Апарат за кръвно налягане, анероиден сфигмоманометър
„Обикновен“ или механичен апарат за измерване на кръвно налягане (сфигмоманометър) с маншет, помпичка и манометър. В комплекта трябва да има отделен стетоскоп или такъв, прикачен към маншета, с който се слушат тоновете. Цената им започва от около 20лв.

1Устройство на обикновен апарат за кръвно налягане

Устройство на апарат за измерване на кръвно налягане
Устройство на апарат за измерване на кръвно налягане

Вижте тук как се измерва кръвно налягане с електронен апарат и тук – кога трябва да се измерва кръвното налягане.

Обикновеният апарат за кръвно налягане има маншет, който се слага на ръката, помпичка за нагнетяване на въздух в маншета и манометър, измерващ налягането на въздуха в него.

В комплекта трябва да има и стетоскоп, чиято мембрана се подпъхва под маншета, за да се слушат тоновете. При някои апарати мембраната е прикрепена от вътрешната страна на маншета. Ако се измерва собственото кръвно налягане, те са по-удобни.

При вече измерени стойности на кръвно налягане, вижте в таблицата със стойностите на кръвното според възрастта дали се касае за хипертония, хипотония или нормални стойности.

Ако то е повишено, вижте статиите за намаляване на кръвно налягане без лекарства, видове лекарства за кръвно налягане и не на последно място – симптомите на хипертонията, за които трябва да следите.

Ако е ниско, статията за повишаване на кръвно с диета и начин на живот ще Ви е от полза.

2Принцип на измерването с обикновен апарат за кръвно налягане

Маншетът се поставя на ръката и се залепва плътно около нея. Не трябва да е прекалено стегнат. Мембраната на стетоскопа се подпъхва под него, върху артерията, за се слуша за кръвния ток през нея.

След като започнете да напомпвате, налягането в маншета се увеличава и кръвоносните съдове се притискат.

Когато напомпите до налягане над горната Ви граница (систоличното налягане), артериите и вените са напълно притиснати. Кръвта не преминава след маншета. Затова над горната Ви граница не чувате нищо.

Измерване на кръвно налягане - тонове
Шумовете (тоновете), които чувате със стетоскопа се образуват заради притискането на артерията от маншета и завихрянето на кръвта в нея. При налягане над горната граница (систолично) не се чува нищо, защото кръвта не може да премине след маншета.

При плавното отваряне на вентила налягането в маншета започва бавно да спада. Когато стане по-ниско от горната Ви граница, артерията се отваря леко и кръвта преминава през стеснения участък под маншета. При преминаването през стеснен участък се чуват шумове (тонове), за които слушате със стетоскопа.

След като налягането в маншета спадне под долната Ви граница (диастолно налягане), артерията се отваря напълно и шумовете (тоновете) изчезват, защото стеснението на артерията изчезва.

Задължително условие е апаратът да измерва точно. Точни са новите и наскоро проверени апарати. Апаратите за кръвно трябва да се проверяват (калибрират) поне веднъж годишно.

3Правилният размер на маншета спрямо ръката

Задължително е маншетът да е правилен размер спрямо ръката. Напълно възможно е апаратът да измерва точно, но да покаже доста над или под реалното Ви кръвно налягане в момента.

Повечето апарати са с маншети за ръце с обиколка в отпуснато положение 25 до 40см (размер за възрастни). Ако ръката Ви е по-малка от минимума на маншета, кръвното налягане ще е фалшиво ниско. Ако е по-голяма – фалшиво високо.

Новите статии

Повечето апарати имат обозначения на маншета. Вижте снимката.

Маншет на апарат за измерване на кръвно налягане
Маншетите на апаратите имат линия обозначена с INDEX. Когато маншетът се постави на ръката и се залепи, индексът трябва да попада в бялата хоризонтална линия на размера (RANGE). Ако е извън нея – маншетът не е с подходящ размер и ще показва грешно високи или ниски стойности.

След като сте сигурни, че размерът на маншета е точния за Вас – следвайте следващите стъпки. В тях са дадени грешките, които можете да допуснете при измерването на кръвното си.

4Измерване на кръвно налягане стъпка по стъпка

Стъпките са едни и същи, независимо дали измервате собственото си или кръвното налягане на друг човек. Когато измервате собственото си кръвно е по-удобно да имате апарат с прикрепена за маншета мембрана, вместо изцяло отделен стетоскоп. Ако имате отделен стетоскоп трябва да подпъхнете мембраната под маншета.

Вижте клипа, след което прочетете стъпките.

Вижте позицията на тялото, как ръката е опряна, къде се подпъхва мембраната на стетоскопа.

  5Какво се прави преди измерване на кръвното налягане

 1. Сядате и запазвате мълчание за 4-5 минути, преди измерването. Ако не сте в покой, резултатът може да е с до 10-20 отгоре. Ако говорите, докато измервате – до 10-15 отгоре.
 2. Пикочният Ви мехур трябва да е празен или поне да нямате позиви за уриниране. Когато пикочният Ви мехур е пълен, резултатът се повишава с до 10-15.
 3. Важно е как седите на стола – гърбът Ви трябва да е опрян стабилно, не се стои на табуретки. Стъпалата на земята, не трябва да висят. Краката не трябва да са кръстосани. Кръстосаните крака повишават резултата с до 5-8. Ако не сте със стабилно опрян гръб – до 5-10.
 4. 6Къде и как се поставя маншета и мембраната на стетоскопа

 5. Палпация на брахиална артерия
  Намерете пулсацията на артерията на ръката. Върху нея ще поставите слушалката.
  За да поставите правилно маншета и да чувате ясно тоновете, намерте къде пулсира артерията на ръката. Точно върху това място ще слушате със стетоскопа. Ако не слушате върху артерията, няма да чуете тихите първи и последни тонове и ще измерите по-ниско кръвно и по-сближени граници.
 6. Маншетът се слага върху гола ръка. Никога върху дрехи. Грешките тук са огромни – от 10 до 40 отгоре, в зависимост от дебелината на дрехите. Показателната линия (index) трябва да попада в хоризонталния размер. Тръбите излизащи от маншета трябва да са над артерията. Слушалката се слага под маншета отново върху артерията.
 7. Правилен стоеж при измерване на кръвно налягане.
  Правилен стоеж при измерване на кръвно налягане.
  Ръката трябва да е опряна и маншетът да е на нивото на сърцето. Не се държи във въздуха, това може да покачи резултата с до 10. Ако е под нивото на сърцето – за всеки 2.5см надолу се вдига с 2. Ако е над – за всеки 2.5см нагоре спада с 2. Маншетът се слага на 2-3см. над сгъвката на лакътя. Не трябва да е нито много стегнат, нито да пада от ръката.
 8. 7Кръвно налягане се измерва като се слушат тоновете, не с подскачането на стрелката

 9. Тоновете, за които ще слушате, са нискочестотни. Ако слушалката Ви има освен мембрана и камбанка, на теория с камбанката трябва да се чуват по-добре. Мембраната е за по-високочестотни тонове. На практика, надали ще чуете разлика и не е от значение с кое ще слушате. Важното е да бъде поставена върху артерията, а не на сляпо над сгъвката на лакътя.
 10. Кръвно се слуша, не се гледа. Стрелката на манометъра ще подскача при всеки сърдечен удар, точно когато чувате тоновете. Много хора ще я видят да подскочи за пръв път например при 130 и ще кажат, че горната граница е 130. Погрешно. Горната граница е първият тон, не първото подскачане. Стрелката може да подскача много преди да чуете каквото и да било. В клипа горе се вижда и чува много добре.
 11. Докато напомпвате маншета с въздух слушаш за тоновете. Например, ако кръвното Ви е 125/80, ще ги чувате от 80 до 125, и от 125 нагоре няма да чувате нищо. От момента, в който спрете да чувате тонове, трябва да напомпате още 30-40. Т.е във този пример – до 160-170.
 12. Внимавайте за аускултаторна пауза. Да кажем, че докато напомпвате, тоновете изчезват на 140. При повечето хора, това е и горната граница. При някои обаче, тоновете след като са изчезнали на 140, ще се появят пак, на 160 например. Ако не напомпате до 180, а например само до 150 – грешката в измерването ще е огромна. Винаги напомпвайте 30-40 над налягането, при което спират да се чуват тонове.
 13. 8Къде са горната и долната граница на кръвното

 14. След като си напомпали 30-40 отгоре, отпускате, за да спада налягането бавно, с 2-3 в секунда. Същото темпо като в клипа горе. Никога рязко, защото ще изпуснете истинските горна и долна граница и измерването ще е погрешно по-ниско.
 15. Горната Ви граница (систолно налягане) е това, при което чувате първия тон. Не е когато стрелката започне да подскача. Долната граница (диастолно налягане) е това, когато тоновете изчезнат. Не е когато стрелката спре да подскача. Вижте причините за висока долна или горна граница на кръвното или тези за ниска долна или горна граница.
 16. 9След колко време можеш да измерите пак кръвното си и на коя ръка

 17. Първите измервания е важно да са и на двете ръце. Повечето хора измерват кръвното си единствено на доминантната ръка, което е грешно. С нарастването на възрастта се повишава и шансът налягането на двете Ви ръце да е различно. Кръвното налягане винаги се мери на ръката, на която е по-високо. Вижте повече за това на коя ръка се мери кръвното.
 18. Ако кръвното Ви е високо, измерете го отново след 1 минута. Не измервайте няколко пъти без пауза на една и съща ръка. Всяко следващо измерване ще е все по-ниско, заради нарушеното кръвообращение от натиска на маншета.
 19. Когато измервате, обърнете внимание на това дали тоновете са ритмични или не и дали пулсът е учестен. Тоновете трябва да са ритмични (туп–туп–туп–туп–туп), а не аритмични (туп–туп––-туп––-туп). При второто измерване в клипа тоновете са аритмични.

10Упражнения за измерване на кръвно налягане онлайн

В сайта Easy auscultation има упражнения за измерване на кръвно налягане.

Кликнете на CUFF, след което Click To Take Blood Pressure.

Слушайте за тоновете, после ги напишете долу и вижте дали си познали.

Упражнения за измерване на кръвно налягане
Упражнения за измерване на кръвно налягане
Упражнения за измерване на кръвно налягане
Упражнения за измерване на кръвно налягане

Статията Ви беше полезна?

Коментари 14

14 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Много Ви благодаря, докторе, за Вашия труд. Изчетох статиите, полезни и лесно разбираеми.

 2. Няма друга толкова подробна статия за измерване на кръвно в българските сайтове.

 3. Защо при измерването с електронен апарат за мищница стойностите ми са по- ниски в сравнение с механичен апарат? Електронният го носих да го калибрират преди месец.

  1. Не мога да Ви отговоря конкретно във Вашия случай, г-жо Тенчева.

   При подобен случай ползвам по-високите стойности на механичния, стига да е калибриран.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте,
  Благодарение на предоставената от Вас информация поправих грешка, която дълго време съм допускал при измерване на кръвното и която явно ме е заблуждавала.
  Благодаря Ви!

 5. Кои са правилните марки и модели механични апарати за домашно ползване? Може и над средното ниво. Цената няма значение, става дума за здравето и живота все пак. Благодаря.

  1. Правилният апарат е измерващият точно (калибриран скоро), който човек може да използва правилно и без да се затруднява (механичен или електронен – според предпочитанията). И евтините апарати са правилни, ако отговарят на тези условия.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Весели празници!Имам един въпрос:Моят син е активен спортист,но един ден при измерване на кръвното се оказва,че долната граница варира между 60/50.Мерим го с електронен апарат.Той се чувства добре,но не е ли прекалено ниска долната граница?