Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Ниско кръвно налягане

Как да вдигнеш ниското си кръвно налягане с диета и начин на живот

Честото хранене с малки порции, достатъчно осолената храна и многото течности са основата за повишението на ниското кръвно. Бързата рехидратация е лечението при рязък спад на кръвното.

Д-р Денислав Кехайов
Редовно хранене за вдигане на кръвно налягане.
Промяната в храненето се ползва за нормализиране на постоянно ниското кръвно налягане. При рязък спад в кръвното с прилошаване се ползват солени течности с цел бърза рехидратация – осолен допълнително айрян или вода, кола, енергийни напитки. Чистата вода е по-слабо ефективна.

1Сигурно ли е, че става въпрос за ниско кръвно налягане

Първото нещо, което трябва да е сигурно, е че ниското кръвно е истинският проблем.

Вижте симптомите и причините за ниското кръвно налягане тук.

Ако става въпрос за рязък спад в кръвното, много показателна е ортостатичната хипотония – замайване, сърцебиене и прилошаване при рязко изправяне. При резкия спад дори може да се стигне до припадък веднага след изправянето.

Ако подозирате хронично ниско кръвно, трябва да го потвърдите с няколко измервания в различни дни. Прочетете за това кога да измервате, как се измерва кръвно налягане с обикновен апарат и как се измерва с електронен.

За ниско кръвно (хипотония) при здрави хора се приемат стойности под 90/60. Обикновено симптомите на хипотонията се проявяват под тези стойности. При налична вече хипертония (високо кръвно) обаче, симптомите на хипотонията могат да се проявяват и при по-високи стойности от 90/60, поради привикването към повишеното кръвно.

При хронично ниското кръвно има честа симптоматика – най-често замаяност, световъртеж, отпадналост, които се обострят в определени моменти, най-често горещо време, пропускане на хранения, обезводняване и т.н.

При рязко изправяне може да се усеща замайване и сърцебиене.

Ако нямате апарат за кръвно налягане, може да ползвате метода на изключването. Колкото повече симптоми на хипотония имате, съчетани с възможни причини, толкова по-вероятно да се касае точно за нея. Ако симптомите са хронични – потвърдете с апарат.

Важно разграничение, което трябва да се направи е това с ниската кръвна захар (хипогликемия).

2Как се вдига ниско кръвно при рязък спад с прилошаване

Чистата вода е слабо ефективна за вдигане на кръвното.
Чистата вода е слабо ефективна за повишаване на кръвното. Повечето от нея се изхвърля с урината. Нужни са електролити (натрия от солта), за да се задържи водата в кръвоносните съдове и да се повиши кръвното налягане.

Всеки е имал симптоми на ниско кръвно през живота си, независимо дали го е осъзнавал или не. Слабостта лесно се отдава на умора, главоболието – на пренапрежение, гаденето – на ниска кръвна захар.

Не всеки обаче ги е имал до степен на прилошаване и припадък.

Новите статии
 • Рискови за остро или хронично ниско кръвно налягане са:
 • Млади момичета, при които нормалното кръвно често е близо до долната граница от 90/60;
 • Здрави хора с ниско тегло и отново нормално кръвно близо до долна граница от 90/60;
 • Работещи в гореща среда, на открито под директно слънчево лъчение;
 • Тежък физически труд, където най-често ще спаднат и кръвното налягане и кръвната захар;
 • Хипертоници, лекуващи се с медикаменти. При предозиране или при провокиращи фактори – дехидратация, горещо време, пропуск на хранене;

При рязък спад на кръвното симптомите най-вече се дължат на намаленото кръвоснабдяване на мозъка. Лечението е легнало/седнало положение и рехидратация със сол и вода. Може да се следват стъпките:

 1. При възможност се ляга по гръб и се повдигат леко краката. И двете подобряват връщането на кръвта от долната част на тялото към сърцето и мозъка и бързо редуцират симптомите.
 2. Едновременно с легналото положение започва рехидратация, докато не се почувствате отново енергични. Замайването, гаденето и световъртежът бързо отминават в легнало положение дори без рехидратацията, но тогава при опит за изправяне могат да се върнат рязко.
 3. Пият се допълнително осолени течности. Осоленият айрян е класическо и ефективно средство при рязък спад на кръвното.

  Чистата вода рехидратира слабо и действа много бавно. Повечето от нея ще се изхвърли с урината. Нужни са електролити (натрия от солта), за да се задържат течностите в кръвоносните съдове и да се повиши кръвното.

  Винаги се рехидратира минимум със сол и вода. Водата в тялото следва натрия. След като той премине от червата в кръвта, ще изтегли в нея дори водата, намираща се извън кръвоносните съдове.

  Обемът на кръвта ще нарасне и кръвното бързо ще се повиши.

 4. Към горните сол и вода може да се добави и захар. Това ускорява рехидратацията допълнително и коригира понижението на кръвната захар, ако има такова.
 5. Рехидратацията в легнало или седнало положение продължава до момента, в който вече нямате оплаквания и усетите, че отново сте енергични.

  Замайването и световъртежът изчезват бързо, но това не значи, че пристъпът е отминал. При изправянето кръвта ще премине обратно към долната част на тялото и може да Ви прилошее отново.

  Усещането за енергичност идва малко по-късно. Ако изчакате няколко допълнителни минути до него, няма да имате повторно прилошаване при изправяне.

 6. Ако сте лежали, първо седнете за минута. Не се изправяйте директно от легнало положение. Винаги се изправяйте бавно и постепенно, никога рязко.

При резкия спад на кръвото, целта е то бързо да се нормализира. Затова е по-добре да се ползват течности, а не храни.

Течностите преминават почти веднага през стомаха и се абсорбират в червата. Действат за минути.

Храните преминават по-бавно, докато са в стомаха абсорбират в тях каквато и течност да изпиете и забавят възстановяването. Не ги използвайте при началната рехидратация. Можеш да хапнете нещо солено, след като сте се изправили и се почувствате по-добре.

За рехидратацията чистата вода е слабо ефективна. Ползвайте солени течности – допълнително осолен айрян или вода, кола, енергийни напитки. Кафето е по-слабо ефективно, особено при обезводняване. В този случай само ще Ви забърза пулса. Ползвайте го след като се възстановите.

3Как се вдига постоянно ниско кръвно с промяна в диетата и начина на живот

Вдигане на кръвно налягане с храна.
Честото хранене с малки порции, достатъчно осолената храна и много течности са основната „терапия“ за дългосрочно повишение (нормализиране) на кръвното. Предпазването от фактори, намаляващи кръвното е останалата част – обезводняване, горещо време, тежък физически труд и др.

Ако имате постоянно ниско кръвно и оплаквания от време на време, може да следвате следните стъпки за храненето:

 1. Хранете се често и по малко през деня. Не оставяйте големи времеви промеждутъци без храна. Храната трябва да е пълноценна, с достатъчно витамини и минерали. Недостатъчно вит. Б12 и желязо могат да доведат до анемия, която да усили симптомите на ниското кръвно.
 2. Преяждането в едно хранене отклонява много кръв към червата и може да доведе до симптоми на ниско кръвно при някои хора. Интермитентното гладуване (intermittent fasting) предразполага към консумацията на големи количества храна в часовете за хранене и може да обостри симптомите на хипотония.
 3. Солете в умерени количества храната. Принципът е минимално количество, за да нямате никакви симптоми. Не прекалявайте със солта, за да не преминете в другата крайност – задръжка на течности и прекалено повишение на кръвното.
 4. Пийте достатъчно течности. Принципът е по-добре повече, отколкото по-малко. Излишните течности ще изхвърлите с урината. Като показател за достатъчна хидратация ползвайте цвета на урината – трябва да е чиста и прозрачна, като вода. Колкото по-жълта, толкова повече трябва да пиете.
 5. Можете да консумирте напитки с кофеин – кафе, зелен, черен чай. Кофеинът е удобен, ако получавате симптоми на ниско кръвно в определена част на деня, например сутрин. В този случай можете да пиете кафе или чай със закуската.
 6. Внимавайте с алкохола. Докато алкохолизмът увеличава кръвното, рядката консумация на умерени количества го намалява за кратко време. Не се пие алкохол на гладно, защото кръвното ще спадне прекалено.

Промени в начина на живот, които помагат при ниско кръвно са:

 1. Не се изправяйте рязко, особено от легнало директно в право положение. Изправянето трябва да е плавно, за да има време за нормализиране на кръвното в изправено положение.
 2. Избягвайте продължителни залежавания.
 3. Избягвайте продължително стоене в горещи помещения и под директна слънчева светлина през лятото.
 4. Не се пренатоварвайте. Най-често това става или с тренировки, или при тежка физическа работа. Освен че ще спадне кръвното, ще спадне и кръвната захар и симптомите ще са още по-тежки.
 5. Адаптирайте храненето си към здравословното си състояние и физическата активност. Ако Ви предстои физическо натоварване или сте с температура, можете да пиете предварително повече течности, кафе.

4До какви стойности трябва да се повиши ниското кръвно

Целта е да изчезнат симптомите на ниско кръвно с възможно най-малкото увеличение.

Ако нормалното за Вас кръвно е 100/60 и имате оплаквания от ниско кръвно от време на време, няма да целите 120/80.

Лекото повишение до 105/65 или 110/70 в почти всички случаи ще елиминира оплакванията.

Скок от 100/60 до 120/80, при условие, че 100/60 е това, което се е поддържало до момента е много. Нищо че 120/80 е известно като „нормално“. За Вас в този случай ще е високо.

Коментари 27

Коментари (27)

 1. Изключителен сайт, от около 20 мин. чета и попивам абсолютно всяка дума. На 37 години съм, мъж и за пръв път от няколко дена се сблъсквам с някакви подобни проблеми с играещо кръвно, световъртежи, задух, отпадналост, умора, бодежи в гръдния кош. Не съм от Пловдив, където е доктора. Посетих джи пито си и ми предстои посещение при кардиолог. Но имах много въпроси, относно стойности, показатели, дори как и дали правилно си меря в домашни условия кръвното с ръчен апарат. Всичко е обяснено перфектно.

 2. Страхотни статии, написани разбираемо за съвсем обикновени хора.
  На мен ми беше изключително полезно да прочета всичко това.
  Благодаря Ви за положения труд.

  1. Чудесни обяснения!Стойността на диастоличното ми наляганв се движи между 40 и 50

   .Например днес сПияутринта 145/50.След прием на Трифас кор 125/40.Опериран съм в София аортокоронарен байпас /12.7.2019./. На76 г.съм.Загубих 13-14 кг.оттогава.Имам и недостиг на В12,направих един курс инжекционен 10/500 гами преди 2 месеца,сега още 5 /500 допълнително.Не обичам много течновти.За кръвно приемам prestarium 5 mg, , zoxon2mg ,както и тромбекс и розувастатин.При стрес или преумора/не спя добре/ правя понякога кризи 160-170/50-55.Ще се радвам ако
   получа от вас отговор със съвет

 3. Толко подробна и достъпна за разбиране статия, не бях чел. Изключително ценна! Ще си я принтирам и запазя. Поздравления за д-р Кехайов!

 4. Здравейте, почти на 15 години съм и от началото на лятото почти постоянно се чувствам замаяна и винаги, когато ставам, ми се завива свят. Кръвното ми е 92/57. Трябва ли да предприема нещо от гореизброените?

  1. Здравейте
   Жена на 21 години съм, исках да даря кръв, но не можах да покрия нормата за кръвно налягане, тъй като кръвното ми е 80/60 като на гладно долната граница пада и до 50, въпросът ми е дали с годините ще се повиши до някакви нормални стойности?

 5. Здравейте, д-р Кехайов.
  Бих искала да ви попитам за моето състояние.
  На 36г съм и от почти година и половина имам тези симтоми: замайване, гадене сутрин докато си мия зъбите,пищене в ушите, тежест като стягане в лявата гърда и подмишница, а понякога и между двете гърди, стягане в тила, и почти всекидневно главоболие в тила и около очите. В тези моменти треперя вътрешно, като че ли се намирам в хладилник. Като ида на лекар ми казват че е от стрес и нерви и ми изписват успокоителни. Аз мисля че е от ниско кръвно, защото като започна да дъвча дъвка орбит за извесно време всичко се нормализира. Така съм по няколко пъти на ден.
  Моля за съвет, защото така не се чувствам добре на работа и дори в къщи през уйкендите.
  Благодаря ви предварително!

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
  1. Здравейте, Златомира!
   Интересува ме до къде сте стигнали с вашия проблем.
   Ако е възможно обадете ми се.
   0897854743 Шерифов
   Или ми пишете на имейл:
   sherifg@abv.bg

 6. Кравното ми варира 120/60 120 /65 122/67 трябвали да правя нещо това нормални ли е само долната граница да е ниска пия антидепресанти и ксанакс за паническо разтройство

 7. На 66 години съм и прекарах лек инфаркт преди два месеца. Пия бета блокер и хапчета против холестерин и липидни плаки, спрях предписаното лекарство за кръвно, защото беше паднало доста. Сега е около 135/60 понякога под 60 – как може да се повиши долната граница с диета, лекарства или някаква физическа активност?

  1. Здравейте, Надежда,

   С напредване на възрастта често горната граница се повишава, а долната остава същата или се понижава. Прочетете повече в статията за висока горна или долна граница на кръвното.

   В случая не трябва да се опитвате да повишите долната си граница. Не е проблем да бъде около 60.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте към Д-р Кехайов от януари месец подуржам кръвно ниско 100 на 60 под това не падам горната ми стига до 130 на 70 взех да се плаша долната е трудна за вдигане до 80 не стига трябва ли да взема някакви мерки или на 29год.съм. Благодаря ви.

  1. Здравейте, Атанас,

   Ако нямате оплаквания при 100/60 не трябва да се опитвате да повишавате стойностите си. Не е нужно да е 80. Горната граница не трябва да достига 130.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте, лечителю-за мен Вие сте такъв,доктори много, а Вие лекувате!Точно в този момент буквално имам крещящата нужда от съвет, а няма от кого. В понеделник смениха на мъжът ми в спешното в Сити клиник София, дилатренд, заради алергия, с конкор, трифас с фурантрил. Резултатът е плачевен- кръвно 80/50, когато дори СПРЯХ фуранрила. Дори и малка доза конкор и спиронолактон, кръвното пада много. Изхвърлих в кофата конкора и фурантрила. Има неголям оток на краката и плеврален излива, мисля, че е намалял. Контролният преглед е на 21 май, незная какво да правя.Следвах съветите Ви, пооправям кръвното, но и най- малка доза го сваля. В спешното, когато отидохме, беше 105/70. Пулс 100. Моля ви за съвет за билкови диуретик и за пулс, дали вършат работа. Диагноза дилативана кардиомиопатия, нищо драматично, казаха в спешното. Много се изморява. Благодаря за търпението!

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 10. Много полезни съвети.
  Благодаря д-р Кехайов.
  Здраве и добър късмет в бъдещето.
  Мария Василева

 11. Благодаря много ,д-р Кехайов,
  Прочетох с интерес вашите съвети, разбрах от какво имам нужда, статията е изключително полезна, когато имаш някакви симптоми за ниско кръвно налягане и незнаеш какво да правиш.
  Благодаря още веднъж!

 12. Здравейте,
  дъщеря ми е на 15 години и от известно време кръвното й е 130 на 55, или 120 на 50, 100 на 50. Нормално ли е това кръвно за нейните години?
  Благодаря Ви предварително!

  1. Здравейте, г-жо Спасова,

   Цитираните от Вас стойности са завишени (130/55). Нужно е да я консултирате с кардиолог за уточняване на причината.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 13. Благодаря за изключително полезната статия, д-р Кехайов!
  Много се надявам, че Вашите препоръки ще ми помогнат да се справя без лекарства!
  Още веднъж благодаря!