Триглицеридите често са завишени при наднормено тегло и захарен диабет тип 2.
Триглицеридите са мазнини. Измерват се най-често като част от липидния профил за оценка на сърдечносъдовия риск. Други измервани в липидния профил фракции са общия холестерол, “добрия” HDL-холестерол и “лошия” LDL-холестерол. Триглицеридите (мазнините) в кръвта са силно зависими от консумацията на прости захари, транс мазнини, алкохол. Сладките изделия могат да ги повишат значително. При положителен калориен баланс излишъкът от калории се превръща в триглицериди (мазнини), които се депонират в мастната тъкан.

1Какво представляват триглицеридите

Триглицеридите са мазнини. При прием на повече калории, отколкото са нужни (положителен калориен баланс), излишъкът ще се превърне в триглицериди (мазнини) и ще се натрупа в мастната тъкан.

Триглицеридите (TGL) най-често се измерват като част от липидния профил за оценка на сърдечносъдовия риск заедно с общия холестерол, “добрия” HDL-холестерол и “лошия” LDL-холестерол.

Триглицеридите (мазнините) могат да се консумират с храната или да се синтезират в черния дроб.

Тъй като не са разтворими във вода, съответно и в кръвта, TGL трябва да се пренасят от други частици. Това са хиломикроните от червата след нахранване и VLDL (липопротеини с много ниска плътност) от черния дроб. В тях освен триглицериди се съдържа и холестерол.

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии и др.

Силно завишените триглицериди могат да доведат до възпаление на панкреаса – остър панкреатит.

2Норми за триглицериди

Нормалните стойности на триглицеридите са под 1.7 mmol/l. Стойности над тях се наричат хипертриглицеридемия (повишени нива на TGL в кръвта).

Измерването задължително се провежда на гладно, най-често сутрин. Стойностите им могат да са значително завишени след хранене.

Ниво Долна граница Горна граница Единица
Много високо > 5.65 mmol/L
Високо  2.26 5.65 mmol/L
Гранично  1.7 2.25 mmol/L
Нормално  < 1.70 mmol/L

Американската сърдечна асоциация препоръчва нива под 1.1 mmol/L с цел понижение на сърдечносъдовия риск.

3Високи триглицериди

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Причините за високи триглицериди включват:

 • Наднормено тегло, затлъстяване (индекс на телесна маса над 25);
 • Прием на повече калории, отколкото се изразходват;
 • Захарен диабет тип 2 с инсулинова резистентност, особено при лош кръвнозахарен контрол;
 • Прекомерна консумация на алкохол;
 • Хипотиреоидизъм;
 • Бременност;
 • Нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност;
 • Наследствени заболявания – хиперлипидемии;
 • Медикаменти – бета-блокери, глюкокортикоиди, диуретици, естрогени, циклоспорин, изотретиноин и др.

Новите статии

Повишените триглицериди обичайно не са самостоятелна находка. Най-често са комбинирани с други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания:

 • Понижен HDL-холестерол;
 • Повишен LDL-холестерол за сметка на малките и плътни LDL;
 • Захарен диабет тип 2;
 • Метаболитен синдром.

Честото съчетание на завишени TGL с гореизброените рискови фактори води до разлика в доказателствата. Според едни изследвания TGL имат значителна роля за развитието на сърдечносъдови заболявания, според други ролята им е минимална.

Измерените стойности на триглицеридите силно зависят от времето, в което е проведено изследването – на гладно или след хранене.

Завишени триглицериди могат да се измерят инцидентно, ако не е спазено правилото за няколкочасова гладна пауза преди изследването.

При силно завишени TGL може да се изчислят грешни стойности за “лошия” LDL-холестерол.

4Симптоми при високи триглицериди

Кръвни проби със силно завишени триглицериди.
Кръвни проби със силно завишени триглицериди. Липидите са отделени в повърхностния слой. Подобни стойности могат да доведат до остър панкреатит.

Повечето хора с повишени триглицериди нямат симптоми.

Ако причината е захарен диабет тип 2, симптомите могат да включват жажда, често уриниране, сухота в устата, загуба на тегло и др.

При наследствени заболявания (хиперлипидемии) може да има ксантоми – доброкачествени жълти образувания в областта на клепачите, лактите, коленете и др.

При силно завишени стойности, обикновено над 11 mmol/l, може да се развие остър панкреатит с коремна болка, гадене и повръщане.

5Ниски триглицериди

Ниските триглицериди в почти всички случаи не са повод за притеснение. Свързват се с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, понижена обща смъртност.

При здрави хора често могат да се измерят на гладно нива около 0,4-0,6 mmol/L.

Причините за понижени триглицериди включват:

 • Здравословно хранене;
 • Гладуване;
 • Диета, бедна на мазнини;
 • Хипертиреоидизъм;
 • Малабсорбция;
 • Медикаменти – статини, фибрати, никотинова киселина и др.

6Понижение на триглицеридите с лекарства и диета

Прочетете статията за понижение на триглицеридите с диета и хранителни добавки.

Прочетете статията за видовете лекарства за понижение на триглицеридите.

Методите за понижение на триглицеридите включват:

 • Редукция на наднормено телесно тегло;
 • Понижен прием на алкохол;
 • Редукция на простите захари, особено фруктоза;
 • Ежедневна физическа активност;
 • Омега-3 мастни киселини;
 • Лекарства – статини, фибрати, витамин Б3 (ниацин);
 • Каркаде, чесън и др.
Коментари 11

11 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Моите триглицериди са 4,93 ,притеснявам се много.Не знам какви точно лекарства да приемам-възможно най-безвредни.Спазвам някакви диети,но не помагат.

  1. Здравейте г-жо Панова,

   Стойностите на триглицеридите Ви са високи. Ако е спазено условието изследването им да е на гладно, поведението при тези стойности не е единствено промяна в диетата и начина на живот, а комбинирано с лекарства.

   Не е нужно да знаете какви лекарства трябва да приемате, те ще Ви бъдат предписани от лекар. Преценката полза-риск от приема на лекарството също се прави от лекаря въз основа на данните от прегледа, изследванията, придружаващите заболявания и т.н.

   Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар, за да бъдете правилно насочена.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте д-р Кехайов
  Стойностите на триглециридите ми са
  1.75 креатинин – 50 асат-18 LDL-2.76
  Глюкоза – 6.23 въпроса ми е трябва ли нещо да ме притеснява. Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте Нина,

   Интерпретацията на изследванията Ви и последващото поведение се извършват от лекаря, който ги е назначил, в контекста на подробна анамнеза, физикален преглед, допълнителни изследвания и др.

   Уместна е консултация с ендокринолог, поради завишените стойности на кръвна захар и граничните триглицериди (ако са измерени на гладно и нямате диагностицирано вече нарушение на въглехидратната обмяна).

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Стойността на триглициридите ми е 2,38. Искам да попитам дали има сериозен повод за претиснение. Благодаря!

  1. Здравейте,

   Интерпретацията на изследванията Ви и последващото поведение се извършват от лекаря, който ги е назначил, в контекста на подробна анамнеза, физикален преглед, допълнителни изследвания и др.

   Единична завишена стойност, каквато сте представили, не дава достатъчно информация за отговор на въпроса Ви “дали има сериозен повод за притеснение”.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте!Бих оскъл да попитам моят холестерол е 10 а триглицеридите са 8.Как да ги сваля

  1. Здравейте,

   Лекарят, назначил изследването на липидния Ви профил, би трябвало вече да Ви е насочил към консултация с кардиолог. Той ще определи последващото поведение. Ако сам сте платили за изследванията, посетете общопрактикуващия си лекар за направление.

   Не четете статии в интернет преди консултацията и не я отлагайте, за да изпробвате промени в диетата и начина на живот. Самостоятелно те не могат да нормализират такива стойности. В случая те ще са допълнение към лекарствена терапия.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте,направих изследвания и резултатите са глюкоза 5,85 общ холестерол 5,47 hdl холестерол 1,05 триглицериди 5,20 пикочна киселина 553 ldl 2,06 има ли място за притеснения?

 6. Здравейте, каква диета бихте предложили при стойности на : Холестерол-5,78 HDL- 0,87 LDL-4,03 Триглицериди 2,65. Стойностите са на мъж с височина 185см и 105кг.

 7. Здравейте холестерола ми е 7,38 триглицериди са 4,16 ASAT (GOT) ми е 36,83 ALAT (GPT) ми е 35 тези норми опасни ли са и каква диета се пази