Изтръпването на краката е често срещан симптом.
Изтръпването на краката най-често се дължи на засягане на един или множество нерви, които достигат до тях. Обичайно при изтръпване нервите се притискат – продължителни седнали пози, кръстосани крака, дискови хернии, дегенеративни промени в гръбначния стълб и др. Изтръпването обаче може да се дължи и на заболявания на централната нервна система (напр. инсулт) или друга увреда на нервите.

1Трябва ли да посетите личен лекар при изтръпване на краката

Изтръпването на краката може да има различни причини – от безобидни до сериозни. Важно е да знаете кога трябва да се обърнете към лекар.

Бързо отминаващо изтръпване на крак след продължителна еднотипна поза или скръстени крака не е притеснително. Ако обаче изтръпването е продължително и не отминава или засяга и двата крака – нужна е консултация с лекар.

Има някои съчетания от симтоми, при които трябва да се отхвърли по-сериозно заболяване.

 • Потърсете медицинска помощ при изтръпване на крак съчетано с:
 • Слабост на засегнатия крайник/крайници;
 • Затруднение в говора;
 • Силна болка в засегнатия крайник/крайници;
 • Проблеми със зрението;
 • Загуба на съзнание;
 • Травма на главата или гръбначния стълб;
 • Обърканост;
 • Невъзможност за ходене.

Ако се касае за възрастен човек с рискови фактори за инсулт – хипертония, тютюнопушене, захарен диабет, висок холестерол и др. и рязко появило се изтръпване на крайник (ръце, крака), трябва да можете да направите FAST теста.

Прочетете повече за правилното поведение (FAST) при симптоми на инсулт и микроинсулт както и за видовете инсулт – исхемичен, хеморагичен, миниинсулт.

2Причини за изтръпване на краката

Ако изтръпването на краката е съчетано с болка, можете да прочетете статията за най-чести причини за болка в краката и ходилата.

 1. Продължително седене или стоене в една поза – води до натиск върху определени нерви и изтръпване в зоната, за която отговарят (инервират).

  Подобно изтръпване е често при кръстосани крака, продължително седене в неоптимална поза – навеждане, облягане встрани. Обичайно е съчетано със слабост и мравучкане, които бързо отминават след изправяне и раздвижване.

  Ежедневното седене с кръстосани крака може да доведе до хронични проблеми с кръста, вените, повишава кръвното налягане.

  Ако “нормалната” Ви работна поза води до подобни оплаквания – коригирайте я. Прочетете повече за ергономичната седяща поза пред компютър.

 2. Лумбална радикулопатия – натиск или увреда на нервите в поясния отдел на гръбначния стълб. Най-често причината за натиск е дискова херния (дископатия), по-рядко дегенеративни промени на гръбначния стълб при напреднала възраст.
  Болка в крака при лумбална радикулопатия.
  Най-често разпространение на изтръпването и болката при лумбална радикулопатия.

  Къде е областта на изтръпването зависи от това кой нерв е засегнат. При засягане на нива L4-L5 и L5-S1 има симптоми в областта на седалищния нерв. Може да има изтръпване на крака по задната и странична повърхност на бедрото и подбедрицата, чак до пръстите на ходилото.

  Ако се засягат по-високи нива L2, L3, L4 – може да изтръпва бедрото отпред.

  Причината е често срещана. Изтръпването обичайно се съчетава с болка – стрелкаща, изгаряща, в същата зона. Рискови фактори са възраст, тип работа (носене на тежко, постоянно седнал), продължително седене, наднормено тегло и др.

 3. Артроза на гръбначния стълб (лумбална спондилоза) – дегенеративни промени на гръбначния стълб. Междупрешленните дискове изтъняват, херниират, образуват се костни израстъци на прешлените (остеофити) и др.
  Дискова херния, пролапс - болка и изтръпване на краката.
  Дегенеративни промени в гръбначния стълб, при които може да се притискат нерви и да изтръпват краката.

  Всички изброени дегенеративни промени могат да доведат до натиск върху излизащите от гръбначния канал нерви и изтръпване на краката. Къде ще е изтръпването зависи от това кой нерв се притиска – като изброените места при лумбална радикулопатия.

  Изтръпването най-често се съчетава с болка, мравучкане, слабост и др.

 4. Херпес зостер – преди появата на характерния обрив, в областта, където ще се появи, може да има парене, болка, изтръпване, мравучкане.

  Обичайно симптомите са ограничени под формата на широка, лентовидна част от кожата. Няколко дни след появата на първите симптоми се появява характерен обрив – червени малки пъпки, които преминават в мехурчета, пукат се, стават язвички и се покриват с крусти (кори). Кожата около мехурчетата е зачервена, болезнена.

 5. Новите статии
 6. Диабетна невропатия – дългогодишният недостатъчно контролиран захарен диабет може да доведе до увреждане на нерви (невропатия). Най-често увреждането е симетрично – и на двата крака (полиневропатия). Протича с изгаряща болка, изтръпване, мравучкане, прекомерно потене и др.

  В началото се засягат ходилата, а с времето симптомите се изкачват и засегнатата зона е под формата на “чорапи” – ходила и подбедрици.

  Захарният диабет освен, че може да увреди симетрично нервите на краката, може да увреди и единични нерви (мононевропатия), която ще протича със симптоми на радикулопатия.

 7. Други невропатии – увреждане на нервите на краката, поради различни причини – алкохолизъм, дефицит на “В” витамини (В12, В6, В1), автоимунни заболявания (Синдром на Сьогрен, лупус, ревматоиден артрит и др.) и др.

  Симптомите са сходни с тези на диабетната полневропатия и лумбалната радикулопатия.

 8. Симптоми при инсулт и микроинсулт - изкривена уста.
  Изкривяване на ъглите на устата при опит за усмихване (левият ъгъл е спаднал). В съчетание с изтръпване на ръка, крак или половината от тялото диагнозата инсулт е много вероятна. Прочетете повече за симптомите и правилното поведение при инсулт и видовете инсулт (исхемичен, хеморагичен, микро или миниинсулт).
 9. Инсулт или микроинсулт – изтръпването на крак, ръка, половината тяло може да бъде симптом на инсулт. В случая ще бъде съчетано със слабост в засегнатия крайник/половина на тялото, затруднение в говора, изкривяване на устните ъгли и др.

  Рискови са хора с повишено кръвно налягане, пушачи, висок холестерол, захарен диабет, ниска физическа активност и др. Всеки трявба да може да прави FAST теста при подозрение за инсулт.

 10. Нарушен баланс на електролити – натрий, калий, калций, магнезий и др. В тялото се използват за водния баланс, предаването на нервните сигнали, мускулното съкращение.

  При дехидратация (обезводняване, често при стомашно-чревни инфекции) – обилно изпотяване, повръщане, диария, прием на диуретици или хиперхидратация (задръжка на течности) може да има изтръпване на краката или други части на тялото.

  Други симптоми на електролитния дисбаланс са ускореният пулс, неправилен сърдечен ритъм, мускулна слабост, обърканост, задух и др.

 11. Множествена склероза – прогресивно неврологично заболяване с множество симптоми. Изтръпването на краката може да бъде част от тях, заедно с проблеми в зрението (двойно, замъглено), главоболие, хронична умора и слабост, проблеми с уринирането, хронична болка и мускулни спазми, сексуална дисфункция и др.
 12. Синдром на Рейно – епизодично посиняване, побеляване, почервеняване на пръсти на ръцете или краката. Съчетава се с изтръпване, мравучкане, пареща болка. Дължи се на спазъм на малките артерии на пръстите и недостиг на кръв.
  Бледи и зачервени пръсти при болест и синдром на Рейно.
  Промяна в цвета на пръстите при пристъп на Синром на Рейно.

  При установена причина за заболяването (най-често ревматологична, по-рядко съдовохирургична) се нарича Синдром на Рейно. Ако не може да се установи причина, се нарича Болест на Рейно.

  Прочетете повече за болестта и синдрома на Рейно.

 13. Периферна артериална болест – стеснения и запушвания на артериите на краката, при които има недостиг на кръв или при вървене (в началото) или в покой (в напредналите етапи).

  В началото симптомите са схващания, болка, изтръпване на подбедриците, ходилата, бедрата при ходене на определена дистанция. Кратката почивка след появата на болката и изтръпването ги облекчава. При повторно вървене на същата дистанция болката се появява отново.

  С времето дистанцията се скъсява, болката и изтръпването са постоянни – в покой, през нощта. Рискови фактори са тютюнопушене, хипертония, захарен диабет, повишен “лош” LDL-холестерол, понижен “добър” HDL-холестерол, ниска физическа активност, повишен хомоцистеин и др.

 14. Други увреди на нерви – лъчелечението при някои тумори може да увреди нервите в облъчваната област. Травмите в областта на гръбначния стълб може да увредат гръбначния мозък или излизащите нерви.
 15. Други причини за притискане на нерв – значително по-рядко от гореизброените причини, нервите могат да се притискат и да водят до изтръпване на краката при туморни процеси, формирана съединителна тъкан от предходни операции, аневризми (разширения) на артерии.
 16. Някои лекарства – изтръпване на краката могат да причинят някои химиотерапевтици като винкристин, винбластин, паклитаксел, доцетаксел, бортезомиб, цисплатин, оксалиплатин, карбоплатин.

  Заедно с изтръпването има болка, мравучкане, по-рядко слабост. Тежестта на симптомите зависи от това кое лекарство е използвано, продължителността на приложението, общата приложена доза, имало ли е предходно увреждане на нервите.

3Причини за изтръпване на единия крак

Повечето от гореизброените причини могат да доведат до изтръпване само на единия крак.

Най-честите от тях са неправилната и продължителна поза на седене/стоене, лумбална радикулопатия, при диабетици – диабетна невропатия, при възрастни – дегенеративни промени в гръбначния стълб (лумбална спондилоза).

Обезмирисен чесън с магданоз, дражета
Обезмирисен чесън с магданоз 1000/175мг, 100 дражета.
 • Възможни ползи от приема:
 • Понижава кръвното налягане, общия и "лошия" LDL-холестерол, честотата на дихателните инфекции
 • Подобрява активността на имунната система
Купи
Екстракт от куркума с биоперин таблетки
Екстракт от куркума с биоперин 400/5мг. Curcuma Pro, 60 тб.
 • Възможни ползи от приема:
 • Силно противовъзпалително и антиоксидантно действие
 • Комбинация с биоперин за максимална абсорбция и ефект
Купи
Цинк таблетки, 50мг.
Цинк 50мг. Mega Zinc, 100 табл.
 • Възможни ползи от приема:
 • Подпомага имунитета, кръвнозахарния контрол и инсулиновата чувствителност
 • Може да намали времетраенето и тежестта на някои дихателни инфекции
Купи
Витамин С таблетки, 500мг
Витамин С 500мг, 100 табл.
 • Възможни ползи от приема:
 • Може да намали продължителността и честотата на дихателните инфекции
 • Може да подобри кръвооросяването (антиоксидантен ефект)
Купи
Селен, таблетки 50 мкгр.
Селен 50 мкгр, 60 табл.
 • Възможни ползи от приема:
 • Подпомага за нормалното функциониране на имунната система
 • Подпомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза
Купи
Коментари

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *