Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Съдова хирургия

Компресивни чорапи (за разширени вени) – класове, кога и как се носят, нежелани реакции

Как действат компресивните чорапи. За какви заболявания се използват. Противопоказания за носенето им. Кога се сменят с нови.

Д-р Денислав Кехайов
Компресивни чорапи при разширени вени, отоци и др.
Правилната употреба на компресивни чорапи е изключително ефективна както за лечението, така и за профилактиката на основна част от венозните и лимфните заболявания. Делят се според степента на компресия („стягане“), според дължината (къси, дълги), материята и др. В статията ще разберете как действат компресивните чорапи, за какви заболявания се носят, как се поддържат и кога се сменят.

1Как действат компресивните чорапи

Компресивните чорапи (еластични, еластокомпресия, „чорапи за разширени вени“) се ползват при множество състояния, не само при разширени вени на краката.

Пример: Ползват се при отоци на долните крайници при венозна болест, тромбофлебити, варикозни рани, лимфедем и др. При труднозарастващи варикозни рани болните често търсят и сменят десетки мазила и кремове, без да знаят, че компресивните чорапи са основната част на лечението.

Наричат се още „градуирани“, защото стягат най-много на нивото на глезените и нивото на компресията плавно намалява нагоре. Това плавно намаляване подобрява връщането на кръвта към сърцето.

Макар и неудобни при топло време, компресивните чорапи са основен метод на лечение на някои сериозни заболявания (тромбофлебити – ДВТ, варикозни рани и др.).

За тези заболявания лечението с венотоници (лекарства, укрепващи вените), кремове и мазила не може да ги замени, а се ползва в допълнение.

 • Компресивните чорапи имат следните механизми на действие:
 • Притискат вените и намаляват диаметъра им – намалява количеството кръв в тях, оттам намалява разтягането на венозната стена и съпровождащите го тежест, дискомфорт, усещане за „напомпване“ на крайника;
 • Ускоряват кръвотока през вените – при по-малък диаметър на вената, кръвта преминава по-бързо. При по-бърз кръвоток намалява риска от образуване на тромби във вените (развитие на повърхностен тромбофлебит и дълбок тромбофлебит);
 • Намаляват венозния рефлукс – кръвта във вените на краката се движи нагоре към сърцето и клапите в тях не позволяват тя да се връща обратно надолу.

  При разширени вени и прекаран тромбофлебит клапите се увреждат и в изправено положение кръвта започва да се връща надолу, което води до тежест, отоци и допълнително разширяване на вените.

  Компресивните чорапи доближават платната на клапите и спират/намаляват връщането на кръв надолу (рефлукса).

 • Подобряват активността на „мускулната помпа“ – дълбоките вени на краката са между мускулите. При ходене съкращението им ги притиска и изтласква кръвта в тях нагоре към сърцето. Това намалява застоя на кръв, отоците, тежестта.
 • Намаляват отоците – подобрява се лимфния дренаж, подобрява се функцията на венозните клапи и намалява застоя на венозна кръв.
 • Подобряват храненето на кожата при отоци – отокът притиска малките подкожни кръвоносни съдове, които хранят кожата и „ги раздалечава“ от нея. Така намалява храненето ѝ и по-лесно се появяват рани. Намаляването на отока при носене на чорапи подобрява кръвооросяването ѝ и подпомага зарастването на раните.

2Класове компресия и показания за носене на компресивни (еластични) чорапи

Най-общо еластокомпресията се прилага при всички стадии на хроничната венозна болест (ХВБ – 6 стадия по класификацията СЕАР), при тромбофлебити, при лимфедем и след венозни процедури.

 • Общи показания за носене на компресивни чорапи:
 • Ортостатизъм – субективни оплаквания от тежест, умора, усещане за „напомпване“ на краката, „неспокойни крака“ в късните часове на деня и при принудителни работни седнали или правостоящи пози (С0 стадий по СЕАР);
 • Разширени вени (варикоза, ретикуларни вени и телеангиектазии) (С1 и С2 стадий по СЕАР);
 • Отоци на краката (С3 стадий по СЕАР);
 • Стазен дерматит (възпаление на кожата от венозния застой) и липодерматосклероза (уплътнение на кожата от хроничното възпаление, С4а и С4b стадии по СЕАР)
 • Зарастнала венозна язва/рана (С5 стадий по СЕАР);
 • Отворена венозна язва/рана (С6 стадий по СЕАР);
 • Дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ);
 • Повърхностен тромбофлебит;
 • Лимфедем – отоци при затруднено връщане на лимфата от крайника. Често след оперативни интервенции, увреждащи лимфните възли, злокачествени заболявания, при които се премахват или облъчват лимфни възли.
 • След венозни процедури – лазерна и радиофреквентна аблация, склеротерапия, стрипинг, флебектомии;
 • Профилактика на разширени вени и тромбофлебит при бременни;
 • Профилактика на тромбофлебит – при продължителни пътувания, залежавания в болнични условия и др.
Рефлукс (връщане) на кръв в разширени вени.
Вляво – здрава вена на крака с нормална клапа и нормален венозен кръвоток нагоре към сърцето. В изправено положение клапите се затварят и възпрепятстват връщането на кръвта надолу. Вдясно – при разширяване на вените (варикоза) клапните платна се раздалечават и не могат да се затворят плътно. В изправено положение кръвта ще се връща надолу и ще има оплаквания – тежест, дискомфорт, отоци, допълнително разширяване на вените и др.

Според Европейската комисия по стандартите има пет степени на компресия:

 • Степени на компресия и показания за всеки от тях:
 • Клас А (10-14 mmHg) – при субективни оплаквания – тежест, умора, „неспокойни крака“, усещане за „напомпване“ при принудителни седнали или правостоящи пози;
 • Клас I (15-22 mmHg) – начални етапи на разширени вени (варикоза), отоци;
 • Клас II (23-32 mmHg) – при дълбок тромбофлебит (ДВТ), след венозни процедури (стрипинг, лазерни аблации, склеротерапии и др), напреднали разширени вени;
 • Клас III (33-48 mmHg) – посттромбозен синдром (усложнение на дълбокия тромбофлебит), венозни язви (варикозни рани), начален лимфедем, много тежка варикоза;
 • Клас IV (над 49 mmHg) – напреднал лимфедем, незаздравяващи венозни язви.

Клас А и I-ви могат да се закупят без лекарско предписание. Клас II, III и IV се носят само след назначаването им при преглед от съдов хирург или ангиолог.

3Противопоказания за носене на компресивни чорапи

Подуване на краката при сърдечна недостатъчност.
Типичен оток при сърдечна недостатъчност – предимно по предната част на подбедрицата, оставящ „трапчинка“ при натиск. Отокът в случая е поради влошената функция на сърцето. Поставянето на много стегнати компресивни чорапи двустранно при тежка сърдечна недостатъчност ще изтласка кръвта от краката и ще натовари допълнително сърцето – ще се увеличат задуха и сърцебиенето. Прочетете повече за отоците на краката.

Компресивните чорапи могат да имат нежелани ефекти, които са по-чести при някои заболявания.

Новите статии
 • Абсолютни противопоказания за еластокомпресия (не се носят):
 • Напреднала артериална недостатъчност – стеснения или запушвания на артериите на краката. Натискът от чорапите може допълнително да намали кръвотока и да доведе до скъсяване на разстоянието, което може да се ходи, до болка в покой или рани.
 • Инфекция – чорапът ще попречи на навременното и излекуване и ще я поддържа;
 • Тежка полиневропатия с болков синдром – най-често при захарен диабет. Натискът може да усили болката, а от липсата/намаляването на усещанията може неусетно да се травмира или протрие кожата с поява на труднозарастващи рани.

  Особено рисково при костни деформации, които са точка на максимален натиск от чорапа;

 • Тежка застойна сърдечна недостатъчност – със задух и умора в покой или при минимална физическа активност (3-ти, 4-ти клас).

  Компресивните чорапи изтласкват кръв от вените на краката, която ще достигне сърцето и ще го натовари допълнително. За нормално функциониращо сърце това не е проблем, но при сърдечна недостатъчност функцията му е намалена. Ще се обострят задуха, сърцебиенето и умората;

 • Обширни дерматози и дерматити;
 • Гноен тромбофлебит;
 • Алергия.

Относителни противопоказания за компресивни чорапи (може да се носят, но се решава индивидуално):

 • Начална артериална недостатъчност – същите причини като изброените горе;
 • Горещо време – изпотяват. Зависи от работното място;
 • Индивидуална непоносимост;
 • Умерена застойна сърдечна недостатъчност – същите причини като изброените горе;
 • Липедем с локални струпвания на мастна тъкан – компресията ще е неравномерна, с възможност за протриване върху местата на максимален натиск, чорапът ще се свлича лесно;

4Как се носят и поддържат еластичните чорапи

Компресивните чорапи се поставят възможно най-скоро след ставане от леглото. Носят се цял ден и се свалят преди лягане.

При профилактика на субективни оплаквания и продължителни принудителни работни пози (седяща, правостояща) клас А и клас I може да се носят само по време на работата.

Клас II, III и IV чорапи се изписват след преглед от съдов хирург или ангиолог. Състоянията, за които се изписват изискват постоянното им носене през деня.

След венозни процедури също се носят постоянно за период, зададен от лекуващия лекар.

След закупуването на компресивен чорап трябва да се оцени състоянието след 48 часа. Отбелязват се нежеланите ефекти (стягане, смъкване, протриване, изпотяване), понася ли се чорапа по време на носенето, редукцията на отока (обиколки на крайника преди-след) и секрецията от раната, ако има такава.

Еластичните чорапи за предпочитане се перат ръчно с хладка вода и сапун. Ако се перат с други дрехи в пералня, не трябва да се ползват омекотители. Не се усукват (разтягат се). Не трябва да висят мокри (разтягат се). Сушат се на сянка, не на пряка слънчева светлина.

При оточни крака в началото измерете обиколките на крайника – най-тясната част над глезените, подбедрицата и бедрото (зависи докъде е отока). Ако ходилото е оточно – снимайте го.

Периодично измервайте същите обиколки, за да проследявате резултатите. На контролните снимки (при същите условия) лесно се забелязва дори минимална разлика в оточността.

5Нежелани ефекти от компресивните чорапи и как да се елиминират

 • Нежелани ефекти от компресивните чорапи:
 • Протриване върху костни деформации – т.нар. пръст чукче. Има специални чорапи с отделен пръст или чорапи без пръсти.
 • Често свличане – чорапът трябва да е правилният размер (не прекалено къс или дълъг и подходящ спрямо обиколката). Ако чорапът е дълъг, може да се ползват чорапи с колан. Някои чорапи имат силиконова лента от вътрешния край, за да се задържат.

  В началото при значително оточни крака чорапите се свличат по-често от намаляването на отока и обиколките на крайника. В този случай се поставят отново. Ако отокът е спаднал значително, чорапът вече може да е прекалено голям.

 • Пристягане в горната част – чорапите пристягат най-често при свличане, ако са къси (нагъват се в горната си част). Правилната дължина решава проблема. Често пристягат и дългите чорапи (цял крак) – може да се ползва чорап с колан.
 • Пристягане на пръстите, изтръпване и студенина в тях – може да се опита чорап с отворени пръсти. Обратно – ако чорап с отворени пръсти пристяга в долната си част, може да се ползва такъв с пръсти.

6Кога се сменя еластичния чорап с нов

Еластичният чорап трябва да се замени, ако все още е нужно да се носи и (1) се е отпуснал или (2) е увреден.

Отпускането е нормално при ежедневна експлоатация след няколко месеца. Лекуващият лекар ще Ви обясни кога е прекалено отпуснат и дали трябва да се замени.

Отпускането на чорапа може да стане и за няколко седмици.

Пример: При значителна оточност и чорап взет по мярка в началото компресията му е оптимална. При бързо спадане на отока чорапът вече „ще е голям“ и може да започне да се свлича.

Коментари 2

Коментари (2)

 1. Съпругът ми е на 73 год.носи компресия чорапи,но сутрината му бяха надути краката до коленете.Но тази вечер като ги събухме пак са отекли.Какво означава това/