Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Инсулт

Симптоми на инсулт и микроинсулт. Правилно поведение при ранните признаци

Най-честите симптоми и ранни признаци при инсулт и микроинсулт. Кои са симптомите при жени. Остатъчни признаци след прекаран инсулт.

Д-р Денислав Кехайов
Симптоми при инсулт и микроинсулт - изкривена уста.
Инсултът е една от трите най-чести причини за смъртност в България. Ако не е фатален, често води до остатъчна инвалидност и нужда от рехабилитация. Задължително е да познавате три основни симптома на инсулта, за да реагирате навреме („БЪРЗО“ – бързо, ъгли на устата, ръце, затруднение в речта, обаждане). На снимката виждате изкривяване на ъглите (Ъ) на устата при опит за усмихване (левият ъгъл е спаднал – дясно на екрана). В тази статия ще научите за симптомите на инсулта и микроинсулта, правилното поведение при признаци на инсулт – как да извършите задължителния „БЪРЗО“ тест.

1Симптоми и ранни признаци на инсулт и микроинсулт (ТИА)

Симптомите на инсулта са разнообразни. Зависят от това, коя част на мозъка е засегната, какъв е вида на инсулта. Прочетете статията за видовете инсулт (исхемичен, микро, хеморагичен) и причините за тях.

При исхемичен инсулт до определена част на мозъка не достига кръв („исхемия“ – липса на кръв). При хеморагичен инсулт има кръвоизлив в същата („хеморагия“ – кръвоизлив).

И при двата типа симптомите продължават над 24 часа, защото има или продължително „запушване“ на кръвоносен съд или кръвоизлив.

При микроинсулта (миниинсулт) симптомите продължават най-често от минути до часове, след което отминават. Никога не продължават над 24 часа.

Трябва да подозирате инсулт (микроинсулт) при някой от следните симптоми. Валидни са и за мъже, и за жени.

Важно: Болният може да получи инсулт докато е буден или по време на сън. В този случай може да се събуди със симптоми.

 • Някои симптоми (ранни признаци) на инсулт и микроинсулт (ТИА):
 • Тяло – изтръпване, слабост или парализа (пълна невъзможност за движение) на ръка, крак, едната половина на тялото. Не може повдигне едната ръка пред тялото, повдига я бавно, не може да стисне силно/изобщо, не може да се изправи, не може да върви;
 • Лице – изтръпване, слабост или или парализа на едната половина на лицето. Изкривява се усмивката, лицето „спада“ на една страна като снимката горе;
 • Говор – затруднение в говора, разбирането на говор (фъфли, говори бавно, бърка думи, не може да отговори, не разбира;
 • Силно, внезапно главоболие, съчетано със световъртеж, шум в ушите, чувство за потъване, гадене, замайване;
 • Зрение – внезапно настъпила загуба на зрението, силно замъглено зрение, двойно виждане, слепи петна, вижда „светкавици и проблясъци“;
 • Съзнание, психичен статус – рязко появили се сънливост, обърканост, раздразнение, халюцинации. Контактът с болния е труден или невъзможен. При много тежките случаи може да има загуба на съзнание. Тези симптоми са най-честите „нетрадиционни“ такива.

Съмнение за инсулт има при всеки един от изброените признаци. Задължително е да извършите „БЪРЗО“ теста, описан долу.

Новите статии

2Симптоми на инсулт при жените

Горните симптоми са общи и за мъжете, и за жените.

Жените обаче могат да имат и други, по-различни симптоми при инсулт.

Тези признаци са по-общи и трудно разпознаваеми от горните. Лесно е да се пропуснат.

Важно: Ключовият момент за разпознаване на долните симптоми като ранни признаци на инсулт е рязкото им появяване.

 • Допълнителни симптоми на инсулт при жени:
 • Обща слабост, умора;
 • Промяна в съзнанието и психичния статус – жените по-често от мъжете проявяват рязка обърканост, промяна в поведението, раздразнение, халюцинации;
 • Гадене, повръщане;
 • Хълцане;
 • Затруднено дишане
 • Припадък

3Правилно поведение при съмнение за инсулт („БЪРЗО“ тест)

В клипа жената има симптоми на инсулт или на микроинсулт (транзиторна исхемична атака, ТИА). Наблюдавайте лявата част на лицето й (дясно на екрана). Забележте увисналия ъгъл на устата, бавния говор и това, което казва – лицето й е изтръпнало и усеща ръката си слаба. Казва също, че „това стана и тази сутрин“ – най-вероятно повтарящи се преходни исхемични атаки (ТИА, микроинсулт).

Инсулт могат да получат хора във всякаква възраст при налични рискови фактори. Дори докато спят. Дори при привидно „добро здраве“.

Това, че човекът е на млад, на 38 год. например, няма значение.

Има ли някой от гореизброените симптоми – (1) помогнете му бавно да заеме легнало или полулегнало положение и (2) – БЪРЗО (бързо, ъгли на устата, ръце, затруднение в говора, обаждане 112).

 • „БЪРЗО“ тест при съмнение за инсулт:
 • Бързо – тестът трябва да се извърши възможно най-рано. Обаждането на тел. 112 трябва да е веднага след него.
 • Ъгли на устата – накарайте човека да се усмихне широко. Гледайте устните ъгли. Нормално трябва да се повдигнат симетрично. При инсулт едната страна не се повдига или е съвсем слабо – като снимката горе.
 • Ръце – накарайте човека да вдигне двете си ръце едновременно пред тялото и да ги задържи повдигнати. Нормално се вдигат симетрично и може да се задържат. При инсулт или не може да вдигне едната ръка, или я вдига бавно, или след повдигането започва да пада.
 • Затруднение в речта – накарайте човека да каже трите си имена или да повтори казано от Вас изречение. При инсулт завалва говора, говори бавно, бърка думи, трудно отговаря. Изгледайте видеоклипа долу и слушайте внимателно говора.
 • Обадете се на 112 – дори при един положителен от горните тестове, веднага позвънете на 112. Колкото по-бавно се транспортира болният в подходящо лечебно заведение, толкова по-голям е риска от трайни увреждания, инвалидност и смърт.

(3) Обърнете внимание на точния час, в който се обаждате на 112. Ако не знаете от колко време болният е имал симптоми, се опитайте да разберете от него (ако може да отговаря) или близките.

Това е от първостепенна важност. В модерните центрове при лечението на исхемичния инсулт могат до 4.5 часа от началото на симптомите да извършат интервенция за „отпушване“ на кръвоносните съдове.

При закъснение или „събуждане с инсулт“ тази възможност отпада.

(4) До пристигането на екипа на спешна помощ наблюдавате непрекъснато болния и запазете спокойствие. Не му давайте да се храни или да пие течности. Дори да сте притеснени, което е нормално, не го показвайте.

Кръвното налягане на болния често е силно повишено, не е нужно да се повишава допълнително при паника.

Ако болният има гадене, поставете го на една страна, за да не се задави и задуши при евентуално повръщане. Ако е в безсъзнание, не диша и няма пулс – започнете сърдечен масаж и изкуствено дишане (КПР).

Важно: Обаждането на 112 е задължително и възможно най-рано! Дори симптомите да отминат след няколко минути (микроинсулт, преходна исхемична атака), болният е с повишен риск за повторен микроинсулт или исхемичен инсулт. Отново е нужно транспортиране в болница и изследвания.

В англоезичните страни „БЪРЗО“ алгоритъмът се нарича FAST (face, arm, speech, time). „БЪРЗО“ го нарича Българското дружество по Неврология.

4Разлика в симптомите между инсулт и микроинсулт

Във видеоклипа е показано как изглежда инсултът през очите на близките и болния. Изгледайте първо вдясно (близките), след което вляво (болния). Видеоклип от Heart and Stroke Foundation of Canada.

Инсултът и микроинсултът (миниинсулт) не се различават по симптомите си. Изброените горе признаци са валидни и за двата вида.

Различават се по времетраенето на тези симптоми.

При микроинсулта (преходна/транзиторна исхемична атака, ТИА) симптоми има от минути до часове, но не повече от 24 часа.

Микроинсултът се дължи на бързопреходна липса на кръв (исхемия), но без да умира мозъчна тъкан.

При инсулта има участък със загинала мозъчна тъкан от продължителна липса на кръв/кръвоизлив.

Симптомите продължават над 24 часа и често има остатъчни дефицити (инвалидност) – не може да върви/накуцва, трудност при говоренето/разбирането, спастична мускулатура („постоянно стегната“), трудност при преглъщане и др.

Прочетете повече за причините и рисковите фактори за различните видове инсулт (исхемичен, микроинсулт, хеморагичен).

Микроинсултите често се повтарят (до 10% в първите 48 часа) и хората, които са прекарали микроинсулт имат 5+ пъти по-висок риск от развитие на последващ мозъчен инсулт.

Поведението при микроинсулта (ТИА) е същото като при инсулта – FAST/БЪРЗО с обаждане на 112, защото лицето има значително повишен риск за „истински“ инсулт в първите часове след микроинсулта, както и след това.

5Остатъчни симптоми след прекаран инсулт и микроинсулт

Региони на мозъчната кора и симптоми на инсулт.
Симптомите на инсулта и остатъчните дефицити зависят от това, коя част на мозъка е засегната. На изображението са показани някои зони на мозъчната кора и какви функции контролират. Често инсултите са в басейна на средната мозъчна артерия – засягат се движения, усещания, говор. „БЪРЗО“ тестът е точно за тях.

След прекаран микроинсулт симптомите изчезват в рамките на минути до часове (максимум 24 часа). Болните погрешно могат да се успокоят, че „им е минало“ и да не потърсят лекарска помощ.

Изчаквателното поведение е абсолютно неправилно. При повторен инсулт може да струва живота или качеството на живот на болния. На тел. 112 се звъни възможно най-рано, още при появата на ранните признаци.

При инсулт, колкото по-бързо се транспортира болният до подходящо лечебно заведение, толкова по-голям шанс за възстановяване има. „Time is brain“ – „времето е мозък“.

При забавяне на транспорта и лечението рискът от остатъчни симптоми и фатален изход нараства.

След прекаран инсулт често има остатъчни симптоми, които или ще останат завинаги, или с времето и подходяща рехабилитация ще се подобрят.

 • Чести остатъчни признаци след прекаран инсулт:
 • Слабост или парализа на крайник/крайници (трудно ходи, накуцва, не може да ходи – „прикован на легло“);
 • Спастичност (постоянно повишен мускулен тонус) – характерна стойка и походка – стегнат юмрук, свита в лакътя ръка, долепена до тялото, изпънат крак и „косяща“ походка. Походката е показана на видеоклипа долу;
 • Изтръпване, болка, изгарящо усещане в крайник/крайници
 • Инконтиненция (не задържа урина/изпражнения);
 • Проблеми с говора, разбирането, писането (бавен говор, бърка думи, трудно разбира, нелогичен говор и др.)
 • Хронична умора, депресия, тревожност, резки промени в настроението (лесно избухва)
 • Проблеми с гълтането на течности и храна (трудно преглъща, дави се)
 • Проблеми с паметта и активността (не помни, бързо забравя, не може да се концентрира, трудно взема решения)
 • Съдова деменция
„Косяща“ походка след прекаран инсулт, дължаща се на спастичност (постоянно повишен мускулен тонус). Кракът е изпънат, ръката свита в лакътя и със свит юмрук, долепена за тялото. Вероятно сте я виждали без да знаете на какво се дължи.

По-здрави,
д-р Денислав Кехайов

Коментари 2

Коментари (2)

 1. Mnogo polezno!
  Jiveq s chovek s 3 insults.Imash adekvatna reakciq I Dade result at.No, IMA deficit I koito ne lichat,me he samo semeistvoto DA kaje.Lipsva v BG pomosht za blizkite ot psihologicheski harakter. Ili grupi za sreshti I spodelqne I vazmojnost DA opazish sebe si pri takova sajitelstvo.
  Blagodarq za obiasneniqta.
  (Izviniavam se za latinicataca ta)

 2. Благодаря за полезните съвети и информация! Надявам се повечето лекари да могат да различат инсулт от друго заболяване, тъй като при майка ми беше отхвърлен, и краят фатален. А симптомите си ги имаше.