Бисквитки и лични данни
Уебсайтът използва бисквитки и съхранява статистически данни за правилното си функциониране. С използването на уебсайта се съгласявате с тяхната употреба.
Приемам Прочетете повече
Абонирайте се за новите статии и получавайте допълнително съдържание заедно с тях
Получавайте новите статии с имейл. E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого.

Кръвни изследвания

Всички статии
Креатининът е краен продукт от разграждането на креатинфосфата в мускулите. Отделя се чрез бъбреците с урината. Служи за оценка на бъбречната функция.
Уреята е краен продукт на разграждането на азотни съединения в тялото. Ползва се главно при бъбречна недостатъчност и оценка ефективността на хемодиализата.
За отделните лаборатории референтните стойности са различни, което се дължи на различни използвани реагенти, техники и др.
Високите триглицериди са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Често се съпровождат от наднормено тегло, захарен диабет, високо кръвно налягане, понижен "добър" HDL-холестерол, повишен "лош" LDL-холестерол.
"Лошият" LDL-холестерол се изследва като част от липидния профил заедно с общия, HDL-холестерола и триглицеридите. Високите му нива показват повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Оптималните нива на HDL-холестерола са свързани с понижен риск от сърдечносъдови заболявания. Влияе се от физическата активност, теглото, приема на транс мазнини и др.
Повишените стойности на С-реактивният протеин (CRP) са маркер за възпаление. CRP може да се ползва за оценка на риска от инсулт и инфаркт при хора със сърдечносъдови заболявания.
Пълната кръвна картина (ПКК) е изследване, което дава информация за трите типа клетки в кръвта - левкоцити (бели кръвни клетки), еритроцити (червени кръвни клетки) и тромбоцити (кръвни плочки). За анализ се взима венозна кръв от възрастни и капилярна от деца.
Всички статии Коментирай

Търсене