Липовон, сибутрамин, добавка за отслабване.
Липовон и Лида ДайДайХуа са хранителни добавки, доказани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че съдържат забранения за продажба в България лекарствен продукт Сибутрамин.

1Липовон и Лида Дайдайхуа – съдържание и обещания

Липовон и Лида Дайдайхуа са рекламирани в интернет пространството като хранителни добавки с изцяло билков състав и произход Мексико или Китай.

Всъщност е доказано, че съдържат неупоменати в съдържанието лекарствени продукти, на които се дължи реалното им действие.

Следващите цитати са взети от описанията им в български уебсайтове:

 1. Липовон
  „Липовон е нова формула от напълно безвредни и натурални съставки… не съдържа химични съставки, консерванти, ГМО или подобрители…“, „Таблетките Липовон са напълно БЕЗОПАСНИ и не вредят на Вашето здраве…“
 2. Лида
  „С Lida ще постигнете бърз, ефективен и безопасен ефект. Lida Daidaihua не съдържа никакви съставки с химичен или хормонален произход… съставена единствено от билки от Китай…“

  „С цел да не привикне организма към активните съставки на Лида, ние Ви препоръчваме приема на Лида да се комбинира с последвал прием на алтернативен продукт като например Мейзитанг…“

Според етикетите им съдържанието на Липовон е Гарциния Камбоджа и Худия Гордони, а на Лида – горчив портокал, екстракт от черничеви листа, касия семена, джобстър семена.

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са съобщили, че Липовон, Лида ДайДайХуа, както и МейЗиТанг съдържат активно лекарствено вещество Сибутрамин, в количества сходни или многократно надвишаващи тези от истинските лекарства.

Сибутраминът не е упоменат никъде в съдържанието. Забраната за продажба в България също. Можете да изгледате репортажа на bTV относно Липовон.

2Какво представлява Сибутраминът в Липовон и Лида

Сибутраминът е лекарство, потискащо апетита, забранено за продажба в България (и целия Европейски Съюз), САЩ, Канада и др.

Действа чрез увеличаване концентрацията на норадреналин, серотонин и допамин между нервните клетки.

Увеличената концентрация на серотонин е отговорна за потискането на апетита.

Същия е и механизмът на действие на амфетамините, поради което и лекарственият им ефект, и страничните им ефекти са сходни.

Сибутраминът се е използвал в дози от 10 и 15мг. (продукти Редуктил и Линдакса в България) за редукция на телесното тегло при:

Според проучването SCOUT (Sibutramine Cardiovascular OUTcomes), приемът на Сибутрамин при горните пациенти увеличава риска от:

 • нефатален сърдечен инфаркт;
 • нефатален мозъчен инсулт;
 • сърдечносъдова смърт.

Проучването SCOUT проследява приблизително 10 000 пациенти със сърдечносъдови рискови фактори за период от около 6 години.

Именно заради тези резултати от проучването сибутраминът е спрян от продажба в някои държави през 2010г.

Независимо от спряната му продажба, може да се намери в състава на множество хранителни добавки за отслабване – Липовон, Лида, Мейзитанг. Никога не е описан в съдържанието.

Новите статии

В проучване на Swissmedic, Швейцарската агенция по Лекарствените продукти – от анализирани над 122 проби от задържани продукти за отслабване, над 90% съдържат активни съставки опасни за здравето.

Над 1/3 от тях са рекламирани като чисто билкови, предимно от Китай.

Концентрацията на сибутрамин в Лида ДайДайХуа е измерена 21,5мг. За сравнение максималната доза на Линдакса е била 15мг веднъж дневно.

3Противопоказания за прием на сибутрамин (Липовон и Лида Дайдайхуа)

Лида Дайдайхуа за отслабване
Лида ДайДайХуа е забранена и изтеглена от българския пазар хранителна добавка за отслабване. Лида, заедно с рекламирания също за отслабване МейЗиТанг, е доказана от ИАЛ, че съдържа забраненият за продажба в България лекарствен продукт Сибутрамин. В интернет пространството се препоръчва „редуване на двете добавки с цел избягване на привикването“.

Сибутраминът (Липовон, Лида, Мейзитанг) не трябва да се приема от хора с:

 • Исхемична болест на сърцето, инсулти и миниинсулти (преходни исхемични атаки), инфаркти, сърдечна недостатъчност, аритмии, ХАНК;
 • Едновременен прием с МАО инхибитори, антидепресанти;
 • Едновременен прием със стимуланти (напр. в добавки за отслабване);
 • Неконтролирано високо кръвно налягане (хипертония);
 • Анорексия, булимия, депресионно разстройство и др. психични заболявания;
 • Хипертиреоидизъм
 • Бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • Закритоъгълна глаукома, феохромоцитом, ДПХ и др.

Прочетете повече за симптомите на инсулта и микроинсулта.

4Странични ефекти на сибутрамина в Липовон и Лида

Някои често срещани странични ефекти на сибутрамин (Липовон, Лида, Мейзитанг) са следните:

 • Сърдечносъдови – увеличено кръвно налягане и пулс, аритмии, палпитации („прескачане“ на сърцето), инфаркт, разширяване на кръвоносни съдове (зачервени лице, врат).
 • Нервна система – главоболие, безсъние, световъртеж, нервност, тревожност, депресия и др.
 • Стомашно-чревна система – сухота в устата, промяна във вкуса, запек, парадоксално увеличен апетит, гадене, обострени хемороиди и др.
 • Дихателна система – ринит („запушен, течащ нос“), фарингит и др.

5С кой добавки и лекарства не се комбинира сибутрамин (Липовон, Лида)

Сибутрамин (Липовон, Лида) не трябва да се приема със следните лекарства и хранителни добавки:

 • МАО инхибитори – задължителни 2 седмици разстояние между приема им. Риск от развитие на серотонинов синдром (треперене, обърканост, загуба на съзнание, тахикардия, хипертония);
 • Противогъбични, имуносупресори, някои антибиотици – повишават концентрацията на сибутрамин в тялото, водят до предозиране. Примери са кетоконазол, кларитромицин, циклоспорин и др;
 • Антимигренозни, антидепресанти, опиоидни аналгетици – действат сходно, повишават риска от серотонинов синдром.
 • Хранителни добавки за отслабване, съдържащи стимуланти – често срещани са високи дози кофеин, синефрин и др.

6Липовон, Лида и МейЗиТанг – редуване, привикване, отслабване

За Липовон, Лида ДайДайХуа и МейЗиТанг ИАЛ и БАБХ са уведомили, че съдържат активно лекарствено вещество Сибутрамин.

Те се отнасят към т.нар. „Фалшив лекарствен продукт” съгласно определението за фалшив лекарствен продукт на СЗО и § 1. от Наредба № 9 от 23 април 2008г.

В продаващите ги сайтове се дават съвети от сорта на „редуване“ на Лида и Мейзитанг с цел „избягване на привикването“ към тях.

Сами можете да си направите заключението, че това е невярно и опасно.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 7

7 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Здравейте,а Липовон съдържа ли Сибутрамин понеже си го закупих и ме е страх да го пробвам

  1. Здравейте,

   В момента не мога да Ви насоча към изследване, което да доказва наличието на Сибутрамин в Липовон, тъй като имената на тестваните за Сибутрамин добавки не се упоменават.

   Статията е допълнена. Можете да изгледате репортажа на bTV относно Липовон – https://btvnovinite.bg/bulgaria/opasna-hranitelna-dobavka-za-otslabvane-se-prodava-u-nas.html

   Можете да прочетете и темите във форумите за странични реакции при хора, употребявали този тип добавки, и да ги сравните с нежеланите реакции, дадени за сибутрамина в тази статия.

   Докато някой не тества конкретно и публично Липовон за наличие на скрити субстанции, мнението си може да изградите единствено по горните начини.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Преди повече от 7 години пих ЛИДА , както и няколко мои приятелки. Загубата на апетит и тегло беше факт, но всички се чувствахме така, сякаш имаме неизчерпаем прилив на енергия, както и всичко описани странични ефекти като безсъние, сърцебиене, сухота в устата и лично на мен постоянна студенина на носа. Не мисля, че тези продукти трябва да се продават така свободно, защото са много опасни.

 3. Добър ден, д-р Кехайов, поздравления за сайта – прекрасен и полезен. Интересуват ме хранителните добавки. Конкретно-можете ли да публикувате материал за Thymus köhler? Благодаря предварително. Вера Шопова

 4. Може ли да се ползва от хора приемащи лекарства за разреждане на кръвта(например Синтром)?Опасен ли е приема за хора склонни към образуване на тромб?