Вреди от пушенето - атеросклероза.
Изследването на HDL-холестерола най-често е част от изследването на липидния профил, заедно с общия холестерол, LDL-холестерола и триглицеридите. Изследването се извършва най-често за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания. Пониженият HDL-холестерол, заедно с повишени общ и LDL-холестерол са атерогенни фактори – благоприятстват образуването и прогресията на атеросклеротични плаки. На картинката е дадена прогресията на такава плака с годините. Плаките запушват артериите и водят до недостатъчно кръвоснабдяване (исхемия) – исхемична болест на сърцето, инфаркти, мозъчносъдова болест, инсулти (исхемични), запушвания на периферни артерии и др.

1Какво представлява HDL-холестеролът

Холестеролът (CHOL) е жизненоважен липид, нормално съдържащ се във всяка клетка на човешкото тяло. Служи за производството на мъжки и женски полови хормони, кортизол, витамин Д, жлъчни киселини, участва в клетъчните мембрани.

В тялото може да се синтезира цялото нужно количество холестерол. Не е необходимо да се приема с храната. Богати на холестерол са храни с животински произход – яйца, месо и др.

Холестеролът непрекъснато се пренася от черния дроб до тъканите и обратно. Тъй като е липид и не се разтваря във вода, не може да се транспортира самостоятелно в кръвта. Трябва да се пренася от други частици, наречени липопротеини.

Липидите са неразтворими във вода.
Холестеролът и триглицеридите са неразтворими във вода. Затова в кръвта се пренасят от липопротеини (LDL, HDL и др).

Липопротеините се делят според плътността си и две важни групи са HDL (с висока плътност) и LDL (с ниска плътност). Холестеролът в тях е съответно „добър“ HDL-холестерол и „лош“ LDL-холестерол.

 1. LDL (low density lipoprotein) – липопротеини с ниска плътност. Пренасят холестерол и триглицериди към тъканите. Могат да се отлагат в стените на артериите, където холестеролът им става част от атеросклеротичните плаки. Затова холестеролът в LDL се нарича „лош“ LDL-холестерол.

  LDL се окисляват (напр. при тютюнопушене) и поддържат възпаление в артериалната стена, което ускорява формирането на плаки („запушването“) и затруднява нормалното разширяване на артериите при нужда (физически усилия).

  В участъците с атеросклеротични плаки съдовете едновременно се „запушват“ от тях и трудно се разширяват, за да доставят повече кръв до органите. Крайният резултат е намалено кръвоснабдяване (исхемия) и симптомите й, напр. стягане или болка в гърдите или краката при вървене.

  Друг негативен ефект на окислените LDL частици е увеличаването на тромбоцитното слепване. В участъка на плаката кръвта по-лесно се съсирва, което може да доведе до образуване на тромб (съсирек) и пълно запушване (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, запушване на периферни артерии);

 2. HDL (high density lipoprotein) – липопротеини с висока плътност. Имат обратен на LDL ефект. „Събират“ холестерол от атеросклеротичните плаки, от LDL частиците и тъканите и го връщат обратно към черния дроб, където може да се изхвърли чрез жлъчката в червата.

  Затова холестеролът в HDL се нарича „добър“ HDL-холестерол.

  HDL имат антиоксидантно действие – намаляват окислението на LDL, оттам и възпалението в артериалната стена и формирането на плаките.

  Освен това HDL подобряват разширяването на артериите при физическо усилие и намаляват съсирваемостта на кръвта, с което понижават риска от образуване на тромби (тромбоза).

При развитието на атеросклеротичните плаки, от хроничното възпаление в стената на артериите може да се повиши C-реактивният протеин. Измерването му с високочувствителен тест дава и относителният риск от сърдечносъдови усложнения (инфаркт, инсулт и др).

2Норми за HDL-холестерол

HDL-C (добрият холестерол) трябва да е над 1 mmol/l за мъже и над 1.2 mmol/l за жени. Това е свързано с понижен риск от сърдечносъдови заболявания.

Колкото по-нисък е HDL, толкова повече се увеличава сърдечносъдовият риск.

Показател Нисък риск Среден риск Висок риск Единици
HDL-C > 1,0 0,9 – 1,0 < 0,9 mmol/l

3Висок HDL-холестерол

Възрастна жена.
Жените до менопаузата имат по-добър липиден профил от мъжете – по-нисък „лош“ LDL-холестерол, по-висок „добър“ HDL-холестерол и т.н. След менопаузата нивото на естрогените (женските полови хормони) намалява, с което нивата на холестерола се изравняват с тези на мъжете. Честотата на усложненията като инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии при тях достигат до тези при мъжете.

Горна граница за HDL-холестерол при изследванията няма.

Все пак HDL е прекалено висок при стойности над 2.5 mmol/l.

Причината е, че над тях рискът от смърт се покачва. При мъже с HDL-холестерол над 2.5 mmol/l се покачва с 36%, а при жени над 3.5 mmol/l е покачен с 68%.

В останалите случаи, колкото повече HDL-холестерол, толкова по-добре – намалява рискът от развитие и прогресия на атеросклеротичните плаки, оттам и на усложнения като инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии.

Прочетете повече за симптомите на инсулта и микроинсулта.

Новите статии

Жените до менопаузата имат по-високи средни нива на HDL-холестерол от мъжете, поради ефекта на естрогените.

След менопаузата HDL-холестеролът им намалява и при тях зачестяват сърдечносъдовите инциденти.

Общият и HDL-холестеролът могат да се измерват както след гладна пауза, така и след хранене. Концентрацията им не зависи до такава степен от времето на изследването.

За разлика от тях триглицеридите са силно зависими от времето, в което се извършва теста. След хранене концентрацията им се повишава и може да доведат до грешни изчислени стойности за LDL-холестерола.

Поради тази причина повечето изследвания на липидния профил са сутрин на гладно.

4Нисък HDL-холестерол

HDL-холестерол под 1,0 mmol/l е свързан с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания.

5Как се повишава HDL-холестеролът

Прочетете статията „Диета и начин на живот за повишаване на „добрия“ HDL-холестерол„.

 • HDL-холестеролът се повишава чрез:
 • Редукция на транс мазнините;
 • Ежедневна физическа активност;
 • Понижаване на наднорменото тегло;
 • Редукция на въглехидратния прием;
 • Спиране на тютюнопушенето;
 • Ниски количества алкохол, при вече консумиращи;
 • Високи дози витамин Б3 (ниацин);
 • Фибрати;
 • Някои статини – розувастатин и др.

Омега-3 понижават повече триглицеридите и влияят много по-малко на HDL-холестерола.

При прием на витамин Б3 (ниацин) за предпочитане е Б-комплекс, а не самостоятелни форми.

Изолиран прием на вит. Б3 увеличава HDL-холестерола, но и хомоцистеина, който е силен рисков фактор за инфаркти, тромбози на периферни артерии и др.

Затова вит. Б3 се приема заедно с витамини Б12, Б6 и фолиева киселина.

6Съотношения между холестероловите фракции

Съотношението общ холестерол (CHOL)/HDL-холестерол е добър показател за риска от сърдечносъдови заболявания.

CHOL/HDL-C трябва да е под 5, идеално около и под 3,5.

Пример: При общ холестерол 5,0 и HDL-C 1,0 съотношението е гранично – 5. Понижен риск ще има при стойности CHOL 5,0 и HDL-C 1,5, при което съотношението ще е 3,33.

Друго съотношение е това между HDL-холестерола и не-HDL-холестерола (общ – HDL-C).

Не-HDL-холестеролът се пресмята като CHOL – HDL-C.

Има силни доказателства, че не-HDL-C е дори по-добър показател за сърдечносъдовия риск от LDL-холестерола.

За хора в риск от ССЗ се препоръчва не-HDL-C под 3.4 mmol/L, за да се понижи риска. При вече налично ССЗ таргетните нива са под 2.6 mmol/L.

Пример: При горните стойности на CHOL 5,0 и HDL-C 1,5 не-HDL-C е 3,5, което е високо за човек с повишен риск за ССЗ. Видно е, че освен повишаването на HDL-C е нужно да се понижи не-HDL-C (чрез понижение на LDL-C, триглицериди и др), за да се редуцира риска.

Съотношението HDL-C/не-HDL-C също се използва като показател.

Статията Ви беше полезна?

Коментари 33

33 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Здравейте,

  Бих искала да задам следният въпрос – общият ми холестерол от определено време насам варира над горната граница. При последни измервания преди седмица беше 5.54, при горна граница 5.20. Холестерол – HDL – 1.96 ( >1.2) Триглицериди – 0.80 (до 1.7).
  На 39 години съм, не съм с наднормено тегло, не пуша, спортувам умерено, нямам високо кръвно, кръвна захар 4.8 при последно измерване. Височина 1.57см, 50 кг.
  Храня се доста умерено, не консумирам мазни меса, дори мога да кажа, че по-често хапвам постно. Ям кокосово масло, зехтин. Не ям пици, спагети и тестени. Като цяло почти всичко джънк съм изключила, освен някой сладкиш през деня…
  Според Вас на какво се дължи високият общ холестерол и трябва ли да ме притеснява?
  Благодаря предварително.
  Поздрави,
  Силвия Кирова

  1. Здравейте г-жо Кирова,

   Изчисленият Ви LDL-холестерол от https://drkehayov.com/zdravni-kalkulatori/ldl-holesterol-kalkulator-konvertor е 3.22 mmol/L, което е на горна граница на „нормалните“ стойности за хора без допълнителни рискови фактори за атеросклероза.

   Вижте целевите стойности според рисковите Ви фактори от https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/ldl-holesterol-visok-normi-ponizhenie

   Прочетете статията за намаляване на общия и LDL-холестерол:
   https://drkehayov.com/hranene/dieta-namalyane-visok-ldl-holesterol

   Обърнете внимание на наситените мазнини (кокосово масло, сладкишите).

   Опитайте да ги елиминирате за няколко седмици, заместете мазнините с растителни храни (овесени ядки, ленено семе и др.) повишаващи дневното количество фибри и направите физическата активност ежедневна > 30 мин.

   Повторете изследването на липидния профил след 6-8 седмици за ефекта от промените.

   Триглицеридите и HDL-холестеролът са оптимални.

   Ако нямате други рискови фактори, сърдечносъдови заболявания и фамилност за тях, описаните промени в начина на живот би трябвало да са достатъчни.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Много Ви благодаря за отговора!
   Факт е, че малко прекалявам със сладкото. Ще последвам съветите Ви.
   Поздрави и бъдете здрав!

  3. Здравейте д-рКехайов.От две години при профилактични прегледи HDL холестерола ми е 1,16,общият 5,11а,VLDL е 0,70.
   На 58години съм.Работата ми е стационарна,нямам много движение,освен като се прибера да разходя кучето.
   Поради заболяване на стомашно-чревния тракт(колит,гастрит)не мога да се храня пълноценно,но въпреки всичко прибягвам до някои зеленчуци.Ям повече млечни,което явно е грешно и трябва да променя.
   Въпросът ми е,тревожни ли са показателите ми и как да повиша добрия холестерол!
   Благодаря ви за отговора!Останете със здраве!

 2. Добър ден. Искам да попитам защо ми е нисък ХДЛ-холестерола/0,78/ при положение,че ЛДЛ-холестерола ми е /2.31/, а общия ми холестерол е /3.38/.Преди 6 месеца претърпях операция за поставяне на 4 байпаса. Това оказва ли някакво влияние!Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   Първо леко странично отклонение – въпросът Ви е представителна извадка защо на подобни запитвания уместният отговор е „Консултация със специалист (преглед с анамнеза, физикален статус, изследвания)“, а не теоретизиране в интернет пространството каква може да бъде причината, на базата на представен един от множество факти.

   На фона на поставените байпаси най-вероятно се касае за дислипидемия (вероятно лекувана със статини), една от причините, довели до байпасите на първо място.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Моля, да ми отговорите,нормални ли са следните стойности на холестерола?: HDL- 1,38: LDL-1,35: Холестерол 3,73: И последно.Триглицериди 2,18.Благодаря!

  1. Здравейте,

   Всичко освен триглицеридите е в норма. Tе са гранични към високи.

   На фона на нормалните останали стойности може да се повтори изследването, ако е било скоро след хранене.

   Прочетете статията за триглицериди:
   https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/triglitseridi-povisheni-norma-ponizhenie

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Здравейте искам да попитам за мойте изследвания триглицериди – 1.30, hdl – 2.26, ldl – 2.70.
   Благодаря предварително.

 4. Здравейте, д-р Кехайов.
  През последната година бях лекуван успешно от косматоклетъчна левкемия (болестта обикновено хронифицира, но е с бавен темп на развитие и рецидив). Основните кръвни показатели се възстановиха в нормални граници, но липидния профил изглежда доста дебалансиран – HDL 1.1, LDL 3.5, Total 5.75, Триглицериди 2.6, стеатозен черен дроб.

  Това, което ме притеснява е, че при почти 100% от всички пациенти се открива BRAF 600 мутация, същата която се открива и при около 50% от меланомите. Някои изследвания показват, че BRAF 600 „пренаписва“ метаболизма на раковата клетка, така че тя да започне да използва повече мазнини отколкото глюкоза, по-специално, кетони.. ацетоацетат.

  https://medicalxpress.com/news/2015-07-melanoma-mutation-rewires-cell-metabolism.html?fbclid=IwAR21lddAW90LfL3Di8z7s9c2OOCOsxuC3ZZOusqf5G__zK9_1Wh4J4i6sTA

  https://medicalxpress.com/news/2017-01-melanoma-mutation-fat-fuel.html?fbclid=IwAR1hi0pi-Cu5z44shYu37d5NnXE0lMVxOpowu_Dmix7jiZciQnRVbs0LvBA

  Очевидно, възстановяването на липидния баланс, както и намаляването на мазнините в организма като цяло, става ключово не само заради здравето на сърдечно съдовата система, но и за предотвратяване на скорошен рецидив на основното онкологично заболяване.

  Какви мерки бихте предложили за постигане на посочените цели. Благодаря!

  1. Здравейте г-н Стоев,

   Конкретни мерки не мога и не е правилно да Ви давам, предвид специалността си, заболяването Ви, както и характера на проучването, което представяте.

   Правилното поведение е консултация с хематолог/онколог.

   Потенциални точки на разговор при консултацията, извадени от статиите, които сте споделил:

   Lipid-lowering agents commonly used to treat high cholesterol, such as statins (in this case, fluvastatin), niacin and fenofibrate, could slow the expansion of V600E tumors in mice, even when they were fed a normal diet.

   „Limiting dietary fat intake and monitoring circulating acetoacetate levels might be beneficial in patients with BRAF V600E melanoma or other related cancers,“ Chen says. „At this point, we can’t be specific about diet suggestions, because we need to know more about what types of dietary fat trigger acetoacetate production.“

   „Lipid lowering agents may have a role in cancer prevention or supplemental treatment approaches to reduce cancer progression or improve clinical outcomes in the BRAF V600E-positive pre-malignancy and cancer settings,“ Chen adds.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Благодаря Ви за отговора, д-р Кехайов.

   Консултацията с хематолог предстои. Междувременно ще опитам да удължа времето на ремисия с някои натурални антистатини при периодичен контрол на кетоните в кръвта и нивата на разтворим интерлевкин-2 рецептор, тъй като се оказва, че стойностите му са пропорционални на туморния товар при HCL.

   Поздрави!

 5. Здравейте,
  Не си бях правил изследвания три години и се сега си направих. На 46 години съм. Холестерол HDl e 39mg/dl
  Triglycerides 212mg/dl и Холестерол LDL 110 mg/dl.
  Водя нормален живот и не пия алкохол от 10 години (алкохолик съм). Но пия доста сладки безалкохолни. Може ли да е от това да са повишени триглицеридите. Спирам всякакви газирани сладки безалкохолни (пия по 5-6 на ден).

  1. Здравейте,

   Първо, поздравления за спирането на алкохола. Щом сте успели да го направите, със сигурност можете да нормализирате и липидния си профил.

   Нивата на холестероловите фракции се интерпретират в контекста на преглед с анамнеза за оплаквания, придружаващи заболявания, рискови фактори, физикален статус, допълнителни изследвания и т.н. Долните насоки за ориентировъчни, окончателното поведение трябва да се определи от ОПЛ и кардиолог, към когото той ще Ви насочи при нужда.

   46 години е възраст, в която често се проявяват клинично сърдечносъдовите заболявания. Важно е да се коригират рисковите фактори за тях (спиране на тютюнопушене, редукция на LDL-холестерол, повишаване на HDL-холестерол, контрол на кръвна захар и др).

   HDL-холестерол 39mg/dl (1.00 mmol/l) е граничен. Можете да използвате всички приложими за Вас промени в начина на живот, дадени в тази статия за повишаването му.

   LDL-холестерол 110 mg/dl (2.84 mmol/l), при липса на сърдечносъдови заболявания е в норма. При повишен СС риск трябва да се редуцира. По-ниските му нива ще са по-благоприятни.

   Триглицеридите 212 mg/dl (2.39 mmol/l) са завишени. Нивото им силно се влияе от консумацията на прости захари.

   Безалкохолните с високо съдържание на захари ги повишават значително. Правилно сте се ориентирали да ги спрете. Рязкото спиране (cold-turkey) често не е успешно, вече имате изграден навик за консумацията им. Пробвайте да ги заместите с други течности. Студен чай каркаде например ще е много добър избор. Не само ще задоволи навика Ви, но и ще намали триглицеридите допълнително. https://drkehayov.com/bilki-podpravki/chai-karkade-hibiskus-polzi-priem

   Увеличете зеленчуци, плодове, бобови, физическа активност, намалете мазни меса, пържени храни, преработени храни. В сайта има достатъчно материали, за да подобрите липидния си профил.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте, бих искала да попитам за моята майка-тя е на 74г., в добра физическа форма. При последните изследвания обаче, стойностите са следните: Холестерол-общ -3.83 mmol/l, HDL-1.12 mmol/l. LDL- 2.04 mmol/l и Триглицериди-1.48 mmol/l.

  Имаме ли основания за притеснение и следва ли да направим консултация?

  1. Здравейте,

   Добра физическа форма на 74г. е повод за поздравления. Нивата на холестероловите фракции се интерпретират в контекста на преглед с анамнеза за оплаквания, придружаващи заболявания, рискови фактори, физикален статус и т.н.

   В противен случай отговорът може да бъде подвеждащ.

   HDL-холестерол 1,12 след менопауза е благоприятно ниво, може и по-висок, като по-високите нива ще бъдат още по-протективни за ССЗ. Това разбира се е при поддържане на LDL около същите стойности.

   LDL 2.04 е оптимално за хора със завишен риск или вече установени сърдечносъдови заболявания. Ако сърдечносъдовият й риск е много висок, целевото ниво е под 1.8. Лекуващият й кардиолог / ОПЛ може да определи.

   Триглицериди 1.48 е в норма, може и по-ниски. Лесно се повлияват от диетата. Прочетете https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/triglitseridi-povisheni-norma-ponizhenie

   Повод за притеснение – не. Възможни подобрения – да. Нужда от консултация – според сърдечносъдовия риск. Лекарят, назначил липидния профил, може да каже.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Здравейте, моля за мнение върху следите резултати:
  HDL Холесерол -1,41 (пише, че е завишен-граница до 1,00)
  Триглецериди -0.4 (пише,че са под минимума от 0.60)
  LDL Холестрол -2.86
  Пише в изследването и е още веднъж само холестерол – 4.4
  Благодаря Ви

  1. Здравейте,

   Изследванията трябва да се интерпретират в контекста на клиничен преглед след анамнеза за оплаквания, рискови фактори, придружаващи заболявания, физикален статус и т.н.

   В противен случай отговорът може да е подвеждащ.

   HDL-холестеролът има протективна роля за сърдечносъдови заболявания и стойностите му при Вас спрямо другите фракции са благоприятни.

   По-ниското от референтните стойности ниво на триглицеридите също не е повод за притеснение. Прочетете статията за тях https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/triglitseridi-povisheni-norma-ponizhenie

   Оптималното ниво на LDL-холестерола зависи от придружаващите заболявания и рискови фактори. Накратко, колкото повече сърдечносъдови заболявания, толкова по-нисък трябва да е.

   Стойностите при Вас са нормални за хора без сърдечносъдови заболявания. Ако имате такива е възможно целевото ниво да бъде по-ниско. https://drkehayov.com/kravni-izsledvaniq/ldl-holesterol-visok-normi-ponizhenie

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте,
  При последните години профилактика имам доста високи стойности на HDL холестерол. При последното изследване е 2,66 mmol/l.
  На 45 години съм. Водя сравнително здравословен начин на живот, с умерена физическа активност. Теглото ми е под норма, 54 кг на 173 см ръст, но цял живот съм така и не гладувам умишлено, чувствам се добре.
  Другите ми резултати са: Cholesterol – total 5.13 mmol/l
  LDL-cholesterol 2.18 mmol/l
  Triglycerides 0.70 mmol/l
  Glucose 5.3 mmol/l
  Майка ми е с хипартония и исхемична болест на сърцето, баща ми почина от инсулт.
  Да се чувствам ли в повишен риск от сърдечно-съдово заболяване и какви мерки мога да предприема?
  Благодаря!

 9. Здравейте д-р Кехайов, във връзка с последното ми изследване се появиха притеснения.
  Общ холестерол-7.99mmol/l
  HDL-C: 1.98 mmol/l
  LDL-C:5.54 mmol/l
  Triglycerides:1.02 mmol/l
  Тези резултати са след 6 месеца, в които се постарах да спортувам активно и си промених хранителните навици, смъкнах теглото си до 78 кг от 89 кг. Правя фитнес тренировки по 60 мин.- 3 или 4ри пъти в седмица, като всеки ден правя и 5-7 км бързо ходене за около 40-45 мин.
  Преди 7 години направих медикаментозен хепатит вследствие на прием на Флукорик-медикамент срещу себорея-вследствие на който влязох в инфекциозно отделение с рекордни стойности на АСАТ-7200 IU/l и АЛАТ-6800 IU/l. За около 3 месеца чернодробните влязоха в норма, но оттогава липидният ми профил е лош. Успях вследствие на високата физическа активност да повиша HDL-C и да намаля триглицеридите, но се притеснявам, че може да имам проблем с отлаганията на плака по кръвоносните съдове. Според вас трябва ли да търся контакт със специалист, не искам да пия статини-тъй като след случая с Флукорик почти не пия никакви лекарства, дори за главоболие! Благодаря предварително, с уважение: И.Петров

 10. Здравейте, днес си направих изследване на холестерола общ 5.7, LDL 3.6, HDL- 1.26, 3-глицериди 1.83. Какви мерки трябва да предприема? На 44г. съм, 160см тегло 68кг. Опасни ли са тези стойности? Пия от 2г лекарства за високо кръвно, вече е нормализирано. Ходя на фитнес умерено и ходя пеша. Благодаря Ви!

 11. Моля за коментар на следните резултати:HDL-1,83mmol;LDL-3,29mmol;триглицериди-1,19;креатинин-104.На 63 г. съм.

 12. Здравейте, д-р Кехайов,
  Наскоро си направих изследване за холестерол и се оказа, че LDL е висок – 4,39 mmol/l.
  HDL – 1,25 mmol/l.
  Триглицериди – 0,59 mmol/l.
  Общ холестерол – 5,59 mmol/l.
  Възраст – 30 години, без придружаващи заболявания.

  Бих искал да попитам дали според вас има шанс да коригирам LDL с диета или трябва да започна прием на лекарства?

  Поздрави,
  Иван Станимиров

 13. След направен профилактичен преглед и изследвания данните са ми следните:
  кръвно 110/70,
  пулс 57, общ
  холестерол- 5,76mmol/l ;
  триглицериди -0,59mmol/l
  HDL -1.72 mmol/l
  ldl – 3.55 mmol/l
  vldl – 0.27 mmol/l
  на 49 години съм; 68 кг.; висока 178 см.; спортувам два пъти седмично
  Бихте ли ми казали, дали показателите са добри и ако не, какви мерки да взема.
  Благодаря ВИ предварително.

 14. Привет, д-р Кехайов.Как ще коментирате промяната в референтните стойности на HDL-холестерола-от препоръчителни над 1mmol/l(за мъже)на препоръчителни 1.45mmol/l?
  Поздрави-Ясен Грозданов.

 15. Здравейте Д-р Кехайов,
  Бихте ли коментирали следните показатели и какво ще ме посъветвате:
  Общ холестерол 3,5; HDL-1,19; LDL-1,98; Триглицериди-1,12
  Имам диабет от 3 години със стойност на Глюкоза 6,31 на 69години съм с наднормено тегло
  Благодаря
  Поздрави –
  Христо Димитров

 16. Здравейте, доктор! Аз съм на 60 год., не съм с много наднормено тегло – 70 кг при ръст 161 см, има понякога високо кръвно налягане, има и понякога пулс над 85. Получих днеска изледвания и много притеснена от резултатите за холестерола: Холестерол (CHOL) – 6.42 mmol/L, HDL-Холестерол -2.30 mmol/L,
  LDL Холестерол -3.64 mmol/L, VLDL-Холестерол – 0.48 mmol/L, Триглицериди ( TRG ) -1.05 mmol/L. Започна да приема Росукард заедно със аспирин! Моля за отговор!

 17. Здравейте, от години съм с висок холестерол около 7, след влизане в менопауза и Хашимото холестерола е около 8-9. Триглицеридите са ми винаги под 1, HDL винаги ми е в нормалните граници, единствено LDL ми е много висок /почти двойно/. Нямам високо кръвно и освен хипофункция на щитовидната жлеза и Хашимото друго заболяване нямам. Храня се здравословно, не ям месо освен пиле и риба, рядко телешко, намалила съм въглехидратите.. Не пия статини, но пия хранителни добавки като масло от Крил, червен ориз. На 58 години съм. Преди около 5 години си правих доплер на съдовете и ми казаха, че са като на непушачи, чисти са. Какво да направя за да намаля LDL?

 18. Моля да отговорите нормални ли са следните стойности на Хорестерола?. HDL- 1.32 триглицериди-0.98 LDL-3.96 Благодаря

 19. Здравейте, как ще коментирате следното: HDL ми е 1.7 , LDL ми е 3,97 . Общият 6.33 при референтни показатели на лабораторията 6.5. Триглицериди 0.92.. На 51г.съм, с неврологично заболяване от 12 г. И във връзка с това повече си наблюдавам б12 , магнезий и вит.Д.. Благодаря!

 20. Здравейте,
  изследвания със следните стойности:
  TG 0.93 mmol/l
  HDL 0.64 mmol/l
  GIU 7.10 mmol/l
  LDL 3.16 mmol/l,
  следва ли да са тревожни?
  Изследванията са на мъж на 63 години, нормално тегло, без придружаващи заболявания. Пие умерено, по-скоро малко, храни се здравословно /много зеленчуци, мляко, нетлъсто месо, картофи, без сладкиши, без газирани напитки, без колбаси/, пушач.

 21. Здравейте!Бих искала да знам какъв е рискът ми от сърдечно съдови проблеми при следните стойности на холестерола ми .CHOL 6.77 HDL 2 40 LDL 3.30 VLDL0,5Rathio 2,82 Trigliceridi 1,19 и не HDL C4.37 Водя здравословен начин на живот ,защото имам непоносимост към глутена