Чай каркаде за понижение на високо кръвно налягане.
Каркаде (хибискус) – чай, който понижава кръвното налягане с ефект, сравним с някои лекарства. Комбинира две от най-честите действия на лекарствата за високо кръвно налягане – отпуска кръвоносните съдове и увеличава диурезата (количеството отделена урина). Освен това значително намалява триглицеридите. Прочетете повече за здравословните ефекти на каркадето тук.

1Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане

Преди да четете в интернет на тема “понижаване на кръвно налягане без лекарства”:

 1. Високото кръвно се развива с години. Много хора не ходят на профилактичен преглед, не измерват кръвното си вкъщи и случайно (най-често при посещение по друг повод) им измерват например 150/90. Хипертонията не е от момента на измерването, а го предшества с години.
 2. Възможно е високото кръвно налягане да е контролирано успешно с лекарства за хипертония 20-30-40 и т.н. години. Важното е дали ще се развият усложнения – инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност, запушване на периферни артерии, аневризми и др.
 3. Високото кръвно е силен рисков фактор за горните усложнения, но не е единствения. Хора, претърпяли инсулт или инфаркт, най-често нямат единствено хипертония, а имат комбинация от рискови фактори – ниско съотношение общ/добър холестерол, повишен “лош” LDL-холестерол, понижен “добър” HDL-холестерол, повишени триглицериди, захарен диабет, тютюнопушене, фамилна обремененост.
 4. Погрешно е при измерване на високо кръвно вкъщи да се чете за “природни методи” за понижението му, без да се уверите, че нямате други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
 5. Първата стъпка при измерени завишени стойности е посещение при личния лекар. Той ще Ви насочи за профилактични изследвания на кръвна захар, холестерол, ЕКГ, урина и др. Ако е нужно, ще Ви препрати към кардиолог или друг специалист при установени допълнителни изменения.

2Кой може да нормализира кръвното си без лекарства

Хора с високо-нормално кръвно налягане (130-140 горна граница) могат да нормализират кръвното си налягане и да отложат във времето необходимостта от лекарствено лечение.

При останалите с диагностицирана хипертония (над 140 горна граница) промените в начина на живот също са задължителна основа, върху която се назначава лекарствено лечение.

Промените в диетата и физическата активност могат да редуцират броя на използваните антихипертензивни лекарства и имат положителни ефекти, различни от понижението на кръвното.

Важно е да се знае, че хипертонията се разделя на два типа според причините за възникването й:

 • Първична (есенциална) хипертония – при 95% от хората с високо кръвно точна причина не може да се намери. В този случай тя се нарича първична (няма нещо “преди” нея, което да я предизвиква) или есенциална.

  Промените в начина на живот при нея имат значителен ефект и дори могат да нормализират високо-нормални стойности.

 • Вторична хипертония – в останалите 5% високото кръвно налягане се дължи на друго заболяване, което в случая е първично. Промените в начина на живот при нея са по-слабо ефективни.

При първичната хипертония има рискови фактори – фамилна обремененост – баща, майка, дядо, баба, сестри или братя с хипертония, в комбинация с нездравословен начин на живот и диета.

Описаните по-долу методи са силно ефективни в този случай.

Прочетете повече за рисковите фактори за развитие и симптомите на хипертонията.

Новите статии

При вторичната хипертония има уточнена причина (заболяване, лекарство) единствено при адекватно лечение на първопричината се очаква понижение и нормализиране на кръвното.

В този случай описаните по-долу методи ще имат по-слаб или минимален ефект.

Вторична е хипертонията при:

 • Увреждане на бъбреците (гломерулонефрити) или стеснение на бъбречните артерии;
 • Наднормено тегло;
 • Бременност;
 • Феохромоцитом;
 • Хипер и хипотиреоидизъм;
 • Хипералдостеронизъм, Хиперпаратиреоидизъм;
 • Обструктивна сънна апнея;
 • Прием на контрацептиви, противовъзпалителни и др.

3Тегло и високо кръвно налягане

Затлъстяване
Затлъстяването, особено около органите в коремната кухина, е рисков фактор за повишаване на кръвното налягане. Мастната тъкан в тази област е силно хормонално активна – синтезира ароматаза, която превръща тестостерона в естрогени (задръжка на течности и соли), синтезира увеличаващи възпалението молекули (засилва артритни симптоми, автоимунни заболявания), намалява инсулиновата чувствителност (захарен диабет) и др.

При наднормено тегло се повишава кръвното налягане.

Можете да използвате калкулатора за индекс на телесната маса (ИТМ), за да проверите в коя категория попадате (нормално, наднормено и т.н.).

Една от главните причини е мастната тъкан, която е хормонално активна – увеличава образуването на естрогени и задръжката на вода и соли.

Някои жени, приемащи контрацептиви, съобщават за подуване на краката. Това се дължи точно на тази задръжка на течности и соли от съдържащите се в контрацептивите естрогени.

“Натурални” методи за намаляване на кръвното

Най-важното

Правилно измерване на кръвното налягане

Преди “натуралните” методи
Трябва да се изключат допълнителни рискови фактори (повишена кръвна захар, повишен холестерол и др) при посещение до общопрактикуващия лекар. Усложнения като инфаркт и инсулт се проявяват много по-рано при комбинацията на няколко фактора.

Кои методи са “Натурални”
“Натуралните” методи за намаляване на кръвното включват елиминиране на рисковите фактори и промяна в диетата и физическата активност.

Тегло
За всеки свален килограм мазнини може да се очаква понижение с около 1 mmHg.

Готварска сол
Средно ефектът е намаление от 3 до 5 mmHg. Възможно е и повече при хора, чувствителни на сол.

Въглехидрати
При нисковъглехидратни диети ефектът е намаление от 1 до 6 mmHg.

Средно ефектът е намаление от 5 до 10 mmHg. Освен редукцията на кръвното има и много други положителни ефекти.

Средно ефектът е понижение от 5 до 15 mmHg.

Отвори

При всеки е различно, но можете да очаквате понижение с 1 mmHg за всеки килограм загубена мастна тъкан.

Загубата на мазнини ще намали не само кръвното налягане, но и целия възпалителен отговор в тялото, ще отбремени ставите, повиши инсулиновата чувствителност и още много други.

4Готварска сол и високо кръвно налягане

Намаляването на солта в храната намялява кръвното налягане.
Някои хора са чувствителни на сол. Кръвното им се повишава значително, ако прекалят с консумацията й. Ако след хранене с високо съдържание на сол имате симптоми на високо кръвно, подпухване на лицето и крайниците, измервате високо-нормални или повишени стойности – вероятно сте чувствителни на сол.

Ограничаването на готварската сол понижава кръвното налягане в почти всички случаи.

Важно е да не се елиминира напълно, защото и двете крайности са вредни – и никаква и прекалена консумация на сол. Ако сте от чувствителните на сол, кръвното Ви ще спадне значително.

Голямо количество от приемата всеки ден сол е скрита в готовите продукти от магазина. Важно е да се четат етикетите със съдържанията.

Някои храни с високо съдържание на сол са:

 • Супи;
 • Сосове;
 • Сирена, кашкавали;
 • Хляб;
 • Пица;
 • Салами, консерви и др.

Ефектът, който можеш да се очаква е от 3 до 5 mmHg понижение на кръвното налягане. При някои силно чувствителни, редукцията може да е още по-голяма.

5Въглехидрати и високо кръвно налягане

Ограничаването на въглехидратите, особено простите, понижава кръвното.

Една от препоръките при кетогенните диети (тези с минимален прием на въглехидрати и малко протеин) е да се пие много вода и да се осолява храната.

Причината е, че при ограничаване на въглехидратите кръвното налягане спада и е възможно да се проявяват симптоми на хипотония. Водата и осоляването в случая трябва да го поддържат нормално.

Нисковъглехидратните диети поддържат нивото на инсулина ниско, поради което не се задържат допълнително соли и течности (сходен ефект с естрогена).

Ограниченията на въглехидратите и солта работят синергистично.

Очакваният ефект от намаляване на въглехидратите е спад от 1 до 6 mmHg.

6Чесънът намалява високото кръвно и още много други

Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Чесънът е истинска “суперхрана” – намалява кръвното, холестерола, дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно.

Прочетете повече за здравословните ефекти на чесъна.

Чесънът може да е на първо място, в която и да е статия за високо кръвно.

Няма друг толкова евтин и достъпен начин за повлияване на толкова много рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Чесънът значително намалява кръвното налягане, общия и “лошия” LDL-холестерол, увеличава “добрия” HDL-холестерол, азотния оксид в съдовете и още много други.

Ако чесновият мирис Ви спира, прочетете цялата статия за него. Има капсулни обезмирисени форми и други начини за елиминиране/намаляване на мириса.

Ефектът от редовен прием на чесън е понижение на кръвното от 5 до 10 mmHg.

7Каркадето намалява високото кръвно и триглицеридите

Също като чесъна, чаят каркаде е мощен и евтин начин за намаляване на кръвното.

Ефектът му е сходен с този на ACE инхибиторите (еналаприл, рамиприл и др). Разширява кръвоносните съдове, намалява задръжката на сол и вода, действа диуретично (отводняващо), понижава триглицеридите.

Прочетете цялата статия за чая каркаде.

При редовен прием на каркаде можете да очаквате редукция от 5 до 15 mmHg.

8Кога да ползвате изброените методи

Повишеното кръвно налягане не е единствен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Във всички случаи на измерено високо-нормално или високо кръвно налягане е нужна консултация с общопрактукуващ лекар и/или кардиолог, който да започне при нужда лекарствено лечение.

Промените в начина на живот и диетата могат и трябва да се използват и при двете форми на хипертония – първична и вторична.

Очакваният ефект при първичната е по-голям от този при вторичната. При вторична хипертония кръвното ще се нормализира, след като се контролира успешно основното заболяване.

Можете да проследявате ефекта от промените с тази таблица.

Никога не спирайте или намалявайте самоволно дозата на лекарствата си без да се консултация с общопрактикуващия си лекар или кардиолог.

Коментари

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Забравихте канелата.
  Смуче се канелена пръчица, ако може и да се дъвче.. и за 1-2 минути кръвното веднага спада!

  1. Здравейте,

   Да, канелата понижава умерено кръвното налягане, особено при хора с диагностициран захарен диабет, където подобрява и кръвнозахарния контрол.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867208

   Тъй като ефектите и са дозозависими е важно е да се отбележи, че между видовете канела има разлика – нужна е Цейлонска (“истинска”), а не Касия (“обикновената” в магазините), особено при висок прием.

   В канелата се съдържа кумарин, който е токсичен за черния дроб и повишава риска от някои видове рак.

   Цейлонската канела съдържа минимално количество от него, докато Касията варира, но във всички случаи много повече.

   При максимална дневна доза на кумарина 0.1мг/кг (7мг за 70кг човек) и средно съдържание на кумарин в обикновената канела 2.5мг/гр, максималната дневна доза може да се превиши с 2 чаени лъжички.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов