Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Ниско кръвно налягане

Какво значат ниската долна или горна граница на кръвното налягане

Разбери причините за ниска долна или горна граница на кръвното налягане. Виж какви са рисковете от тях и как да ги коригираш с диета и начин на живот.

Д-р Денислав Кехайов
Ниска долна граница на кръвното налягане.
За ниска горна граница се разбира под 90, а за ниска долна – под 60 mmHg. Често се срещат при млади, здрави хора с ниско тегло, както и при хипертоници, приемащи лекарства. Разгледай нормите за кръвно налягане – 100/65 например, не е ниско кръвно налягане, а е в границата на оптималното, особено ако не е придружено от оплаквания. Ако такива има, то кръвното е относително ниско за съответния човек и може да се коригира с начина на живот или чрез дозата на лекарствата за хипертония, ако приема такива.

1Какво показват долната и горната граница на кръвното налягане

За да разбереш причините за ниска долна или горна граница е нужно да знаеш какво показва всяка от тях.

Затова преди да прочетеш статията, най-добре ще е да прегледаш тази за причините за висока долна или горна граница на кръвното.

В нея съм описал:

 • какво показват долната и горната граница на кръвното;
 • причини за висока долна или горна граница;
 • най-чести причини за разширени или сближени граници на кръвното;
 • рисковете от повишените граници.

След като прочетеш горната статия (минимум частта, обясняваща за границите) се върни към тази.

2Ниска долна и ниска/нормална горна граница на кръвното налягане

Виж статията за нормалните стойности на кръвно налягане. Ниската горна граница е под 90, ниската долна граница е под 60.

95/65 например влиза в категорията на оптимално кръвно налягане, ако не е придружено от оплаквания от ниско кръвно.

Ако има такива, то това кръвно е относително ниско за самия човек и най-често е нужна промяна в диетата и начина на живот, за да изчезнат оплакванията.

Комбинацията от ниска долна с ниска горна граница (напр. малко под 90/60) се среща при здрави, млади хора, без голяма физическа активност и ниско тегло.

Особено честа е при млади момичета, подлагащи се на диети, където ниското кръвно често е комбинирано с „висок“ пулс.

Причините са следните:

 1. Колкото по-ниско е теглото, толкова по-малък ще е обема на кръвта. От там и кръвното налягане ще е по-ниско. Ако към това се прибави и обезводняване, най-вероятно ще се проявят симтомите на ниско кръвно налягане (хипотония).
 2. Колкото по-ниска е физическата активност, толкова „по-нетренирано“ е сърцето. Количеството кръв, което ще изтласква с всеки удар ще е по-малко. От това спада и кръвното налягане. За да се компенсира малкото изтласквано количество кръв, пулсът ще се ускори. Напълно нормално.
Новите статии

Комбинацията от ниска долна с нормална горна граница (напр. 110/60) отново е често срещана при здрави хора, без оплаквания, поради еластичните големи съдове.

Ако е измерено ниско кръвно на хипертоник, приемащ лекарства за понижаването му, най-вероятно дозата им е прекалено висока. Има два варианта:

 1. Дозата на лекарствата е точна и нормализира кръвното, но има друга причина, която го понижава още повече. Например обезводняване, топло време и др. Виж статията за причини за ниско кръвно налягане. В този случай трябва да се избягват тези провокиращи фактори.
 2. Дозата на лекарствата е прекалено висока. Кръвното е постоянно ниско, без да има друга причина за това. В този случай трябва консултация с личен лекар/кардиолог, който да коригира дозировката.

3Ниска долна граница и висока горна граница на кръвното налягане

С възрастта горната граница най-често се увеличава, докато долната може да се увеличи, намали или да остане на същите нива.

Причината е постепенното „втвърдяване и запушване“ на кръвоносните съдове от атеросклерозата (натрупване на плаки в стените им).

Големите съдове губят еластичността си и не могат чрез разтягането си да „обират“ налягането от идващата от сърцето кръв.

Резултатът е, че горната граница (систолично налягане) се повишава.

След съкращението на сърцето, атеросклеротичните съдове не се и „свиват“ като здравите, което води до това понижение/повишение на долната граница.

Резултатът най-често е изолирана систолна хипертония (кръвно например 160/75).

Долната граница изглежда ниска, но реално е нормална (над 60) и проблемът е в повишеното систолно налягане.

4Рискове от ниските долна или горна граница на кръвното при здрави хора

Здрави хора с ниска долна граница и без симптоми на ниско кръвно налягане могат да го поддържат такова без да има някакъв риск.

Ако хипотонията е придружена с оплаквания, най-често промяната в диетата и начина на живот ги елиминират.

5Рискове от ниските долна или горна граница на кръвното при сърдечноболни

При сърдечноболни с исхемична болест (ИБС), понижението на долната граница под 70 е асоциирано с увеличение на общата смъртност.

Причината е понижената доставка на кръв до сърцето при диастолно налягане под 70.

При тези пациенти трябва да се внимава с агресивното намаляване на кръвното налягане под тези стойности.

6Как да повишиш ниската горна или долна граница на кръвното

Прочети статията „Как да вдигнеш ниското си кръвно налягане с диета и начин на живот“.

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3623464/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11416637
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764869/
https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.122.suppl_21.a19356

Коментари 9

Коментари (9)

 1. Уважаеми г-н Кехайов,
  Благодаря за статиите. Не съм срещала до сега толкова добри разяснения в нета за високото и ниското кръвно налягане.
  Аз имам ниско кръвно налягане.
  Наскоро прочетох , че хроничната артериална болест е призната от световната здравна организация.
  Аз страдам от изпъкнали сини вени на двата крака, под колената.
  Изпитвам лесна уморяемост и болки и не мога да ходя продължително пеша.
  Моля напишети ми повече за тази хронична артериална болест или ми посочете линк, където мога да прочета повече.
  С уважение:
  Тодорова

 2. Снощи не се чувствах добре. Измерих си кръвното. Беше 150/47/98. Много често ми е учестен пулса, но за първи път долната ми граница е 47. Какво да правя? Пия престариум, беталок зок, аспирин протект, магнезии, дехидратин нео……. теотарт, серетид и т. н. за хоба.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 3. Здравейте д-р Кехайов ,много ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите на един въпрос който ме вълнува силно. Става въпрос за моя баща който е на 79 има проблем с кръвното и сърцето
  излиза от ритъм по някога.Пие сутрин кордерон 200мг,
  и бизогама -1/2 обед ко-ирбесо150мг -обед ….вечер амлотерон 2,5 мг Акард 75 мг вечер.Сутрин му е 120/75 и след като закуси му пада до 90/60 през нощта му се дига някой път . И се чувства отпаднал ,бързо се уморява притъмнява му пред очите .Има и неспокойни крака през нощта.Много ви Моля дайте ми съвет какво да прави за да

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 4. Доктор Кехайов. Благодаря Ви за полезните статии. на 38 години съм и инам кръвно обикновено 120 на 80 или 130 на 80 при което се чуствам добре. От 4 дни долната граница на кръвното ми е между 60 и 70,което предизвиква дискомфортът ми. Страхувам се при ниска долна граница 60 или 67 да не колабирам. Посъветвайте ме как мога да си я нормализирам на 80.

  1. Здравейте, г-жо Николаева,

   Няма да колабирате при кръвно налягане 120/60 при нормално 120/80 – 130/80. Нужно е да е много по-ниско от това.

   Не е и нужно да я „нормализирате“ на 80.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте д-р Кехайов,
  моля да ни посъветвате. Имаме си баба на 87г. която от скоро поддържа кръвно 100/50 и не можем да се справим да го регулираме.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.