Главоболие, вследствие на високо кръвно налягане.
Високото кръвно налягане (артериална хипертония) е „тих убиец“. Изключително силен рисков фактор е за множество тежки заболявания и усложнения. В същото време болният или няма оплаквания, или ги отдава на други причини и не се лекува. Забавянето в лечението на хипертонията е водещ фактор за загуба на години от живота и инвалидност.

1Високото кръвно налягане най-често няма симптоми

Под артериална хипертония (високо кръвно налягане) се разбират усреднени стойности над 140/90 от няколко измервания в лекарски кабинет.

За да се потвърди диагнозата е нужно тези измервания да се повторят в няколко различни прегледа, проведени в различни дни.

Ако се измерва кръвното вкъщи, с електронен апарат, диагностичната граница е усреднено налягане над 135/85 от измервания в най-малко 3 дни.

Прочетете повече за това как правилно да измерите кръвното си налягане.

Важно: Много от хората с артериална хипертония нямат никакви оплаквания и се „чувстват добре“. Причината е плавното повишение на кръвното налягане с годините, при което болните привикват към високите стойности.

Резките повишения на кръвното налягане в почти всички случаи водят до оплаквания (главоболие, задух, сърцебиене и др.). При плавното повишение с месеци и години оплакванията липсват или са минимални.

Това е причината кръвното налягане задължително да се измерва при всеки профилактичен преглед при личния лекар.

Дългогодишното привикване към високите стойности си личи ясно при започване на лекарствено лечение, което бързо нормализира кръвното.

При някои хора, когато кръвното бързо се понижи до „нормалните“ стойности (напр. 120-130 горна граница), се появяват симптоми на ниско кръвно – слабост, замайване, световъртеж и др.

Същите най-вероятно са имали дългогодишна хипертония със силно завишени стойности на кръвното налягане и често самоволно спират/променят лечението си, поради тези нежелани ефекти.

2Симптоми на високото кръвно налягане, ако има такива

Главоболие, вследствие на високо кръвно налягане.
Локализация на болката при различните типове главоболие. При високо кръвно налягане главоболието е най-често тилно. Появява се при повишаване на кръвното – при стресови моменти, физическа активност, сутрин, след консумация на големи количества сол.

Когато има симптоми на повишено кръвно налягане, те са неспецифични и не се усещат постоянно.

Появяват се при повишението на кръвното, напр. при стресов момент, физически усилия, прекомерна консумация на сол с храната, определена част на деня – сутрин, следобед и т.н.

„Неспецифични симптоми“ означава, че същите се проявяват при много заболявания и не са характерни за нито едно от тях.

Болните често ги пренебрегват или отдават на пренапрежение, тютюнопушене (ако пушат) и други причини.

 • Някои симптоми на високо кръвното налягане:
 • Главоболие – най-често е тилно, пулсиращо, описва се от болните като „стягане“. Може да се появява при стресов момент или в определено време на деня – сутрин, следобед – когато кръвното се повишава;
 • Лек задух при физически усилия – често пренебрегван симптом. Отдава се на нетренираност или на тютюнопушене (ако болният пуши).
 • Сърцебиене – болният съобщава, че усеща ударите на сърцето си. Пулсът може да е повишен, понижен или нормален;
 • Световъртеж;
 • Замаяност;
 • Кръвотечение от носа – спонтанно или лесно появяващо се при напъване, „издухване“ на носа;
 • Стягане в гърдите;
 • Замъглено зрение;
 • „Пищене в ушите“, пулсации в ръцете, стъпалата;

Пример: В началото кръвното налягане може да се повишава инцидентно (напр. до 140/90), а в останалата част от времето да е нормално. При тези редки повишения може да има някои от гореизброените симптоми.

С времето стойностите трайно се повишават, напр. до 140-150/80-90. Болният престава да има симптоми при тези стойности, като същите вече се появяват например при повишение до 160-170.

Поради привикването към високите стойности, болният може да има оплаквания, ако кръвното се понижи прекалено много и прекалено бързо с лекарства.

Прочетете повече за видовете лекарства при хипертония.

3Симптоми на хипертонична криза

Хипертонична криза е рязко повишение на кръвното налягане над 180/120.

Не е нужно и двете граници да са над зададените. Стойности 190/70 са хипертонична криза (висока горна граница), 170/130 също (висока долна граница).

 • Симптомите на хипертоничната криза могат да включват:
 • Болка/стягане в гърдите;
 • Силно главоболие, често пулсиращо;
 • Зрителни нарушения;
 • Задух;
 • Виене на свят;
 • Кръвотечение от носа;
 • Сънливост, гърчове, припадъци и др;

Състоянието е спешно и изисква незабавно лечение (Спешна медицинска помощ, тел. 112).

Толкова високо кръвно налягане може да увреди остро (бързо) даден орган – мозък, очи, сърце, аорта, бял дроб и т.н.

В зависимост от това дали има увреждане на орган или не, състоянието се разделя на хипертонична спешност и неотложност.

 • Разлики между хипертонична спешност и неотложност:
 • Хипертонична спешностхипертония III степен (над 180/110) в съчетание с остро увреждане на даден орган (мозък, аорта и др).

  Животозастрашаващо състояние. Налага прием в лечебно заведение и понижаване на кръвното най-често с венозно прилагани лекарства.

 • Хипертонична неотложност – хипертония III степен (над 180/110) без данни за остра увреда на органи.

  Обичайно няма нужда от прием в болница. Понижението на кръвното налягане може да се постигне и с перорални (през устата) лекарства.

Някои хора поддържат постоянни стойности на кръвното налягане над 180/110.

Това е тежка артериална хипертония (III стадий) и ако не се лекува достатъчно и навреме, скъсява продължителността живота с десетки години.

4Причини за високо кръвно налягане при 95% от хората (Есенциална хипертония)

В България близо 42% от мъжете и 40% от жените имат артериална хипертония. Процентът е по-нисък при младите и по-висок при възрастните.

Между 50 и 59 години 54% от хората имат изолирана систолна хипертония (повишена горна граница с нормална или ниска долна).

След 60 години над 87% от хората имат високо кръвно налягане.

95%

от хората с високо кръвно налягане нямат конкретна причина за появата му.

От всички гореизброени 95% нямат точно определена причина за появата на хипертонията.

В този случай се използват термините „първична“ или „есенциална“ хипертония.

Първичната хипертония се развива бавно, с години. Основна роля при нея имат рискови фактори като фамилна обремененост, диета и начин на живот.

Някои от основните методи за понижаване на кръвното налягане без лекарства се състоят в именно в елиминирането на тези рискови фактори.

5Рискови фактори за високо кръвно налягане

Прекомерният прием на сол е рисков фактор за хипертония.
Прекомерният прием на готварска сол (натриев хлорид) е рисков фактор за артериална хипертония. Предизвиква задръжка на вода в кръвоносните съдове и извън тях. Ограничаването на приема й е част от промените в начина на живот, които могат да нормализират високо-нормалното (130-140) кръвно или да редуцират броя/дозата на вече приеманите лекарства.

Рисковите фактори за артериална хипертония включват:

 1. Фамилна обремененост – колкото повече хипертоници има от близките Ви кръвни роднини (майка, баща, брат, сестра), толкова по-голям е шансът и Вие да я развиете.
 2. Възраст – с напредване на възрастта при повечето хора се покачва и кръвното налягане. Типично за възрастните е изолираното повишение на горната граница, при нормална или ниска долна граница.

  Например стойности 150/60. Състоянието се нарича изолирана систолна хипертония. Може да се среща и при младите, но по-рядко.

 3. Раса – при чернокожите хипертонията е четири пъти по-честа. Появява се по-рано, прогресира по-бързо и води до по-голяма смъртност от усложнения (инсулти, инфаркти, бъбречна недостатъчност и др).
 4. Наднормено тегло – при увеличена телесна маса се повишава и обема на кръвта, което увеличава кръвното налягане.

  Мастната тъкан в областта на корема синтезира вещества, които водят до хронично възпаление, повишение на кръвната захар (инсулинова резистентност) и артериална хипертония.

  Наднорменото тегло увеличава риска от високо кръвно налягане до 5 пъти. С нормализиране на теглото може да се нормализират и стойностите на кръвното.

  Можете да изчислите индекса си на телесна маса (ИТМ) тук. Целта е ИТМ 18,5-24,9 (нормално тегло). ИТМ 25-30 показва наднормено тегло, а над 30 – затлъстяване.

 5. Готварска сол (натриев хлорид) – една трета от хипертониците са „чувствителни“ на натрия в солта. При прекомерната ѝ консумация се задържат течности, което при сол-чувствителните хора повишава кръвното налягане значително.

  При задръжката на течности може дори да се появят отоци на краката.

 6. Прекомерна употреба на алкохол – хроничната му употреба увеличава кръвното налягане и уврежда сърцето. Прочетете повече за алкохола и кръвното налягане.
 7. Тютюнопушене – кръвното налягане се увеличава за кратко след пушене. Тютюнопушенето намалява ефекта на лекарствата за кръвно налягане.

  Тютюнопушенето е силен рисков фактор за развитието на атеросклероза, сърдечносъдови усложнения (инфаркти, инсулти), злокачествени заболявания и др. Прочетете повече за всички рискове от тютюнопушенето.

 8. Недостатъчна физическа активност – редовната физическа активност понижава кръвното налягане, помага за поддържането на нормално тегло, намалява нивата на холестерола, подобрява инсулиновата чувствителност и още много други.
 9. Стрес – острият или хроничен стрес водят до повишение на кръвното налягане, потискат активността на имунната система и др.

6Причини за високо кръвно налягане при 5% от хората (вторична хипертония)

При 5% от хората високото кръвно налягане е следствие на дадено заболяване или прием на медикаменти. Това е т.нар. вторична хипертония.

Тези 5% са сред най-тежките случаи, често със силно завишени стойности (II или III степен), които трудно се овладяват дори с комбинации от 3 или повече лекарства.

 • Най-чести заболявания, водещи до вторична хипертония:
 • Стеснение на бъбречните артерии;
 • Бъбречна поликистоза;
 • Гломерулонефрити;
 • Обструктивна сънна апнея;
 • Алкохолизъм;
 • Синдром / болест на Къшинг;
 • Хипер или хипотиреоидизъм;
 • Хиперпаратиреоидизъм;
 • Синдром на Кон и др;
 • Най-чести медикаменти, водещи до повишение на кръвното налягане и вторични хипертонии:
 • Орални контрацептиви (противозачатъчни);
 • Болкоуспокояващи (нестероидни противовъзпалителни);
 • Някои антидепресанти;
 • Анаболни стероиди и др.;

Рано в хода на вторичните хипертонии правилното лечение на основното заболяване често нормализира и повишеното кръвно налягане.

С времето хипертонията се „фиксира“ и дори при лечение на първичното (основно) заболяване, повишеното кръвно налягане остава.

При вторичните хипертонии отново е задължително да се контролират гореизброените рискови фактори, особено приемът на сол.

 • Подозрителни за вторична хипертония са:
 • Млади пациенти – под 40 год. със хипертония II степен (160-180/100-110) или начало на хипертонията в детството;
 • Пациенти с резистентна хипертония – не могат да достигнат стойности под 140/90 въпреки оптимално лечение с комбинация от няколко лекарствени препарата и потвърдено правилно измерване;
 • Пациенти с тежка хипертония – стойности над 180/110;
 • Хипертонични състояния – гореописаните спешност и неотложност;
 • Наличие на хипертонични органни увреди – вследствие на дълготрайно и/или силно повишеното кръвно налягане. Могат да се увредят сърцето, мозъкът, бъбреците, аортата, ретината.

7Усложнения на артериалната хипертония

Високото кръвно налягане уврежда както кръвоносните съдове (аорта, артерии, артериоли), така и някои органи – сърце, мозък, бъбреци, ретина.

Колкото по-високо и продължително е високото кръвно налягане, толкова по-висока е честотата и тежестта на уврежданията.

Обичайно уврежданията се развиват след години, но при много високи стойности на кръвното и комбинация с други рискови фактори, може да са налични и при по-млади хора.

Пример: Тежката артериална хипертония (над 180/110) в комбинация с неконтролиран захарен диабет увреждат бъбреците и ретината много по-бързо, отколкото всяко едно от заболяванията самостоятелно.

Тези две заболявания, заедно или поотделно, са водещи причини за бъбречна недостатъчност и слепота в световен мащаб.

Усложненията на артериалната хипертония включват:

 1. Мозъчен инсулт – запушване на мозъчна артерия (исхемичен инсулт) или кръвоизлив в него (хеморагичен инсулт). Крайният резултат е един и същ – част от мозъчната тъкан умира и се губят/увреждат функциите на тялото, които е контролирала (говор, движение и др).
  Симптоми при инсулт и микроинсулт - изкривена уста.
  Изкривяване на устните ъгли при инсулт.

  Инсултът е водеща причина за смърт в България. Прочетете повече за видовете мозъчен инсулт (исхемичен, микроинсулт) и симптомите;

 2. Сърдечен инфаркт – запушване на сърдечна артерия. Води до смърт (некроза) на част от сърдечния мускул (миокард).
  C-реактивен протеин е маркер за риск от инфаркт.
  Болка и стягане в гърдите, задух, гадене и изпотяване при инфаркт.

  Сърдечният инфаркт заедно с инсулта е сред водещите причини за смърт в България. Освен хипертонията, други рискови фактори за инфаркт и инсулт са тютюнопушенето, повишеният “лош” LDL-холестерол, захарният диабет и др;

 3. Сърдечна недостатъчност – сърцето не може да изтласка достатъчно кръв за нуждите на тъканите и органите. Протича със задух при усилие или в покой, умора, отоци на краката и др;
 4. Аневризми – ограничени разширения на артериите с изтънени стени. Често са изпълнени с тромби (съсиреци). Могат да се разкъсат или да се запушат напълно (тромбозиране). И двете състояния са спешни;
 5. Увреждане на бъбреците (нефропатия) – хипертонията заедно със захарния диабет са водещи причини за бъбречна недостатъчност в световен мащаб;
 6. Увреждане на ретината (ретинопатия) – хипертонията заедно със захарния диабет са водещи причини за намаляване на зрението и слепота в световен мащаб;
 7. Аортна дисекация – разслояване на стената на аортата (най-големия кръвоносен съд, излизащ от сърцето). Спешно, животозастрашаващо състояние;
 8. Когнитивен упадък и съдова деменция – проблеми с паметта, мисловната дейност и др;
 9. Белодробен оток – застой на кръв в белите дробове поради силно повишено кръвно налягане и невъзможност на сърцето да изтласква цялата достигнала до него кръв (сърдечна недостатъчност).

Статията Ви беше полезна?

Коментари 11

11 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Здравейте д-р Кехайов, много се радвам за прекрасните и компетентни статии, за мен е много полезно да ги чета, аз нямам проблеми с кръвното на 57 години съм и сега е 120/75,80, в миналото малко имах проблеми с ниско кръвно , но сега съм ок.

  Но повода, който ме накара да потърся компетентно мнение по темата за хипертонията е бившият ми съпруг, който от 20 год е с нелекувана такава. В момента кръвното му се движи от 150 до 190 на 90/100 и поне 1 или 2 пъти прави 220 /110.Но си пие някакви явно добри лекарства които му изписаха в Токуда/миналата година със зор отиде на преглед там,преди това пиеше някакви не толкова адекватни лекарства.

  Режимът на хранене му е железен-храни се само на обяд , не много, а през останалото време от сутринта започва с това да си изпие лекарствата с ракия после си пие през целият ден , когато не е на работа или няма някакъв ангажимент,по моя преценка изпива 500-600 гр ракия/той пие фалшив алкохол,почти изцяло само него/ и задължително 1л бира всеки ден. той казва ,че не е алкохолик, а бил пияница. В рамките поне на година не мога да го накарам да отиде на контролен преглед, но скоро беше, защото направи 220/120.

  Та аз нямам някакви въпроси, просто искам да споделя какви хора има безотговорни към себе си и близките си.А той е на 61 год., но очаквам всеки момент да да направи някакъв тежък инсулт или нещо подобно и да ни създаде сериозни проблеми. Та благодаря за компетентните разяснения, които правитв във вашите статии, може би ще го накарам поне да си измерва правилно кръвното

  1. Здравейте, г-жо Пушева,

   За жалост понякога характерът на близките ни води до подобни проблеми.

   Благодаря Ви за споделеното мнение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте д-р.Кехайов.Ще започна с това,че по принцип незнам какво ми е кръвното,но се е случвало като ме боли главата(не пия кафе)си го премеря и е 85-120.Когато съм си добре не намирам причина да го меря.Наскоро обаче си смених работата,и работното ми място е високо в балкана.Т.е.два пъти дневно има голяма разлика в местоположението ми.При слизането ми заглъхват ушите и ме стяга тилът.Наскоро се сетих да си премеря и кръвното и си беше доста.110-220.Четох за различни начини за сваляне,но си помислих,че дори да има такива си е рисковано и рязкото сваляне.Въпросите ми към вас са два.Първо,какви лекарства бихте ми препоръчали,и второ,кога е по правилно да посетя личния ми лекар-веднага след като се прибера от работа или след известен престой на нормална надморска височина

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 3. Здравейте, от както родих преди 7 годи и се появи и моя проблем. До преди това кръвното ми беше 90/60 и се чувствах добре, но след това започнах да го вдигам 140/80, 130/80,/120/80 при което се чувствам зле. Не е високо но за мен е. Започнах да пия Диротон 5 мг. Валидол и лексотан и така го свалям. Направих си пълни изследвания и те са наред. Ходих на кардиолог и там ми каза, че съм здрава. После, че е на нервна почва, но аз и когато съм спокойна изведнъж се вдига и започва световъртеж и шум в ушите. Започвам и да треперя като, че ли ме втриса и ми се свива стомаха, понякога и повръщам. Много е неприятно чувството и ме обзема страх, че ще ми се случи нещо и става още по зле. Пия и антидепресанти Тритико HR вече 3 години, но мисля че не ми действат вече. Моля ви за съвет към кого да се обърна, защото явно че има някакъв проблем и никой не разбира какво е. Всеки доктор казва, че всичко е ок.И за щитовидната жлеза ходих на преглед и там е ок. Ще съм ви Благодарна ако ми отговорите. На 43 години съм.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 4. Здравейте, имам високо кръвно, но спада рязко на ниско. Когато спада имам силно главоболие и световъртеж, пия „БИЗОПРОЛОЛ“ 5 mlg. „РАНИПРИЛ“ 10 mlg, но в момента са ми спрени. На какво се дължи това нещо и какво мога да направя?
  Благодаря, предварително.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 5. Добър Ден, Д-Р Кехайов! На 29 години съм, искам да попитам защото вече се уплаших, кръвното по принцип е 90/60! Обаче има моменти в които го вдигам до 140/90, и се чувствам ужасно: (треперя, получавам задух в гърдите, сърцебиенето е бързо, пулса отчита понякога 105/110, потя се, свива ме стомаха, даже ми се повръща, главата ме боли и ме стяга отзад. Какво се случва не знам, пила съм преди антидепресанти, в момента ксанакс 0.5мг, за успокоение, след депресията, и съм получава паник атаки, слагам и валидол под езика!!! Но на какво се дължи всичко това? Имам първо наднормено тегло и също, доста стрес имам и напрежение, нерви … Възможно ли е от това … Че ме е страх, за здравето ми, имам две дечица за гледане. Благодаря ви Д-Р Кехайов

  1. Здравейте, г-жо Станоева,

   Описаните от Вас симптоми могат да се дължат на генерализирано тревожно разстройство или други състояния. Няма как да се диагностицира само по описанието.

   Нужни са Ви преглед с изследвания при кардиолог. Ако се отхвърлят други причини за пристъпното повишение на кръвното налягане, може да се мисли за тревожно разстройство.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте,ако се приема лекарство за високо кръвно и то спада до нормални стойности(лекарството приемам сутрин на гладно)и на следващата сутрин го измеря и то пак е нормално,трябва ли да пия лекарството или да прескоча.Притеснява ме като изпия хапчето да не падне до много ниски граници.Имам и още един въпрос:на коя ръка се мери кръвното-лява или дясна?Благодаря!

  1. Здравейте, г-жо Станкова,

   На коя ръка се измерва кръвното налягане.

   Ако имате хипертония, оптималният прием на лекарствата е редовен. Ако кръвното Ви спада прекалено и/или имате нежелани лекарствени реакции, консултирайте се с лекуващия си лекар (ОПЛ/кардиолог), който ще коригира дозата им.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Благодаря Ви,ДОКТОРЕ!Бъдете жив и здрав!Статията Ви беше изключително полезна за мен.

 8. здравейте, с високо кръвно налягане съм от студентските години, 2 преходни,преди 2 години инсултна ситуация.Но това което ме тревожи е, че напоследък зачестиха случаите на скок на кръвното и липса на координация,падам.С какво може да се свърже това?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.