Триглицеридите често са завишени при наднормено тегло и захарен диабет тип 2.
Триглицеридите са мазнини. Измерват се като част от липидния профил заедно с холестерола за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания. Често са завишени при захарен диабет и предиабет (метаболитен синдром). В статията ще научите за основните причини за повишени триглицериди, кои са опасните стойности и имат ли симптоми. В края има част за ниските триглицериди.

1Какво представляват триглицеридите

Триглицеридите са мазнини (вид липиди). При прием на повече калории, отколкото са нужни (положителен калориен баланс), излишъкът ще се превърне в триглицериди (мазнини) и ще се натрупа в мастната тъкан.

Повишеното ниво на триглицериди в кръвта се нарича хипертриглицеридемия.

Важно: Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, инфаркти, инсулти, запушвания на артериите на крайниците и др.

Най-често не се измерват самостоятелно. Комбинирани са в т.нар. „липиден профил“ заедно с холестерола и неговите фракции – LDL-холестерол и HDL-холестерол.

Прочетете повече за „лошия“ LDL-холестерол и „добрия“ HDL-холестерол.

По време на профилактичните прегледи при общопрактикуващия лекар, липиден профил се изследва при мъжете над 40г. и жените над 50г.

Освен липидния профил, личните лекари назначават изследване за кръвна захар на гладно, измерват кръвното налягане, изчисляват индекса на телесна маса (ИТМ, BMI) и извършват ЕКГ.

Така се оценява риска за сърдечносъдови и метаболитни заболявания и се откриват, ако вече са развити.

Можете да изчислите сами индекса си на телесна маса с калкулатора за ИТМ.

2Норми за триглицериди

Нормалните стойности на триглицеридите са под 1.7 mmol/l. Стойности над тях се наричат хипертриглицеридемия (повишени нива на TGL в кръвта).

Важно: Американската сърдечна асоциация препоръчва нива под 1.1 mmol/L с цел понижение на сърдечносъдовия риск. Ако стойностите Ви са между 1.1 и 1.7 mmol/l, трябва да подобрите диетата си и да увеличите физическата активност.

Измерването задължително се провежда на гладно, най-често сутрин. Стойностите им могат да са значително завишени след хранене.

Ниво Долна граница Горна граница Единица
Много високо > 5.65 mmol/L
Високо  2.26 5.65 mmol/L
Гранично  1.7 2.25 mmol/L
Нормално  < 1.70 mmol/L

3Високи триглицериди

Алкохолът повишава триглицеридите и пикочната киселина.
Повишената консумация на алкохол увеличава триглицеридите и пикочната киселина. Повишената пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия и също повишава риска от сърдечносъдови заболявания и развитие на подагра. Прочетете повече за подаграта.

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

 • Причини за високи триглицериди:
 • Захарен диабет тип 2 – особено при лош кръвнозахарен контрол;
 • Прекомерна консумация на алкохол;
 • Наднормено тегло (ИТМ > 25), затлъстяване (ИТМ > 30);
 • Прием на повече калории, отколкото се изразходват;
 • Хипотиреоидизъм;
 • Бременност;
 • Нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност;
 • Наследствени заболявания – хиперлипидемии;
 • Медикаменти – бета-блокери, глюкокортикоиди, диуретици, естрогени, циклоспорин, изотретиноин и др.

Новите статии

Повишените триглицериди обичайно не са самостоятелна находка. Често са съчетани с понижен HDL-холестерол и повишен LDL-холестерол (за сметка на малките и плътни LDL).

Това съчетание повишава риска за развитие и прогресия на атеросклерозата („запушване“ на артерии). Повишените малки и плътни LDL-частици (sd-LDL) са по-атерогенни от големите с ниска плътност (lb-LDL).

Измерените стойности на триглицеридите силно зависят от времето, в което е проведено изследването – на гладно или след хранене.

Завишени триглицериди могат да се измерят инцидентно, ако не е спазено правилото за няколкочасова гладна пауза преди изследването.

При силно завишени TGL може да се изчислят грешни стойности за „лошия“ LDL-холестерол.

4Симптоми при високи триглицериди

Кръвни проби със силно завишени триглицериди.
Кръвни проби със силно завишени триглицериди. Липидите са отделени в повърхностния млечнобял слой.

Повечето хора с повишени триглицериди нямат симптоми.

Ако причината е захарен диабет тип 2, симптомите могат да включват жажда, често уриниране, сухота в устата, загуба на тегло и др.

При наследствени заболявания (хиперлипидемии) може да има ксантоми – доброкачествени жълти образувания в областта на клепачите, лактите, коленете и др.

При силно завишени стойности, обикновено над 11 mmol/l, може да се развие остър панкреатит с коремна болка, гадене и повръщане.

5Ниски триглицериди

Ниските триглицериди в почти всички случаи не са повод за притеснение. Свързват се с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, понижена обща смъртност.

При здрави хора често могат да се измерят на гладно нива около 0,4-0,6 mmol/L.

 • Причините за понижени триглицериди включват:
 • Здравословно хранене;
 • Гладуване;
 • Диета, бедна на мазнини;
 • Хипертиреоидизъм;
 • Малабсорбция;
 • Медикаменти – статини, фибрати, никотинова киселина и др.

6Понижение на триглицеридите с лекарства и диета

Прочетете статията за понижение на триглицеридите с диета и хранителни добавки.

Прочетете статията за видовете лекарства за понижение на триглицеридите.

Методите за понижение на триглицеридите включват намаляване на наднорменото телесно тегло, понижен прием на алкохол и прости захари (особено фруктоза), ежедневна физическа активност, омега-3 мастни киселини и лекарства – статини, фибрати, витамин Б3 (ниацин).

Статията Ви беше полезна?

Коментари 26

26 коментара

Вашият коментар

Вашият коментар

Можете да споделите личен опит или познания, които ще бъдат полезни за останалите.

Не се отговарят въпроси относно (1) разчитане на изследвания, (2) поставяне на диагноза и (3) коментар на назначено лечение.

Лекуващият лекар (общопрактукуващ или прегледал Ви специалист) разчита изследванията, поставя диагноза и коригира лечението при нужда.

Eдинствено името и коментарът Ви ще се виждат. E-mail адресът не се публикува.

 1. Моите триглицериди са 4,93 ,притеснявам се много.Не знам какви точно лекарства да приемам-възможно най-безвредни.Спазвам някакви диети,но не помагат.

  1. Здравейте г-жо Панова,

   Стойностите на триглицеридите Ви са високи. Ако е спазено условието изследването им да е на гладно, поведението при тези стойности не е единствено промяна в диетата и начина на живот, а комбинирано с лекарства.

   Не е нужно да знаете какви лекарства трябва да приемате, те ще Ви бъдат предписани от лекар. Преценката полза-риск от приема на лекарството също се прави от лекаря въз основа на данните от прегледа, изследванията, придружаващите заболявания и т.н.

   Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар, за да бъдете правилно насочена.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Холестерол 7.05
   триглицериди 1.48 старая се да се храня разделно но някъде бъркам ли

 2. Здравейте д-р Кехайов
  Стойностите на триглециридите ми са
  1.75 креатинин – 50 асат-18 LDL-2.76
  Глюкоза – 6.23 въпроса ми е трябва ли нещо да ме притеснява. Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте Нина,

   Интерпретацията на изследванията Ви и последващото поведение се извършват от лекаря, който ги е назначил, в контекста на подробна анамнеза, физикален преглед, допълнителни изследвания и др.

   Уместна е консултация с ендокринолог, поради завишените стойности на кръвна захар и граничните триглицериди (ако са измерени на гладно и нямате диагностицирано вече нарушение на въглехидратната обмяна).

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Стойността на триглициридите ми е 2,38. Искам да попитам дали има сериозен повод за претиснение. Благодаря!

  1. Здравейте,

   Интерпретацията на изследванията Ви и последващото поведение се извършват от лекаря, който ги е назначил, в контекста на подробна анамнеза, физикален преглед, допълнителни изследвания и др.

   Единична завишена стойност, каквато сте представили, не дава достатъчно информация за отговор на въпроса Ви „дали има сериозен повод за притеснение“.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте!Бих оскъл да попитам моят холестерол е 10 а триглицеридите са 8.Как да ги сваля

  1. Здравейте,

   Лекарят, назначил изследването на липидния Ви профил, би трябвало вече да Ви е насочил към консултация с кардиолог. Той ще определи последващото поведение. Ако сам сте платили за изследванията, посетете общопрактикуващия си лекар за направление.

   Не четете статии в интернет преди консултацията и не я отлагайте, за да изпробвате промени в диетата и начина на живот. Самостоятелно те не могат да нормализират такива стойности. В случая те ще са допълнение към лекарствена терапия.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте,направих изследвания и резултатите са глюкоза 5,85 общ холестерол 5,47 hdl холестерол 1,05 триглицериди 5,20 пикочна киселина 553 ldl 2,06 има ли място за притеснения?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 6. Здравейте, каква диета бихте предложили при стойности на : Холестерол-5,78 HDL- 0,87 LDL-4,03 Триглицериди 2,65. Стойностите са на мъж с височина 185см и 105кг.

 7. Здравейте холестерола ми е 7,38 триглицериди са 4,16 ASAT (GOT) ми е 36,83 ALAT (GPT) ми е 35 тези норми опасни ли са и каква диета се пази

  1. Здравейте,
   Чисто ЕКГ, чисто ехокардио, наличие на ГТР и ПР с интензивна психосоматика. TGL 0.68, гликиран хемоглобин 4, кръвна захар сутрин на гладно 3.9. Мъж на 34, 184 см 118 кг, активно трениращ. Всички сърдечни изследвания са правени, без наличие на каквито и да е отклонения. Среден дневен пулс 56. По време на сън до 38. От какво може да са пикови повишения на КН до 150/100 всеки ден по едно и също време за 2-3 часа. Понякога и със задух и пулс до 100, но при правено екг в този момент всичко е нормално.

   Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 8. Эдравеите д-р Кехайов
  Триглицеридите ми варират от 8 до 12
  Причината не е в диета или спорта.
  Имам подагра и многогодишни проблеми с черния дроб и предполагам ,че той ги синтезира бихте ли ми дали съвет
  Благодаря

  1. Здравейте, г-н Станински,

   Стойностите Ви са силно завишени – вероятно фамилно. Изискват лекарствено лечение. Консултирайте се с кардиолог.

   Независимо от това, че диетата самостоятелно няма да нормализира стойностите Ви, задължително трябва да спазвате такава заедно с лекарственото си лечение.

   Прочетете за диета за понижаване на триглицеридите и диета за понижаване на холестерола.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте! Направих си изследвания и резултатите ми са отчайващи. Холестерол 7.74 Триглицеридите 4.66 вис.157 93 кг. Моля помогнете, искам съвет.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 10. Здравейте , моите триглицериди са 0,31 има ли сериозен повод за притеснение, какви могат да бъдат послетствията и как да ги вкарам в нормата. Предварително ВИ благодаря.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 11. Забравих да кажа,че триглицеридите са ми 0.41 mmol/L а в листа за изследванията пише,че трябва да са 0.60 – 2.20. Чувствам се много отпаднала,кафето не помага. Дали мога да взимам някакви медикаменти

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 12. Моля за коментар на следния липиден профил:
  Hdl-1.38
  Ldl-3.44
  Триглицериди – 0.37
  Общ холестерол-4.68
  Според формулата за Ldl в калкулатора излиза 3.04
  В изследванията стойността е 3.44

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 13. Здравейте Д-р Кехайов! От една година съм с ревматоиден артрит. Назначената терапия е метатрексат и от три месеца инжекции Реактемра. Поредните кръвни изследвания показаха следните резултати; холестерол-7.26, HDL 1.15q LDL 3.77 Триглицериди 3.90 Моля, бихте ли ме посъветвали какво да правя от сега нататък?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар (общопрактикуващ или специалист). Вижте повече.
 14. Д-р Кехайов моите стойности на гладно са 5.75 ,моля за вашите препоръки и какъв е риска.

  1. Здравейте,

   Стойностите Ви са силно завишени. Нужно е да се консултирате първо с общопрактикуващ лекар, който ще Ви насочи към специалист. Специалистът най-вероятно ще Ви предпише лекарства за тези стойности.

   Сърдечносъдовият риск е комбинация от множество фактори. Триглицеридите са само един от тях. По време на прегледите при ОПЛ/специалист ще Ви бъдат назначен и други изследвания, за да се уточни риска.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 15. Здравейте, искам да ви питам при холестерол 5, 62 итриглицериди 3,16 и глюкоза 6, 7 какво да направим? Благодаря ви

  1. Здравейте, Атие,

   Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар, който ще Ви насочи към специалист или сам ще изпише лечение/промяна в начина на живот.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов