с високи стойности (умерена, тежка хипертония). Тогава е възможно при такива „нормални“ стойности да имате оплаквания.

   Посетете общопрактикуващия си лекар за уточняване на причината.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте кръвното ми е 135 на 94 много рядко се случва но се притеснявам, на 26 години съм, много съм притеснителна могили да е от това

 7. Здравейте д-р Кехайов, случайно преди 10-12 дни установих кръвно 152/100. Започнах до го следя сутрин и вечер. Измервам с електронен апарат. В последните дни сутрин кръвното ми е 142/90, а вечер 125/82. Притесняват ме стойностите на кръвното сутрин. Личния ми изписа при нужда Хлофозолин, но го взех само при първото вдигане преди 10 дни. Преди винаги съм била с ниско кръвно, не повече от 120/80. На 61 г. съм. На какво може да се дължат високите стойности сутрин ? Активна и работеща съм.

  1. Здравейте, Марияна,

   В случая е уместна консултация с кардиолог, който да извърши преглед с електрокардиограма и евентуално други изследвания при нужда (ехокардиография, кръвни, урина и т.н.).

   Това, че преди сте била с ниско кръвно, не изключва една есенциална (първична) хипертония. Във Вашата възраст честотата и се увеличава рязко.

   Ако стойностите Ви се повишават инцидентно (понякога), а не постоянно, това също най-често е начало на есенциална хипертония.

   Прегледът при кардиолога ще изключи други сърдечносъдови заболявания и усложнения.

   Ще Ви бъде назначено по-подходящо лекарство, ако имате инцидентни повишения или постоянно високи стойности сутрин.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте, кръвното ми скача понякога на 135 на 113, това нормално ли е ? На 17 г. съм.