Измерване на пулс
Най-честото място за измерване на пулса е радиалната (лъчева) артерия. Притиска се с върховете на два или три пръста (втори и трети или втори, трети и четвърти). Броят се пулсациите за 60 секунди. Палецът не се ползва за измерване на пулса, особено за този на друг човек – има собствена артерия и се усеща собствения пулс.

1Какво представлява пулсът

Пулсът е колебанието на артериалните стени (разтягане и свиване – пулсиране) синхронно на сърдечните съкращения, което може да се долови с пръсти.

Можете да прочетете статията за ниско кръвно налягане с ускорен пулс.

Измерването на пулса дава информация за работата на сърцето, за състоянието на артериите, за сърдечносъдовата адаптация при тренировки, дали тренировките са прекалено или недостатъчно интензивни и др.

Пулсът може да се усети там, където артериите могат да се притиснат върху кост – китка, шия и т.н.

При повечето хора честотата на пулса отговаря на честотата на сърдечните съкращения.

Т.е. при 80 сърдечни съкращения в минута (сърдечна честота), на китката ще се усетят 80 пулсации (разтягания на артериалната стена).

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 в минута. Под 60 пулсът е забавен и се нарича брадикардия. Над 100 пулсът е ускорен и се нарича тахикардия.

Пулсът е характерен за артериите. Дължи се на изтласканата от сърцето кръв при всяко негово съкращение, която разтяга артериалната стена. Вените не пулсират.

2Как се измерва пулс

Стъпки за измерване на пулса:

 1. Необходими уреди: За измерване на пулса е нужен часовник, телефон или др., с който да се отброяват секундите.
 2. Позиция: Пулсът се измерва в покой – легнал или седнал. Може и по време на физическо натоварване – “таргетен” пулс за аеробен метаболизъм и изгаряне на мазнини. Може да се измерва и нормализирането му след натоварването, с цел оценка на сърдечносъдовата кондиция.
 3. С какво се измерва: Пулсът се измерва с два или три пръста (втори и трети или втори, трети и четвърти).
 4. Не се измерва пулс на друг човек с палеца. Той има собствена артерия и при натиск с него се усеща собствения пулс, а не този на другия човек.
 5. Притиска се с върховете на пръстите директно върху артерията. Върховете на пръстите са най-чувствителни.
 6. На коя артерия: Най-често се измерва пулса на радиалната (лъчева) артерия (снимката в началото на статията).
 7. Колко силен натиск: Притиска се с достатъчна сила, за да се усетят пулсациите, но не прекалено силно, което ще прекъсне кръвотока.
 8. За колко време: Правилно е да се броят пулсациите за една цяла минута (60 секунди). Измерване на пулсациите за 15 секунди, след което умножаването им по 4 е ориентировъчно и не толкова точно.

3Други места за измерване на пулса

Места за измерване на пулса
Достъпни артерии за измерване на пулса. Правилно е пулсът да се сравнява на симетрични места, напр. лява и дясна задна тибиална артерия. При отслабване или изчезване на пулса от едната страна при възрастен човек с рискови фактори за атеросклероза – високо кръвно налягане, повишен LDL-холестерол, понижен HDL-холестерол, тютюнопушене и др., най-вероятно се касае за атеросклероза (стеснение или пълно запушване от атеросклеротични плаки).

Пулсът може да се измери и на други места, където артериите са достъпни за натиск върху подлежаща кост.

Някои такива места са:

 • Коремна аорта – малко над пъпа. Притиска се към гръбначния стълб. При слаби индивиди е възможно и да се виждат пулсациите на същото място.
 • Бедрена артерия – в средата на слабинната гънка. Притиска се към главата на бедрената кост.
 • Задколянна артерия – в задколянната ямка. По-трудна от останалите за намиране.
 • Задна тибиална артерия – зад вътрешния глезен, в “хлътването” между него и Ахилесовото сухожилие. Притиска се към глезена.
 • Артерия на гърба на ходилото (дорзалис педис).
 • Темпорална артерия – непосредствено пред ухото. Притиска се към слепоочната кост.
 • Сънна артерия – встрани от гръкляна. Притиска се назад към израстъците на шийните прешлени. Никога не се притискат двете едновременно. Не се притискат силно при наличие на атеросклеротични плаки, поради риск от емболизация на частици към главен мозък.
 • Брахиална артерия – вътрешната страна на лакътната ямка и др. Притиска се към мишничната кост.

4Характеристики на пулса

Пулсът може да се охарактеризира по някои свои качества:

 • Честота – нормално между 60 и 100 в минута. Над 100 е ускорен – тахикардия, под 60 е забавен – брадикардия.
 • Ритмичност – нормално е ритмичен “туп-туп-туп-туп-туп”, с еднаква сила. Ако не е, напр. “туп-туп—–туп—-туп”, се нарича аритмичен, състоянието – “аритмия”, която може да се дължи на много причини.
 • Напълненост – според обема кръв и ударния обем на сърцето. Може да е “пълен”, “празен” например при дехидратация и т.н.
 • Големина – голям, малък, “нишковиден” пулс;
 • Форма на пулсова вълна – полегат, стръмен, парадоксален и т.н.

5Кой пулс е нормален

Нормалният пулс в покой е с честота между 60 и 100, ритмичен, с еднаква сила при всяка пулсация.

Между 60 и 100 е нормата за пулс в покой. Много фактори, освен физическата активност могат да ускорят или забавят пулса.

Трениращите имат по-забавен пулс, което се дължи на по-ефективната работа на сърцето, на повечето червени кръвни клетки, които пренасят кислород и т.н.

При тях пулсът в покой може да е под 60 в минута.

Новите статии

Също така, при всички хора пулсът се ускорява при вдишване и се забавя при издишване. Това се нарича “синусова аритмия” и е нормално състояние.

Редките усещания за “прескачане” на сърцето при иначе здрави хора се дължат на екстрасистоли и също са нормални.

Ако обаче “прескачането” зачести, особено при сърдечноболни или възрастни с рискови фактори, е нужна консултация с кардиолог.

6Кой пулс не е нормален

Примери за абнормен пулс са:

 • Аритмичен пулс – неравномерни пулсации, през различно време, с различен интензитет (силен-слаб-силен-слаб), “изпускане” на пулсации и т.н.
 • Отслабен или липсващ пулс – ако е отслабен на всички места може да се касае за ниско кръвно налягане, дехидратация и др. Ако е отслабен или липсващ само на определено място (напр. левите стъпални артерии спрямо десните) може да се касае за атеросклероза и т.н.
 • Тахикардия в покой.
 • Хиперкинетичен пулс – “скачащ” пулс при повишено пулсово налягане (разликата между систолното и диастолното налягане). Може да се дължи на атеросклероза, хипертония, анемия, тиреотоксикоза, фебрилитет, анемия и др. Може и да е нормален при физически усилия, стрес и др.
 • Хипокинетичен пулс – слаб, при понижено пулсово налягане (“сближени граници”). Може да се дължи на дехидратация, ниско кръвно налягане, клапни заболявания, сърдечна недостатъчност и др.

7Кога да измервате пулса си

Пулсът най-често се измерва в покой, по-рядко по време на физически усилия и след тях.

Границите 60-100 са за пулс в покой.

По време на физическа активност може да се цели даден пулс, който зависи от възрастта, пулса в покой, нивото на тренираност.

Скоростта на нормализиране на пулса след физическа активност е показател за сърдечносъдовата кондиция.

Коментари

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Д-р Кехайов, научих много от тази статия. Интересува ме много стойността на пулса, защото мъж на 68 години, с прием на “Тарка”, 180/2, поддържащ кръвно от 128/80, 135/85, 140/90, т.е. кръвното е почти в нормата, но пулсът ми винаги е около 50, мах. до 53. Интересувал се е, но никога лекуващият му лекар не е обръщал внимание. Хипертонията му е от повече от 35 години.Не пие други лекарства, но кръвното му започна често да варира нагоре, а пулсът си остава същият. В момента допълва и с Моксогама. Брагодаря!

  1. Д-р Кехайов,моля за съвет. Често съм с ускорен пулс който варира между90 и 110. Когато е така усещам едно неприятно прескачане на сърцето. Когато ми е нормален за мен около 75-85 това усещане го няма. Правили са ми преглед , кардиограма и снимки на сърцето. Казаха че няма нищо притеснително.Пия Конкорд при нужда по лекия вариант и то по четвъртинка. Без цикъл съм поради биене на золадекс. Моля за съвет дали отново да потърся консултация или какво да правя. Има дни в които всичко е нормално , и поредни дни с ускоряване и прескачане. Ходя всеки ден по почти 40-45 Мин. Но пак нещо става. Моля за съвета Ви.