Чай каркаде за понижение на високо кръвно налягане.
Ако имате гранично или високо кръвно налягане, в много случаи можете да го нормализирате или намалите значително с промяна в начина на живот и диетата. На снимката е показан чай каркаде – значително понижава кръвното налягане и триглицеридите при хипертоници. Прочетете повече за ползите от каркадето. В статията ще научите за най-ефективните методи за понижение на кръвното налягане без лекарства.

1Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане

Преди да четете в интернет на тема „понижаване на кръвно налягане без лекарства“ и „народна медицина“, задължително трябва да знаете някои основни неща.

В противен случай ще имате грешни убеждения за здравословното си състояние, които могат (1) да забавят правилното лечение и (2) да доведат до усложнения.

Пример: 33-годишен пушач с кръвно 150/70 и висок „лош“ LDL-холестерол. Баща му с прекаран инфаркт на 53 години (ранен сърдечносъдов инцидент).

Често срещано и погрешно мислене е „На 33 години съм. Рано ми е да пия хапчета. Ще ги пия след време като остарея.“

Ако са Ви изписани лекарства за високо кръвно налягане, има защо. Най-често причината е една от следните.

(1) Стойностите Ви са прекалено високи;
(2) Не сте успели да ги нормализирате с промени в начина на живот;
(3) Рискът Ви за сърдечносъдови заболявания е значително завишен;
(4) Вече имате усложнения.

 • Ако имате гранично или високо кръвно налягане:
 • Правилно ли го измервате – погрешно измереното кръвно налягане може да даде фалшиво завишени или ниски стойности. Прочетете статията за правилно измерване на кръвното налягане с обикновен апарат и за измерването с електронен апарат.
 • Знаете ли кои са границите – след като сте измерили правилно кръвното си налягане трябва да сравните стойностите си. Ползвайте тази таблица със стойностите (граници) на кръвното налягане (високо, ниско, нормално и т.н.).
 • Имате ли други рискови фактори – високото кръвно налягане е силен рисков фактор за други сърдечносъдови заболявания и усложнения (инфаркти, инсулти, запушвания на артерии на крайниците и др). Не е обаче единствения.

  Други рискови фактори са тютюнопушенето, захарния диабет, високия „лош“ LDL-холестерол, ниския „добър“ HDL-холестерол, фамилната обремененост с ранни сърдечносъдови заболявания. Кликнете върху връзките, за да прочетете повече за тях.

 • Посетихте ли личния си лекар – без преглед и изследвания няма как да знаете дали холестеролът ви е висок, дали кръвната ви захар е повишена (предиабет, диабет), дали вече нямате усложнения (увреждане на сърцето, бъбреците, очите) и др.

  Трябва да посетите личния си лекар (ОПЛ), който ще назначи изследвания – кръвна захар, липиден профил, ЕКГ, урина и др. При нужда ще Ви насочи към кардиолог.

2Кой може да нормализира кръвното си без лекарства

Ако имате високо-нормално кръвно налягане или хипертония I степен, често можете да нормализирате стойностите си с промяна в диетата и начина на живот.

Важно: Хипертонията е хронично заболявание. Направените лайфстайл промени са най-ефективни в комбинация и трябва да се поддържат постоянно. Ако ги спрете, кръвното Ви налягане отново ще се покачи.

Ако имате диагностицирана хипертония (над 140 горна граница), дали лекарят Ви ще назначи директно лекарства или ще опитате първо с промяна в начина на живот, зависи от няколко неща.

 1. Млади хора, без придружаващи заболявания и без прекалено високи стойности могат да опитат няколко месеца без лекарства – единствено с промяна в начина на живот и диетата.
 2. Ако обаче вече има развити сърдечносъдови заболявания, ако има множество рискови фактори, ако стойностите са много високи – директно се изписват лекарства за понижаване на кръвното, а долните методи се прилагат заедно с тях.

Здравословният начин на живот ще понижи броя/дозата на необходимите лекарства, ще понижи холестерола, кръвната захар, теглото и др.

Какъв ще е ефекта от лайфстайл промените, зависи много от вида на хипертонията и причините за възникването ѝ.

 • Основни видове хипертония (високо кръвно налягане):
 • Първична (есенциална) хипертония – при 95% от хората с високо кръвно няма конкретна причина. Има рискови фактори (тютюнопушене, сол, стрес и др). В този случай тя се нарича първична или есенциална.

  Промените в начина на живот при есенциалната хипертония могат да имат значителен ефект (нормализиране или голямо понижение).

 • Вторична хипертония – в останалите 5% високото кръвно налягане се дължи на друго заболяване (първично, а хипертонията е вторична).

  Промените в начина на живот при вторична хипертония са по-слабо ефективни (вероятно ще са нужни лекарства). Най-голям ефект ще има лечението на основното заболяване/причина.

Новите статии

3Тегло и високо кръвно налягане

Затлъстяване
Затлъстяването, особено около органите в коремната кухина, е рисков фактор за повишаване на кръвното налягане. Мастната тъкан в коремната област синтезира множество молекули с негативни ефекти. Увеличават възпалението (влошават се артрити, атеросклероза, повишава се CRP), намаляват инсулиновата чувствителност (развива се предиабет и диабет), задържат се течности и соли (повишава се кръвното налягане, появяват се отоци).

При наднормено тегло се повишава кръвното налягане.

Ползвайте калкулатора за индекс на телесната маса (ИТМ, BMI).

Калкулаторът ще покаже какво е теглото Ви според ръста – нормално, под и наднормено или затлъстяване. Ако е наднормено, ще Ви покаже колко килограма трябва да свалите.

Възможен ефект: При наднормено тегло можете да очаквате понижение на кръвното с 1 mmHg за всеки килограм загубена мастна тъкан. Целта Ви трябва да е нормално тегло (ИТМ 18.5-25).

Загубата на мазнини ще намали не само кръвното налягане, но и целия възпалителен отговор в тялото, риска от някои видове злокачествени заболявания.

Ще се отбременят ставите, ще се повиши инсулиновата чувствителност (нормализира кръвната захар) и още много други.

Нормализирането на теглото става чрез следващите методи – здравословна диета и физическа активност, които допълнително ще понижат кръвното налягане.

4Готварска сол и високо кръвно налягане. Натрий и калий

Намаляването на солта в храната намялява кръвното налягане.
При някои хора кръвното налягане се повишава значително след прекомерен прием на готварска сол („чувствителни на сол“, salt sensitive). При други солта не оказва голямо влияние („нечувствителни“, salt resistant). При висока консумация на сол (натрий) тялото задържа вода, за да я разреди. Това увеличава обема на кръвта и работата на сърцето, което повишава и кръвното налягане.

Ограничаването на готварската сол (натриев хлорид, NaCl) понижава кръвното налягане в почти всички случаи.

Важно е да не се елиминира напълно, защото и двете крайности са вредни – и никаква и прекалена консумация на сол. Ако сте от „чувствителната“ група, кръвното Ви ще спадне значително.

Възможен ефект: При чувствителни на сол (натрий) хипертоници ограничаването ѝ може да понижи кръвното налягане от 4 до 6 mmHg. Задължително е да е постоянно ограничена (всеки ден, повечето хранения).

Натрият от солта нормално се съдържа в малки количества в непреработените храни. Ако осолявате храната минимално (или изобщо не я), пак ще приемате някакво количество натрий. Няма да е нула, но ще е в целевите граници (< 2.3гр/ден натрий, оптимално < 1.5гр/ден).

Голямо количество от приемата всеки ден сол е скрита в готовите продукти от магазина. Важно е да се четат етикетите със съдържанията.

 • Някои храни с високо съдържание на сол (натрий) са:
 • Пици, дюнери, готови закуски, снаксове;
 • Супи, сосове;
 • Сирена, кашкавали;
 • Салами, консерви;
 • Хляб и др.

Калият в храната намалява ефектите на натрия.

Колкото повече калий се консумира, толкова повече натрий се изхвърля от тялото с урината. Така се задържат по-малко течности.

Освен това калият отпуска стените на кръвоносните съдове.

Калий се съдържа в големи количества в плодовете и зеленчуците (банани, кайсии, пъпеш, картофи, гъби и др.), бобови и млечни продукти.

Възможен ефект: При консумация на 3.5-5.0гр. калий дневно е възможно понижение на кръвното налягане с 4-5 mmHg.

5Диета при високо кръвно налягане (DASH)

Хранителният режим (диета) при високо кръвно налягане се нарича DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетични подходи за спиране на хипертонията).

В DASH диетата се консумират ежедневно пресни плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови и варива, ядки и ограничени количества от чисти меса (риба, пилешко без кожата).

Ограничават се червените меса, сладките изделия, наситените мазнини, алкохолната консумация.

Вижте таблицата с позволени/забранени храни при подагра. DASH диетата и тази при подагра са сходни.

Спазването на DASH диетата води до намален прием на сол (натрий), повишен прием на калий и често до понижаване на теглото.

Възможен ефект: Спазването на DASH диетата може да намали кръвното налягане с 8 до 14 mmHg. Освен това ще понижи холестерола, ще подобри инсулиновата чувствителност и „естествено“ ще доведе до по-ниска консумация на сол.

6Физическа активност за понижаване на кръвното налягане

Редовната физическа активност е задължителна за всеки.

Освен че намалява кръвното налягане, тя подобрява и инсулиновата чувствителност, намалява холестерола, нормализира теглото, подобрява цялостното физическо и психично здраве.

Физическата активност може да е всякаква – аеробна (тичане, плуване, танцуване, каране на колело), анаеробна (фитнес) и др.

Важното е да е редовна и с достатъчно времетраене. Минимум 3 пъти седмично по 30 минути на тренировка с достатъчна интензивност (не прекалено лека).

Възможен ефект: Редовната физическа активност може да понижи кръвното налягане с 4 до 8 mmHg.

7Чесънът „сваля“ високото кръвно и още много други

Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Чесънът е истинска “суперхрана” – намалява кръвното, холестерола, честотата на дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно.

Можете да добавите чесън под различни форми (суров, добавки) към DASH диетата за по-добър ефект.

Чесънът значително намалява кръвното налягане, общия и „лошия“ LDL-холестерол, увеличава „добрия“ HDL-холестерол, азотния оксид в съдовете и още много други.

Възможен ефект: При редовен прием на чесън някои хора могат да намалят кръвното си налягане с 5 до 10 mmHg.

Няма друг толкова евтин и достъпен начин за повлияване на толкова много рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Прочетете цялата статия за ползите от чесъна. В нея са описани и методи за елиминиране/намаляване на чесновия дъх и мирис, така че да може да се приема редовно.

Важно е да се отбележи, че чесънът може да има „разреждащ“ кръвта ефект. Ако приемате подобни лекарства (аспирин, клопидогрел, синтром и др.), трябва да внимавате с прекомерния прием на чесън поради повишен риск от кървене.

8Каркадето намалява високото кръвно и триглицеридите

Чаят каркаде понижава кръвното налягане с ефект, сравним с някои лекарства.

Каркадето комбинира две от най-честите действия на лекарствата за високо кръвно налягане – отпуска кръвоносните съдове и увеличава диурезата (количеството отделена урина – намалява задръжката на натрий и вода).

Освен това понижава триглицеридите.

Прочетете повече за здравословните ефекти на каркадето тук.

Възможен ефект: При редовен прием на чай каркаде е възможна редукция на кръвното при някои хора с 5 до 15 mmHg.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 11

11 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Забравихте канелата.
  Смуче се канелена пръчица, ако може и да се дъвче.. и за 1-2 минути кръвното веднага спада!

  1. Здравейте,

   Да, канелата понижава умерено кръвното налягане, особено при хора с диагностициран захарен диабет, където подобрява и кръвнозахарния контрол.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867208

   Тъй като ефектите и са дозозависими е важно е да се отбележи, че между видовете канела има разлика – нужна е Цейлонска („истинска“), а не Касия („обикновената“ в магазините), особено при висок прием.

   В канелата се съдържа кумарин, който е токсичен за черния дроб и повишава риска от някои видове рак.

   Цейлонската канела съдържа минимално количество от него, докато Касията варира, но във всички случаи много повече.

   При максимална дневна доза на кумарина 0.1мг/кг (7мг за 70кг човек) и средно съдържание на кумарин в обикновената канела 2.5мг/гр, максималната дневна доза може да се превиши с 2 чаени лъжички.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Може ли да вдигам внезапно и без видима причина кръвно, защото съм в предменупауза?
  Бях при кардиолог. Правих кардиография, ехография, стрес тест, изследване на урина, замерване на кръвното 1 седмица – нямам нищо. С нормална телесна маса съм, с нисък холестерол, не се подуват крайниците ми. Обаче понякога неочаквано вдигам кръвно. На 48 г. съм.

  1. На 51 съм, не съм навлязла още в климактериума, цикъла ми е редовен, спортувам активно, гледам да се храня здрависловно, не ям мазни и солени храни. В менюто ми всеки ден има зеленчуци и плодове, не пуша и не пия. Останах много очудена, че при един преглед днес ми измериха кръвното и то беше 150/100 което ме изуми. Нямах главоболие, нито чувствах някакъв дискомфорт или умора. Лекарят ми каза, че вероятно отдавна съм с това кръвно и за това нямам оплаквания. Дайте ми съвет какво да предприема.
   Благодаря Ви предварително !
   P.S. Пропуснах нещо важно, иначе в ежедневието ми има доста стрес и напрежение.
   Илияна Друмева

 3. Здравейте. Бих желала да ви попитам клеевата тинктура дали би могла да се използва при хора с висока кръвно? Дали би повлиала за понижаването му? Благодаря и приятен ден 🙂

 4. Драга Роза, ползвах тази клеева тинктура лично. Дава добър резултат, но при захарта. Кръвното се повлия много слабо.

 5. 10 години бяха на ниско въглехидратно хранене (Палео, минимално преработени храни, под 550 кал), Хол 5,30-6,50 (всяка година тест). Започнах да вдигам кръвно – до 140/90.
  След 35 дни веганска диета (без боклуци) Хол падна до 4,25 и другите показатели също се подобриха. Кръвното спадна.
  Не вярвам вече на ниско-въглехидратната диета.

 6. Благодаря. Много полезна (за мен) статия, от която научих много. Започвам да отслабвам от днес, тъй като се разбра, че червеното вино не мога да го откажа !!!