Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Подагра

Лечение на подагра с диета и лекарства. Какво се яде и какво се избягва (таблица)

Всичко за лечение на подагра - лекарства, диета, какво се яде и кои храни са забранени.

Д-р Денислав Кехайов
Лечение и диета при подагра - черешите понижават пикочната киселина.
Правилната диета при подагра е предимно вегетарианска. Намалява пикочната киселина и честотата на пристъпите (кризи). Освен диетата, в повечето случаи трябва да се приемат и лекарства, за да се понижи достатъчно пикочната киселина и да се спре образуването на уратни кристали. В тази статия ще разберете каква е правилната диета при подагра – какво трябва да се яде, какво се избягва, как се лекува подаграта във всеки един етап – по време на криза, между кризите и др.

1Какво задължително трябва да знаете при лечение на подагра

Ако имате подагра, трябва да знаете основните принципи на лечението ѝ, както и как се развива болестта – кое провокира кризите, какви усложнения могат да се развият и защо рискът Ви от сърдечносъдови заболявания е повишен.

Това ще Ви помогне да разберете и спазвате правилната диета, да знаете как да реагирате по време на остър пристъп (криза) и да се предпазите от евентуалните усложнения на подаграта.

Тъй като всеки случай е индивидуален, конкретното лечение при Вас трябва да Ви е обяснено от лекуващия Ви лекар. В статията са описани общите принципи.

Важно: Прочетете статията за симптоми, причини, етапи и усложнения на подаграта. В нея също ще разберете за рисковете от повишената пикочна киселина без развита подагра (асимптомна хиперурикемия).

Лечението при подагра има няколко основни цели.

Трябва (1) да се овладеят острите пристъпи, (2) да се профилактират повторните пристъпи, (3) да се профилактират усложненията и (4) да се контролират сърдечносъдовите рискови фактори.

 • Основни неща, които трябва да знаете при лечението на подагра:
 • Лечението на подаграта е доживотно – при болните от подагра пикочната киселина е повишена много преди първата криза. Този етап се нарича асимптомна хиперурикемия (повишена пикочна киселина без симптоми).

  След отминаването на кризата, без лечение също ще остане повишена. Ако не се лекува правилно, подагрозните кризи зачестяват и продължават все по-дълго. Появяват се усложнения – увреждане на бъбреците, образуване на бъбречни „камъни“, по-ранна поява на сърдечносъдови заболявания.

  Поради горните причини лечението на подаграта е доживотно. Болният в началото усеща, че „има заболяване“ само по време на криза и може да омаловажи лечението между пристъпите, което е абсолютно неправилно.

 • Лечението е насочено към понижаване на пикочната киселина – така се понижава риска от повторни кризи и развитие на усложнения. Намалява и риска за сърдечносъдови заболявания.

  Достатъчно понижената пикочна киселина позволява да се разтворят вече образуваните нейни кристали (в ставите, бъбреците и др). Намаляват на размер и тофите, които се срещат при хронична подагра около и в ставите, предмишницата, ушните миди, колената, Ахилесовото сухожилие и т.н.

 • Диетата е задължителна, но често недостатъчна – промяната в консумираните храни, заедно със здравословна промяна в начина на живот, най-често не понижават достатъчно пикочната киселина (10-18% понижение).

  Затова повечето болни от подагра трябва да приемат редовно лекарства. Те най-често намаляват образуването на пикочна киселина или увеличават изхвърлянето и от организма чрез бъбреците.

  Горното не значи, че диетата няма значение. Има, особено за кризите и сърдечносъдовия риск. Много често болезнените пристъпи се провокират от диетични грешки.

 • Задължителна е промяна в начина на живот – при повишена пикочна киселина нарастват честотата на метаболитния синдром, захарния диабет, затлъстяването, високото кръвно налягане, високите триглицериди и др.

  Всички изброени са рискови фактори за други сърдечносъдови заболявания и усложнения – исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, инфаркти, инсулти и др.

  Правилната диета не само ще понижи пикочната киселина, но и ще понижи риска от развитие на всички изброени по други механизми. Лекарствата за подагра, освен че ще намалят кризите и прогресията ѝ, ще намалят риска и за горните заболявания.

2Диета при подагра и хиперурикемия. Какво се яде и какво се избягва

Бирата трябва да се намали или избягва при лечение на подагра.
Прекомерната консумация на алкохол и особено на бира силно повишават пикочната киселина. По време на пристъп на подагра не се консумира никакъв алкохол, а между пристъпите количеството се ограничава.

Препоръките относно диетата и напитките при подагра се разделят на три типа – (1) да се избягват, (2) да се намалят и (3) да се консумират повече.

Храните и напитките, които в най-голяма степен повишават пикочната киселина трябва да се избягват/намалят.

Същите увеличават риска от повторна криза и прогресия на подаграта, намаляват ефективността на приеманите лекарства.

Храните и напитките, които по една или друга причина намаляват пикочната киселина (съответно пристъпите и прогресията), трябва да се консумират повече.

 • Основните моменти при диетата и напитките при подагра:
 • Намаляване на пурините – нормално участват в строежа на ДНК, ензими. При разграждането им в човешкото тяло се образува пикочната киселина.

  Съдържат се в много храни – меса, бобови и др. Много трудно ще ги елиминирате напълно. Това не е целта – все пак са нужни на тялото. Трябва да се намалят значително – някои храни се избягват, а други се консумират в малки количества.

 • Намаляване на фруктозата (плодова захар) – нормално се съдържа в естествени продукти – плодове, мед, някои зеленчуци. В големи количества се съдържа и в трапезната захар, царевичния фруктозен сироп (HFCS, ползван за подсладител).

  Прекомерната консумация на фруктоза от трапезна захар и царевичен сироп (подсладени напитки, сладки изделия и др) води до повишаване на пикочната киселина, LDL-холестерола, триглицеридите, риска от метаболитен синдром, захарен диабет и др.

 • Намаляване на алкохола, особено бирата – между пристъпите може да се приемат ограничени количества. По време на пристъп не се приема никакъв алкохол. Бирата е с най-голямо значение за повишаването на пикочната киселина и често се консумира в големи количества.
 • Пиене на достатъчно течности – редуват се алкални и неутрални води. Алкалните води помагат за по-лесното разтваряне и елиминиране на пикочната киселина с урината. Минимум 2.0 – 2.5л. течности дневно, особено през лятото.

  Обезводняването може да провокира криза. Урината винаги трябва да е чиста и светла, не тъмножълта към оранжева.

 • Приготвяне на храната – ползват се варене, задушаване, приготвяне на пара, печене, консумация в суров вид. Избягват се пържене и паниране;
 • Хранене – по-често с по-малки количества. Предпочитат се алкализиращи храни – увеличават разтворимостта на пикочната киселина и оттам по-лесното ѝ елиминиране с урината. Алкализиращи са млечните продукти, плодове и зеленчуци.

Важно: Долната таблица е валидна в периодите между пристъпите. По време на пристъп се консумират храни единствено от най-дясната колона („да се консумират“) и не се консумира нищо от средната и най-лявата.

Диета и напитки при подагра
Да се избягват Да се намалят
(според пикочната киселина, по малко):
Да се консумират
(ежедневно):
Органно месо (карантии, дреболии) – черен дроб, бъбреци, мозък, далак и др.

• Консервирани продукти, колбаси, пастети, пушено месо, бекон, бульони от приготвянето на храните, сланина, лой и др.

Алкохола и особено бирата (!) 

Пресни зеленчуци и плодове:
Зеленчуци – суровки, под форма на салати и супи. Моркови, домати, краставици, тиквички, зеле, листни зеленчуци, карфиол и др.

Плодове – предимно цитрусови (лимони, мандарини, портокали, внимателно с грейпфрута!), череши, вишни, кайсии, горски плодове, ягоди, ябълки, банани

• При чести пристъпи, при подагрозни усложнения, по време на пристъп – избягва се консумацията на какъвто и да е  алкохол – твърд, бира и др. (увеличава образуването на пикочна киселина, намалява елиминирането ѝ)

• При добре контролирана подагра – не повече от 2 порции алкохол дневно за мъже и 1 порция дневно за жени

Месо:
• бели, нетлъсти меса – риба, пилешко, пуешко, заешко. Само в периоди без пристъпи. 2-3 пъти седмично. Порции до 100-200гр.
• червени и тлъсти меса – телешко, агнешко, свинско, дивечово. Само в периоди без пристъпи. По-рядко от горните, в по-малки количества.
Мляко и млечни продукти – препоръчват се нискомаслени и обезмаслени, сирене, извара (не прекалено осолени)
Безалкохолни и газирани напитки – подсладени с царевичен фруктозен сироп.  Морски храни – сардини, стриди, миди, хайвер, аншоа и др. (пурини) Вода – 2-3л. течности дневно. Редуват се алкални (pH > 8.5) и неутрални минерални води. Алкални минерални води са Хисар, Горна баня, Наречен и др.
Гъби, патладжани, туршии (много оцет и сол) Варива и зърнени – боб, леща, грах, овесени ядки (полезни са, ако пикочната киселина е достатъчно ниска, може да се консумират по-често) Зърнени и тестени – пълнозърнест, черен, бял хляб, макарони, фиде, юфка, просо, елда
Захарни изделия, сладкиши, шоколад, какао, смокини, малини Трапезна захар, десерти, подсладени напитки, сокове Яйца – до 1 дневно
Оцет, пипер, горчица Трапезна сол – във всякакви храни, сосове, дресинги Ориз, картофи
Гладуване и бързо отслабване (увеличава се пикочната киселина) Концентрирани (силни) черен и зелен чай, кафе (уместно е да се комбинира с мляко, не чисто) Ядки – бадеми, орехи, кашу и др.
  Коприва, спанак Определени чайове – лайка, липа, шипка, царевична коса
  Прясно изцедени сокове Подправки – копър, лимонов сок
    Мед, конфитюри, мармалади, компоти
    Зехтин, ленено масло

Храненето е индивидуално – според нивата на пикочната киселина и придружаващите заболявания.

Ако пикочната киселина е достатъчно понижена, могат да се включат повече варива и зърнени – боб, леща, грах, чайове.

Ако е висока, трябва да се концентрирате върху алкализиращите храни в дясната колона.

Консумацията на храни от най-лявата колона („да се избягват“) не означава, че задължително ще се обостри подаграта. Просто рискът при тях е най-висок.

3Лечение на остър подагрозен пристъп (криза). Колко продължава

Болка в ходилото, зачервяване и оток при подагра.
Подагрозен пристъп (криза).На снимката се вижда зачервяване и подуване на ставата в основата на 1-ви пръст на ходилото. Това е типично място за подагрозен пристъп. Болката често е толкова силна, че дори чаршафът не може да се търпи върху пръста.

Прочетете статията за симптомите и етапите на подаграта.

Подагрозният пристъп (криза) включва силна болка, зачервяване, подуване, усещане за „пулсиране“ на една или няколко стави. Често е вечер след диетични грешки, прием на алкохол, механично натоварване и др.

Болката бързо се усилва, става нетърпима и достига максимума си няколко часа след началото.

Симптомите отминават в рамките на 7-10 дни. След преминаването на подагрозната криза може да има продължително чувство за дискомфорт в засегнатата става.

По време на кризата се ползват лекарства (противовъзпалителни, обезболяващи) и ледени компреси. Никаква народна медицина или конкретна храна няма да облекчи бързо симптомите.

Правилното лечение бързо намалява болката и възпалението и скъсява периода за възстановяване.

 • Лечение на остър подагрозен пристъп (криза):
 • Колхицин – ефективен е когато се прилага до 12 часа от началото на симптомите. Колкото по-рано се приложи, толкова по-добър ефект. Приема се по схема, изписана от лекар.

  След изписването на схемата информираните пациенти могат да го носят със себе си, за да реагират веднага при последващи кризи.

 • Нестероидни противовъзпалителни – диклофенак, напроксен, индометацин, мелоксикам – Movalis, еторикоксиб – Arcoxia, ацеклофенак – Aflamil и др. Намаляват възпалението и болката. Могат да се комбинират с колхицин.

  За комбинацията отново е нужна консултация с лекар, който да прецени за противопоказания. Внимава се за стомашно-чревни нежелани реакции.

 • Кортикостероиди – прилагат се или локално в ставата или през устата, когато няма ефект от горните лекарства или има противопоказания за приложението им,

  Локалното приложение е удачно при засягане на една става. Системното (през устата или инжекционно) – при засягане на множество стави.

 • Студени компреси с лед – веднага щом може да се търпи натиска върху ставата;
 • Ставата не трябва да се загрява – не се прилагат загряващи мазила или външни източници на топлина;
 • Ако се засяга голяма става – търси се лекарска помощ незабавно.

Диетата при подагрозна криза е изцяло от храни в най-дясната колона на горната таблица („да се консумират“).

Набляга се на алкализиращите храни – пресни зеленчуци и плодове (череши, кайсии), кисело мляко, алкални води. (т.нар. „разтоварващ ден“).

4Лечение в останалите фази на подаграта

След острия пристъп на подаграта най-често се започва лечение за понижаване на пикочната киселина.

Обичайно се ползват медикаменти, които намаляват образуването на пикочна киселина – алопуринол (Milurit, най-чест), фебуксостат (Adenuric). Започват се в ниски дози, които според резултатите от лечението се повишават.

Кой от тях ще се ползва, решава лекуващия лекар според ефекта от лечението, противопоказанията и др.

В периода след кризата, по лекарско решение могат да се приемат, гореописаните колхицин и НСПВС в ниски дози. Целта е да се профилактира повторна криза (малко по-чести са в ранния период на лечението с алопуринол и фебуксостат).

Важно: При лечението на подаграта се целят стойности на пикочната киселина < 357 µmol/l (граница на насищане на пикочната киселина). Така намалява формирането на уратни кристали, подпомага се разтварянето на старите.

Ако има много чести пристъпи и усложнения (тофи, засягане на бъбреци, тежко увреждане на ставите), целевите стойности са < 297 µmol/l.

Пикочната киселина все пак не трябва да се понижава прекалено много под прицелните стойности, тъй като ниските нива са свързани с повишен риск от невродегенеративни заболявания – Болест на Паркинсон, Алцхаймер и др.

За хора, при които има понижено елиминиране на пикочната киселина чрез бъбреците, могат да се ползват и други лекарства – пробенецид, бензбромарон и др.

Има и други лекарства, които се ползват при недостатъчен ефект от гореизброените и при тежко протичаща подагра.

Понижаването на пикочната киселина с лекарства понижава и риска от сърдечносъдови заболявания.

Тофите при хронична подагра могат да се премахнат хирургично при показания.

Важно: Някои лекарства могат да обострят подаграта – диуретици за високо кръвно налягане, аспирин в ниска доза. Необходима е преценка от лекар специалист дали могат да се заменят или ползата от приема им е по-голяма от риска за повишение на пикочната киселина.

5Контрол над сърдечносъдовите рискови фактори при подагра

Повишената пикочна киселина при асимптомна хиперурикемия и развита вече подагра, увеличава риска от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.

Увеличава се честотата на метаболитния синдром (предиабет), захарния диабет, затлъстяването, мастен черен дроб (стеатоза), високо кръвно налягане (хипертония) и др.

Това изисква освен понижаване на пикочната киселина и контрол върху другите рискови фактори за горните заболявания.

 • Всички болни от подагра и такива с асимптомна хиперурикемия трябва да:
 • Достигнат здравословно тегло – при наднормено тегло и затлъстяване се повишават пикочната киселина и честотата на сърдечносъдовите заболявания.

  Изчислете индекса си на телесна маса (ИТМ, body mass index). ИТМ ще Ви покаже какво е теглото Ви спрямо ръста – нормално, наднормено, затлъстяване. Ако сте извън нормалното тегло, ще изчисли колко килограма трябва да свалите.

  Понижаването на теглото не трябва да е рязко и с гладуване, защото може да се провокира подагрозна криза.

 • Спрат тютюнопушенето – пушенето е един от най-силните рискови фактори за сърдечносъдови и злокачествени заболявания. В съчетание с подагра рискът е още по-висок. Прочетете за 40+ вреди от тютюнопушенето.

  Може да прочетете и за това от какви заболявания умират българите.

 • Контролират хроничните си заболявания – от особено значение са повишената кръвна захар, метаболитния синдром, захарния диабет тип 2, хипертонията, затлъстяването, високия холестерол и триглицериди, хронични бъбречни заболявания.
 • Спазват цялостна здравословна диета – ако имате подагра, не трябва да се концентрирате само върху това кои храни понижават/повишават пикочната киселина.

  Основните причини за смърт са сърдечносъдови и злокачествени заболявания. Диетата може или да Ви предпазва от тях, или да увеличава риска Ви.

 • Имат редовна физическа активност – понижава риска от всички гореизброени заболявания, повишава качеството на живот.
 • Намаляват стреса в ежедневието – може да зачестят подагрозните кризи.

Поздрави,
д-р Денислав Кехайов

Коментари 8

Коментари (8)

 1. Здравейте , аз съм със генетично унаследена Хемофилия тип Б , заради която през годините съм имал многократни хематоми по всички стави , най-вече на глезенни и коленни . Последните две-три години състоянието на тези стави прогресивно се влошава , подуват се и са болезнени все повече . Ортопеди и хематолози , с които се консултирах , отдават всичко на основното ми заболяване и не виждат вариант за лечение / подобрение . Какви изследвания да направя и с какъв специалист да се консултирам за възможност да съм развил подагра , благодаря !

  1. Здравейте, г-н Павлов,

   Какви изследвания да направя и с какъв специалист да се консултирам за възможност да съм развил подагра

   Ревматолог. Няма нужда да пускате изследвания предварително. При консултацията ще Ви бъдат назначени, ако има нужда.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Изключително полезна статия. Благодаря. Искам да ви питам: Пикочната ми киселина е повишена – 451 /реф. стойности 154-357/. Имам болки в доста стави – раменни, на китките, гривнени стави, тазобедрени и ставите на ходилата при продължително ходене. Имам високо кръвно, което коригирам с лекарства. Имам камък и кисти в бъбреците. Всички холестероли са ми над референтните стойности. Жена на 58 години съм и тежа 73 кг. Има ли риск за подагрозен артрит или подагра? За диагностициране или отхвърляне на тези диагнози към какъв специалист да се обърна? Благодаря редварително.

  1. Здравейте, г-жо Иванова,

   „Има ли риск за подагрозен артрит или подагра?“

   При тези стойности на пикочната киселина и рискови фактори имате повишен риск за развитие на подагра. Консултирайте се с ревматолог за допълнителни изследвания.

   Ако приемате някои диуретици за лечение на хипертонията си, те също могат да повишават пикочната Ви киселина. Вижте повече в статията за лекарства при хипертония.

   Използвайте калкулатора на индекс на телесна маса (ИТМ) и вижте имате ли нужда от понижение на теглото и ако да – с колко.

   По-ниското тегло ще намали кръвното Ви налягане, ще подобри холестероловия Ви профил, ще отбремени ставите и т.н. При повишена пикочна киселина никога не се гладува или отслабва рязко, защото може да се повиши прекалено и да се провокира подагрозна криза (ако ще се развие или има развита подагра).

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Благадаря на д-р Кехайов! Статията ме упъти как да приготвям храна и от какво на сина си и мъжът ми. Беше ми безкрайно полезна, защото е подробна. Има резултат от диетата. Пък и храните които препоръчва са и здравословни. Благодарско д-р Кехайов!❤

 4. Много подробна и малко успокоителна за мен статия, за което благодаря!
  Искам да попитам има ли причини за тревога: на 57 г съм , с 1 бъбрек, леко наднормено тегло, понижена физическа активност, пикочна киселина 385. Не пуша, не пия, не приемам лекарства. Имам болки в едното стъпало и глезена, до прасеца, без подуване, но с изтръпване и парене. Предварително благодаря!

  1. Здравейте, г-жо Филипова,

   Тези оплаквания – „болки в едното стъпало и глезена, до прасеца, без подуване, но с изтръпване и парене“ – могат да се дължат на неврологична причина („дископатии“, шипове, диабетна полиневропатия) или венозна/артериална причина.

   1. Консултацията със съдов хирург или ангиолог + ехография/доплерсонография доказва/отхвърля венозни и артериални причини.

   2. Ако т.1 се отхвърли – консултация с невролог + изследване на кръвна захар покриват доказват/отхвърлят неврологични причини.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов