Симптоми при инсулт и микроинсулт - изкривена уста.
На снимката се вижда изкривяване на ъглите на устата при опит за усмихване (левият ъгъл е спаднал). Това е един от трите симптома на инсулт, които всеки трябва да може да разпознае. Другите два са слабостта в крайниците (при вдигане на двете ръце едновременно и задържане едната пада или изобщо не може да се повдигне) и затруднението в речта (не може да повтори казано от Вас изречение, неразбираем говор). Това е т.нар. FAST тест (face, arms, speech, time) или БЪРЗО тест (бързо, ъгли на уста, ръце, затруднение в речта, обадете се). При наличие дори на един от тях – позвънете на 112 веднага.

1Правилно поведение при съмнение за симптоми на инсулт

При съмнение за мозъчен инсулт се действа бързо и последователно. Всеки човек трябва да може да извършва прост, но изключително важен тест, т.нар. FAST или БЪРЗО.

Трябва да се съмнявате за инсулт при следните симптоми – внезапно изтръпване или слабост на ръка/крак/половината тяло, внезапна обърканост, затруднение в говора или разбирането на говор, рязка загуба на зрението, силно главоболие със световъртеж, гадене и трудност/невъзможност за ходене.

Важно: Инсулт могат да получат хора във всякаква възраст. Дори при привидно “добро здраве”. Това, че човекът е на 38 год. например, няма значение. Има ли горните симптоми – FAST/БЪРЗО.

 • При съмнение за инсулт (FAST, БЪРЗО):
 • Ъгли на устата – накарайте човека да се усмихне широко. Гледайте устните ъгли. Нормално трябва да се повдигнат симетрично. При инсулт едната страна не се повдига или е съвсем слабо.
 • Ръце – накарайте човека да вдигне двете си ръце едновременно пред тялото и да ги задържи повдгинати. Нормално се вдигат симетрично и може да се задържат. При инсулт или не може да вдигне едната ръка, или я вдига бавно, или след повдигането започва да пада.
 • Затруднение в речта – накарайте човека да каже трите си имена или да повтори казано от Вас изречение. При инсулт завалва говора, бърка думи, трудно отговаря.
 • Обадете се на 112 – дори при един положителен от горните тестове, веднага позвънете на 112. Колкото по-бавно се транспортира човека в подходящо лечебно заведение, толкова по-голям е риска от трайни увреди, инвалидност и смърт.

В англоезичните страни горният алгоритъм се нарича FAST (face, arm, speech, time). Българското дружество по Неврология го нарича БЪРЗО (бързо, ъгли на устата, ръце, затруднение в речта, обаждане на 112).

Симптоми на инсулт. Правилно поведение при инсулт.
При съмнение за симптоми на инсулт се действа БЪРЗО. Ъгли на устата, ръце, затруднения в речта, обаждане на 112. Снимката е от Националнния консенсус за профилактика, диагноза и лечение на мозъчносъдовите заболявания.

2Симптоми на инсулт и микроинсулт (ТИА)

Мозъчният инсулт е спешно състояние, при което има остро нарушение в кръвообращението на мозъка. До определена негова част или не достига кръв (“исхемия” – липса на кръв, исхемичен инсулт) или има кръвоизлив в същата (“хеморагия” – кръвоизлив, хеморагичен инсулт).

Крайният резултат от липсата на кръв/кръвоизлива е един и същ – засегнатата мозъчна тъкан загива и функциите, които е контролирала се губят (инсулт). Ако обаче има краткотрайна липса на кръв, а след това кръвооросяването се възстанови, говорим за микроинсулт.

Признаците на инсулта (микроинсулта) варират, според това коя част на мозъка е засегната.

 • Някои начални симптоми на инсулт и микроинсулт (ТИА):
 • Слабост или парализа на ръка, крак, едната половина на тялото (не може да ги повдигне, задържи повдигнати, не може да стисне, не може да се изправи, не може да върви);
 • Слабост или парализа на едната половина на лицето (изкривява се усмивката, лицето “спада” на една страна);
 • Изтръпване на ръка, крак, едната половина на тялото и лицето;
 • Затруднение в говора, разбирането на говор (фъфли, не може да отговори, бърка думи, не се разбира);
 • Силно, внезапно главоболие, съчетано със световъртеж, шум в ушите, чувство за потъване;
 • Внезапно настъпила загуба на зрението или силно замъглено зрение (не вижда, вижда “в мъгла”, има слепи петна, вижда “светкавици и проблясъци”);
Региони на мозъчната кора и симптоми на инсулт.
Опростена графика, която показва коя зона на мозъчната кора каква функция на тялото контролира. В зависимост от локализацията на инсулта симптомите ще са различни. При засягане на сънните (каротидни) артерии, най-често се уврежда средната част на мозъка – контролираща движенията, усещанията, говора. Човекът ще има изтръпване на част от тялото, не може да вдигне/задържи ръката си и трудно говори. При засягане на вертебралните и базиларна артерии се засяга задната част на мозъка и малкия мозък. Ще има световъртеж, шум в ушите, тилно главоболие, едностранна слепота или влошено зрение, чувство за потъване и др.
Новите статии

3Разлика в симптомите между инсулт и микроинсулт

Разлика в началните симптоми между инсулт и микроинсулт няма. При микроинсулта (преходна/транзиторна исхемична атака, ТИА) симптоми има от минути до часове, но не повече от 24 часа. Микроинсултът се дължи на бързопреходна липса на кръв (исхемия), но без да умира мозъчна тъкан.

При инсулта има участък със загинала мозъчна тъкан от продължителна липса на кръв/кръвоизлив. Симптомите продължават над 24 часа и често има остатъчни дефицити (инвалидност) – не може да върви/накуцва, трудност при говоренето/разбирането, спастична мускулатура (“постоянно стегната”), трудност при преглъщане и др.

Микроинсултите често се повтарят (до 10% в първите 48 часа) и хората, които са прекарали микроинсулт имат 5+ пъти по-висок риск от развитие на последващ мозъчен инсулт.

Поведението при микроинсулта (ТИА) е същото като при инсулта – FAST/БЪРЗО с обаждане на 112, защото лицето има значително повишен риск за “истински” инсулт в първите часове след микроинсулта, както и след това.

В клипа жената има симптоми на инсулт или на микроинсулт (транзиторна исхемична атака, ТИА). Наблюдавайте лявата част на лицето й (дясно на екрана). Забележте увисналия ъгъл на устата, заваляния говор и това, което казва – лицето й е изтръпнало и усеща ръката си слаба. Казва също, че “това стана и тази сутрин” – най-вероятно повтарящи се преходни исхемични атаки (ТИА, микроинсулт), предшестващи “истинския” инсулт.

4Остатъчни симптоми и признаци след прекаран инсулт

Колкото по-бързо се транспортира болния с инсулт до подходящо лечебно заведение, толкова по-голям шанс за възстановяване има – “Time is brain” (“времето е мозък”).

При забавяне на транспорта и лечението рискът от остатъчни симптоми и летален изход нараства.

След прекаран инсулт често има остатъчни симптоми, които или ще останат завинаги, или с времето и подходяща рехабилитация ще се подобрят.

 • Чести остатъчни признаци след прекаран инсулт:
 • Слабост или парализа на крайник/крайници (трудно ходи, накуцва, не може да ходи – “прикован на легло”);
 • Спастичност (постоянно повишен мускулен тонус) – характерна стойка и походка – стегнат юмрук, свита в лакътя ръка, долепена до тялото, изпънат крак и “косяща” походка;
 • Изтръпване, болка, изгарящо усещане в крайник/крайници
 • Инконтиненция (не задържа урина/изпражнения);
 • Проблеми с говора, разбирането, писането (заваля, бърка думи, трудно разбира, нелогичен говор и др.)
 • Хронична умора, депресия, тревожност, резки промени в настроението (лесно избухва)
 • Проблеми с гълтането на течности и храна (трудно преглъща, дави се)
 • Проблеми с паметта и активността (не помни, бързо забравя, не може да се концентрира, трудно взема решения)
 • Съдова деменция
“Косяща” походка след прекаран инсулт, дължаща се на спастичност (постоянно повишен мускулен тонус). Кракът е изпънат, ръката свита в лакътя и със свит юмрук, долепена за тялото. Вероятно сте я виждали без да знаете на какво се дължи.
Д-р Денислав Кехайов
Имате въпроси относно състоянието си?
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *