Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Разширени вени

Разширени вени на краката (варикозни вени): Симптоми, стадии, венозни рани

Какви са симптомите и стадиите на разширените вени. Причини за развитието на варикозни вени и венозни рани. Снимки на отделните стадии.

Д-р Денислав Кехайов
Разширени (варикозни) вени и разширени капиляри.
На снимката се виждат разширени вени по задната част на подбедрицата (синкавите подутини). Синкавo-лилавите мрежи са наричани от много хора „разширени капиляри“. Реално не са капиляри, а много малки разширени вени (венули, паякообразни вени). В тази статия ще разберете кои са причините и рисковите фактори за поява на разширени вени, какви са симптомите и етапите им на прогресия.

1Какво представляват разширените вени. Нужен ли е преглед за тях

Разширените вени са постоянно разширени над 3 мм. подкожни вени в изправено положение. Наричат се още варикозни вени. Освен че се разширяват, варикозните вени се удължават и извиват.

Всяка повърхностна вена може да се разшири, но най-често се засягат вените на краката. Това е поради по-високото налягане на кръвта в тях в изправено и седнало положение.

Термини: Заболяването се нарича варикоза на долните крайници или варици, варицес. Ако се касае за ограничено разширение на вена, то се нарича варикс.

Разширените вени са част от хроничната венозна болест (ХВБ – сборен термин за различни увреждания на вените). Венозната недостатъчност са напредналите етапи на ХВБ (отоци на краката, кожни промени и венозни рани).

Ако варикозна вена се възпали и в нея се образува тромб, заболяването се нарича варикофлебит (повърхностен тромбофлебит). Това е най-честото усложнение на разширените вени.

Разширените вени се развиват бавно, с години. Много от хората отлагат посещението при лекаря до момент, в който заболяването вече е напреднало или има усложнения – варикофлебити, кожни промени и хронични отоци.

Важно: Правилното поведение е преглед при съдов хирург/ангиолог още в ранните етапи с минимални оплаквания. Така ще се изключат други съпътстващи заболявания и се назначават профилактични мерки, за да не се стига до усложнения или по-тежките етапи на венозната болест.

Прочетете статията за видовете лечение на разширените вени – таблетки, кремове, безкръвни процедури и операции.

2Начални симптоми при разширени (варикозни) вени на краката

Първите симптоми на разширените вени често не са видимите разширения и нагъвания, а субективни оплаквания поради началното разпъване на венозната стена.

Характерно за тях е, че се засилват с напредването на деня и от топлина.

Пример: Дългите правостоящи или седнали пози водят до застой на кръв във вените на краката. От кръвният застой се разтягат стените им, което обостря оплакванията.

Топлината (летни месеци, топли помещения, душове или процедури) също води до отпускане на венозните стени (така се отделя топлина от тялото), което обостря оплакванията.

Оплакванията са максимални в следобедните часове и вечер. Минимални са или липсват сутрин след сън.

 • Ранни симптоми и признаци при варикозни вени:
 • Умора, тежест, дискомфорт в краката. Засилват се с напредване на деня или от топлина;
 • Чести мускулни крампи (болезнени съкращения на мускулите) без други очевидни причини (обезводняване);
 • Сърбежи, парене, мравучкане по хода на вените;
 • „Неспокойни“ крака;
 • Наличие на паяжовидни вени (spider veins, „разширени капиляри“) и ретикуларни вени;

Обичайно оплакванията прогресират бавно (месеци и години) и най-често засягат и двата крака.

В началото са епизодични – обострят се в летните месеци, а през зимата може и да изчезват.

С времето се появяват видими разширени (варикозни) вени – синкаво-лилави подутини с шнуровидна (дифузно разширена вена) или окръглена форма (варикс). Могат да се опипат и са меко-еластични.

Не е задължително да са засегнати и двата крака. В началните етапи може да има оплаквания или видими промени (разширени вени) само в единия.

Важно: Ако е засегнат само един от долните крайници и/или оплакванията са силни и рязко настъпили, е още по-важно да се посети съдов хирург/ангиолог за навременна диагноза.

3Рискови фактори за развитие на разширени (варикозни) вени

Жените като цяло имат по-висок риск за развитие на разширени вени спрямо мъжете. Причините са женските полови хормони и прекараните бременности.

Освен по-високият риск, при жените разширените вени се развиват по-рано.

 • Рискови фактори за развитие на разширени вени:
 • Напреднала възраст – с напредване на възрастта намалява еластичността на вените и настъпват дегенеративни изменения в клапите и стените им. В резултат често се развива венозен рефлукс и вените се разширяват;
 • Фамилна обремененост (наследственост) – разширени вени при кръвни роднини от първи род (майка, баща, брат, сестра) се срещат при повече от половината болни.

  Варикозните вени се появяват по-рано и прогресират по-бързо при фамилна обремененост, особено ако и двамата родите имат разширени вени;

 • Женски пол – женските полови хормони (прогестерон, естроген) влияят върху тонуса и структурата на венозните стени. Прогестеронът ги отпуска, което води до застой на кръв в тях и увеличен риск от разширяването им.

  Цикличните промени в хормоните при менструалния цикъл води до обостряне на симптомите преди менструацията (пик на прогестерона и по-малък на естрогена).

  След менопаузата намаленото количество полови хормони при жените води до дегенеративни изменения в стените на вените (намалена еластичност и разширяване);

 • Бременност – при бременност има два големи фактора за разширяването на вените.

  (1) Растящият плод притиска вените в малкия таз, особено в последните месеци. Така се затруднява връщането на кръвта от краката и малкия таз към сърцето.

  (2) С напредване на бременността се увеличават прогестеронът и естрогенът, които допълнително отпускат вените и водят до кръвен застой в тях.

  Отпуснатите венозни стени в комбинация с кръвния застой в тях от натиска на плода често водят до поява/обостряне на разширени вени и хемороиди по време на бременността;

 • Продължително седене или стоене прав – води до застой на кръв във вените на долните крайници и таза. Водеща роля имат професията и как човек прекарва свободното си време.

  Често се засягат професии като шофьори, работещи в офиси, продавачи и др. Прочетете повече за рисковете от продължителното седене през деня;

 • Наднормено тегло – при наднормено тегло или чести колебания на теглото (диети с „йо-йо“ ефект) се срещат по-често телеангиектазии (паяжовидни вени), ретикуларни и разширени вени.

  Пресметнете индекса си на телесна маса (ИТМ, BMI), който ще покаже дали теглото Ви е нормално/наднормено според ръста;

 • Прекарана дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит) – при ДВТ се образува тромб (съсирек) в дълбока вена на крака. Тромбът пречи на кръвта да се връща през вената към сърцето.

  В резултат кръвта започва да „заобикаля“ мястото на запушване през други дълбоки и повърхностните вени. Повърхностните вени имат много по-малък дебит от дълбоките и често се разширяват, от повишения кръвоток.

  Това е една от причините ластичният чорап при дълбок тромбофлебит да е задължителен. Прочетете повече за компресивните чорапи и дълбокия тромбофлебит.

 • Неподходящи дрехи, обувки, пози – стегнатото облекло притиска повърхностните вени и може да затрудни връщането на кръвта през тях. Резултатът е кръвен застой и евентуално разширяването им.

  Това важи особено за чорапи със стегнат ластик или дънки.

  Обувки с висок ток поставят мускулатурата на подбедрицата в постоянно съкратено положение. Така не може да се изтласква кръвта от нея при отпускане-съкращаване на мускулите и се стига до венозен застой.

  Поза с кръстосани крака притиска повърхностните вени и нарушава връщането на кръвта през тях.

 • Тютюнопушене, високо кръвно налягане – прочетете повече за рисковете от тютюнопушенето и високото кръвно налягане.

4Усложнения на варикозните вени

При дългогодишно нелекувани (неправилно лекувани) варикозни вени често се развиват усложнения.

Най-честото усложнение е варикофлебитът (възпаление с образуване на съсирек във вената). Появата на венозни рани е в последните, най-напреднали етапи на венозната болест.

Възможни усложнения при разширени вени (варикозни вени):

  Повърхностен тромбофлебит на крака
  Повърхностен тромбофлебит. Засегната е голямата подкожна вена (в. сафена магна).
 1. Варикофлебит (повърхностен тромбофлебит) – възпаление на разширената вена с образуване на тромб в нея. Това е най-честото усложнение на варикозните вени.

  Протича с болка, зачервяване и уплътнение от опипващите се съсиреци и възпалени околни тъкани.

  Задължителна е консултацията със съдов хирург/ангиолог, поради възможното преминаване на тромба от повърхностните в дълбоките вени (развитие на ДВТ, дълбок тромбофлебит) и евентуалното му откъсване с развитие на белодробна емболия.

  Прочетете повече за повърхностния тромбофлебит (варикофлебит).

 2. Венозни рани/язви – при дългогодишно нелекувани/недостатъчно лекувани разширени вени и/или дълбок тромбофлебит (ДВТ).

  От венозният кръвен застой се уврежда кожата в ниските части на подбедрицата (там е най-високото налягане). В началото кожата става кафеникава, има чести сърбежи и зачервявания (дерматит).

  С времето кожата се уплътнява, нарушава се силно храненето ѝ и се развиват венозни рани. Те са най-честата причина за рана на краката. Обичайно са около вътрешния глезен.

 3. Кървене от варикс – някои варикси (ограничено венозно разширение), ако са много големи и близо до кожата, могат да се разкъсат и да кървят. Най-често при травма (удар).

5Класове и етапи на хроничната венозна болест (ХВБ). Венозна недостатъчност

Разширените вени са част от т.нар. хронична венозна болест (ХВБ).

Хроничната венозна болест е сборно понятие, в което се включват различни увреждания на вените (варикозни вени, посттромбозен синдром и др).

Хронична венозна болест има няколко класа (C – клиничен клас) – от С0 до С6.

Класовете са подредени по тежест от най-лекия (С0 – само субективни оплаквания, без видими промени) до най-тежкия (С6 – отворени венозни рани/язви).

Варикозните вени са втори клас (С2) от ХВБ.

С терминът хронична венозна недостатъчност (ХВН) се обозначават класовете от С3 до С6 (отоци, кожни промени и венозни рани).

Можете да разглеждате класовете като „етапи“ на венозната болест.

  Здрав крак без видими или палпируеми (опипващи се) белези на венозна болест.
  C0 клас Нулев клас (C0) на ХВБ. Няма видими промени, само субективни оплаквания.

 1. Нулев клас (С0) – няма никакви видими или опипващи се белези на венозно заболяване (нито разширени вени, нито отоци или кожни промени).

  Кракът видимо изглежда здрав.

  Има обаче субективни оплаквания, които се обострят от топлина (лято, топли помещения) и с напредването на деня.

  Оплакванията включват тежест, парене, мравучкане, „неспокойни“ или уморени крака, мускулни крампи (често нощем).

 2. Телеангиектазии или паякообразни вени (spider veins).
  C1 клас Първи клас (С1) на ХВБ. Виждат се телеангиектазии (паякообразни вени, spider veins) с размер под 1мм.
 3. Първи клас (С1) – виждат се малки мрежовидни разширени вени (телеангиектазии) и подкожни разширени вени до 3мм (ретикуларни).

  Телеангиектазиите (spider veins, „разширени капиляри“) са синкаво-виолетова мрежа от постоянно разширени под 1мм. малки вени (венули).

  Ретикуларните вени (сини вени) са постоянно разширени вени от 1 до 3мм.

  Телеангиектазиите и ретикуларните вени са вътрекожни не могат да се опипат.

 4. "Истински" разширени (варикозни) вени по подбедрицата. Могат да се опипат.
  C2 клас Разширени (варикозни) вени – над 3мм., нагънати и могат да се опипат.
 5. Втори клас (С2) – разширени и нагънати вени над 3мм (варикозни), които могат да се видят и опипат като меко-еластични подутини.

  Могат да се съчетават с оплакванията, телеангиектазиите и ретикуларните вени от първите етапи.

  При някои хора може да няма силно изразени субективни симптоми. Това не значи, че варикозните вени не прогресират и няма да настъпят усложнения.

 6. Разширени вени с оток на подбедрицата.
  C3 клас Изразен оток на лява подбедрица с разширени вени. Силно съмнителен за дълбок тромбофлебит (ДВТ).
 7. Трети клас (С3) – наличен е оток, без кожни промени (оцветяване, уплътняване, рани).

  Отокът е мек, в началото около глезените и се развива бавно (месеци и години). Появява се в топло време и при продължително стоене прав или седнал.

  В началото изчезва напълно сутрин след сън, в по-късните етапи е постоянен.

  Важно: При внезапно появил се плътен или болезнен оток на подбедрицата посетете общопрактикуващия си лекар.

  Подобен оток може да се дължи на дълбок тромбофлебит, който е спешно състояние.

  Прочетете за останалите причини за подуване на краката.

 8. Стазен дерматит (екзема) при хроничен венозен застой.
  C4а клас Стазен дерматит (екзема, възпаление на кожата) при хроничен венозен застой.
 9. Четвърти клас (С4) – налични са кожни промени от хроничния застой на венозна кръв.

  Кожните промени в началото включват кафеникаво оцветяване на кожата, чести сърбежи, зачервявания, излющване (стазен дерматит, екзема).

  Тези кожни промени най-често са върху/около разширена вена.

  Постоянният застой на венозна кръв води до хронично възпаление на кожата и подкожието на подбедрицата. Те се уплътняват, особено около глезените (мястото на максимално венозно налягане).

  Липодерматосклероза - хронично възпаление на кожата и подкожната мастна тъкан. Кожата е плътна и твърда. Процесът е най-изразен над глезените, откъдето идва и видът на "обърната бутилка".
  C4b клас Липодерматосклероза. Подбедрицата има вид на „обърната бутилка“.

  Развива се т.нар. липодерматосклероза. Подбедриците имат вид на обърнати бутилки.

  В този стадий на ХВБ кожата може да е силно чувствителна към приложени локално мехлеми и кремове, които да обострят симптомите (зачервяване, сърбеж, лющене).

  Основното подобрение няма да дойде от тях, а от постоянна компресивна терапия (компресивни чорапи и др.), които ще намалят венозния кръвен застой.

 10. Пети клас (С5) – има белег от зараснала венозна рана (язва).
 11. Активна венозна язва вляво и същата, заздравяла, вдясно.
  C6 и С5 класАктивна венозна рана вляво и същата, заздравяла, вдясно.
 12. Шести клас (С6) – активна (отворена) в момента венозна рана (язва).

  Венозните язви са най-честия тип рани на долните крайници.

  При първите им появи може да зарастнат сравнително бързо (седмици), но при неправилно лечение могат да са отворени с месеци и често да рецидивират.

  Венозните рани може да варират на размер – от малки до много големи, циркулярно обхващащи цялата подбедрица. Секретират (мокрят) и често имат неприятна миризма от насложена бактериална инфекция.

  Качеството на живот на болния е силно нарушено. Пациентите го определят като такова при сърдечна недостатъчност.

5Разширени вени при спортисти. Други признаци на венозна болест

Спортист с видимо разширени > 3мм. вени по подбедриците. Независимо от това, че са прави, ако ултразвуковото изследване покаже обратен кръвен ток (рефлукс) - това са варикозни вени.
Спортист с видимо разширени > 3мм. вени по подбедриците.

Много спортисти имат видимо разширени над 3мм вени по подбедриците и бедрата, които обаче са прави, а не нагънати.

Често се наблюдават при ходещи на фитнес, за които дори може да са цел (т.нар. vascularity).

При тях трябва да се внимава за наличие на субективни оплаквания (тежест, дискомфорт, парене, неспокойни крака и т.н.).

Ако има такива симптоми, вените могат да се изследват с ултразвук за рефлукс (абнормно връщане на кръв).

Ако е наличен рефлукс, тези вени, макар и прави, могат да се класифицират като разширени и трябва да се лекуват.

Corona phlebectatica - разширени и видими вени и венули около вътрешния глезен.
Corona phlebectatica – мрежа от телеангиектазии и разширени малки вени около вътрешния глезен.

Някои хора могат да имат мрежа от телеангиетакзии („разширени капиляри“) и малки вени около вътрешния глезен.

Тази находка се нарича корона флебектатика. Може да е признак на напредваща венозна болест (ХВБ) или да се наблюдава при хора с множество телеангиектазии на други места.

Бяла атрофия при напреднали стадии на хронична венозна болест.
Бяла атрофия. Кожата около нея е кафяво оцветена.

Друг признак за напреднала венозна болест е бялата атрофия. Това е белезникава, малка на площ атрофична кожа. Обградена е или от малки разширени вени, или от кафеникавото оцветяване при С4 етапа на ХВБ.

Коментари 18

Коментари (18)

 1. Здравейте,
  Имах тромб в крак и по препоръка на лекаря ми срязаха вената за да не върви на горе по тялото ми , но сега вената се получи възпаление ,червина , подуване и силни болки , бият ми инжекции в корема , това нормално ли е и какво следва след това за да се премахне този проблем?
  Благодаря Ви предварителни!

 2. Мисля, че имам Corona phlebectatica.- ситни капилярни мени под глезена, и нанякои места потъмняване на кожата, , като че при лек кръвоизлив- но нянам болки или неприятни усещиния. Трябва ли да предпримам нещо?
  Антон Николов

 3. Благодаря Ви, д-р Кехайов. Досега не бях намирал толкова подробно описание. При две планински изкачвания получих и на двата крака обриви близо до глезените, подобни на стазния дерматит. Те изчезват след няколко дни. Имам и снимка, но не знам как да я приложа.Имам установени разширени вени, които не се виждат отчетливо и не се напипват. Но имам правучкане, парене, щипка е, а понякога и болки. Също така имам и потъмняване на кожата на някои места.
  Моля дайте ми съвет!
  С поздрав Йорданка Димчева

 4. Здравейте д-р Кехайов! Моят въпрос към Вас е следния. Имах вътрешна разширена вена, беше избило и на прасеца ми. Правих си преди 5 месеца операция лазерна, но крака ме боли опъва ме ходилото боли ме като стоя права дори и легнала имам и мравучкане и ме боли зад коляното. Нормално ли е това сега да бъде от затоплянето на времето или иска още време да мине от операцията. Благодаря предварително!

  1. Здравейте, Вера,

   5 месеца след лазерната операция за разширени вени не е нормално да имате подобни оплаквания. Топлото време е обострило оплакванията, да, но не е основната причина за тях.

   Консултирайте се отново с лекарят, направил операцията.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте, получих ДВТ на ляв крак, проксимална, през месец май и съм на терапия два пъти по 0.6 фраксипарин, заедно с компресиращ чорап, трябва ли да се притеснявам от рецидив или от двт на десен?На контролен преглед преди месец, вените на левият бяха реканилизирали, само в прасеца имаше остатъчна тромбоза. Малко се вманиячавам и вглеждам ввъв всяка болка по краката. А болка в седалището може ли да е свързана с вените?

  1. Здравейте, Дани,

   В зависимост от състоянието, придружаващите заболявания и лечението, в някои случаи има по-висок риск от рецидив на ДВТ и де ново ДВТ на другия крак.

   Лекуващият Ви лекар би трябвало да Ви е обяснил състоянието Ви и преценил риска за рецидив, което ще е отразено в продължителността на лечението.

   Можете да използвате и формата за онлайн консултация при допълнителни въпроси.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте с диагноза варицес на дълбоката вена на долните крайници съм и искам да знам доколко е опасно и как се лекува и ако се лекува къде може да намеря добър специалист

  1. Здравейте, Нети,

   Диагноза „варицес на дълбоката вена на долните крайници“ не съществува. Може да е тромбофлебит на дълбока вена или варици (разширени вени) на долни крайници.

   И двете състояния са лечими. Можете да ползвате формата за контакт за онлайн консултация.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Здравейте! От около два месеца имам проблем с глезените и на двата крака – около кокалчетата са подути и болят. Повече следобяд и вечер, при продължително време седнала/работя в офис/. Но и подуване и болка на един пръст на крака и на едната ръка. Посещавам ревматолог. Изследванията изключват артритно заболяване. Може ли да имя общо с разширени вени?

  1. Здравейте, г-жо Джурова,

   Отоците около глезените е напълно възможно да са свързани с хронично венозно заболяване. Не е задължително да имате видими разширени вени, за да имате венозно заболяване.

   Консултирайте се със съдов хирург/ангиолог, за да се докаже/отхвърли тази причина с ехография. Така можете евентуално да подобрите отоците около глезените.

   Подуването и болката на пръстите на крака/ръката не се дължат на разширени вени.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте.миналата година имах тромбофлебит. Направих операция и ми прекъсната вената-лигатура. Казаха сле месец чисто козметично да отида да махнат вената. Аз от страх не отидох. Сега тази година април месец се престраших и отидох да ми махнат вената. При първата операция вената не беше толкоз разширена, но пък си имах болки, тежест, мравучкане и т. Н. А и крака ми си остана по голям от другия. Сега при втората операция, сякъш не ми се направи както трябва малка част от вената ми стой като на бобчета, топчета издута. А и от тези операции и на другият ми крак излязоха такива вени. От април ми е операцията за премахване на вената. Април, май и юни не бях с надуто на бобчета вени, сега юли месец станаха Такива, от жегите ли е или какво не знам. Опасни ли са тези надут вени моля за насоки. В началото на юли бях на преглед каза ми че нямам проблем и вените са ми добре. Даже каза и че не е намерена венозна или артериална недостатъчност. Тогава отидох, за подути глезени.доктора каза, че подуването, може да е и от друго, например хормони. Пия флебодия, се раза и мажа с домашен крем с мас и невен. И въпреки това вените ми стоят на бобчета. Носих еластични чорапи преди това, но те ме разраняваха, изсушава ха ми кожата и ме сърбеше много и ги махнах. Докторът ми казва, че съм стресирана и сякъш не ме взима на сериозно. Не мога постоянно да ходя към София или другаде, а с нашия регион е само един съдов хирург. Затова, ще помоля от вас да ми дадете насоки. Макар и без преглед което е трудно, знам. От топлото ли се надуха така или от какво и опасни ли са тези подути вени. От операциите вече ме е страх, а и нямам доверие. А пък и с две операции, ми изкочиха хиляди други разширени вении по двата крака. Иначе в момента нямам отоци и болки в краката, може би заради хапчетата, знам ли?ако спра хапчетата, сигурно отново, ще се върнат симптомите ми. Трябва ли да ги пия до живот тези хапчета. Объркана съм напълно. Моля за съвет. Благодаря ви и бъдете здрави.

  1. Здравейте, Ася,

   След лигатура се постига желания ефект – образуваният тромб не може да премине нагоре към дълбоките вени, но и се затруднява връщането на кръвта от голямата повърхностна вена към дълбоката. Кръвта започва да заобикаля стопа (лигатурата) през околните вени, които са по-малки и често ги разширява. Това е честа причина за „новите“ разширени вени след лигатура.

   Лечението е премахване на вената + компресивни чорапи, които не позволяват на малките вени да се разширяват и предпазват от отоци. Фактът, че не сте носили изписания чорап, е допринесъл за появата на новите разширени вени на същия крак.

   „Бобчетата“ след премахването на вената могат да са 2 неща – или неотстранени варикозни (разширени) вени, или кръвонасядания от операцията, които обичайно с времето се разграждат. Дали е едното или другото лесно се вижда при ехография на вените.

   Отоците на глезените може да са от различни причини – всички от които се обострят от топлото време, което допълнително разширява вените. Хормоналните промени често водят до „отпускане“ на венозните стени и Флебодията, която приемате ще има ефект при тях, особено през лятото.

   Вероятно ще трябва да приемате венотоници през определени интервали за в бъдеще, за да не се обострят оплакванията Ви през топлите месеци.

   Еластичните чорапи са по-ефективни от флеботониците за отоците и предотвратяването на нови разширени вени. Трябва да са качествени, за да не дразнят кожата + да не сте с наднормено тегло, защото се свличат и протриват + може да мажете овлажняващи кремове преди поставянето им.

   Разширените вени са опасни, когато се образува тромб в тях (тромбофлебит) и при дългогодишна липса на адекватно лечение, когато се развиват други усложнения – хронични отоци, кожни промени.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте
  От няколко години ме болят прасците на двата крака , след това започна и сърбеж по краката като същият го отдадох на стреса , в началото сърбеше за кратко и отминаваше а сега толкова сърби на моменти че си разкървявам крака от чесъне .
  От няколко дни се появи лека подутина над кокълчето на единият ми крак а месец преди това започнаха да се подуват краката ми екстремно много .
  Възможно ли е да проблем със сърцето ! Вземам бета блокери и отводняващи лекарства .
  Моля за съвет какво да правя от тук натам !
  Благодаря

  1. Здравейте, Веселин,

   Отхвърлете всички възможни причини една по една + коригирайте приеманите лекарства, ако има такава нужда.

   Не търсете точно една конкретна причина, защото в подобни случаи най-често са няколко комбинирани и през определено време някоя се обостря.

   1. Консултация с кардиолог с ехокардиография, за да се докаже/отхвърли сърдечна причина и за да се коригира сърдечната терапия при нужда.

   2. Консултация със съдов хирург или ангиолог с ехография на дълбоките вени на краката, за да се докаже/отхвърли венозна недостатъчност + да се изпише терапия при нужда.

   3. Горните 2 точки покриват отоците, сърбежа и подутината. Най-вероятно ще покрият и сърбежа, който се обостря при венозна недостатъчност и отоци. Ако сърбежа продължава след корекция на т.1 и 2. – дерматолог.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов