Повишен хомоцистеин - изследване, моновети.
Високият хомоцистеин уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове (ендотел). По този начин увеличава риска от тромбоза (образуване на съсиреци в съдовете), атеросклероза, инфаркт, инсулт. Свързван е и с повишен риск от някои неврологични заболявания.

1Какво представлява хомоцистеинът

Хомоцистеинът е аминокиселина. Междинен продукт е в обмяната на друга такава – метионин. За нормалният им метаболизъм има нужда от витамини от група В – В12, В6 и фолиева киселина.

Докато метионинът има основна функция в организма – участва в образуването на важни протеини и антиоксиданти, хомоцистеинът е свързван с негативни ефекти.

Високите нива на хомоцистеин са независим рисков фактор за прогресия и усложнения при сърдечносъдови заболявания – образуване на тромби (съсиреци) в кръвоносните съдове, атеросклероза, инфаркти, инсулти и др. Свързани са и с някои неврологични заболявания – деменция, Болест на Алцхаймер, Паркинсон и др.

Прочетете повече за симптомите на инсулта и микроинсулта.

Повишеният хомоцистеин уврежда вътрешният слой на кръвоносните съдове (ендотел). Именно тази увреда ускорява формирането на атеросклеротични плаки, улеснява образуването на съсиреци в съдовете.

2Хомоцистеин – референтни стойности и изследване

Референтни граници: 5 – 12 μmol/L.

Изследването за нивата на хомоцистеин се прави сутрин на гладно. Ползва се венозна кръв. Не трябва да се приемат хранителни добавки с вит. В12 или фолиева киселина поне 15 дни преди теста.

Нивата му се увеличават с възрастта. По-високи са при мъжете, спрямо жените. Бременните жени имат по-високи нива от небременните.

3Симптоми при повишен хомоцистеин

Състоянието, при което има висок хомоцистеин, се нарича хиперхомоцистеинемия.

При това състояние няма специфични симптоми. Ако повишеният хомоцистеин се дължи на дефицит на “В” витамини и фолиева киселина, може да има умора, слабост, честа поява на афти, изтръпване на крайниците и др.

Новите статии

При сърдечносъдови заболявания и техните усложнения, особено в млада възраст, често се изследват нивата на хомоцистеин.

При бременни жени с хиперхомоцистеинемия има повишен риск от прееклампсия, преждевременно раждане, повтарящи се аборти, отлепване на плацентата и др.

4Причини за повишен хомоцистеин

Основни причини за повишен хомоцистеин са генетични дефекти в обмяната му (редки) и недостиг на витамини от група В (В12, В6) и фолиева киселина.

Рискови фактори за сърдечносъдови заболявания като хипертония, захарен диабет, тютюнопушене, висок холестерол също се свързват с високи нива на хомоцистеина.

  • Някои причини за повишен хомоцистеин:
  • Дефицит на вит. В12 или фолиева киселина;
  • Дефицит на вит. В6;
  • Напреднала възраст;
  • Генетични причини – хомоцистинурия;
  • Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ);
  • Хипотиреоидизъм;
  • Някои лекарства – карбамазепин, метотрексат, фенитоин и др.;

5Лечение при висок хомоцистеин

Лечението зависи от причината за високите стойности.

При дефицит на витамини от група “В” и фолиева киселина – могат да се добавят под формата на хранителна добавка, а най-добре е да се увеличи консумацията на зеленчуци, бобови храни и др.

Задължително трябва да се коригират другите рискови фактори за сърдечносъдови заболявания – спиране на тютюнопушенето, нормализиране на кръвното налягане, понижаване на “лошия” LDL-холестерол, повишаване на добрия “HDL-холестерол”, увеличаване на физическата активност и др.

Статията Ви беше полезна?

Коментари

Вашият коментар

Вашият коментар

Целта на коментарите е споделяне на личен опит или познания, за да бъдат полезни за останалите.

Не се одобряват и отговарят въпроси, свързани с вече назначено лечение. Лекуващият лекар проследява пациента и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

Статии по категории

Кръвни изследвания

Високо кръвно налягане

Артериална хипертония (високо кръвно налягане) – какво трябва да знаете Кръвно налягане 110/90, 140/100 или 130/90 – какво означават стойностите Видове лекарства за високо кръвно налягане – плюсове и минуси На коя ръка е правилно да се измерва кръвното налягане Как да проследяваш промените в кръвното си налягане (Таблица) Симптоми и причини за високо кръвно налягане (артериална хипертония). Усложнения Стойности на нормалното кръвно налягане според възрастта [Таблица]. Кое е опасно Полезни ли са ракия, бира и червено вино при високо кръвно налягане 30-те най-чести въпроса за кръвното налягане и техните отговори Какво значат високата долна или горна граница на кръвното налягане Как правилно да измериш кръвното си налягане с електронен апарат 5 евтини начина да нормализирате високото кръвно без лекарства Кога трябва да измерваш кръвното си налягане Как правилно да измериш кръвното си налягане с обикновен апарат