Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Симптоми

Болка в краката и ходилата – най-чести причини (мускули, стави, вени и др.)

Болката в краката е често срещан симптом с множество потенциални причини - мускулни, ставни, неврологични, съдови, кожни.

Д-р Денислав Кехайов
Болка, оток, зачервяване на ходилото (крака).
Болката в краката е често срещан симптом с множество потенциални причини. На снимката се вижда зачервяване и оток на дясното ходило. Триадата болка, оток и зачервяване е характерна за възпаленията – ставни, кожни и т.н. Ще я срещате често в изброените заболявания.

1Нужно ли е посещение при личния лекар при болка в краката

В статията са описани някои от най-честите причини за болки в различни части на краката – ходила, стави, мускули, сухожилия, вени и др. Дадените симптоми и рискови фактори ще Ви помогнат да се ориентирате.

Статията не е изчерпателна, тъй като възможните причини са стотици.

Не трябва да провеждате самолечение без да сте посетили минимум личния си лекар, за да се отхвърлят сериозни причини за болка в долните крайници.

Прочетете повече за причините за отоци (подуване) на краката тук.

 • Някои причини за болка в краката според мястото на болката:
 • Ходила – травма, плоскостъпие, подагра, артрити, стресови фрактури, диабетна полиневропатия, радикулопатия (ишиас) и др;
 • Подбедрици – мускулни крампи, травми, медиален тибиален стрес синдром, разширени вени, тромбофлебит, гонартроза, диабетна полиневропатия, плоскостъпие и др;
 • Колена – гонартроза, увреда на кръстни връзки, бурсит, други артрити, излъчена болка при коксатроза и др;
 • Бедра – травми, коксартроза, тромбофлебит, радикулопатия и др;
 • Целия крак от кръста до ходилата – радикулопатия (ишиас), спинална стеноза и др.

2Болка в краката, произлизаща от мускули, стави, кости и сухожилия

Мускулните, ставни и сухожилни болки са едни от най-честите, особено в млада възраст и при значителна физическа активност.

 1. Мускулна, сухожилна или ставна травма – най-честите причини за болка при спортисти, работещи тежък физически труд. Включват разтежения, разкъсвания на мускули и сухожилия, изкълчване (луксация) на стави и др. Болката често е придружена с оток, при разкъсване на тъкани може да има посиняване от локален кръвоизлив.
 2. Мускулни крампи – неволеви, резки, силно болезнени съкращения на мускулите. Предимно се засягат подбедриците, ходилата, бедрата. Болката може да остане известно време след отпускане на мускула. Чести през нощта и след физическо натоварване.

  Причините най-често са пренатоварване и обезводняване при спортни занимания, топло време, физически труд. При обезводняването се губят минерали (натрий, калий, калций, магнезий), които са важни за съкращението/отпускането на мускула.

  Диуретиците, които някои хора приемат за високо кръвно налягане, могат по същия механизъм да причинят крампи (загуба на електролити с урината).

 3. Анатомия на коляното.
  Следващите няколко причини са свързани с коляното. На изображението е дадена опростена анатомия на коляното отпред (в случая дясно). Вижте къде се намират менискусите, пателарното сухожилие и големия пищял. Кръстните връзки са в средата, между двете кости – не са изобразени.
 4. Медиален тибиален стрес синдром – честа причина за болка в подбедрицата при спортисти (бегачи, танцьори и др.). Болката е тъпа, предимно от вътрешната, средна или долна част на големия пищял (тибия). При натиск по вътрешната част на костта може да има болка.

  Болката се появява при усилена физическа активност – най-често при увеличаване обема и интензивността на тренировките или започването им от не(де)тренирано състояние. Плоскостъпието, бягане върху твърда повърхност (асфалт, тротоари), неравни повърхности, неподходящи обувки са чести утежняващи фактори.

 5. Гонартроза – хронично заболяване на колянната става, при което се уврежда първо ставния хрущял, след което костите и ставната капсула.

  В началото има болка при по-голямо натоварване, слизане по стълби. След почивка болката или изчезва, или намалява. Обичайно е по-силна от вътрешната страна на ставата и зад „капачката“ на коляното.

  С напредване на заболяването болката се засилва, става постоянна. Коляното отича, ограничават се движенията в него (сгъване-разгъване) до степен на флексионна контрактура (кракът е постоянно сгънат в коляното и не може да се изправи).

 6. Увреда на кръстни връзки на коляното – най-често при спортове, в които има резки спирания и промяна в посоката на движение (футбол, баскетбол), директни удари в областта на коляното или тялото.

  Симптомите са силна болка, оток, усещане или чуване на „изпукване“ в коляното в момента на травмата.

 7. Новите статии
 8. Увреда на менискуси – менискусите са два хрущяла във всяка колянна става с формата „С“, играещи роля на „подложка“ между бедрената кост и големия пищял.

  Основният механизъм на увредата е сходен с този на кръстните връзки – при едновременно стъпване и усукване на коляното (рязка промяна на посоката или удар, напр. при футбол, баскетбол). Симптомите включват болка, оток, невъзможност за движение в колянната става („заключване“), усещане, че тя поддава или изпуква.

 9. Походка при двустранна тежка коксартроза. Можете да превъртите от началото на клипа и да чуете обясненията на пациента за затрудненията в начина му на живот (английски език).
 10. Коксартроза – хронично заболяване на тазобедрената става, при което се уврежда първо ставния хрущял, след което костите и ставната капсула.

  Започва със слаба болка в слабинната гънка сутрин при раздвижване и при пренатоварване, която изчезва/намалява след почивка. С напредване на заболяването болката се засилва, става постояна (включително през нощта), ограничават се движенията в ставата, болният започва да куца.

  Самата болка може да се усеща по вътрешната повърхност на бедрото, чак до коляното.

  Причините включват вродена дисплазия на тазобедрената става, остеоартрит, ревматоиден артрит, аваскуларна некроза на бедрената глава и др.

 11. Подагра – рязка, много силна болка, оток и зачервяване, които обичайно засягат ставата в основата на първи пръст на ходилото. Симптомите често започват внезапно през нощта, поради по-ниската температура. Могат да се засягат и други стави – глезени, колена, китки, лакти и др.
  Болка в ходилото, зачервяване и оток при подагра.
  Болка, зачервяване и оток на ходилото при подагозен пристъп.

  Причината са формираните в ставата кристали от соли на пикочната киселина. Рискови фактори са диета, богата на пурини (органни меса, бира, гъби, бобови и др), прием на някои лекарства (напр. диуретици за високо кръвно налягане), фамилна предразположеност и др.

 12. Други артрити (ревматоиден, псориатичен артрит и др) – болка, оток, зачервяване, ограничено движение в областта на една или няколко стави. Могат да се засягат ходилата, колената, тазобедрените стави – в зависимост от типа артрит.
 13. Тендинит – възпаление на сухожилие. Протича с тъпа болка по хода на сухожилието, близо до захващането му за костта. Засягат се сухожилието под капачката на коляното (пателарно), Ахилесовото сухожилие и др.

  Дължи се най-често на повтарящи се еднотипни движения по време на работа или спорт. Друга причина е рязко повишеното натоварване (бягане, тенис, баскетбол, волейбол и др.). При скачане (баскетбол, волейбол) обичайно се засяга пателарното сухожилие. При тичане – Ахилесовото.

 14. Стрес фрактури – честа причина при спортисти. Стрес фрактурите са микрофрактури („малки пукнатини“) от прекомерно, еднотипно натоварване, най-често засягащи костите на подбедрицата и ходилото.

  Развиват се при интензивни тренировки (баскетбол, тенис, лека атлетика, тичане, скачане, танци) или започването на такива при нетренирани хора.

  Болката най-често е в определена точка на подбедрицата или ходилото. Може да е съчетана със слаб локален оток. Появява се по време на физическо натоварване и намалява/изчезва при достатъчно почивка. В началото е слаба, с времето при недостатъчна почивка се засилва.

3Болка в краката, дължаща се на неврологични причини

 1. Лумбална радикулопатия (ишиас) – при притискане на нервите, излизащи от поясния отдел на гръбначния стълб.
  Болка в крака при лумбална радикулопатия.
  На изображението е показано къде се разпространява най-често болката при лумбална радикулопатия.

  Протича най-често с едностранна болка (тъпа, остра, изгаряща) и изтръпване по хода на нерва – кръст, седалище, задна и странична част на бедрото и подбедрицата, до пръстите на ходилата. При тежка симптоматика може да има и мускулна слабост.

  Не е задължително да боли на всички изброени места. Може например да боли само ходилото. Причините за притискане на нервите са най-често херниирани междупрешленни дискове (дископатия) или израстъци на костите (остеофити).

  Рискови фактори са възраст, тип работа (носене на тежко, постоянно седнал), продължително седене, наднормено тегло и др.

 2. Диабетна полиневропатия – двустранна, изгаряща, тъпа болка, изтръпване, мравучкане, които започват от ходилата при диабетици. С напредване на заболяването симптомите се „изкачват“ и засегнатият участък е под формата на „чорапи“ – ходила и подбедрици. Оплакванията са по-силни вечер.

  Причината е дългогодишния незадоволителен кръвнозахарен контрол. Повишената кръвна захар уврежда нервите по различни механизми.

  Други симптоми на диабетната полиневропатия (ДПНП) са понижената чувствителност, мускулна слабост, нетърпимост към топлина, прекомерно потене и др.

  Освен двустранно, ДПНП може да увреди едностранно някои нерви на краката. В тези случаи симптомите наподобяват тези при лумбалната радикулопатия, описана горе.

 3. Други невропатии – увреждане на нервите на краката, дължащо се на различни причини – автоимунни заболявания (Синдром на Сьогрен, лупус, ревматоиден артрит и др.), алкохолизъм, химиотерапевтици, травми, дефицит на вит. В12, В1, В6.

  Симптомите са сходни с тези на диабетната полневропатия и лумбалната радикулопатия.

 4. Мералгия парестетика – изгаряща болка, изтръпване и мравучкане по външната повърхност на бедрото. Дължи се на компресия (натиск) върху нерва, който отговаря за тази кожна повърхност. Натискът е в областта на слабинната гънка.

  Причините включват стегнато облекло (колани, панталони, корсети), наднормено тегло, бременност, предишна операция в слабинната зона от същата страна.

4Болка в краката, дължаща се на съдови причини

Някои съдови заболявания също са честа причина за болка в долните крайници.

 1. Разширени (варикозни) вени – неусложнените разширени вени рядко водят до остра болка. В повечето случаи е тежест, дискомфорт, тъпа, разпъваща болка върху тях при продължително седене или стоене прав.

  Оплакванията се обострят в топло време (лято, топли помещения). Обичайно сутрин липсват или са минимални и с течение на деня се усилват. Най-силни са следобед и вечер. Самите разширени вени се виждат и могат да се опипат.

  Прочетете повече за разширените (варикозни) вени.

 2. Хронична венозна болест – разширените вени са част (етап, клас) от хроничната венозна болест. Преди да се появят варикозните вени често са предшествани от „кожни капиляри“, а при липса на лечение може да прогресират до хронични отоци, уплътнение и оцветяване на кожата и поява на рани.

  Във всички етапи на венозната болест може да има тежест, дискомфорт, слаби тъпи болки около вените или появилите се рани в последните стадии. Прочетете повече за етапите на хроничната венозна болест.

 3. Повърхностен тромбофлебит
  Болка, зачервяване и шнуровидно уплътнение по хода на разширена (варикозна) вена – повърхностен тромбофлебит или в случая варикофлебит, поради това, че се засяга варикозна вена.
 4. Повърхностен тромбофлебит – болка, зачервяване и уплътнение по хода на подкожна вена. Симптомите се дължат на възпалението на венозната стена и околните тъкани, и образувалият се във вената тромб (съсирек).

  Най-често се засягат разширени вени, много по-рядко нормални такива. Причината е застоя на кръвта в разширените вени, травма и др. Прочетете повече за симптомите и лечението на повърхностния тромбофлебит.

 5. Дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ) – рязко появила се болка, най-често в подбедрицата (може и в бедрото), която се усилва при вървене и изправено положение. Съчетана е с оток около глезените, обхващащ и подбедрицата, а може и да е обхванат целия крак.
  Дълбок тромбофлебит (флеботромбоза, ДВТ) на крака.
  Болка и оток на подбедрицата или целия крак са силно подозрителни за дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ).

  Причината е образувалият се в дълбока вена тромб (съсирек), който я запушва и пречи на нормалното връщане на кръвта от крака към сърцето. Рискови фактори са злокачествени заболявания, скорошни операции, травми, обездвижване и др.

  Прочетете повече за симптомите и лечението на дълбокия тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ).

 6. Периферна артериална болест – поради стеснения и запушвания на артериите на краката не достига достатъчно кръв до мускулите им. В началните етапи има болка (схващане, слабост) в подбедриците (бедрата) при вървене, която се появява винаги след определена дистанция (крачки, метри).

  Спирането за почивка облекчава болката, след което при вървене на същата дистанция тя отново се появява и трябва отново да се спре. С времето безболковата дистанция се скъсява, докато накрая болката е в покой. Могат да се появяват рани и гангрена на пръстите и ходилото.

  Обичайно се среща при възрастни пушачи. Рискови фактори са тези за атеросклерозата – възраст, тютюнопушене, хипертония, висок холестерол, ниска физическа активност и др.

5Болки в краката, дължащи се на кожни причини

Болка, зачервяване на крака при целулит.
Болка, зачервяване на крака при целулит.
 1. Целулит – бактериална инфекция на кожата, протичаща със болка, зачевяване, локален оток, затопляне, повишена температура.

  Причинителите са бактерии – стафилококи и стрептококи, които преминават през травмирани кожни участъци – порязвания, убождания, рани. Рискови фактори са кожна увреда, гъбични инфекции, хронични отоци на краката (лимфедем), наднормено тегло и др.

Коментари 2

Коментари (2)

 1. Здравейте на 21 години съм, преди три години ми откриха спина бигида, сега, тъй като аз спортувам активно и проблем с хрущялите на колената. От известно време има болка и опъване в левия крак и около вътрешното кокалче. Въпросът ми на какво може да се дължи това?

  1. Здравейте, Мила,

   Няма как да Ви се отговори точно без преглед. Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар, който ще Ви насочи към ортопед при нужда.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов