Ниско кръвно налягане с ускорен пулс.
При здрави хора ускоряването на пулса е нормална компенсаторна реакция при спадането на кръвното налягане. Така се запазва кръвооросяването на жизненоважните органи. “Ускореният пулс” обаче, за който много хора говорят, в много случаи всъщност е в нормални граници.

1Кое кръвно налягане е ниско и кой пулс е ускорен

Като ниско кръвно налягане (хипотония) се определя такова под 90/60 mmHg. Вижте таблицата с нормалните стойности на кръвното налягане според възрастта.

Хипотонията може да няма симптоми, а когато има те най-често са отпадналост, замаяност и световъртеж, засилващи се при рязко изправяне. Вижте останалите симптоми на ниското кръвно тук.

Пулсът е разтягането на артериите по време на сърдечния удар, доловено с пръсти. Пулсът може да се усети там, където артериите могат да се притиснат върху кост – китка, шия и т.н. Вижте как правилно да измерите пулса си.

При повечето хора честотата на пулса отговаря на честотата на сърдечните съкращения.

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 в минута. Под 60 пулсът е забавен и се нарича брадикардия.

Истински ускореният пулс е над 100 и се нарича тахикардия.

Така звучат 100 удара в минута. Повечето “ускорени пулсове”, ако се измерят правилно и в абсолютен покой са всъщност под 100, т.е. нормални.

Много хора казват по субективно усещане, че пулсът им е ускорен, когато всъщност той е нормален, често около 80-90 уд./мин. Всички стойности между 60 и 100 в покой са нормални.

2Ниско кръвно налягане и ускорен пулс при здрави хора

Ниско кръвно налягане и учестен пулс при жена,
Рязкото понижение на кръвното налягане води до рефлекторно повишение на пулса. Причината за това е, че ако пулсът остане същия кръвоснабдяването на жизненоважни органи (мозък) ще намалее. Ускоряването на пулса поддържа адекватно кръвоснабдяване на органите.

Често се срещат здрави млади жени с ниско или близо до ниското (90/60) кръвно налягане и “ускорен пулс” (който най-вероятно е около 80-90). В случая “ускореният” пулс всъщност е нормален. Същото, макар и по-рядко може да се наблюдава при мъже.

Можете да прочетете тук за причините за ниско кръвно налягане.

При спортуващи може да има ниско кръвно (рядко, в повечето случаи е нормално) с нисък пулс.

При тях има хипертрофия (увеличаване на размера) на сърцето като адаптация на физическите натоварвания.

Хипертрофиралото сърце тласка повече кръв с всяко съкращение. За поддържане на нормално кръвоснабдяване на органите няма да са нужни много съкращения.

Затова много спортуващи имат пулс близък до долната граница – 50. Кръвното им налягане обикновено е нормално-оптимално, рядко ниско (под 90/60).

Новите статии

При рязкото понижение на кръвното налягане ускореният пулс е компенсаторна реакция.

Това се наблюдава например при рязко изправяне от легнало положение – ускореният пулс се усеща като сърцебиене, а от преходната хипотония се усеща замайване, виене на свят и слабост.

При здрави хора тези случаи са редки и освен повишението на пулса ще се свият и кръвоносните съдове, което ще нормализира кръвното в рамките на секунди.

При някои хора обаче това е постоянно явление. Горната им граница спада с повече от 20 mmHg или пък долната с повече от 10 mmHg в рамките на 3 минути след изправяне. Това се нарича ортостатична хипотония и е свързано с повишен риск от смъртност и сърдечносъдови събития.

3Ниско кръвно налягане и ускорен пулс, като страничен ефект на лекарства

Някои лекарства за високо кръвно и сърдечни заболявания могат да намаляват кръвното и ускорят пулса – диуретици (Фурантрил, Трифас), алфа-блокери, блокери на калциеви канали (особено Нифедипин), нитроглицерин и др.

Алфа-блокерите, например Доксазозин, често водят до ортостатична хипотония, при която се усещат сърцебиене, слабост и замайване при рязко изправяне.

4Ниско кръвно налягане и ускорен пулс при заболявания и други състояния

Бременност и ниско кръвно с висок пулс.
Бременността е типичен пример за състояние, при което кръвното налягане нормално спада, а пулсът се учестява. Хормоналните промени при бременната жена водят до разширяване на кръвоносните съдове и спадане на кръвното. От това рефлекторно пулсът се учестява.

Някои заболявания и състояние, при които може да има комбинация от учестен пулс с ниско кръвно налягане:

  • Бременност;
  • Висока температура (фебрилитет) с дехидратация;
  • Ниска кръвна захар (хипогликемия);
  • Анемия;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Миокарден инфаркт;
  • Хипертиреоидизъм и др.

Едно от най-честите заболявания с ускорен пулс е предсърдното мъждене. Това е заболяването при голяма част от хората, които са “извън ритъм”.

Неконтролираното предсърдно мъждене може да се съчетае с ниско кръвно налягане, което да усили симптоматиката му – тежък задух при физическа активност, задух в легнало положение, сърцебиене и припадъци, до степен на тежка сърдечна недостатъчност.

5Опасно ли е и кога се лекува ниското кръвно налягане с ускорен пулс

Зависи от причината за възникването му.

При здрав човек без придружаващи заболявания, ниското кръвно може даже да не се усеща, освен по учестения пулс и замайването при рязко изправяне.

В този случай “лечение” (по-скоро промяна в диетата и начина на живот) не се налага, освен ако симптомите не са по-чести или по-тежки.

Прочетете тук за ефективни промени в начина на живот при хипотония..

Ако ниското кръвно налягане и учестеният пулс се появят на фона на вече съществуващи заболявания, нужно е да се интерпретират от лекуващия Ви лекар или кардиолог.

Той ще Ви даде насоки за лечение или промяна в начина на живот, специфични за здравословното Ви състояние.

Коментари

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. Благодаря за достъпно поднесената информация, която ми беше много полезна.

  2. Просто, ясно, конкретно и подробно обяснено. Много ми помогна. Добра статия.

  3. Много често получавам висок пулс над 90,а кръвното налягане е около 125/70, но съм имала висок пулс и при по-високо кръвно , но не е ежедневие за по-високия пулс.Споделих сега на прегледа при кардиолога, изписа ми в такива случай да пия Бизор 5 мг.Може ли да се пие само при нужда?Освен това прочетох, че при високо кръвно налягане. се пие.Благодаря предварително