Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Ниско кръвно налягане

Какво означава ниското кръвно налягане с ускорен пулс

Ускоряването на пулса е нормална компенсаторна реакция при рязко спадане на кръвното налягане. В някои случаи обаче, това може да е симптом на заболявания.

Д-р Денислав Кехайов
Ниско кръвно налягане с ускорен пулс.
При здрави хора ускоряването на пулса е нормална компенсаторна реакция при спадането на кръвното налягане. Така се запазва кръвооросяването на жизненоважните органи. „Ускореният пулс“ обаче, за който много хора говорят, в много случаи всъщност е в нормални граници.

1Кое кръвно налягане е ниско и кой пулс е ускорен

Като ниско кръвно налягане (хипотония) се определя такова под 90/60 mmHg. Вижте таблицата с нормалните стойности на кръвното налягане според възрастта.

Хипотонията може да няма симптоми, а когато има те най-често са отпадналост, замаяност и световъртеж, засилващи се при рязко изправяне. Вижте останалите симптоми на ниското кръвно тук.

Пулсът е разтягането на артериите по време на сърдечния удар, доловено с пръсти. Пулсът може да се усети там, където артериите могат да се притиснат върху кост – китка, шия и т.н. Вижте как правилно да измерите пулса си.

При повечето хора честотата на пулса отговаря на честотата на сърдечните съкращения.

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 в минута. Под 60 пулсът е забавен и се нарича брадикардия.

Истински ускореният пулс е над 100 и се нарича тахикардия.

Така звучат 100 удара в минута. Повечето „ускорени пулсове“, ако се измерят правилно и в абсолютен покой са всъщност под 100, т.е. нормални.

Много хора казват по субективно усещане, че пулсът им е ускорен, когато всъщност той е нормален, често около 80-90 уд./мин. Всички стойности между 60 и 100 в покой са нормални.

2Ниско кръвно налягане и ускорен пулс при здрави хора

Ниско кръвно налягане и учестен пулс при жена,
Рязкото понижение на кръвното налягане води до рефлекторно повишение на пулса. Причината за това е, че ако пулсът остане същия кръвоснабдяването на жизненоважни органи (мозък) ще намалее. Ускоряването на пулса поддържа адекватно кръвоснабдяване на органите.

Често се срещат здрави млади жени с ниско или близо до ниското (90/60) кръвно налягане и „ускорен пулс“ (който най-вероятно е около 80-90). В случая „ускореният“ пулс всъщност е нормален. Същото, макар и по-рядко може да се наблюдава при мъже.

Можете да прочетете тук за причините за ниско кръвно налягане.

При спортуващи може да има ниско кръвно (рядко, в повечето случаи е нормално) с нисък пулс.

При тях има хипертрофия (увеличаване на размера) на сърцето като адаптация на физическите натоварвания.

Хипертрофиралото сърце тласка повече кръв с всяко съкращение. За поддържане на нормално кръвоснабдяване на органите няма да са нужни много съкращения.

Затова много спортуващи имат пулс близък до долната граница – 50. Кръвното им налягане обикновено е нормално-оптимално, рядко ниско (под 90/60).

Новите статии

При рязкото понижение на кръвното налягане ускореният пулс е компенсаторна реакция.

Това се наблюдава например при рязко изправяне от легнало положение – ускореният пулс се усеща като сърцебиене, а от преходната хипотония се усеща замайване, виене на свят и слабост.

При здрави хора тези случаи са редки и освен повишението на пулса ще се свият и кръвоносните съдове, което ще нормализира кръвното в рамките на секунди.

При някои хора обаче това е постоянно явление. Горната им граница спада с повече от 20 mmHg или пък долната с повече от 10 mmHg в рамките на 3 минути след изправяне. Това се нарича ортостатична хипотония и е свързано с повишен риск от смъртност и сърдечносъдови събития.

3Ниско кръвно налягане и ускорен пулс, като страничен ефект на лекарства

Някои лекарства за високо кръвно и сърдечни заболявания могат да намаляват кръвното и ускорят пулса – диуретици (Фурантрил, Трифас), алфа-блокери, блокери на калциеви канали (особено Нифедипин), нитроглицерин и др.

Алфа-блокерите, например Доксазозин, често водят до ортостатична хипотония, при която се усещат сърцебиене, слабост и замайване при рязко изправяне.

4Ниско кръвно налягане и ускорен пулс при заболявания и други състояния

Бременност и ниско кръвно с висок пулс.
Бременността е типичен пример за състояние, при което кръвното налягане нормално спада, а пулсът се учестява. Хормоналните промени при бременната жена водят до разширяване на кръвоносните съдове и спадане на кръвното. От това рефлекторно пулсът се учестява.

Някои заболявания и състояние, при които може да има комбинация от учестен пулс с ниско кръвно налягане:

 • Бременност;
 • Висока температура (фебрилитет) с дехидратация;
 • Ниска кръвна захар (хипогликемия);
 • Анемия;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Миокарден инфаркт;
 • Хипертиреоидизъм и др.

Едно от най-честите заболявания с ускорен пулс е предсърдното мъждене. Това е заболяването при голяма част от хората, които са „извън ритъм“.

Неконтролираното предсърдно мъждене може да се съчетае с ниско кръвно налягане, което да усили симптоматиката му – тежък задух при физическа активност, задух в легнало положение, сърцебиене и припадъци, до степен на тежка сърдечна недостатъчност.

5Опасно ли е и кога се лекува ниското кръвно налягане с ускорен пулс

Зависи от причината за възникването му.

При здрав човек без придружаващи заболявания, ниското кръвно може даже да не се усеща, освен по учестения пулс и замайването при рязко изправяне.

В този случай „лечение“ (по-скоро промяна в диетата и начина на живот) не се налага, освен ако симптомите не са по-чести или по-тежки.

Прочетете тук за ефективни промени в начина на живот при хипотония..

Ако ниското кръвно налягане и учестеният пулс се появят на фона на вече съществуващи заболявания, нужно е да се интерпретират от лекуващия Ви лекар или кардиолог.

Той ще Ви даде насоки за лечение или промяна в начина на живот, специфични за здравословното Ви състояние.

Коментари 20

Коментари (20)

 1. Просто, ясно, конкретно и подробно обяснено. Много ми помогна. Добра статия.

  1. Много полезен сайт с добре обяснена и обширна информация! Благодаря ви!

 2. Много често получавам висок пулс над 90,а кръвното налягане е около 125/70, но съм имала висок пулс и при по-високо кръвно , но не е ежедневие за по-високия пулс.Споделих сега на прегледа при кардиолога, изписа ми в такива случай да пия Бизор 5 мг.Може ли да се пие само при нужда?Освен това прочетох, че при високо кръвно налягане. се пие.Благодаря предварително

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 3. Здравейте! От две седмици пия Olmezide plus за понижаване на кръвното налагане и мисля, че оттогава пулсът ми е ускорен – 96-102. Възможно ли е лекарството да е причина за това, още повече, че в рамките на седмица сутрин и вечер стойностите на кръвното ми налягане са около 110/70, дори и 95/67?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
  1. Здравейте.
   Вече 3 месеца съм с постоянна болка в гръдната област. Усещам я като силно притискане, парене, понякога и бодежи в сърцето. От около един месец съм с постоянен ускорен пулс над 100 без да имам физическо натоварване… в покой.
   Усещам силен задух, със затруднено дишане. Имам болки в лявото рамо, изтръпване на левия крак и долната челюст. Имам и изтръпване и парене по лицето, около очите, носа и устата…
   Правих изследвания при кардиолог, ядрено магнитен резонанс, сонография и нищо. Всичко било наред. Но аз съм вече съм с тези симптоми от три месеца.Правиях ядрено магнитен резонанс и на гръбначен стълб, шийни прешлени, глава и там нищо. Имам записан час при невролог, но трябва да чакам до 21 април. Забравих да кажа, че от известно време имам болки и в стомаха(слънчевия сплит).
   В Швейцария съм и тук малко подценяват младите хора. На 38 години съм и според тях е изключено да имам проблеми със сърцето( малко глупаво разсъждение според мен)….
   Никога не съм имала проблеми със здравето, но сега не се чувствам добре и докторите не могат да разберат от къде идват всички тези симптоми….
   Мислят, че е на психична основа, но аз съм категорична, че не е това. Познавам себе си и не съм нито стресирана, нито депресивна личност. Явно искат фа ме убедят в това, защото не могат да ми дадат диагноза и лечение. Разочарована съм от тези доктори….
   Моля за съвет….
   Благодаря ви и приятна вечер.

  2. Здравейте, благодаря за информацията беше ми много полезна. Имам въпрос относно билките за ниско кръвно. Може ли да ми кажете кои точно са? Защото много от тези които ги дават за повишаване на кръвно налягане, всъщност са за понижаване. То сякаш няма билки за повишаване на кръвно налягане

 4. Много е интересен и полезен сайт с конкретна информация, всред огромните нужни и ненужни знания и позная по интернет сайтове. Надявам се, че от Вашите информации ще ми помогнат за бъдеще.

  1. Здравейте, г-жо Михайлова,

   Да, при чревно разстройство от обезводняването се наблюдава ниско кръвно налягане с повишен пулс.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте на 26г. Съм и от известно време кръвното ми е 110/70 и имам постоянни болки в главата. По принцип нямам проблеми с кръвното винаги ми е било 120/80. Въпроса ми е кво да направя да се консултирам ли с кардиолог?

  1. Здравейте, г-жо Рангелова,

   Можете да започнете с консултация с общопрактикуващия си лекар. Ако той/тя прецени, ще Ви насочи към кардиолог.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте. На 36 год съм.От доста време имам усещане за сърцебиене, правила съм изследвания на щотовидната жлеза, в норма са. Кръвното ми е около 110 на 70, често изпитвам слабост и отпадналост. Правиха ми ЕКГ, казаха, че не виждат нещо притеснително. Сега си меря кръвното и пулса с апарат и пулсът ми в покой е около 95, 100, 110, това не е ли ускорено? Какво изследване да си направя, за да видя дали всичко е наред със сърцето ми. Благодаря!

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 7. Много добре са описани нещата, сега вече разбирам защо имам толко висок пулс. А дали има връзка затрудненото дишане с ниското кръвно и високия пулс?

  1. Здравейте, Диана,

   „Затруднено дишане“, ако не се касае за лекия задух при физическа активност и нетрениран човек, изисква уточняване от лекар. Може да има връзка между трите, но ако се касае за подобно състояние, винаги изисква преглед и лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте,от известно време имам проблем който се появи след направена интервенция за вадене на страничен мъдрец,тя се изразява в рязко покачване на пулса когато съм в легнало положение(сън),последващо събуждане,как мога да определя на какво се дължи

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 9. Здравейте !
  Принципно съм с ниско кръвно и нисък пулс (45-50удр/мин) (играя футбол по 3-4 пъти в седмицата). Вчера точно преди да започнем поредната среща получих задух, студена пот, световъртеж, подкосиха ми се краката, получих изтръпване на долната челюст и по протежение на шията чак до началото на гръдния кош. Изтръпването сериозно ме притесни, след измерване на кръвното (77 на 46) и пулса (186 удр/мин) изпих 3 айряна и 1 Валидол. Почти 2 часа след началото на тази „криза“ пулсът ми се успокои до 80 удара и кръвното се стабилизира в нормални за мен граници 105/70. Изтръпването възможно ли е да се е получило от високият пулс ?

  1. Здравейте,

   По-скоро ускореният пулс е последствие от основната причина. Тя може да бъде рязък спад на кръвното налягане или и двете находки (ниско кръвно налягане + ускорен пулс) да се дължат на друга причина. Посетете общопрактикуващия си лекар за по-нататъшни насоки.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов