LDL-холестерол
“Лошият” LDL-холестерол най-често се изследва като част от липидния профил за оценка на сърдечносъдовия риск. В него се включват и общия, “добрия” HDL-холестерол и триглицеридите. Холестеролът и триглицеридите не са разтворими във вода, съответно и в кръвта. Затова в нея се пренасят от частици, наречени липопротеини, като този на илюстрацията. HDL и LDL са липопротеини, пренасящи холестерол.

1Какво представлява LDL-холестеролът

Първата част на статията е еднаква с тази за “добрия” HDL-холестерол. Важно е да разберете разликите между две от частиците, които го пренасят в кръвта – LDL и HDL.

Холестеролът (CHOL) е жизненоважен липид, нормално съдържащ се във всяка клетка на човешкото тяло. Служи за производството на мъжки и женски полови хормони, кортизол, витамин Д, жлъчни киселини, участва в клетъчните мембрани.

В тялото може да се синтезира цялото нужно количество холестерол. Не е необходимо да се приема с храната. Богати на холестерол са храни с животински произход – яйца, месо и др.

Липидите са неразтворими във вода.
Холестеролът и триглицеридите са неразтворими във вода, съответно и в кръвта. Затова в кръвта се пренасят от липопротеини (LDL, HDL и др).

Холестеролът непрекъснато се пренася от черния дроб до тъканите и обратно. Тъй като е липид и не се разтваря във вода, съответно и в кръвта, не може да се транспортира самостоятелно в нея. Трябва да се пренася от други частици, наречени липопротеини.

Липопротеините се делят според плътността си. Две важни групи са HDL (с висока плътност) и LDL (с ниска плътност). Холестеролът в тях е съответно “добър” HDL-холестерол и “лош” LDL-холестерол.

 1. LDL (low density lipoprotein) – липопротеини с ниска плътност. Пренасят холестерол и триглицериди към тъканите. Могат да се отлагат в стените на артериите, където холестеролът им става част от атеросклеротичните плаки. Затова холестеролът в LDL се нарича “лош” LDL-холестерол.

  LDL се окисляват (напр. при тютюнопушене) и поддържат възпаление в артериалната стена, което ускорява формирането на плаки (“запушването”) и затруднява нормалното разширяване на артериите при нужда (физически усилия).

  В участъците с атеросклеротични плаки съдовете едновременно се “запушват” от тях и трудно се разширяват, за да доставят повече кръв до органите. Крайният резултат е намалено кръвоснабдяване (исхемия) и симптомите й, напр. стягане или болка в гърдите или краката при вървене.

  Друг негативен ефект на окислените LDL частици е увеличаването на тромбоцитното слепване. В участъка на плаката кръвта по-лесно се съсирва, което може да доведе до образуване на тромб (съсирек) и пълно запушване (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, запушване на периферни артерии);

 2. HDL (high density lipoprotein) – липопротеини с висока плътност. Имат обратен на LDL ефект. “Събират” холестерол от атеросклеротичните плаки, от LDL частиците и тъканите и го връщат обратно към черния дроб, където може да се изхвърли чрез жлъчката в червата.

  Затова холестеролът в HDL се нарича “добър” HDL-холестерол.

  HDL имат антиоксидантно действие – намаляват окислението на LDL, оттам и възпалението в артериалната стена и формирането на плаките.

  Освен това HDL подобряват разширяването на артериите при физическо усилие и намаляват съсирваемостта на кръвта, с което понижават риска от образуване на тромби (тромбоза).

2Норми за LDL-холестерол

Нивата на LDL-холестерола (LDL-C) показват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания (ССЗ) – исхемична болест на сърцето (ИБС), мозъчносъдова болест (МСБ), инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии и др.

Връзката между LDL-C и гореизброените заболявания е линейна – колкото по-висок LDL-C, толкова по-висок риск.

За LDL-холестерола има таргетни (целеви) стойности, които зависят от индивидуалния сърдечносъдов (СС) риск. При хора с вече налични ССЗ таргетните стойности са по-ниски, отколкото тези при здрави хора.

Ниво Долна граница Горна граница Единица
Много високо > 4.9 mmol/L
Високо  4.1 4.9 mmol/L
Гранично 3.3 4.1 mmol/L
Близо до оптимално 2.6 3.3 mmol/L
Оптимално < 2.6 mmol/L
Таргет при нисък до умерен СС риск < 3.0 mmol/L
Таргет при висок СС риск < 2.6 или понижение с поне 50%, ако базалния е бил между 2.6 и 5.1 mmol/L
Таргет при много висок СС риск < 1.8 или понижение с поне 50%, ако базалния е бил между 1.8 и 3.5 mmol/L

Нива под 1.3 mmol/L се наблюдават при децата, преди появата на атеросклеротични плаки.

3Как се измерва LDL-холестеролът в липидния профил

Липидният профил включва изследвания на общия холестерол, HDL, LDL, триглицериди.

Общият холестерол (CHOL) и HDL се измерват директно. Измерените им стойности се влияят минимално от храненето, поради което изследването им може да се извършва както на гладно, така и след храна.

Триглицеридите (TGL) също се измерват директно. Стойностите им силно зависят от скорошен прием на храна, поради което трябва да се измерват след гладна пауза.

Новите статии

LDL и съответно “лошият” LDL-холестерол (LDL-C) в повечето липидни профили не се измерват директно, а се изчисляват от стойностите на останалите

Изчислението се извършва по формулата на Friedewald: LDL-C = CHOL – HDL-C – TGL/2.2

Формулата се отнася единствено за изследвания, взети на гладно. След хранене триглицеридите се повишават и изчисленият LDL-холестерол може да е неточен.

Колкото по-високи са триглицеридите, толкова по-неточен е изчисленият LDL-C.

Можете да прочетете повече за формулата и да изчислите LDL-холестерола си от останалите стойности чрез калкулатора и конвертора за LDL-холестерол.

4Висок LDL-холестерол

Вреди от пушенето - атеросклероза.
LDL частиците могат да преминават в артериалната стена, където се окисляват и поддържат хронично възпаление. Това възпаление ускорява формирането на атеросклеротични плаки и предразполага към усложняването им – разкъсване, тромбозиране, с което често започват сърдечният инфаркт, мозъчният инсулт, острото “запушване” на други артерии. Изследването на C-реактивния протеин (CRP) с високочувствителен тест може да открие подобно хронично възпаление.

Дали нивото на LDL-холестерола е високо за определен човек зависи от рисковите му фактори и наличието на сърдечносъдови заболявания.

Колкото повече рискови фактори и налични ССЗ са налични, толкова по-ниска е целта за LDL-C (таргетен LDL-C).

Група Характеристика Таргетен LDL-C
Много висок риск Прекаран сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт или преходни исхемични атаки, поставени сърдечни или периферни стентове, байпаси, захарен диабет + органна увреда/хипертония IIIст./много висок LDL-C/тютюнопушене, хронично бъбречно заболяване с eGFR < 30 и др. Под 1.8 mmol/l или 50% редукция от началния, ако той е бил между 1.8 и 3.5 mmol/l.
Висок риск Тежка хипертония III ст. (над 180/110), захарен диабет неупоменат горе и евентуално без ЗД тип 1 при млади, хронично бъбречно заболяване с eGFR 30-60 и др. Под 2.6 mmol/l или понижение с поне 50% от началния, ако той е бил между 2.6 и 5.1.
Нисък, умерен риск Хора на средна възраст без гореизброените заболявания и без множество изразени рискови фактори. Под 3 mmol/l.

Пример: LDL-холестерол 2,7 mmol/L е приемлив за човек на средна възраст без гореспоменатите заболявания, граничен към висок, ако същия има захарен диабет и висок, ако едновременно с него има и тежка хипертония или е прекарал инфаркт или инсулт.

5Нисък LDL-холестерол

Ползите от понижението на LDL-холестерола за редуцирането на сърдечносъдовата заболеваемост са доказани в множество проучвания.

Ниският LDL-холестерол в повечето случаи не е повод за притеснение.

Значително пониженият LDL-C в някои скорошни проучвания се свързва с повишен риск от:

 • Хеморагичен мозъчен инсулт;
 • Злокачествени заболявания;
 • Депресия;
 • Тревожност и др.

6Фракции на LDL частиците

LDL частиците се разделят според големината и плътността си на:

 1. sd-LDL (small, dense) – малки и плътни LDL. Тези частици могат да проникват в артериалната стена до 1.7 пъти повече от големите LDL (lb-LDL). Освен това се задържат повече време в нея, което увеличава окислението им, възпалителната реакция и прогресията на плаките.

  Увеличението на малките и плътни LDL често се съпровожда с инсулинова резистентност (метаболитен синдром, захарен диабет тип 2), повишени триглицериди, понижен HDL-холестерол и др;

  Малките и плътни LDL са по-добър прогностичен фактор от общия LDL за сърдечносъдови заболявания.

 2. lb-LDL (large, buoyant) – големи с ниска плътност. Тези LDL частици проникват по-трудно в артериалната стена от малките и се задържат в нея по-кратко. По-слабо атерогенни са от малките LDL;

Без значение от размера им, всички LDL частици увеличават риска от атеросклероза. Малките LDL повече, големите LDL по-малко.

Пример: При високомазнинни-нисковъглехидратни диети (ВМНВД) се повишават всички фракции на холестерола – общ, LDL-С и HDL-С. Привържениците на тези диети цитират защитния ефект на увеличения HDL-холестерол и това, че предимно се повишават големите, нископлътностни LDL (lb-LDL).

В дадения пример подходящ метод за оценка на промяната в сърдечносъдовия риск ще са съотношенията между холестероловите фракции.

7Как се понижава LDL-холестеролът

Простите въглехидрати увеличават триглицеридите.
LDL-холестеролът е силно зависим от приетите наситени мазнини с храната. Храни, съдържащи наситени мазнини, са например млечни (сирене, кашкавал. кисело мляко, масло и др), меса (телешко, свинско и др), палмово, кокосово масло и др. Най-голям негативен ефект имат транс мазнините, които едновременно с повишаването на LDL-C понижават и “добрия” HDL-холестерол. Съдържат се в някои сладки изделия, пържени храни и маргарини.

Прочетете статията за понижение на LDL-холестерола с диета.

Почти същите промени в диетата и начина на живот, които повишават “добрия” HDL-холестерола, понижават и “лошия” LDL-холестерол:

 • Елиминиране на транс мазнините;
 • Ограничаване приема на наситени мазнини;
 • Увеличаване на фибрите в храната
 • Редукция на телесното тегло;
 • Редукция на холестерола в храната;
 • Ежедневна физическа активност.

При силно завишени стойности на LDL-C или при повишен сърдечносъдов риск, при който ще се целят по-ниски стойности, лекарствата на първи избор са статините.

Коментари 16

16 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Браво , СТАТИЯТА Е ЧУДЕСНА , ДАВА ПРЕКРАСНА ИНФОРМАЦИЯ !АДМИРАЦИИ ЗА АВТОРА !

  1. Здравейте, с интерес прочетох статията, както и коментарите под нея. Мисля че ми беше полезна, моя LDL хорестерол е 5.75, а HDL – 1,76. За съжаление стойностите ми са завишени от около 10 години аз съм на 59. Често пробвам да се качвам по повече стълби и не срещам трудности, ходя доста пеша – не се изморявам много, не пуша, но въпреки цялото ми старание, стойностите не падат. Счетоводител съм и доста време стоя пред компютъра. Смятате ли че трябва да предприема медикаментозно лечение.

 2. Колко бързо се изменят атойностите на LDL и колко често е добре да се проверяват в случай на по-висок холестерол?

  1. Здравейте Любомир,

   Колко бързо се изменят стойностите зависи от много фактори – изходно ниво на холестерола, фамилност, какви промени са направени (диета, физическа активност, тютюнопушене), колко стриктно се спазват, прием на статини и т.н.

   Точен отговор не може да се даде, но ориентировъчно, при драстични интервенции може да се изследва липидния профил (LDL, HDL, общ холестерол и TGL) отново след 3-4 седмици. При умерени промени след 6-8 седмици, може и повече.

   В случай на висок холестерол: Консултация с личен лекар (ОПЛ) > Евентуално направление за кардиолог при преценка на лекуващия лекар.

   ОПЛ или кардиолог ще предпише лечение или промяна в начина на живот, както и контролни прегледи и изследвания след определено време.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

   1. Здравейте! Моят холестерол е 200,HDL е 56 и LDL е 131. Моля ви обяснете ми много ли съм зле. слаба съм, ако е да какво да правя

 3. Здравейте ,майка ми е диабетик-пие метфогама,неоглим,
  агапурин ;бизогама,микардис плюс,аспирин протект.Личната лекарка и предписа и симвастатин 10 мг сега и тя се страхува да ги пие.Правихме днес изследвания, има следните резултати-HDL-1.47 ;LDL-1=95;Холестерол-5.26.Има ли нещо притеснително относно холестерола и трябва ли да започва лечение със симвастатин 10 мг или може примерно да пие омега 3 или нещо подобно,куркумин и т.н.

  1. Здравейте,

   Дали е нужен статин се определя от индивидуалния сърдечносъдов риск и стойностите на холестерола и триглицеридите.

   Преценката е на лекуващия лекар. Можете да се консултирате с кардиолог.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте! Моите стойности са 3 пъти над нормата – общия холестерол е 9.97 , а LDL е 8.05. Към какъв специалист да се обърна и на какво се дължат тези стойности?

  1. Здравейте,

   Нужна Ви е консултация с кардиолог, който евентуално може да Ви насочи към допълнителна с ендокринолог, генетично изследване за фамилна хиперхолестеролемия и др.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте, от три години се опитвам да нормализирам лошия холестирол! От 7,5 единици чрез вита слим хелп го свалих на 6,95 ! Какво ще ми препоръчате да направя?! И диети правих и явно е фамилна обремененост! Вече незнам какви действия да предприема? На 49 г съм.

  1. Здравейте,

   Правилното поведение в случая е консултация с кардиолог. Общопрактикуващият Ви лекар ще Ви насочи с направление №3 за консултацията.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте, днес си пуснах изследвания профилактично. Причината е, че съм бременна в 4 месец и да проверя все пак стойностите. Резултата е с повишен LDL-Холестерол 4.63 mmol/l (граници 0 – 3.35).
  Не съм с наднормено тегло и доста съм притеснена. Дълго ли трябва да спазвам диета, може ли изобщо да се свали и това ще навреди ли на плога? С какъв специалист да се консултирам?

  Благодаря Ви предварително!