Главоболие, вследствие на високо кръвно налягане.
При хората, които имат симптоми на високо кръвно налягане, главоболието е често съобщавано. Типично е то да бъде тилно (отзад) и сутрешно. Главоболието не е специфичен симптом при хипертония и може да се причини от много други състояния и заболявания.

1Високото кръвно налягане най-често няма симптоми

При повечето хора високото кръвно налягане не се развива за дни или седмици. За да се стигне до стойностите, приети за диагностична граница в лекарския кабинет (над 140/90), кръвното налягане доста по-дълго е било във високо-нормалните граници, хипертония I степен и т.н..

Поради това плавно повишение с месеци и години организмът се адаптира към високите стойности и симптоми липсват или не могат да се разпознаят – напр. главоболието се отдава на пренапрежение или умора, задухът при физически усилия на нетренираност и др.

Точно тази липса или неразпознаването на симптомите, в съчетание с възможните тежки усложнения (инсулти, инфаркти, дисекации) води до името “тих убиец”.

Хипертония – симптоми и причини

Най-важното

Симптоми
Най-често никакви или неразпознати.

Симптоми, ако има такива
Главоболие, пищене в ушите, замаяност, световъртеж, сърцебиене, задух, пулсации в крайниците и др.

Причини
В 95% няма точна причина – есенциална хипертония. При нея има комбинация от рискови фактори. В останалите 5% е предизвикана от предхождаща болест (вторична хипертония, предизвикана от първична болест).

Рискови фактори
Фамилна обремененост, прекомерна консумация на сол, наднормено тегло, тютюнопушене, напреднала възраст, прекалена консумация на алкохол, заседнал начин на живот.

Отвори

В класацията на водещите причини за смъртност в България сърдечносъдовите заболявания и в частност инсултът са на първо място. Голяма роля за това играе хронично повишеното кръвно налягане.

Други рискови фактори за сърдечносъдови усложнения са:

Ако нямате поне обикновен апарат, с който да измервате кръвното си вкъщи и пропускате ежегодните, полагащи Ви се профилактични прегледи при общопрактикуващия Ви лекар (ОПЛ), е почти невъзможно да разберете дали имате високо кръвно налягане.

Дори да нямате симптоми на хипертония или да не ги усещате, ако посещавате всяка година ОПЛ заболяването ще се открие още в първите му етапи, в които промяната в начина на живот е силно ефективна и може да отложи лекарственото лечение дълго време.

Измерването на кръвното налягане с електронни апарати вкъщи е бързо, автоматизирано и удобно.

2Симптоми на високото кръвно налягане, ако има такива

При недиагностицирана хипертония в съчетание с други рискови фактори е възможно да се изявят директно тежки усложнения (инсулт, инфаркт, аритмии и др). В клипа жената има симптоми на инсулт или състоянието преди него – преходна исхемична атака (ТИА). Наблюдавайте лявата част на лицето й (дясно на екрана). Забележте увисналия ъгъл на устата, спадналия клепач, заваляния говор и това, което казва – лицето й е изтръпнало и усеща слабост в ръката си.

Симптомите на високото кръвното налягане не са специфични и могат да включват:

 • Главоболие, често тилно, често сутрешно или при стресов момент;
 • Лек задух при физически усилия
 • Сърцебиене;
 • Стягане в гърдите;
 • Пищене в ушите;
 • Световъртеж;
 • Замаяност;
 • Замъглено зрение;
 • Усещане за пулсации в ръцете, стъпалата;

Симптомите на хипертонията не се усещат постоянно, а най-вече при повишението на кръвното, напр. при стресов момент, сутрин, вечер, физически усилия.

В началото, когато кръвното е нормално през повечето време, тези симптоми може да се усещат например при повишение до 130/80.

Новите статии

С времето кръвното налягане трайно се фиксира в повишените стойности. Тогава например симптомите могат да се проявяват при повишение до 150/90. При 130/80 няма да ги има.

Симптомите на ниското кръвно също могат се проявяват при по-високи стойности. Например вместо да се усещат около и под 90/60, ще се проявяват при 110/80.

3Главоболие, вследствие на високо кръвно налягане

Главоболие, вследствие на високо кръвно налягане.
Локализация на болката при различните типове главоболие. При високо кръвно налягане локализацията е най-често тилно. Главоболието се появява при повишаване на кръвното – рано сутрин, при стресови моменти.

Главоболието може да има много причини, хипертонията е една от тях. Често се мисли за пренапрежение или умора, а реално причината може да е повишено кръвно.

Единственият начин да се разбере това ли е причината е кръвното да се измери по време на главоболието. Прочетете повече за това кога се измерва кръвното налягане.

4Симптоми на много високо кръвно налягане (хипертонична криза, спешност и неотложност)

Хипертонична криза е рязко повишение на кръвното налягане над 180/120.

Не е нужно и двете граници да са над зададените. Стойности 190/70 (висока горна граница) са хипертонична криза, 170/130 (висока долна граница) също.

Високото кръвно налягане може да увреди остро (бързо) даден орган – мозък, очи, сърце, аорта, бял дроб и т.н.

Хипертонична спешност е хипертония III степен (над 180/110) в съчетание с остро увреждане на даден орган.

Хипертонична неотложност е хипертония III степен без данни за остра увреда на органи.

В зависимост от това дали има органно засягане или не, симптомите на хипертоничната криза (спешност, неотложност) са различни.

Прочетете повече за хипертоничната криза тук.

И трите състояния изискват незабавно лечение (Спешна медицинска помощ, тел. 112).

Симптомите на хипертоничната криза могат да включват:

 • Болка/стягане в гърдите;
 • Силно главоболие, често пулсиращо;
 • Зрителни нарушения;
 • Задух;
 • Виене на свят;
 • Кръвотечение от носа;
 • Сънливост, летаргия, гърчове, припадъци и др;

Някои хора поддържат постоянни стойности на кръвното налягане над 180/110. Това е тежка артериална хипертония (стадий 3) и води до бързо увреждане на органите (усложнения). Неконтролирана скъсява продължителността живота с десетки години.

Усложненията включват инвалидизиращи инсулти, сърдечен инфаркт, сърдечна недостатъчност, аортна дисекация (разслояване на стената, често с масивен кръвоизлив), бъбречна недостатъчност, ретинопатия до слепота, белодробен оток и др.

5Причини за високо кръвно налягане при 95% от хората (Есенциална хипертония)

От хората в зряла възраст над 30% са хипертоници. От тях над 95% нямат точно определена причина за високото си кръвно.

Това се нарична “първична” или “есенциална” хипертония.

Първичната хипертония е резултат от фамилна обремененост (хипертония при майка, баща, братя, сестри, баба, дядо) и начина на живот. При нея има рискови фактори.

6Рискови фактори за високо кръвно налягане

Прекомерният прием на сол е рисков фактор за хипертония.
Прекомерният прием на готварска сол (натриев хлорид) е рисков фактор за артериална хипертония. Предизвиква задръжка на вода в кръвоносните съдове и извън тях. Ограничаването на приема й е част от промените в начина на живот, които могат да нормализират високо-нормалното (130-140) кръвно или да редуцират броя/дозата на вече приеманите лекарства.

Рисковите фактори за артериална хипертония включват:

 1. Фамилна обремененост – колкото повече хипертоници има от близките кръвни роднини, толкова по-голям е шансът и Вие да я развиете.

  При чернокожите хипертонията е четири пъти по-честа, прогресира по-бързо и води до по-голяма смъртност.

 2. Възраст – с нарастване на възрастта се покачва и кръвното налягане. Най-често изолирано се повишава горната граница, например 150/80 (изолирана систолна хипертония). Вижте причините за това в свързаната статия.
 3. Наднормено тегло – увеличава риска от високо кръвно налягане до 5 пъти. Повечето от хората с наднормено тегло са хипертоници именно заради него. С нормализиране на теглото може да се нормализира и кръвното.

  Можете да изчислите индекса си на телесна маса (ИТМ) тук.

 4. Готварска сол (натриев хлорид) – една трета от хипертониците са чувствителни на натрия в солта. Водата в тялото винаги следва натрия.

  При консумация на прекалени количества сол се задържа вода. Първо в кръвоносните съдове, което повишава кръвното, после в мускулите и подкожието, което може да доведе до отоци.

 5. Алкохол – хроничната му употреба увеличава кръвното и подпомага наддаването на тегло. Прочетете повече за алкохола и кръвното налягане.
 6. Тютюнопушене – кръвното налягане се увеличава с 5 до 10 за кратко след пушене. Тютюнопушенето намалява ефекта на лекарства за кръвно като бета-блокери (Конкор, Бизогама, Небилет и др).

  Много хора приемат само един медикамент за кръвно и той често е бета-блокер. Ако продължават да пушат, ефектът силно се понижава.

  Някои проучвания показват, че в дългосрочен план пушачите имат малко по-ниско кръвно от непушачите. Това не е причина да продължават.

  Тютюнопушенето е силен рисков фактор за развитието на атеросклероза, сърдечносъдови усложнения (инфаркти, инсулти), злокачествени заболявания и др. Вижте тук всички рискове от тютюнопушенето.

  Методите за намаляване на кръвното без лекарства включват елиминиране на възможните горни рискови фактори, промени в начина на живот и диетата.

 7. Липса на физическа активност – не увеличава директно кръвното, а спомага за наднорменото тегло. Редовните аеробни упражнения намаляват кръвното налягане.

7Причини за високо кръвно налягане при останалите 5% (Вторична хипертония)

При 5% от хората високото кръвно е следствие на дадено заболяване или прием на медикаменти.

Тези 5% са и най-тежките случаи на хипертония, които трудно се овладяват дори с комбинации от 3 или 4 лекарства.

Подозрителни за вторична хипертония са:

 • Млади пациенти < 40 год. със хипертония II степен или начало в детството;
 • Резистентна хипертония;
 • Тежка хипертония III степен;
 • Хипертонични състояние (спешност и неотложност);
 • Наличие на органни увреди вследствие на силно повишеното кръвно налягане и др;

Най-чести заболявания, водещи до вторична хипертония, са:

 • Стеснение на бъбречните артерии;
 • Бъбречна поликистоза;
 • Гломерулонефрити;
 • Обструктивна сънна апнея;
 • Алкохолизъм;
 • Синдром / болест на Къшинг;
 • Хипер или хипотиреоидизъм;
 • Хиперпаратиреоидизъм;
 • Синдром на Кон и др;

Контролът на основното заболяване ще нормализира и повишеното кръвно налягане в повечето случаи. Това не значи да не се елиминират рисковите фактори, тъй като те покачват риска от много други заболявания, не само артериална хипертония.

Най-чести медикаменти, водещи до повишение на кръвното налягане:

 • Орални контрацептиви (противозачатъчни);
 • Болкоуспокояващи (нестероидни противовъзпалителни);
 • Някои антидепресанти;
 • Анаболни стероиди и др.;
Коментари

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Здравейте д-р Кехайов, много се радвам за прекрасните и компетентни статии, за мен е много полезно да ги чета, аз нямам проблеми с кръвното на 57 години съм и сега е 120/75,80, в миналото малко имах проблеми с ниско кръвно , но сега съм ок.

  Но повода, който ме накара да потърся компетентно мнение по темата за хипертонията е бившият ми съпруг, който от 20 год е с нелекувана такава. В момента кръвното му се движи от 150 до 190 на 90/100 и поне 1 или 2 пъти прави 220 /110.Но си пие някакви явно добри лекарства които му изписаха в Токуда/миналата година със зор отиде на преглед там,преди това пиеше някакви не толкова адекватни лекарства.

  Режимът на хранене му е железен-храни се само на обяд , не много, а през останалото време от сутринта започва с това да си изпие лекарствата с ракия после си пие през целият ден , когато не е на работа или няма някакъв ангажимент,по моя преценка изпива 500-600 гр ракия/той пие фалшив алкохол,почти изцяло само него/ и задължително 1л бира всеки ден. той казва ,че не е алкохолик, а бил пияница. В рамките поне на година не мога да го накарам да отиде на контролен преглед, но скоро беше, защото направи 220/120.

  Та аз нямам някакви въпроси, просто искам да споделя какви хора има безотговорни към себе си и близките си.А той е на 61 год., но очаквам всеки момент да да направи някакъв тежък инсулт или нещо подобно и да ни създаде сериозни проблеми. Та благодаря за компетентните разяснения, които правитв във вашите статии, може би ще го накарам поне да си измерва правилно кръвното