Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Кръвни изследвания

АЛАТ и АСАТ (чернодробни ензими) – норми, причини за повишени стойности

Кои са причините за повишени АСАТ и АЛАТ. Какво означава повишението предимно или само на АЛАТ спрямо АСАТ и обратно.

Д-р Денислав Кехайов
Повишени АСАТ и АЛАТ (чернодробни ензими) при изследване.
АСАТ и АЛАТ са ензими в клетките. При увреждането на клетките ензимите попадат в кръвта и при изследване нивата им ще са завишени. Високи стойности се срещат най-често при заболявания на черния дроб. По-рядко при такива на мускулите или сърцето. В тази статия ще разберете кои са нормалните и повишени стойности на АСАТ и АЛАТ, кои са най-честите причини за повишението им, какво означава, когато само единия ензим е завишен.

1Какво представляват АСАТ (AST) и АЛАТ (ALT)

АЛАТ и АСАТ са ензими от групата на трансаминазите (аминотрансферази).

Участват в метаболизма на аминокиселините, от които се образуват протеините.

Откриват се в голямо количество в черния дроб. При увреждането му АСАТ и АЛАТ навлизат в кръвта и при изследване стойностите им са повишени.

Повишението се наблюдава още в най-ранните стадии на заболяванията (увреждането), често преди пациентът да има някакви симптоми и оплаквания.

Затова се наричат често „чернодробни ензими“, въпреки че в някои случаи високите им стойности може да не касаят чернодробно увреждане.

Съкращения: АСАТ е съкращение от АСпартат АминоТрансфераза. АЛАТ от АЛанин АминоТрансфераза. Може да ги срещнете с имената ALT (аланин трансаминаза) и AST (аспартат трансаминаза).

Между АСАТ и АЛАТ има важна разлика.

Почти цялото количество АЛАТ се намира в черния дроб. Ако той е повишен, най-вероятно се касае за чернодробно увреждане.

АСАТ се открива и в други органи, не само в черния дроб – скелетни мускули, сърце, панкреас, далак (слезка).

Повишението на АСАТ не е толкова специфично за чернодробно увреждане, колкото това на АЛАТ. Ще се среща и при увреждане на гореспоменатите органи (най-често скелетни мускули и сърдечен мускул).

2Нормални (референтни) стойности на АСАТ и АЛАТ (чернодробни ензими)

Дори при липса на заболяване АСАТ и АЛАТ се откриват в малки количества в кръвта.

Нормални (референтни) стойности на АСАТ и АЛАТ (чернодробни ензими) в U/I
Чернодробен ензим Долна граница Горна граница
АСАТ (AST, аспартат аминотрансфераза) 35
АЛАТ (ALT, аланин аминотрансфераза) 40

За изследването се взима венозна кръв, сутрин, на гладно.

Референтните стойности за новородени са до 5 пъти по-високи от тези за възрастни.

Фактори, които могат да повлияят резултатите са: прием на някои лекарства (Парацетамол, Аспирин, Алопуринол, Хепарин), чести мускулни инжекции дни преди изследването, употреба на алкохол, скорошна операция или катетеризация на сърцето.

3Причини за повишени АСАТ и АЛАТ. Индекс на De Ritis

 • Причини за високи стойности на АЛАТ и АСАТ:
 • Остър и хроничен хепатит – хепатит А, B, C, D, E, алкохолен хепатит, стеатохепатит и др;
 • Остро увреждане от алкохол;
 • Чернодробна цироза – заместване на нормалната чернодробна тъкан със съединителна при хронична увреда. Най-често от алкохол, хепатит В и С, неалкохолен мастен черен дроб;
 • Чернодробни тумори;
 • Чернодробна стеатоза (мастен черен дроб) – натрупване на големи количества мазнини (триглицериди) в черния дроб. Честа причина. Рискови фактори са повишена алкохолна консумация, захарен диабет тип 2, наднормено тегло и затлъстяване, прием на кортикостероиди, хепатит С. Изчислете индекса си на телесна маса (ИТМ).
 • Холестаза – в късните фази се повишават АЛАТ и АСАТ;
 • Отравяне с гъби – род аманита (мухоморки);
 • Някои лекарства – статини за висок холестерол, парацетамол, изониазид при туберкулоза, противогъбични, нестероидни противовъзпалителни (ибупрофен, диклофенак, индометацин), някои антибиотици)
 • Инфекциозни заболявания – инфекциозна мононуклеоза, лептоспироза, херпес зостер;
 • Болести и увреждане на скелетната мускулатура – мускулна дистрофия, полиомиозит, дерматомиозит, Crush-синдром, травми, чести мускулни инжекции, рабдомиолиза. При интензивна и честа физическа активност също може да се повиши АСАТ.
 • Остър миокарден инфаркт (сърдечен инфаркт) – АСАТ се използва като късен показател за миокардна исхемия (липса на кръв до сърдечния мускул) и остър миокарден инфаркт (ОМИ). Активността му се покачва 12 часа след инфаркта и остава повишена за около седмица.

  АСАТ може да се използва и като прогностичен белег – при активност от 10 пъти над горна граница, прогнозата се счита за неблагоприятна, а когато е над 15 пъти – за лоша.

Важно: Чрез изследване единствено на АЛАТ и АСАТ трудно може да се постави диагноза. Нужно е да се изследват и други показатели като ГГТ, алкална фосфатаза, билирубин, албумин, протромбиново време, ПКК (пълна кръвна картина).

Нормалните стойности на АСАТ и АЛАТ не изключват чернодробно заболяване.

Насочващ за поставяне на диагноза е съотношението АСАТ/АЛАТ в серум (индекс на de Ritis).

Индекс на de Ritis = ASAT/ALAT.

Обикновено е 0.6 до 0.8. При остър вирусен хепатит може да падне до 0.1 (предимно повишение на ALAT спрямо ASAT).

При отравяне с гъби или органични разтворители е над 1.5.

При остро алкохолно увреждане, чернодробни тумори и остър миокарден инфаркт – над 2 (предимно повишение на ASAT спрямо ALAT).

Коментари 15

Коментари (15)

 1. Здравейте д-р.Кехайов имам стеатоза,може ли да приемам Есенциале Форте или Макс? Чернодробните ензими са ми Асат-21 Алат 23 Ггт-40 Алкална фосватаза-66. Благодаря ви

  1. Здравейте,

   Можете да приемате Есенциале.
   Не е заместител на основните неща, които трябва да направите:

   1. Намаляване и най-добре елиминиране на алкохолен прием;
   2. Намаляване на теглото (калкулатор индекс на телесна маса);
   3. Намаляване на простите захари, наситените мазнини, транс мазнини;
   4. Увеличаване на пълнозърнести, зеленчуци, бобови;
   5. Повече физическа активност.

   Есенциале се ползва заедно с горните промени.
   Лекуващият Ви лекар трябва да Ви е обяснил за тях, както и за поведението във Вашия случай.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте др Кехайов.Майка ми има чернодробна стеатоза,висок общ холестрол и на последък висок КЗ от една година ползваме медикаменти,но Асат влиза в норма но Алат е винаги висок майка ми е на ръст 1,60 73кг 56години.Моля помагайте на нас.Благодаря ви
  Асат-50,Алат 60,Глюкоза 6,11,Общ Холестрол 6,53.
  Благодаря ви

  1. Здравейте, г-жо Емин,

   Горният ми отговор към Никодим се отнася и за Вас.

   Лекарственото лечение на чернодробната стеатоза задължително се комбинира с промяна в начина на живот, особено в случая на майка Ви.

   От изследванията и измерванията ѝ има голяма вероятност да е с метаболитен синдром (предиабет), нивата на холестерола за профила ѝ също са високи.

   Стъпките, изброени в отговора на Никодим, заедно със задължително спиране на всякакво тютюнопушене, би трябвало да понижат цитираните от Вас показатели.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте д-р Кехайов,Направих Си Чернодробни изследвания АСАТ 27,5,АЛАТ 43,4,ГГТ 25- на 36г Съм,трябва ли да взема някакви добавки и да си направя ли Ехограф?Благодаря Ви предварително!!!

  1. Здравейте, Михаил,

   Нужно е да се консултирате първо с ОПЛ, който ще Ви разпита, прегледа и ако има нужда, ще Ви назначи допълнителни изследвания.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте д-р Кехайов,
  Имам хепатит б мога ли да приемам суроватъчен протеин на прах?

  Благодаря!

  1. Здравейте, Асен,

   Можете да приемате суроватъчен протеин. Има проучвания, които показват ползите му при подобни заболявания – намаляват АСАТ, АЛАТ и др.

   Не трябва да превишавате една мерителна лъжица от протеина на еднократен прием (20-30гр).

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте др. Кехайов. Миналия месец прекарах ковид 19 и вчера си пуснах изследвания на кръвта, които ОПЛ ми беше дала да си направя. Днес ги получих и се оказа, че Асат е 508, а алат 179. В същото време GGTе 35 в норма. Другите кръвни показатели са добре. Моля кажете ми има ли връзка между наскоро прекараната инфекция от Ковид и тези много високи нива и тря ва ли да се притеснявам от тях. По какъв начин мога да нормализира нивата на чер одробните показатели. Благодаря и лек ден.

  1. Здравейте, Николай,

   Завишението на АСАТ и АЛАТ е значително. Задължително трябва да се установи точната причина. Посетете отново своя ОПЛ за контролен преглед и евентуално насочване към гастроентеролог.

   При COVID-19 може да се повишат АСАТ и АЛАТ, но обичайно не толкова и не толкова късно след острата фаза.

   https://www.elsevier.es/en-revista-annals-hepatology-16-avance-resumen-the-liver-in-times-covid-19-S1665268120300430

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Моля Ви, ако някой знае начин за сваляне стойностите на ггт да сподели.Благодаря предварително. Бъдете здрави.

  1. Здравейте, Тинка,

   От статията за ГГТ: „ГГТ се понижава (нормализира) при правилно лечение на основното заболяване (ако има такова) и елиминиране на всички възможни фактори, увреждащи черния дроб – алкохол, лекарства.“

   При повишена ГГТ – консултация с гастроентеролог и правилно лечение / елиминиране на увреждащите фактори, описани в статията.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Здравейте, имам асат 54 и алат 100. Не употребявам алкохол, наскоро родих и сега кърмя. Също така искарах ковид преди 2 месеца. Какво може да ме посъветвате.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 8. Здравейте д-р Кехайов …синът ми е на 20 години и преди два дни правихме кръвни изследвания и има завишен АлАТ -52.21, а нормалните стойности са до 41.00 ,какво следва в случая.Благодаря предварително

  1. Здравейте, г-жо Христова,

   Консултация с гастроентеролог за откриване на причината за завишените стойности.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов