Редовно хранене за вдигане на кръвно налягане.
Промяната в храненето се ползва за нормализиране на постоянно ниското кръвно налягане. При рязък спад в кръвното с прилошаване се ползват солени течности с цел бърза рехидратация – осолен допълнително айрян или вода, кола, енергийни напитки. Чистата вода е по-слабо ефективна.

1Сигурно ли е, че става въпрос за ниско кръвно налягане

Първото нещо, което трябва да е сигурно, е че ниското кръвно е истинският проблем.

Вижте симптомите и причините за ниското кръвно налягане тук.

Ако става въпрос за рязък спад в кръвното, много показателна е ортостатичната хипотония – замайване, сърцебиене и прилошаване при рязко изправяне. При резкия спад дори може да се стигне до припадък веднага след изправянето.

Ако подозирате хронично ниско кръвно, трябва да го потвърдите с няколко измервания в различни дни. Прочетете за това кога да измервате, как се измерва кръвно налягане с обикновен апарат и как се измерва с електронен.

За ниско кръвно (хипотония) при здрави хора се приемат стойности под 90/60. Обикновено симптомите на хипотонията се проявяват под тези стойности. При налична вече хипертония (високо кръвно) обаче, симптомите на хипотонията могат да се проявяват и при по-високи стойности от 90/60, поради привикването към повишеното кръвно.

При хронично ниското кръвно има честа симптоматика – най-често замаяност, световъртеж, отпадналост, които се обострят в определени моменти, най-често горещо време, пропускане на хранения, обезводняване и т.н.

При рязко изправяне може да се усеща замайване и сърцебиене.

Ако нямате апарат за кръвно налягане, може да ползвате метода на изключването. Колкото повече симптоми на хипотония имате, съчетани с възможни причини, толкова по-вероятно да се касае точно за нея. Ако симптомите са хронични – потвърдете с апарат.

Важно разграничение, което трябва да се направи е това с ниската кръвна захар (хипогликемия).

2Как се вдига ниско кръвно при рязък спад с прилошаване

Чистата вода е слабо ефективна за вдигане на кръвното.
Чистата вода е слабо ефективна за повишаване на кръвното. Повечето от нея се изхвърля с урината. Нужни са електролити (натрия от солта), за да се задържи водата в кръвоносните съдове и да се повиши кръвното налягане.

Всеки е имал симптоми на ниско кръвно през живота си, независимо дали го е осъзнавал или не. Слабостта лесно се отдава на умора, главоболието – на пренапрежение, гаденето – на ниска кръвна захар.

Не всеки обаче ги е имал до степен на прилошаване и припадък.

Новите статии

В риск за тези по-тежки симптоми са:

 • Млади момичета, при които нормалното кръвно често е близо до долната граница от 90/60;
 • Здрави хора с ниско тегло и отново нормално кръвно близо до долна граница от 90/60;
 • Работещи в гореща среда, на открито под директно слънчево лъчение;
 • Тежък физически труд, където най-често ще спаднат и кръвното налягане и кръвната захар;
 • Хипертоници, лекуващи се с медикаменти. При предозиране или при провокиращи фактори – дехидратация, горещо време, пропуск на хранене;

При рязък спад на кръвното симптомите най-вече се дължат на намаленото кръвоснабдяване на мозъка. Лечението е легнало/седнало положение и рехидратация със сол и вода. Може да се следват стъпките:

 1. При възможност се ляга по гръб и се повдигат леко краката. И двете подобряват връщането на кръвта от долната част на тялото към сърцето и мозъка и бързо редуцират симптомите.
 2. Едновременно с легналото положение започва рехидратация, докато не се почувствате отново енергични. Замайването, гаденето и световъртежът бързо отминават в легнало положение дори без рехидратацията, но тогава при опит за изправяне могат да се върнат рязко.
 3. Пият се допълнително осолени течности. Осоленият айрян е класическо и ефективно средство при рязък спад на кръвното.

  Чистата вода рехидратира слабо и действа много бавно. Повечето от нея ще се изхвърли с урината. Нужни са електролити (натрия от солта), за да се задържат течностите в кръвоносните съдове и да се повиши кръвното.

  Винаги се рехидратира минимум със сол и вода. Водата в тялото следва натрия. След като той премине от червата в кръвта, ще изтегли в нея дори водата, намираща се извън кръвоносните съдове.

  Обемът на кръвта ще нарасне и кръвното бързо ще се повиши.

 4. Към горните сол и вода може да се добави и захар. Това ускорява рехидратацията допълнително и коригира понижението на кръвната захар, ако има такова.
 5. Рехидратацията в легнало или седнало положение продължава до момента, в който вече нямате оплаквания и усетите, че отново сте енергични.

  Замайването и световъртежът изчезват бързо, но това не значи, че пристъпът е отминал. При изправянето кръвта ще премине обратно към долната част на тялото и може да Ви прилошее отново.

  Усещането за енергичност идва малко по-късно. Ако изчакате няколко допълнителни минути до него, няма да имате повторно прилошаване при изправяне.

 6. Ако сте лежали, първо седнете за минута. Не се изправяйте директно от легнало положение. Винаги се изправяйте бавно и постепенно, никога рязко.

При резкия спад на кръвото, целта е то бързо да се нормализира. Затова е по-добре да се ползват течности, а не храни.

Течностите преминават почти веднага през стомаха и се абсорбират в червата. Действат за минути.

Храните преминават по-бавно, докато са в стомаха абсорбират в тях каквато и течност да изпиете и забавят възстановяването. Не ги използвайте при началната рехидратация. Можеш да хапнете нещо солено, след като сте се изправили и се почувствате по-добре.

За рехидратацията чистата вода е слабо ефективна. Ползвайте солени течности – допълнително осолен айрян или вода, кола, енергийни напитки. Кафето е по-слабо ефективно, особено при обезводняване. В този случай само ще Ви забърза пулса. Ползвайте го след като се възстановите.

3Как се вдига постоянно ниско кръвно с промяна в диетата и начина на живот

Вдигане на кръвно налягане с храна.
Честото хранене с малки порции, достатъчно осолената храна и много течности са основната “терапия” за дългосрочно повишение (нормализиране) на кръвното. Предпазването от фактори, намаляващи кръвното е останалата част – обезводняване, горещо време, тежък физически труд и др.

Ако имате постоянно ниско кръвно и оплаквания от време на време, може да следвате следните стъпки за храненето:

 1. Хранете се често и по малко през деня. Не оставяйте големи времеви промеждутъци без храна. Храната трябва да е пълноценна, с достатъчно витамини и минерали. Недостатъчно вит. Б12 и желязо могат да доведат до анемия, която да усили симптомите на ниското кръвно.
 2. Преяждането в едно хранене отклонява много кръв към червата и може да доведе до симптоми на ниско кръвно при някои хора. Интермитентното гладуване (intermittent fasting) предразполага към консумацията на големи количества храна в часовете за хранене и може да обостри симптомите на хипотония.
 3. Солете в умерени количества храната. Принципът е минимално количество, за да нямате никакви симптоми. Не прекалявайте със солта, за да не преминете в другата крайност – задръжка на течности и прекалено повишение на кръвното.
 4. Пийте достатъчно течности. Принципът е по-добре повече, отколкото по-малко. Излишните течности ще изхвърлите с урината. Като показател за достатъчна хидратация ползвайте цвета на урината – трябва да е чиста и прозрачна, като вода. Колкото по-жълта, толкова повече трябва да пиете.
 5. Можете да консумирте напитки с кофеин – кафе, зелен, черен чай. Кофеинът е удобен, ако получавате симптоми на ниско кръвно в определена част на деня, например сутрин. В този случай можете да пиете кафе или чай със закуската.
 6. Внимавайте с алкохола. Докато алкохолизмът увеличава кръвното, рядката консумация на умерени количества го намалява за кратко време. Не се пие алкохол на гладно, защото кръвното ще спадне прекалено.

Промени в начина на живот, които помагат при ниско кръвно са:

 1. Не се изправяйте рязко, особено от легнало директно в право положение. Изправянето трябва да е плавно, за да има време за нормализиране на кръвното в изправено положение.
 2. Избягвайте продължителни залежавания.
 3. Избягвайте продължително стоене в горещи помещения и под директна слънчева светлина през лятото.
 4. Не се пренатоварвайте. Най-често това става или с тренировки, или при тежка физическа работа. Освен че ще спадне кръвното, ще спадне и кръвната захар и симптомите ще са още по-тежки.
 5. Адаптирайте храненето си към здравословното си състояние и физическата активност. Ако Ви предстои физическо натоварване или сте с температура, можете да пиете предварително повече течности, кафе.

4До какви стойности трябва да се повиши ниското кръвно

Целта е да изчезнат симптомите на ниско кръвно с възможно най-малкото увеличение.

Ако нормалното за Вас кръвно е 100/60 и имате оплаквания от ниско кръвно от време на време, няма да целите 120/80.

Лекото повишение до 105/65 или 110/70 в почти всички случаи ще елиминира оплакванията.

Скок от 100/60 до 120/80, при условие, че 100/60 е това, което се е поддържало до момента е много. Нищо че 120/80 е известно като “нормално”. За Вас в този случай ще е високо.

Коментари 9

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Изключителен сайт, от около 20 мин. чета и попивам абсолютно всяка дума. На 37 години съм, мъж и за пръв път от няколко дена се сблъсквам с някакви подобни проблеми с играещо кръвно, световъртежи, задух, отпадналост, умора, бодежи в гръдния кош. Не съм от Пловдив, където е доктора. Посетих джи пито си и ми предстои посещение при кардиолог. Но имах много въпроси, относно стойности, показатели, дори как и дали правилно си меря в домашни условия кръвното с ръчен апарат. Всичко е обяснено перфектно.

 2. Страхотни статии, написани разбираемо за съвсем обикновени хора.
  На мен ми беше изключително полезно да прочета всичко това.
  Благодаря Ви за положения труд.

 3. Браво! Личи си, че докторът обича работата си и има стремеж да се развива.

 4. Толко подробна и достъпна за разбиране статия, не бях чел. Изключително ценна! Ще си я принтирам и запазя. Поздравления за д-р Кехайов!

 5. Здравейте, почти на 15 години съм и от началото на лятото почти постоянно се чувствам замаяна и винаги, когато ставам, ми се завива свят. Кръвното ми е 92/57. Трябва ли да предприема нещо от гореизброените?