Бобовите и пълнозърнестите храни понижават общия и LDL-холестерол.
Увеличаването на разтворимите фибри в храната (бобови, пълнозърнести), заедно с понижението на наситените и транс мазнини значително редуцират общия и “лошия” LDL-холестерол. Диети, в които преобладават пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете (вегетарианство, веганство) са силно ефективни. При някои болни със сърдечносъдови заболявания чрез тях могат да се достигнат целевите стойности за LDL-холестерола, за които иначе ще са нужни лекарства (статини).

1Ефективност на различните промени за понижаване на общия и LDL-холестерол

Преди да прочетете статията: При резултати извън нормите не трябва да се концентрирате върху конкретна стойност от липидния профил (общ, LDL-холестерол, HDL-холестерол или триглицериди) и да се опитвате да коригирате единствено нея.

Липидният профил се изследва за оценка на сърдечносъдовия риск, а той се влияе от много фактори:

За да има значително понижение на риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения (исхемична болест на сърцето, инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии) е необходим контрол върху всички гореизброени фактори.

В таблицата е дадено сравнително резюме на ефективността на промените в диетата и начина на живот за понижаване на общия и LDL-холестерол.

Понижаване на общ холестерол и LDL-холестерол
Промяна Ефект
Редукция на транс мазнините
Редукция на наситените мазнини
Увеличаване на фибрите в храната
Редукция на наднормено телесно тегло
Редукция на холестерола в храната
Увеличаване на ежедневната физическа активност

2Наситени мазнини и висок общ и LDL-холестерол

Наситените мазнини в месото повишават холестерола.
Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ограничат наситените мазнини в храни като червени меса, масло, сирене и др. поради повишението на LDL-холестерола и увеличения риск от сърдечносъдови заболявания.

При диети с високо съдържание на наситени мазнини се увеличават едновременно общия, “лошия” LDL-холестерол и “добрия” HDL-холестерол.

Храни, съдържащи наситени мазнини, включват:

 • Млечни – масло, сметана, високомаслено кисело мляко, сирене, кашкавал;
 • Меса – телешко, свинско, агнешко, колбаси, кожа от пилешко;
 • Масла – палмово, кокосово;
 • Маргарин;
 • Сладки изделия – снаксове, бисквити, сладкиши;
 • Пържени храни – вкъщи или в заведения за бързо хранене и др.

Ориентировъчно за всеки 1% от общия енергиен внос, идващ от наситени мазнини, LDL-холестеролът се повишава с 0,02-0,04 mmol/L.

Пример: високомазнинна диета със 70% от калориен прием от наситени мазнини – 1,4 mmol/L до 2,8 mmol/L увеличение в LDL-холестерола, според калориите.
Новите статии

Важно е да се отбележи, че LDL частиците се разделят на фракции според големината и плътността си. Отделните фракции се различават по атерогенния си потенциал (възможност за образуване на плаки в съдовете). Малките и плътни LDL (sdLDL, small dense LDL) са с по-висок потенциал.

Пример: При споменатите високомазнинни-нисковъглехидратни диети (ВМНВД) се повишават всички фракции на холестерола – общ, LDL-С и HDL-С. Привържениците на тези диети цитират защитния ефект на увеличения HDL-холестерол и това, че предимно се повишават големите, нископлътностни LDL (lb-LDL).

В дадения пример подходящ метод за оценка на промяната в сърдечносъдовия риск ще са съотношенията между холестероловите фракции.

3Транс мазнини и висок общ и LDL-холестерол

Транс мазнините в маргарина повишават холестерола.
Някои маргарини и сладки изделия съдържат транс мазнини. Колкото по-твърди са маргарините, толкова по-вероятно е да съдържат такива. Винаги четете етикетите за съдържанието на продуктите, които купувате.

Транс мазнините имат единствено отрицателни ефекти. Увеличават “лошия” LDL-холестерол и намаляват “добрия” HDL-холестерол.

Степента на увеличение на LDL-холестерола е сходна с тази на наситените мазнини, дадена горе.

Основният източник на транс мазнини са частично хидрогенираните (втвърдени) растителни мазнини. В съдържанието, изписано на опаковките на продуктите, не пише “транс мазнини”, а “частично хидрогенирани растителни мазнини/масла”. Избягвайте ги.

Хидрогенираните мазнини се ползват в много хранителни продукти, защото са евтини за производство, имат дълъг срок на годност, придават на храната желания вкус и текстура.

Масла с транс мазнини могат да се ползват многократно при пържене. Например в някои ресторанти и заведения за бързо хранене.

Храни, съдържащи транс мазнини, са например:

 • Сладки изделия – бисквити, торти и др;
 • Някои пържени храни от заведения за бързо хранене и ресторанти;
 • Някои маргарини;

4Въглехидрати и висок общ и LDL-холестерол

Въглехидратите в храната, които не съдържат фибри не влияят върху LDL-холестерола. Такива са напр. бял хляб, подсладени газирани напитки. При прекомерен прием повишават триглицеридите и понижават “добрия” HDL-холестерол.

Разтворимите фибри свързват холестерола в червата и пречат на абсорбцията му в тях. Понижават общия и LDL-холестерол.

Богати на фибри храни са бобови, пълнозърнести, плодове, зеленчуци.

При повишен въглехидратен прием е нужно той да бъде от храни, богати на фибри, а не рафинирани захари.

5Физическа активност и висок общ и LDL-холестерол

Редукцията на наднорменото тегло слабо понижава LDL-холестерола и общия холестерол. Ориентировъчно за всеки свалени 10кг. LDL-холестеролът спада с около 0,2 mmol/L.

LDL-холестеролът ще спадне повече, ако използваният при редукцията на тегло хранителен режим е нискомазнинен.

Физическата активност има още по-малък ефект върху LDL-холестерола от намаляването на теглото. Значително по-ефективна е в повишаването на “добрия” HDL-холестерол, понижението на триглицеридите, кръвното налягане и др.

Ежедневната физическа активност и понижаването на наднорменото тегло са задължителни за всеки, целящ здравословен начин на живот.

6Билки, подправки, хранителни добавки и др. при висок общ и LDL-холестерол

Лечебни ползи и странични ефекти на чесъна.
Чесънът е истинска “суперхрана” – понижава кръвното налягане, холестерола, дихателните инфекции, риска от злокачествени заболявания, симптомите на увеличена простата и още много други. Всичко това на цена от няколко стотинки дневно.

Чесънът понижава умерено общия холестерол и силно LDL-холестерола. Същевременно увеличава HDL-холестерола.

Прочетете статията за здравословните ефекти на чесъна.

Омега-3 мастните киселини са ефективни в понижаването на триглицеридите. В умерени дози не увеличават холестерола.

При високи дози > 3гр. дневно могат слабо да повишат LDL-холестерола.

Коментари

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Благодаря за идеята да информирате желаещи да станат по информирани и да вземат мерки за себе си

 2. Здравейте,
  Всичо това което е написано го спазвам.Единствено консумирам риба и нищо друго от животински произход,но холестерелът ми е силно завишен.Пия профилолфорте по 1т. на ден,но и той не може да го снижи по 5,2.Имам също и завишени триглицериди.Какво ърябва да направя за да са в нормите ми холестеролът и триглицеридите ми.Като важно е да упомена,че статини не желая да пия.

  1. Здравейте,

   Дадената от Вас информация е минимална и повърхностна и отговорът ми ще бъде общ.

   Съдейки по това, което сте написали, вече сте имали консултация с общопрактикуващия си лекар и кардиолог. Ако не сте, това е първа стъпка.

   По време на тази консултация, след анамнеза и физикален преглед се изчислява сърдечносъдов риск по определени скали и на базата на тях евентуално се назначава терапия (статини и др.).

   Поведението при сърдечносъдови заболявания (терапия със статини, лекарства за хипертония и др.) е стандартизирано, с алгоритми на лечение, тествани в клинични изпитания със стотици хиляди участващи (медицина, базирана на доказателства).

   Ако кардиологът или ОПЛ Ви е препоръчал статин, то има защо и това е стъпка в терапията с най-голямо съотношение полза-риск.

   Фактът, че вече сте променили начина си на хранене, приемате хранителна добавка за холестерола и той остава силно завишен (заедно с TGL) е индикация за лекарствено лечение. Ако имате и придружаващи сърдечносъдови заболявания – още повече.

   Това е изцяло във Ваша полза, а не от желанието на някого да изписва статини. При странични реакции винаги могат да се заменят.

   Можете да пробвате plant-based diet, в комбинация с ежедневна умерена физическа активност, билки и подправки, намаляващи нивата на холестерола и TGL, редуцирайте максимално всички останали сърдечносъдови рискови фактори (тютюнопушене, високо кръвно налягане, висока кръвна захар).

   Ако нивата на холестерола и триглицеридите остават наднормени след такива драстични мерки, преосмислете нежеланието си за лекарствено лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов