Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Хранителни добавки

Липовон и Лида (Lida Daidaihua) – съдържание, странични ефекти, опасности

Липовон и Лида ДайДайХуа са хранителни добавки за отслабване, доказани от ИАЛ и БАБХ, че съдържат забраненият за продажба в България лекарствен продукт сибутрамин.

Д-р Денислав Кехайов
Липовон, сибутрамин, добавка за отслабване.
Липовон и Лида ДайДайХуа са хранителни добавки, доказани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че съдържат забранения за продажба в България лекарствен продукт Сибутрамин.

1Липовон и Лида Дайдайхуа – съдържание и обещания

Липовон и Лида Дайдайхуа са рекламирани в интернет пространството като хранителни добавки с изцяло билков състав и произход Мексико или Китай.

Всъщност е доказано, че съдържат неупоменати в съдържанието лекарствени продукти, на които се дължи реалното им действие.

Следващите цитати са взети от описанията им в български уебсайтове:

 1. Липовон
  „Липовон е нова формула от напълно безвредни и натурални съставки… не съдържа химични съставки, консерванти, ГМО или подобрители…“, „Таблетките Липовон са напълно БЕЗОПАСНИ и не вредят на Вашето здраве…“
 2. Лида
  „С Lida ще постигнете бърз, ефективен и безопасен ефект. Lida Daidaihua не съдържа никакви съставки с химичен или хормонален произход… съставена единствено от билки от Китай…“

  „С цел да не привикне организма към активните съставки на Лида, ние Ви препоръчваме приема на Лида да се комбинира с последвал прием на алтернативен продукт като например Мейзитанг…“

Според етикетите им съдържанието на Липовон е Гарциния Камбоджа и Худия Гордони, а на Лида – горчив портокал, екстракт от черничеви листа, касия семена, джобстър семена.

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са съобщили, че Липовон, Лида ДайДайХуа, както и МейЗиТанг съдържат активно лекарствено вещество Сибутрамин, в количества сходни или многократно надвишаващи тези от истинските лекарства.

Сибутраминът не е упоменат никъде в съдържанието. Забраната за продажба в България също. Можете да изгледате репортажа на bTV относно Липовон.

2Какво представлява Сибутраминът в Липовон и Лида

Сибутраминът е лекарство, потискащо апетита, забранено за продажба в България (и целия Европейски Съюз), САЩ, Канада и др.

Действа чрез увеличаване концентрацията на норадреналин, серотонин и допамин между нервните клетки.

Увеличената концентрация на серотонин е отговорна за потискането на апетита.

Същия е и механизмът на действие на амфетамините, поради което и лекарственият им ефект, и страничните им ефекти са сходни.

Сибутраминът се е използвал в дози от 10 и 15мг. (продукти Редуктил и Линдакса в България) за редукция на телесното тегло при:

Според проучването SCOUT (Sibutramine Cardiovascular OUTcomes), приемът на Сибутрамин при горните пациенти увеличава риска от:

 • нефатален сърдечен инфаркт;
 • нефатален мозъчен инсулт;
 • сърдечносъдова смърт.

Проучването SCOUT проследява приблизително 10 000 пациенти със сърдечносъдови рискови фактори за период от около 6 години.

Именно заради тези резултати от проучването сибутраминът е спрян от продажба в някои държави през 2010г.

Независимо от спряната му продажба, може да се намери в състава на множество хранителни добавки за отслабване – Липовон, Лида, Мейзитанг. Никога не е описан в съдържанието.

Новите статии

В проучване на Swissmedic, Швейцарската агенция по Лекарствените продукти – от анализирани над 122 проби от задържани продукти за отслабване, над 90% съдържат активни съставки опасни за здравето.

Над 1/3 от тях са рекламирани като чисто билкови, предимно от Китай.

Концентрацията на сибутрамин в Лида ДайДайХуа е измерена 21,5мг. За сравнение максималната доза на Линдакса е била 15мг веднъж дневно.

3Противопоказания за прием на сибутрамин (Липовон и Лида Дайдайхуа)

Лида Дайдайхуа за отслабване
Лида ДайДайХуа е забранена и изтеглена от българския пазар хранителна добавка за отслабване. Лида, заедно с рекламирания също за отслабване МейЗиТанг, е доказана от ИАЛ, че съдържа забраненият за продажба в България лекарствен продукт Сибутрамин. В интернет пространството се препоръчва „редуване на двете добавки с цел избягване на привикването“.

Сибутраминът (Липовон, Лида, Мейзитанг) не трябва да се приема от хора с:

 • Исхемична болест на сърцето, инсулти и миниинсулти (преходни исхемични атаки), инфаркти, сърдечна недостатъчност, аритмии, ХАНК;
 • Едновременен прием с МАО инхибитори, антидепресанти;
 • Едновременен прием със стимуланти (напр. в добавки за отслабване);
 • Неконтролирано високо кръвно налягане (хипертония);
 • Анорексия, булимия, депресионно разстройство и др. психични заболявания;
 • Хипертиреоидизъм
 • Бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • Закритоъгълна глаукома, феохромоцитом, ДПХ и др.

Прочетете повече за симптомите на инсулта и микроинсулта.

4Странични ефекти на сибутрамина в Липовон и Лида

Някои често срещани странични ефекти на сибутрамин (Липовон, Лида, Мейзитанг) са следните:

 • Сърдечносъдови – увеличено кръвно налягане и пулс, аритмии, палпитации („прескачане“ на сърцето), инфаркт, разширяване на кръвоносни съдове (зачервени лице, врат).
 • Нервна система – главоболие, безсъние, световъртеж, нервност, тревожност, депресия и др.
 • Стомашно-чревна система – сухота в устата, промяна във вкуса, запек, парадоксално увеличен апетит, гадене, обострени хемороиди и др.
 • Дихателна система – ринит („запушен, течащ нос“), фарингит и др.

5С кой добавки и лекарства не се комбинира сибутрамин (Липовон, Лида)

Сибутрамин (Липовон, Лида) не трябва да се приема със следните лекарства и хранителни добавки:

 • МАО инхибитори – задължителни 2 седмици разстояние между приема им. Риск от развитие на серотонинов синдром (треперене, обърканост, загуба на съзнание, тахикардия, хипертония);
 • Противогъбични, имуносупресори, някои антибиотици – повишават концентрацията на сибутрамин в тялото, водят до предозиране. Примери са кетоконазол, кларитромицин, циклоспорин и др;
 • Антимигренозни, антидепресанти, опиоидни аналгетици – действат сходно, повишават риска от серотонинов синдром.
 • Хранителни добавки за отслабване, съдържащи стимуланти – често срещани са високи дози кофеин, синефрин и др.

6Липовон, Лида и МейЗиТанг – редуване, привикване, отслабване

За Липовон, Лида ДайДайХуа и МейЗиТанг ИАЛ и БАБХ са уведомили, че съдържат активно лекарствено вещество Сибутрамин.

Те се отнасят към т.нар. „Фалшив лекарствен продукт” съгласно определението за фалшив лекарствен продукт на СЗО и § 1. от Наредба № 9 от 23 април 2008г.

В продаващите ги сайтове се дават съвети от сорта на „редуване“ на Лида и Мейзитанг с цел „избягване на привикването“ към тях.

Сами можете да си направите заключението, че това е невярно и опасно.

Коментари 7

Коментари (7)

 1. Здравейте,а Липовон съдържа ли Сибутрамин понеже си го закупих и ме е страх да го пробвам

  1. Здравейте,

   В момента не мога да Ви насоча към изследване, което да доказва наличието на Сибутрамин в Липовон, тъй като имената на тестваните за Сибутрамин добавки не се упоменават.

   Статията е допълнена. Можете да изгледате репортажа на bTV относно Липовон – https://btvnovinite.bg/bulgaria/opasna-hranitelna-dobavka-za-otslabvane-se-prodava-u-nas.html

   Можете да прочетете и темите във форумите за странични реакции при хора, употребявали този тип добавки, и да ги сравните с нежеланите реакции, дадени за сибутрамина в тази статия.

   Докато някой не тества конкретно и публично Липовон за наличие на скрити субстанции, мнението си може да изградите единствено по горните начини.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Преди повече от 7 години пих ЛИДА , както и няколко мои приятелки. Загубата на апетит и тегло беше факт, но всички се чувствахме така, сякаш имаме неизчерпаем прилив на енергия, както и всичко описани странични ефекти като безсъние, сърцебиене, сухота в устата и лично на мен постоянна студенина на носа. Не мисля, че тези продукти трябва да се продават така свободно, защото са много опасни.

 3. Добър ден, д-р Кехайов, поздравления за сайта – прекрасен и полезен. Интересуват ме хранителните добавки. Конкретно-можете ли да публикувате материал за Thymus köhler? Благодаря предварително. Вера Шопова

 4. Може ли да се ползва от хора приемащи лекарства за разреждане на кръвта(например Синтром)?Опасен ли е приема за хора склонни към образуване на тромб?