Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Подагра

Подагра – симптоми, причини, етапи, усложнения. Какво е хиперурикемия

Научете за симптомите, стадиите и усложненията при подагра. Как се диагностицира и какви изследвания се извършват. Разлика с хиперурикемия.

Д-р Денислав Кехайов
Симптоми на подагра - болезнено зачервяване и подуване на първи пръст на ходилото
Пристъпите при подагра често засягат ставата в основата на първи пръст на ходилото. Вляво на снимката се вижда зачервяване в основата на първи пръст и оток на ходилото поради подагрозен пристъп (ставно възпаление, артрит). В тази статия ще научите за симптомите, причините и етапите при развитие на подагра. Ще разберете каква е разликата с асимптомната хиперурикемия, каквато имат значителна част от хората.

1Какво представляват подаграта и асимптомната хиперурикемия

Подаграта е заболяване, при което се натрупват кристали на пикочната киселина (уратни кристали) в ставите, околоставните тъкани, бъбреците и др.

Кристалите водят до увреждане на ставите (подагрозен артрит), формиране на бъбречни „камъни“ и увреждане на бъбреците (подагрозна нефропатия).

Пикочната киселина се отлага под формата на кристали, когато (1) е повишена над прага ѝ на разтворимост и (2) външни фактори (рискови) увеличат кристализацията ѝ.

90%

от болните с подагра са мъже, 10% са жени

Прочетете повече за високата пикочна киселина и лечението на подаграта с диета и лекарства.

Подаграта засяга предимно мъже в зряла възраст. По-рядко са засегнати жени, основно след менопаузата. До 7% от мъжете над 65 години развиват подагра.

Повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия.

Важно: Повечето хора с висока пикочна киселина нямат симптоми и повишението се открива при профилактични изследвания или такива по друг повод.

Състоянието се нарича „асимптомна хиперурикемия“ (повишена пикочна киселина без симптоми). Не е заболяване, а състояние с повишен риск за развитието на подагра и сърдечносъдови заболявания.

Около 15% от пациентите с асимптомна хиперурикемия ще развият подагра през живота си.

Колкото по-продължителна е хиперурикемията (години) и колкото по-висока е пикочната киселина, толкова е по-висок рискът за развитие на подагра.

Високата пикочна киселина и подаграта са свързани с метаболитния синдром и високия CRP.
Високата пикочна киселина (хиперурикемия) е пряко свързана с честотата на метаболитния синдром – затлъстяване (ИТМ > 30), гранично или високо кръвно налягане, високи триглицериди, гранична или повишена кръвна захар, висок CRP (С-реактивен протеин) и др. Изчислете индекса си на телесна маса (ИТМ, BMI) и разберете какво е теглото Ви – нормално, наднормено или поднормено.

Важно: В България около 10% от населението има генетично по-висока пикочна киселина (хиперурикемия).

При тях, въпреки че в повечето случаи не се развива подагра, има повишен риск от сърдечносъдови заболявания и трябва да се вземат профилактични мерки. Описани са в статията за лечение на подагра с диета и лекарства.

2Причини и рискови фактори за развитие на подагра

Пикочната киселина е нормален краен продукт от метаболизма на пурините при човека.

Пример: Пурините участват в строежа на важни молекули в тялото – ДНК, РНК (генетична информация), АТФ (енергия), кофактори, ензими и др.

Пурини са също кофеина (в кафето) и теобромина (в какао, шоколад, зелен, черен чай).

В човешкото тяло при разграждането на пурините се образува пикочна киселина. Тя се елиминира от тялото чрез бъбреците с урината.

Основният рисков фактор за развитие на подагра е повишената пикочна киселина (хиперурикемия).

Пример: При постоянно висока пикочна киселина със стойности над 535 µmol/l, рискът от развитие на подагра е 20%. Повечето хора с хиперурикемия няма да развият подагра и усложненията ѝ.

Причините за повишена пикочна киселина се разделят на две големи групи: (1) повишен внос и образуване на пурини и (2) понижена екскреция (елиминиране) на пикочната киселина от бъбреците.

 • Рискови фактори за повишена пикочна киселина и подагра:
 • Диета – повишен внос на пурини и/или фруктоза.

  Месото и морските дарове имат значително съдържание на пурини. Много високо е в органното месо (черен дроб, бъбреци и др). С високо съдържание на пурини са също бира, леща, грах, боб, гъби, овесени ядки и др.

  Повишеният прием на фруктоза води до увеличена пикочна киселина, инсулинова резистентност, повишена кръвна захар, наднормено тегло и др.

  Самостоятелно диетата не може да доведе до подагра. При вече развита подагра обаче, диетата има ключово значение за контрола на заболяването и намаляването на пристъпите.

 • Намалено елиминиране на пикочната киселина от бъбреците – това е най-важната причина за развитие на подагра. Основните причини са някои лекарства (описани долу), прием на алкохол и др.

  Приемът на големи количества алкохол (бира), освен че намаляват елиминирането на пикочната киселина, увеличават и образуването ѝ.

  При кетогенна диета (минимални въглехидрати, предимно мазнини) елиминирането на пикочна киселина в бъбреците е намалено, тъй като кетоните и пикочната киселина се конкурират за транспорт.

 • Някои лекарства – могат да повишат пикочната киселина като намалят елиминирането ѝ с урината. Напр. диуретици при лечение на високо кръвно налягане, аспирин за сърдечносъдови заболявания (исхемична и мозъчносъдова болест – инфаркт, инсулт), ниацин (вит. B3), циклоспорин и др.
 • Затлъстяване – при наднормено тегло се образува повече пикочна киселина. Изчислете индекса си на телесна маса (ИТМ, BMI), за да разберете какво е теглото ви според ръста – нормално, наднормено или поднормено.
 • Пол – мъжете имат по-висок риск за развитие на подагра. Жените нормално имат по-ниски нива на пикочната киселина преди менопаузата. След нея нивата им се повишават и са сходни с тези на мъжете;
 • Възраст – рискът се увеличава с възрастта. Мъжете обичайно проявяват първите симптоми между 30 и 50 години. Жените след менопаузата.
 • Скорошна операция, травма или остро заболяване – повишават риска от подагрозен пристъп;
 • Някои заболявания – увеличават риска от развитие на подагра. Напр. високо кръвно налягане (хипертония), метаболитен синдром, захарен диабет и др.
 • Фамилна обремененост – ако близък кръвен роднина има подагра, рискът при Вас е повишен. Прочетете повече за заболявания с фамилно предразположение;

Освен хронично повишена пикочна киселина е нужно да има и фактори, които усилват кристализацията ѝ в стави и тъкани.

 • Рискови фактори за кристализация на пикочната киселина:
 • Механично натоварване – продължително ходене, умора;
 • Тесни обувки;
 • Понижена температура;
 • Диетични грешки;
 • Гладуване;
 • Бързо отслабване;
 • Жажда;
 • Повишена температура (фебрилитет).

Кристализиралите урати (натриеви соли на пикочна киселина) се отлагат в ставите, околоставните тъкани, в бъбреците и др.

Важно: Отложените в ставите кристали водят до силно болезнено възпаление (артрит). В бъбреците водят до хроничното им увреждане (подагрозна/уратна нефропатия), която може да стигне до бъбречна недостатъчност при някои състояния.

Солите на пикочната киселина могат да кристализират и под формата на бъбречни камъни и да доведат до бъбречна криза (колика).

При напреднала подагра кристали се отлагат в различни части на тялото. Около тях се развива възпалителна реакция и се оформят грануломи. Имат форма на „топчета“ и се наричат подагрозни „тофи“.

Тофи от пикочна киселина при подагра в областта на коляното.
Подагрозна тофа в областта на коляното. В тях има кристали от соли на пикочната киселина (урати), заобиколени от възпалителна реакция. Наблюдават се при напреднала подагра в и около ставите, по ушната мида, около лакътя, предмишницата, ахилесовото сухожилие. Подагрозните тофи увреждат и деформират ставите. Могат спонтанно да се отворят към кожата (фистулизация), при което изтича материал с вид на „бяла тебеширена паста“.

3Симптоми и признаци при подагра

При развитието на подаграта има четири етапа.

 • Етапи в развитието и симптоми на подаграта:
 • Асимптомна хиперурикемия – повишени стойности на пикочната киселина без симптоми. Само 15% от хората с хиперурикемия ще преминат в следващите стадии и ще развият подагра.

  При тези, които ще я развият, в този етап започват да се натрупват кристалите на пикочната киселина.

 • Остър подагрозен пристъп – първа проява на подаграта. Силна болка, най-често започва нощем, събужда болния и засяга ставата в основата на 1-ви пръст на ходилото (като снимката в началото).

  За няколко часа болката в пръста и ходилото става нетърпима. Съчетава се със зачервяване, затопляне и оток около ставата, слабо повишена температура, втрисане. Не се понася дори чаршаф върху пръста.

  Пристъпът може да засяга и други места – глезенните стави, петата, стъпалото, коляното, малките стави на ръцете. Провокира се от прием на алкохол, лекарства, травма, остро заболяване с повишена температура и др.

 • Период между пристъпите – между подагрозните пристъпи има периоди без симптоми. Могат да траят от дни до месеци и години, според лечението и диетата на болния.

  Обичайно в началните етапи пристъпите преминават спонтанно за 3 до 10 дни. С времето при неправилно лечение и затегнато протичане зачестяват, продължават по-дълго и обхващат повече стави.

 • Хронична подагра с тофи – при напредване на заболяването пикочната киселина започва да кристализира под формата на тофи на различни места – подкожието, в ставите и около тях, ушните миди, външната част на предмишницата и др.

  Тофите ерозират (разрушават) ставния хрущял и костта под него. Ставите се деформират, сходно на ревматоидния артрит.

  Увредената кост реагира с разрастване в областта на увреждането. Образуват се костни израстъци, известни като „шипове“ (остеофити)

Пикочната киселина може да се отлага и в бъбреците – уврежда ги и води до уратна нефропатия (бъбречно увреждане от уратни кристали).

Уратите могат да кристализират под формата на бъбречни „камъни“ (конкременти, нефролитиаза) със симптоми на бъбречна криза (колика).

Симптоми на бъбречна криза са силна болка в областта на кръста, излъчваща се към слабините, гадене, повръщане, често уриниране, висока температура.

Образуването на камъни в бъбреците при подагра е често. От 10 до 40% от болните имат бъбречни колики.

4Изследвания при подагра. Как се поставя диагнозата

Тофи при подагра в подкожието на възглавничките на пръстите.
Подагрозни тофи. Малки тофи в подкожието на пръстите (белите „точки“). Подобни и малко по-големи се появяват по ушните миди на болните с хронична подагра. Наличието им е силно показателно за диагнозата. При адекватно лечение и достатъчно понижаване на пикочната киселина с диета и лекарства тофите с времето намаляват.

Златният стандарт за диагностицирането на подаграта е да се изолират кристалите от пикочна киселина от ставна течност (синовиална течност) или биопсия на тъкан (тофи).

Към диагнозата насочват повишената пикочна киселина, внезапната поява на оплаквания, засягането на първия пръст на ходилото, наличието на тофи.

Важно: Изследването на пикочната киселина не поставя или отхвърля диагнозата. По време на пристъп или след него пикочната киселина може да е нормална. Това не отхвърля диагнозата „подагра“.

Дори пикочната киселина да е завишена, отново се извършват и други изследвания за доказване на подаграта и отхвърляне на други причини.

Извършват се образни изследвания – рентгенови снимки и ставна ехография, при които има характерни белези на подаграта.

Изследва се бъбречната функция и елиминирането на пикочната киселина в 24 часова урина.

Така се установява причината за повишената пикочна киселина (бъбречна или не), дали се изхвърлят с урината големи количества пикочна киселина, при което ще има риск за образуване на бъбречни камъни. Това ще повлияе лечението.

При подагрозния пристъп и напредналите етапи поради възпалението се повишава CRP (С-реактивен протеин). Той не е специфичен за подагра, а се повишава при всяко възпаление.

5Усложнения на подаграта

Усложненията се развиват при дългогодишната хронична подагра.

Включват подагрозната нефропатия (увреждането на бъбреците от уратни кристали), бъбречна калкулоза („камъни в бъбреците“).

Бъбречните „камъни“ се срещат по-често и протичат по-тежко при болни със злокачествени заболявания – лимфоми, левкози.

При тях лечението с цитостатици, кортикостероиди, лъчелечение води до разрушаването на множество клетки (tumor lysis syndrome) и образуването на големи количества пикочна киселина.

Тофите при тежко протичащата подагра увреждат и деформират ставите, силно ограничават движенията в тях и инвалидизират болния.

При подагра има повишена честота на сърдечносъдови заболявания – атеросклероза, инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане, висок холестерол и триглицериди и др.

Важно: Прочетете статията за лечение на подагра с диета и лекарства. Прочетете за повишената пикочна киселина.

Коментари 2

Коментари (2)

 1. Аз имам подагра от 1 месец вече и пия лекарства, симптоми ми бяха болка в коляното и умора в краката , колко време трябва да пия хапчета и дали ще ми мине , и кога трябва да се изследва пак .🤨🤔🤔

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.