Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Разширени вени

Вътрешни разширени вени – съществуват ли, симптоми, при кого се развиват

Съществуват ли заболяване "вътрешни разширени вени". Какви симптоми имат. Кои вени са вътрешни и могат да станат варикозни.

Д-р Денислав Кехайов
Рефлукс (връщане) на кръв в разширени вени.
При разширението на вените се нарушава функцията на клапите им. Клапните платна се раздалечават и вече не се затварят плътно. Така в изправено положение и при увеличаване на коремното налягане (напъване, вдигане на тежести) кръвта се връща обратно през клапите (венозен клапен рефлукс). Това допълнително разширява вените и води до тежест, отоци и кожни промени.

1Съществува ли заболяване „вътрешни разширени вени“

Много хора имат тежест, умора, подуване и отоци на краката в късните часове на деня и са чували (четат), че тези симптоми често се дължат на разширени вени.

Когато не виждат истинските подкожни разширени вени по краката си, започват да мислят, че причината при тях са „вътрешни разширени вени“.

Важно: Няма заболяване „вътрешни разширени вени на краката“. Нито един съдов хирург или ангиолог няма да Ви постави такава диагноза.

Някои вени наистина са вътрешно разположени (тазови, перфораторни) и могат да се разширят и да дадат оплаквания, свързани с краката.

Повечето хора обаче дори не знаят за съществуването им, а си представят, че варикозните вени (разширени и змиевидно нагънати) се развиват някак си „вътре“ в крака и дават оплаквания. Няма подобно нещо.

На какво се дължат тогава оплакванията – тежест, отоци, умора и др.?

2На какво се дължат оплакванията при „вътрешни разширени вени“

Дали оплакванията Ви се дължат на заболяване на вените или не, ще се потвърди/отхвърли от съдов хирург или ангиолог по време на преглед с ехография.

Някои венозни заболявания са очевидни – повърхностни разширени вени, повърхностен тромбофлебит, последиците от дълбока венозна тромбоза (дълбок тромбофлебит) – промяна в цвета на кожата, поява на варикозни рани и др.

Важно: Често няма външни белези на венозно заболяване, но може да има венозен рефлукс (абнормно връщане на кръв през вените). Може и да сте прекарали тромбофлебит, след който да са увредени венозните клапи.

Задължително е извършването на ехография на повърхностните и дълбоки вени за точната диагноза.

 • Възможни причини за оплакванията при „вътрешни разширени вени“:
 • Хронична венозна болест – изключително често заболяване, обхващащо различните симптоми при увреждане на вените. Наблюдава се в различна степен при над 80% от възрастните.

  Включва 6 етапа (класове). При нулевият (С0) не се виждат и не се опипват разширени вени. Кракът изглежда нормален, но въпреки това има начални симптоми – тежест, мравучкане, неспокойни крака в късните часове.

  В първият стадий (С1) има малки мрежовидни разширени вени (т.нар. „разширени капиляри“). Истинските разширени (варикозни) вени са втория стадий (С2). В следващите етапи кракът започва да отича (С3), кожата потъмнява и се уплътнява (С4), могат да се появят варикозни рани (С5, С6).

  Прочетете повече за хроничната венозна болест.

 • Лимфедем – хроничен, бавно прогресиращ (месеци и години), неболезнен оток най-често на един крак/ръка. Дължи се нарушено връщане на лимфната течност обичайно при увреждане на лимфните възли и съдове.

  Някои причини са прекарана кожна инфекция (еризипел, увреждат се лимфните съдове), премахване/увреждане на лимфните възли – от злокачествени заболявания, операциите за тях, последващата лъчетерапия и др.

 • Дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит) и посттромбозен синдром – образуване на тромб (съсирек) в дълбока вена на крака. Тромбът пречи на кръвта да се връща по вената към сърцето, появява се венозен кръвен застой, а вследствие на него – бързо развиващ се оток и болка (подбедрица, глезени, цял крак).

  След дълбок тромбофлебит често се увреждат венозните клапи или вената остава частично непроходима. Развива се венозен рефлукс – абнормно връщане на кръвта в изправено положение.

  Вследствие на частичната непроходимост и рефлукса се появяват хронични отоци, тежест в крайника и кожни промени (уплътняване, оцветяване, рани).

  Това е т.нар. посттромбозен синдром (синдром след прекаран дълбок тромбофлебит). Прочетете повече за дълбокия тромбофлебит (ДВТ).

 • Други причини – вижте статиите с причини за подуване на краката, болки в краката или изтръпването им.
 • Някои лекарства – някои лекарства могат да доведат до отоци на долните крайници като нежелана реакция. Описани са в тази статия.

3Кои вени са вътрешни и могат да се разширят

За някои вени може да се каже, че са вътрешни и могат да се разширят:
(1) хемороидалните (вътрешни хемороиди),
(2) в долната част на хранопровода (варици на хранопровода при чернодробна цироза),
(3) някои вени в малкия таз и перфораторите.

Хемороидите и вариците на хранопровода не дават оплаквания, свързани с долните крайници.

Перфораторните вени свързват напречно повърхностните (подкожни) с дълбоките вени на краката (между мускулите).

Нормално кръвта през тях преминава от повърхностните към дълбоките вени. Имат клапи и не позволяват на кръвта да се връща обратно към повърхностните.

Перфораторните вени могат да се разширят при напреднала варикоза или след прекаран дълбок тромбофлебит.

В този случай в тях ще има венозен рефлукс и кръв ще се връща към повърхностните вени. Така или се появят нови повърхностни разширени вени (след ДВТ/тромбофлебит) или ще се увеличат вече съществуващите (при варикоза).

Някои вени в малкия таз могат да се разширят, най-често при бременни и раждали жени.

При разширението им част от кръвта в тях започва да се връща към повърхностни вени около вулвата, седалището, горната част на бедрата.

 • Оплаквания, които будят съмнение за разширени тазови вени:
 • Бременна/раждала жена с хронична тъпа болка в малкия таз, усилваща се болка по време на/след полов акт, дълго стоене права или след вдигане на тежести;
 • Разширени вени около вулвата (външните полови органи);
 • Разширени вени по вътрешната и задна повърхност на бедрото, „вървящи“ нагоре към таза;
 • Разширени вени по седалището;
 • Хронична тъпа болка в малкия таз + силно болезнени менструации (спазми, крампи);
 • Хронична тъпа болка в малкия таз + често уриниране;
Коментари 0