Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на мишницата.
Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на мишницата. На маншета се вижда, че е за мишници с обиколка от 22 до 32см. и е указано да се постави 2-3см. над сгъвката на лакътя. Американската сърдечна асоциация ги препоръчва пред апаратите, поставяни на китката, защото възможностите за грешка в измерването са по-малко.

1Преди измерване на кръвното налягане

Подготовката за измерването на кръвното налягане с обикновен и електронен апарат е еднаква. Описана е в Как правилно да измериш кръвното си налягане с обикновен апарат.

Задължително е да се спазят стъпките в измерването. В противен случай е много вероятно получените резултати да са погрешни, фалшиво високи или ниски.

Новите статии

Ако не желаете да четете другата статия, в резюме:

 1. Преди да измерите кръвното си налягане, трябва да сте почивали няколко минути. След интензивна физическа активност дори повече.
 2. Кръвното налягане не се измерва с пълен пикочен мехур, защото резултатът ще е повишен.
 3. Докато се измерва кръвното не се говори, защото резултатът ще е повишен.
 4. Трябва да сте седнали, със стабилно опрян гръб и ходила на земята, иначе резултатът ще е повишен.
 5. Не трябва да кръстосвате краката си, иначе резултатът ще е повишен.
 6. Ръката, на която ще измервате кръвното, трябва да е стабилно опряна. Измерва се винаги на гола ръка, никога върху дрехи. Тук са възможни огромни грешки.
 7. Мястото, на което ще измервате кръвното (мишница или китка), трябва да е на нивото на сърцето.
 8. Размерът на маншета трябва да отговаря на обиколката на мишницата Ви. Той трябва да е плътно залепен върху мястото, но не прекалено.

2Електронни апарати за измерване на кръвно налягане на мишницата

Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на мишницата.
Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на мишницата.

Електронните апарати за измерване на кръвно налягане на мишницата са сходни с обикновения апарат. Важно при тях е тръбите, излизащи от маншета, да минават по средата на лакътната ямка.

Останалите стъпки са същите като при обикновения апарат. След като поставите и залепите маншета на мишницата, включвате апарата и изчаквате измерването.

Апаратът ще увеличи плавно налягането в маншета над горната Ви граница (систолно налягане). След това ще започне бавно да го намалява. Не се движете и не говорете, докато не видите резултата на монитора.

Правилно измерване на кръвно налягане при ползване на електронен апарат на мишницата.

3Електронни апарати за измерване на кръвно налягане на китката

Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на китката.
Електронен апарат за измерване на кръвното налягане на китката. Показва широко известната стойност от 120/80, под която са оптималните стойности на кръвното.

Резултатите при тези апарати са силно зависими от позицията на китката спрямо тялото. Възможността за грешка с тях е по-голяма.

Апаратът се поставя на 1см над китката. Задължително е китката, на която измервате, да бъде на нивото на сърцето. Оттук идват повечето грешки при тези апарати.

Някои от китковите апарати издават звук при поставяне в правилната позиция.

Има две позиции на ръката, които можете да ползвате. Първата е опряна на маса пред Вас и леко повдигната. Втората е долепена до гърдите и придържана с другата ръка.

Правилна позиция при измерване на кръвно налягане с електронен апарат на китката.
Ръката може да е опряна в лакътя на маса пред Вас. Китката трябва да е повдигната, за да е на нивото на сърцето.
Правилна позиция при измерване на кръвно налягане с електронен апарат на китката.
Ръката може и да е долепена до гърдите. Китката е на нивото на сърцето. Другата ръка трябва да придържа измерваната за лакътя. На снимката това не е показано.

Кръвното налягане, измервано на китката, обикновено е по-високо от това на мишницата. Причината е, че артериите в китката са по-малки и по-повърхностно разположени.

Ако ще купувате апарат за китка, е важно да го сверите с обикновен апарат за измерване на мишницата.

Правилно измерване на кръвно налягане с електронен апарат на китката. Забележте как се поставя и придържа ръката.

4Предимствата на електронните апарати за кръвно налягане

Електронните апарати са по-удобни и могат да редуцират човешката грешка при измерването.

Тъй като измерването е автоматизирано, ако се мери правилно, резултатите са постоянни и сравними едни с други.

Апаратите за китка са удобни за хора с голяма обиколка на мишницата.

Електронните апарати са по-подходящи за възрастни хора, които сами ще измерват кръвното си и не могат да използват обикновен апарат.

5Недостатъците на електронните апарати за кръвно налягане

Електронните апарати са по-скъпи от обикновените.

Апаратите за китка са изключително чувствителни към позицията на ръката. Ако не се спазват правилата при измерването, то най-вероятно няма да е точно.

Винаги сравнявайте стойностите, измервани от електронния Ви апарат, с тези от обикновен такъв. Електронните апарати, също както обикновените, трябва да се проверяват и при необходимост калибрират веднъж годишно.

5Какво да правите след измерването на кръвното

Ако вече имате измерено кръвно налягане, вижте в таблицата със стойностите на кръвното според възрастта дали се касае за хипертония, хипотония или нормално кръвно налягане.

Ако то е повишено, вижте статиите за намаляване на кръвно налягане без лекарства, видове лекарства за кръвно налягане и не на последно място – симптомите на хипертонията, за които трябва да следите.

Ако е ниско, статията за повишаване на кръвно с диета и начин на живот ще Ви е от полза.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 14

14 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Здравейте!
  От известно време установих, че имам ВКН. Взимам мерки и с промяна на храненето (трябва да сваля поне 15кг.), и с упражнения и натурални средства, и с консултации при личния, главно с хомеопатия (предполагам, че я отричате ☺). Но Ви пиша, за да Ви благодаря за сайта и трудът, който влагате да ни помогнете. Беше ми невероятно полезен. Изчетох всичко, но пиша тук, защото това е последната статия до която стигнах. Разбира се, започнах от тези, които най-много ме вълнуват. Открих си поне 3 грешки при измерване и следене на кръвното. Цялата инфо е много важна за мен. Така че, още веднъж Ви благодаря и Ви желая здраве и ползотворна работа. Ще бъдем заедно в бюлетина ☺.
  Поздрав

 2. Statiqta e strahotna.Mnogo neshta polzvsm ot opredelq ot neq.Samo nemoga da se opredelq hipertonichka li sam ili moment na nervi i strah. Vinagi sam imala nisko kravno. Za kratko vreme zagubih blizkite za men hora …brat mi …maika mi …bashta mi i nakraq sapruga mi.Zapochnah da vdigam kravno.Stignah 184 / 105.Strashni bolki v glavata i ochite.Otidoh na lekar.Izpisaha mi Enalapril 20. Piq go vsqka sutrin.Otnovo vecher…vinagi vecher zapo hnah da vdigam …170/ 88…..ili 155/ 85….Prez denq mnogo nisko 98 / 58 …78/56 …..ot tozi rod.I vecher dva pati ili tri visoko.Neznam za kakvo stava na vapros.Ochite me bolqt postiqnno i neznam da piq ili da ne piq hapche vecher ???

  1. Здравейте Бианка,

   Високото кръвно има нужда от терапия, независимо от причината (нерви, страх и др.).

   Ако измервате високи стойности вечер и ниски през деня Ви е нужна корекция на дозировката / времето на прием до постигане на стабилни целеви стойности според придружаващите Ви заболявания.

   Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар и кардиолог за нужната промяна.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте! Току-що сезаписах за Вашия бюлетин . Ако може да споделя следн: На 64г съм . Кръвн ми нал. допреди 1-2,3г беше 100/60 ; 115/70.. не съм се наблюдавала специално. Случайно с купуването на нов ел. апарат, разбрах , че долната гр . е ниска / според мен/ 115/52. 125/58-61-66…веднъж дори 48 Пулсът беше 60-65 ..Пия сутрин Конкор 1/2от 5 мг. от може би 3 г. , заради нощни събуждания и незаспиване. От джипито беше изписан. Сега ми каза да спра да го пия , но вече 2 дни пулса е “висок” 70 ;91;69;77 и го усещам. Долн. граница е по висока -66,77,53,60 на горна нормална. Зная, че б. блокерите не се спират изведнъж и затова се притеснявам малко. Дали постъпих правилно ? Благодаря !

  1. Здравейте г-жо Ангелова,

   Фактът, че цитирате стойностите си като „115/52. 125/58-61-66…веднъж дори 48“ и „66,77,53,60“ говори, че не усреднявате стойностите, както трябва да се прави при домашните измервания.

   При всеки човек кръвното варира през денонощието и почти винаги ще има стойности извън дадените граници. Затова се вземат предвид усреднените стойности.

   Прочетете статията „Кога трябва да измервате кръвното си налягане„.

   Усреднените Ви стойности за долна граница са в рамките на нормалното.

   Бета-блокерите „забавят“ пулса. Нормално е след като ги спрете той да се повиши в някаква степен. „Високите“ стойности на пулса, които съобщавате са в рамките на нормалните.

   Бета-блокерите имат много други показания за прием освен хипертонията. Дали са спрени правилно или не зависи от придружаващите заболявания.

   Можете да се консултирате допълнително с общопрактикуващия си лекар.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте Д-р Кехайов,
  имам високо кръвно и съм на таблетки(рамиприл и алмодипин), кръвното ми сега е стабилно но имам един въпрос. Има голяма разлика в стойностите когато го меря в седнало и легнало положение, примерно 135/89 седнал и 120/77 легнал, на какво се дължи това?
  Благодаря предварително.

  1. Преразпределение на кръвта в тялото, разлика в тонуса на артериите при смяната на позицията и т.н. Ползвайте стойностите си при измерване седнал. С тях сравнявайте в таблиците за границите, а не със стойностите, когато сте легнал.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Възможно ли е разликата в налягането между двете ръце да е 50 мн? Може би аз не го измерван правилно. При дясната ръка изпитвам голямо напрежение при напомпване то.

 6. Какво ви е мнението за изброените апарати за кръвно налягане тук: – – изтрита връзка – –

 7. Здравейте, д-р Кехайов.
  Днес попаднах на Ваша статия за кръвното налягане, която силно ме впечатли и ми даде смелост да се обърна към Вас за помощ.Живея в гр Плевен, и от един месец вдигам кръвно налягани с горна граница от 150 до 210, като долната остава от 70 до 90.В Плевен ми правиха коронарография, кардиограми, ехография , изследване на кръв и електролити.Показаниятя са отлични, а кръвното постонно се вдига.Искам да спомена, че съм на 75 год., което не знам дали е основна предпоставка,.Възможно ли е причината да е от компетенцията на „съдова хирургия“
  Ще Ви бъда благодарен за препоръката ,която ще ми дадете,за да се справя с това положение.В момента пия следните лекарства.
  апири по 1т. на ден, диронорм 2 по 1 т на ден , теренсиф по 1т сутрини , аторис по 1т на ден и холфадон 2 по ½ т и вечер по 1 т .Забележка-само холфадона ми сваля кръвното.
  С уважение- инж. Н. Явашев

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
  1. Има ли последици от ниско кръвно налягане за организма в дългосрочен план. Статията бе много полезна. 🙂