Бобовите и пълнозърнестите храни понижават общия и LDL-холестерол.
Увеличаването на разтворимите фибри в храната (бобови, пълнозърнести), заедно с понижението на наситените и транс мазнини значително редуцират общия и „лошия“ LDL-холестерол. Диети, в които преобладават пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете (вегетарианство, веганство) са силно ефективни. При някои болни със сърдечносъдови заболявания чрез тях могат да се достигнат целевите стойности за LDL-холестерола, за които иначе ще са нужни лекарства (статини).

1Ефективност на различните промени за понижаване на общия и LDL-холестерол

Преди да прочетете статията: При резултати извън нормите не трябва да се концентрирате върху конкретна стойност от липидния профил (общ, LDL-холестерол, HDL-холестерол или триглицериди) и да се опитвате да коригирате единствено нея.

Липидният профил се изследва за оценка на сърдечносъдовия риск, а той се влияе от много фактори.

За да има значително понижение на риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения (исхемична болест на сърцето, инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии) е необходим контрол върху всички гореизброени фактори.

В таблицата е дадено сравнително резюме на ефективността на промените в диетата и начина на живот за понижаване на общия и LDL-холестерол.

Понижаване на общ холестерол и LDL-холестерол
Промяна Ефект
Редукция на транс мазнините
Редукция на наситените мазнини
Увеличаване на фибрите в храната
Редукция на наднормено телесно тегло
Редукция на холестерола в храната
Увеличаване на ежедневната физическа активност

2Наситени мазнини и висок общ и LDL-холестерол

Наситените мазнини в месото повишават холестерола.
Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ограничат наситените мазнини в храни като червени меса, масло, сирене и др. поради повишението на LDL-холестерола и увеличения риск от сърдечносъдови заболявания.

При диети с високо съдържание на наситени мазнини се увеличават едновременно общия, „лошия“ LDL-холестерол и „добрия“ HDL-холестерол.

 • Някои храни, съдържащи наситени мазнини:
 • Млечни – масло, сметана, високомаслено кисело мляко, сирене, кашкавал;
 • Меса – телешко, свинско, агнешко, колбаси, кожа от пилешко;
 • Масла – палмово, кокосово;
 • Маргарин;
 • Сладки изделия – снаксове, бисквити, сладкиши;
 • Пържени храни – вкъщи или в заведения за бързо хранене и др.

Ориентировъчно за всеки 1% от общия енергиен внос, идващ от наситени мазнини, LDL-холестеролът се повишава с 0,02-0,04 mmol/L.

Пример: високомазнинна диета със 70% от калориен прием от наситени мазнини – 1,4 mmol/L до 2,8 mmol/L увеличение в LDL-холестерола, според калориите.
Новите статии

Важно е да се отбележи, че LDL частиците се разделят на фракции според големината и плътността си. Отделните фракции се различават по атерогенния си потенциал (възможност за образуване на плаки в съдовете). Малките и плътни LDL (sdLDL, small dense LDL) са с по-висок потенциал.

Пример: При споменатите високомазнинни-нисковъглехидратни диети (ВМНВД) се повишават всички фракции на холестерола – общ, LDL-С и HDL-С. Привържениците на тези диети цитират защитния ефект на увеличения HDL-холестерол и това, че предимно се повишават големите, нископлътностни LDL (lb-LDL).

В дадения пример подходящ метод за оценка на промяната в сърдечносъдовия риск ще са съотношенията между холестероловите фракции.

3Транс мазнини и висок общ и LDL-холестерол

Транс мазнините в маргарина повишават холестерола.
Някои маргарини и сладки изделия съдържат транс мазнини. Колкото по-твърди са маргарините, толкова по-вероятно е да съдържат такива. Винаги четете етикетите за съдържанието на продуктите, които купувате.

Транс мазнините имат единствено отрицателни ефекти. Увеличават „лошия“ LDL-холестерол и намаляват „добрия“ HDL-холестерол.

Степента на увеличение на LDL-холестерола е сходна с тази на наситените мазнини, дадена горе.

Основният източник на транс мазнини са частично хидрогенираните (втвърдени) растителни мазнини. В съдържанието, изписано на опаковките на продуктите, не пише „транс мазнини“, а „частично хидрогенирани растителни мазнини/масла“. Избягвайте ги.

Хидрогенираните мазнини се ползват в много хранителни продукти, защото са евтини за производство, имат дълъг срок на годност, придават на храната желания вкус и текстура.

Масла с транс мазнини могат да се ползват многократно при пържене. Например в някои ресторанти и заведения за бързо хранене.

 • Някои храни, съдържащи транс мазнини:
 • Сладки изделия – бисквити, торти и др;
 • Някои пържени храни от заведения за бързо хранене и ресторанти;
 • Някои маргарини;

4Въглехидрати и висок общ и LDL-холестерол

Въглехидратите в храната, които не съдържат фибри не влияят върху LDL-холестерола. Такива са напр. бял хляб, подсладени газирани напитки. При прекомерен прием повишават триглицеридите и понижават „добрия“ HDL-холестерол.

Разтворимите фибри свързват холестерола в червата и пречат на абсорбцията му в тях. Понижават общия и LDL-холестерол.

Богати на фибри храни са бобови, пълнозърнести, плодове, зеленчуци.

При повишен въглехидратен прием е нужно той да бъде от храни, богати на фибри, а не рафинирани захари.

5Физическа активност и висок общ и LDL-холестерол

Редукцията на наднорменото тегло слабо понижава LDL-холестерола и общия холестерол. Ориентировъчно за всеки свалени 10кг. LDL-холестеролът спада с около 0,2 mmol/L.

LDL-холестеролът ще спадне повече, ако използваният при редукцията на тегло хранителен режим е нискомазнинен.

Физическата активност има още по-малък ефект върху LDL-холестерола от намаляването на теглото. Значително по-ефективна е в повишаването на „добрия“ HDL-холестерол, понижението на триглицеридите, кръвното налягане и др.

Ежедневната физическа активност и понижаването на наднорменото тегло са задължителни за всеки, целящ здравословен начин на живот.

6Билки, подправки, хранителни добавки и др. при висок общ и LDL-холестерол

Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Чесънът е истинска “суперхрана” – понижава кръвното налягане, холестерола, дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно.

Чесънът понижава умерено общия холестерол и силно LDL-холестерола. Същевременно увеличава HDL-холестерола.

Прочетете статията за здравословните ефекти на чесъна.

Омега-3 мастните киселини са ефективни в понижаването на триглицеридите. В умерени дози не увеличават холестерола.

При високи дози > 3гр. дневно могат слабо да повишат LDL-холестерола.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 23

23 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Благодаря за идеята да информирате желаещи да станат по информирани и да вземат мерки за себе си

 2. Здравейте,
  Всичо това което е написано го спазвам.Единствено консумирам риба и нищо друго от животински произход,но холестерелът ми е силно завишен.Пия профилолфорте по 1т. на ден,но и той не може да го снижи по 5,2.Имам също и завишени триглицериди.Какво ърябва да направя за да са в нормите ми холестеролът и триглицеридите ми.Като важно е да упомена,че статини не желая да пия.

  1. Здравейте,

   Дадената от Вас информация е минимална и повърхностна и отговорът ми ще бъде общ.

   Съдейки по това, което сте написали, вече сте имали консултация с общопрактикуващия си лекар и кардиолог. Ако не сте, това е първа стъпка.

   По време на тази консултация, след анамнеза и физикален преглед се изчислява сърдечносъдов риск по определени скали и на базата на тях евентуално се назначава терапия (статини и др.).

   Поведението при сърдечносъдови заболявания (терапия със статини, лекарства за хипертония и др.) е стандартизирано, с алгоритми на лечение, тествани в клинични изпитания със стотици хиляди участващи (медицина, базирана на доказателства).

   Ако кардиологът или ОПЛ Ви е препоръчал статин, то има защо и това е стъпка в терапията с най-голямо съотношение полза-риск.

   Фактът, че вече сте променили начина си на хранене, приемате хранителна добавка за холестерола и той остава силно завишен (заедно с TGL) е индикация за лекарствено лечение. Ако имате и придружаващи сърдечносъдови заболявания – още повече.

   Това е изцяло във Ваша полза, а не от желанието на някого да изписва статини. При странични реакции винаги могат да се заменят.

   Можете да пробвате plant-based diet, в комбинация с ежедневна умерена физическа активност, билки и подправки, намаляващи нивата на холестерола и TGL, редуцирайте максимално всички останали сърдечносъдови рискови фактори (тютюнопушене, високо кръвно налягане, висока кръвна захар).

   Ако нивата на холестерола и триглицеридите остават наднормени след такива драстични мерки, преосмислете нежеланието си за лекарствено лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте, къде се търси причина, когато всички показатели на липидния профил са добре, с изключение на общ холестерол-завишен-5.8? От всички изброени потенциални причини, по-горе в статията, единственото, което се отнася до мен е тютюнопушенето. Всичко друго ми е начин на живот- ежедневна физическа активност- ходене около 50мин сутрин, в храната ми нямат място наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, въглехидрати умерено/сладкиши почти не ям, особено купени и т н Кръвно налягане 120/80, кръвна захар в норма. Къде може да е възможната причина за завишен общ холестерол. Никога не съм приемала лекарства, свързани с това. Благодаря

  1. В нивата на холестерола в кръвта има компонент на фамилно унаследяване. При някои хора дори оптимална диета с начин на живот не контролира нивата до приетите за нормални.

   „…всички показатели на липидния профил са добре…“ без да са дадени стойностите не значи нищо.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  1. Здравейте, Меги,

   Изследванията не се интерпретират индивидуално, а в контекста на други такива, оплакванията, придружаващите заболявания, приеманото лечение и др.

   Можете да се консултирате с общопрактикуващия си лекар. Можете да използвате и формата за онлайн консултация

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте,
  Прочетох в статията ви, че „При високи дози(омега 3) > 3гр. дневно могат слабо да повишат LDL-холестерола.“ Въпросът ми е: Тъй като в рибата се съдържа голямо количество омега 3(за която ми е известно, че понижава лошия холестерол), ако ям много риба това означава ли, че ще се повиши лошия ми холестерол?

  1. Здравейте, г-н Младенов,

   Става въпрос за минимално повишение на LDL-C при някои хора, което на фона на останалите положителни ефекти е пренебрежимо, освен ако не сте със силно завишен LDL-C.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте,при направени изследвания:

  хематокрит е 0.46,HDL-холестерол е 1.84,LDL-холестерол е 3.63
  какво бихте ме посъветвали.Благодаря!

  1. Здравейте, г-жо Генова,

   Изследванията не се интерпретират индивидуално, а в контекста на други такива, оплакванията, придружаващите заболявания, приеманото лечение и др.

   Можете да се консултирате с общопрактикуващия си лекар. Можете да използвате и формата за онлайн консултация

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте лошия холестерол ми е много завишен каква диета да спазваме за да не започна лечение с хапчета? Благодаря предварително.

  1. Здравейте, Румен,

   Има разлика, да. Ще се ползват по-високи, толерирани дози на статините, евентуално в комбинация с друго лекарство и задължителна промяна в диетатата.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Чудесна и полезна статия. Ще приложа много от нейните съвети. Благодаря на автора.

 8. Имам висок общ холестерол, висок LDL и нормални триглицериди. Винаги съм внимавала с какво се храня, спортувам умерено, под 50 кг. съм. Как освен със статини да сваля холестерола?

  1. Здравейте, г-жо Якимова,

   Без конкретни стойности на изследванията, а единствено с „Имам висок общ холестерол, висок LDL и нормални триглицериди“, въпросът Ви не коректен.

   Възможно е да имате фамилна хиперхолестеролемия – фамилно завишени стойности на LDL-холестерола, при които промените в начина на живот не са достатъчни и е нужно лекарствено лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте,
  Майка ми е с диагноза хашимото, има високо кръвно налягане, завишен лош холестерол 5.2. Има кисти на бъбреците ( за които казаха, че така ще си стоят), разширени вени, хиатална и пъпна херния. За хашимотото пие L.Tiroksin от 100, за кръвното Тевабисопрол и Престариум, и Ритмонорм за сърцето. За хернията сменява лекарства подобни на Ранитидин.
  Изписаха й старини за холестерола и тя не иска да ги пие.
  Моля дайте мнение във връзка с всичките й заболявания може ли да пие статини и докога? Докато понижи холестерола или завинаги?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.