Подуване на глезена и ходилтото на левия крак
Подуването на краката е често срещан симптом, асоцииран с много заболявания. Може да се прояви и при напълно здрави хора. Важни признаци при отоците на краката са дали се подува само единия или и двата крака, дали става въпрос за рязко появил се, болезнен оток, дали човекът има други заболявания, които могат да го причинят.

1Нужно ли е посещение при личния лекар при подуване на краката

Много от причините за отоци на долните крайници са сериозни и изискват задължително лечение. В тези случаи лечението вкъщи няма да помогне, дори ще навреди.

Някои заболявания в редки случаи са дори животозастрашаващи (риск от белодробна емболия при ДВТ (тромбофлебит)) и се лекуват в болница.

Не трябва да провеждате самолечение без да си посетили минимум личния си лекар, за да се отхвърлят сериозни причини за отоци на долните крайници.

Новите статии

Някои от симптомите на оток при сериозно заболяване включват:

 • Рязко настъпило подуване и болка в крак, който преди това е бил нормален;
 • Рязко настъпило подуване на крака при и след залежаване, операция, бременност, прием на противозачатъчни и др (рискови фактори за ДВТ (дълбок тромбофлебит));
 • Подуване на целия крак до слабините;
 • Подуване на крака, съпроводено от значителна загуба на тегло (злокачествени заболявания);
 • Подуване на краката при вече диагностицирано сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване (декомпенсиране т.е. напредване на заболяването).

2Единият или двата крака се подуват?

Важно разграничение при отоците на краката е дали отича само единият или и двата крака.

При подуването само на единия крак причината често е локална (тромбофлебит, разширени вени и др.), по-рядко е общо заболяване или причина.

Двустранните отоци на долните крайници будят съмнение за общи причини и заболявания (сърдечни, бъбречни, чернодробни).

3Подуване на краката при клинично здрави хора

Подуване на краката при бременност
При бременността подуването на краката се среща често. Причината е в увеличеният кръвен обем, матката, която в последните месеци притиска тазовите вени и високото ниво на прогестерон, който отпуска стените на вените. Комбинацията от тези фактори води до застой на кръвта във вените на долните крайници.

Някои причини за подуване на краката при клинично здрави хора (без диагностицирани заболявания, нямащи други симптоми) са:

 1. Ортостатичен оток (“орто” – прав) – симетрично подуване на двата крака след продължително стоене прав или седнал. При нормалното съкращение на мускулите на подбедрицата (при ходене) се притискат дълбоките вени, което спомага за изпомпването на кръвта нагоре – “мускулна помпа”. При липса на движение мускулната помпа не работи;
 2. Обременяване със соли и течности – при прекомерен прием на течности и готварска сол. Сравнително често през лятото, когато се пие много поради горещините.
 3. Прием на противозачатъчни (контрацептиви) – причиняват задръжка на соли и течности. Увеличават риска от дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит);
 4. Идиопатичен (цикличен) оток (без установена причина) – при млади жени, без други заболявания, без други симптоми, при отхвърляне на другите причини по време на прегледа. Отокът се увеличава през деня, засяга и лицето и ръцете;
 5. Предменструален оток – в седмицата преди менструацията се задържат течности, които след като тя настъпи се елиминират. Причината са повишените хормони при овулацията – прогестерон, естроген.
 6. Обувки с висок ток – високият ток поставя мускулите на подбедрицата в постоянно съкратено положение и мускулната помпа не работи.
 7. Бременност – при нормална бременност обемът на кръвта се увеличава. В късните месеци нарасналата матка притиска тазовите вени и намалява връщането на кръвта от краката.

4Причини за подуване (отоци) на единия крак

Причини за подуване само на единия от двата крака включват:

 1. Венозна недостатъчност – по-честа при жените. Най-честа причина за подуване на краката след 50 годишна възраст.
  Разширени вени с оток на подбедрицата.
  Подуване на единия крак при наличие на варикозни вени.

  Подуването в началото е около глезена, изчезва напълно след сън и се появява в края на работния ден. С времето се задълбочава и обхваща подбедрицата. Наличието на варикозни вени на същия крак насочва към диагнозата.

 2. Дълбока венозна тромбоза (ДВТ, тромбофлебит) – запушване на дълбока вена от тромб, който пречи на връщането на кръвта през нея. Отокът се появява рязко и е болезнен и плътен.

  Подозира се при наличие на рискови фактори – операции, залежаване, прием на контрацептиви, дълго пътуване със самолет или кола и др. Спешно състояние, лекува се болнично, поради риска от откъсване на тромба и емболизация (белодробна емболия).

 3. Посттромбозен синдром (ПТС) – години след прекарана ДВТ (дълбок тромбофлебит), често при неправилно лечение. Увреждат се венозните клапи, затруднява се връщането на кръвта през засегнатите вени. В резултат се увеличава венозното налягане в областта на глезена, което довежда до хроничен оток и кожни промени.

  Прекараният тромбофлебит (ДВТ) и кожните промени (кафяво оцветяване, уплътняване, рани) насочват към ПТС.

 4. Лимфедем (“едем” – оток) – течностите от тъканите на тялото се връщат към сърцето освен с вените и с лимфните съдове. На определени места по протежението им се намират групи от лимфни възли, които спират и унищожават болестотворни микроорганизми и ракови клетки.

  При увреждането или премахването им (оперативно) се блокира лимфния ток и се получава бавно лимфен оток – лимфедем. Същият оток може да се получи след кожни инфекции с определен вид бактерии.

 5. Бейкърова киста – при хронично възпаление на колянната става (артрит, гонартроза) или при скъсан менискус, в нея се продуцира повече ставна течност (синовиална). Ставната течност изпълва джоб на ставната капсула, разположен в “сгъвката” на коляното.
  Подуване на крака при Бейкърова киста.
  Бейкърова киста в задколянната ямка при възпаление в колянната става.

  Така се образува киста, която често може да се опипа. Разкъсването на кистата води до подуване и болка в подбедрицата. Кистата може да притисне дълбока вена и да доведе до ДВТ (дълбок тромбофлебит).

 6. Възпаление – най-често при травма или артрит. Например при подагра, остеоартрит на коляното, бурсити, ревматоиден артрит, навяхване на глезен, счупвания на кости, скъсване на сухожилия, ухапвания от насекоми и др.
 7. Инфекция – ограничено подуване със затопляне, зачервяване, болка. Възможна е висока температура, гадене, повръщане. Например червен вятър (еризипел), целулит. След прекаран еризипел е възможно увреждане на лимфните съдове и развитие на лимфедем.

5Причини за подуване (отоци) и на двата крака

Подуване на краката при сърдечна недостатъчност.
Двустранно симетрично подуване на краката при сърдечна недостатъчност. Отокът е мек, при натиск оставя характерно вдлъбване. Сърдечната недостатъчност може да е провокирана от исхемична болест, неконтролирана хипертония, клапни пороци и др.

Причини за подуване на двата крака включват:

 1. Венозна недостатъчност – по-честа при жените. Най-честа причина за подуване на краката след 50 годишна възраст. Честа е и при по-млади. Подуването в началото е около глезена, изчезва напълно след сън и се появява в края на работния ден.

  С времето се задълбочава и обхваща подбедрицата. Наличието на варикозни вени на същия крак насочва към диагнозата.

 2. Сърдечна недостатъчност – сърцето не може да изпомпва цялото количество кръв, която се връща до него. Така част от кръвта се връща обратно по вените към ниските части на тялото.

  Отокът е двустранен, оставя трапчинка. Най-малък е сутрин, с деня се увеличава и вечер е най-голям. Задух и сърдечни заболявания (хипертония, увредени клапи) насочват към сърдечна недостатъчност.

 3. Бъбречна недостатъчност – при увреждане на бъбреците, най-често от високо кръвно налягане и захарен диабет. Започва да се губи албумин (белтък в кръвта) с урината.

  Албуминът с електричните си заряди “държи” водните молекули в кръвоносните съдове. Ако количеството му намалее, водата излиза от тях и навлиза в тъканите.

  Бъбречните отоци не обхващат единствено краката, а и лицето, ръцете. Бледи са, най-големи рано сутрин и с деня намаляват.

 4. Чернодробна недостатъчност – албуминът се произвежда в черния дроб. Ако черният дроб е увреден (цироза при хепатит и др.), продукцията на албумин намалява.

  Това ще намали задръжката на течности в съдовете и те ще преминат в тъканите. Прекаран хепатит или история за алкохолизъм насочва към чернодробна причина.

 5. Наднормено тегло (липедем) (“липо” – мастен) – натрупването на голямо количество мастна тъкан в долните крайници може да имитира оточност. Увеличава се риска за венозна недостатъчност, лимфедем.
 6. Прием на медикаменти – прочетете статията за лекарствата, които могат да предизвикат поява на отоци на долните крайници.
 7. Хипотиреоидизъм (микседем) – твърди отоци, не оставят трапчинка, най-изразени по предната част на подбедрицата.

6Насочващи към определени заболявания симптоми

Някои признаци, които разграничават отоците на долните крайници са включени в таблицата.

Признаци, разграничаващи причините за подуване на краката
Единият или двата крака са подути? Подуването на единия крак е по-често при локални заболявания (тромбофлебит, разширени вени, лимфедем). Отоци и на двата будят съмнение за общи заболявания (сърдечни, бъбречни, чернодробни и др).
Рязко ли е подуването? Рязко отекъл долен крайник насочва към ДВТ (дълбок тромбофлебит).
Подута ли е друга част на тялото? Ако освен отеклите крака са подути (подпухнали) и лицето, и ръцете, най-вероятно причината е обща (идиопатичен оток, предменструален оток или общо заболяване – захарен диабет с увреждане на бъбреците и др).
Млада, клинично здрава жена? Ако няма данни за друго заболяване, при млади жени са чести идиопатичен или предменструален оток.
Има ли болка? Рязко настъпил, болезнен оток насочва към ДВТ (дълбок тромбофлебит). При венозната недостатъчност и липедемът също може да има оплаквания от болка. Лимфедемът не боли.
Има ли разширени (варикозни) вени? Разширените вени насочват към венозна недостатъчност.
Има ли кожни промени? Кафяво оцветяване, уплътняване и рани на кожата около вътрешния глезен насочват към венозна недостатъчност и посттромбозен синдром. Груба кожа с папиломатозни разраствания насочва към лимфедем.
Има ли други симптоми? Задух и лесна уморяемост насочват към сърдечна недостатъчност. Пожълтяване и асцит насочват към чернодробна недостатъчност.
Има ли други заболявания? Двустранни отоци на долните крайници се наблюдават при сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност, микседем.
Кога е най-голям отокът? Отокът при разширени вени и сърдечна недостатъчност е най-малък (или изчезва) сутрин, с напредването на деня се увеличава и е най-голям вечер. При бъбречна недостатъчност отоците са най-големи сутрин и намаляват с деня.
Остава ли трапчинка след натиск? При началните стадии на повечето отоци при натиск остава хлътване (трапчинка). Най-добре изразено е при сърдечна недостатъчност. В късните стадии на лимфедема и микседема отокът е плътен и не остава трапчинка.
Има ли наднормено тегло? Наднорменото тегло насочва към липедем, венозна недостатъчност, сънна апнея и др. Изчислете индекса си на телесна маса (ИТМ, BMI).
Има ли предшестващи операции? Операции с дисекция на лимфни възли (тазови/слабинни) насочват към лимфедем.
Има ли злокачествени заболявания? Злокачествени заболявания в малкия таз насочват към лимфедем. Лъчелечение в същата област също насочва към лимфедем.

7Лечение на подуването на краката

Елевация при подуване на краката.
Повдигането на краката при сън или в легнало положение е ефективен метод за намаляване на отока. Нужно е повдигане на 10-15см. над нивото на сърцето, за да се подобри венозното оттичане.

Тъй като причините за подуване на краката са много, специфичното лечение при всяка причина ще е включено в следващи статии.

Във всеки случай обаче, може да се използва подходящ режим.

Ако отоците не се дължат на сериозно заболяване, ефектът от двигателния режим може да е напълно достатъчен за елиминирането на отока.

Промени в двигателния режим и диетата при подуване на кракaта:

 1. Редукция на количеството готварска сол – понижаването на вноса на натрий със солта води до задръжка на по-малко течности;
 2. Активиране на “мускулната помпа” – ежедневни упражнения, достатъчно ходене, спортуване при ниска физическа активност подобряват оттичането на венозната кръв от долните крайници;
 3. Редовно раздвижване – при продължително седене или стоене прав е необходимо периодично раздвижване. Колкото по-често, толкова по-добре. 1-2 минути на всеки 15-20 е по-добре от 5 минути на всеки час. Ако това не е възможно, периодично се повдигайте на пръсти. Това раздвижване отново подобрява венозното оттичане чрез работата на мускулната помпа. Прочетете повече за вредите от продължителното седене.
 4. Повдигане на крайника – в легнало положение и при сън повдигнете засегнатия крак с 10-15см над нивото на сърцето. При продължително седене на стол можете да го повдигнете на табуретка пред вас. Във всички случаи не статично на земята за продължително време.
 5. Еластокомпресия – ползване на еластичен чорап с ниска компресия профилактично или с по-висока, предписан от съдов хирург, постоянно или при продължително стоене в право или седнало положение;
 6. Избягвайте топлото – при горещо време, слънчеви бани, горещи душове и др. се разширяват вените, за да се отделя повече топлина. Това предизвиква застой на кръвта в тях и влошава симптомите на венозна недостатъчност – подуването на краката, тежестта в тях и др.
 7. Хладни душове на краката – за хора с разширени вени. Хладните душове свиват вените и подобряват оттичането на кръвта от тях. Бързо облекчават субективни оплаквания като тежест в края на работния ден.
Коментари 14

14 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. паднах и си ударих крака от вътрешната страна на бедрото в областта на коляното, мисля че е ударен и мускула на прасеца. Това беше преди седмица но отока в мускула на прасеца продължава и болката е нетърпима когато съм бил легнал и се изправя. след около минута болката понамалява и става по търпима. Някакъв съвет

  1. Здравейте г-н Боюклиев,

   Последователността е: Посещение при личен лекар > Евентуално направление за преглед при ортопед-травматолог.

   Не е правилно да се дават съвети за лечение на подобни състояния без предварителен преглед.

   На Вас Ви се се струва обикновен удар, но са възможни усложнения, които без преглед ще се изпуснат и е възможно да хронифицират.

   Използвайте здравните си осигуровки и не отлагайте, за да търсите алтернативни съвети в интернет.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте,преди 2 седмици моят приятел претърпя травма във фитнес залата-изтърваха тежести върху левия крак. Резултат е фрактура на пета метатарзална кост.В следствие от това имаше голям оток, който поспадна,но все още е доста подуто от външната страна на ходилото.Налагаме с лед 3 пъти дневно,но се тревожа,че все още не спада
  Моля дайте ми някакъв съвет. Докторът ортопед каза само лед да ползваме и никакво друго лечение.
  Не е гипсиран крака,а използваме медицинска обувка тип сандал.

 3. Здравейте! Съпругът ми претърпя операция на проксималната артерия на 29.03.2019г. Кракът му беше надут около глезена и свода на ходилото преди операцията. След операцията около 20 дни му изтича доста обилно лимфа. Сега кракът продължава да има оток на същото място и дори е по-голям. При допир усеща болка и не може да обуе чорап, обувка., което пък води до обездвижване. За отока пие ЦИКЛО 3 ФОРТ, но за сега няма никакъв ефект. Вие какво бихте ни препоръчали?

 4. Здравейте преди два дни ми оттекоха ръцете и краката днес забелязвам че само левият крак оттече от вътрешната страна е синьо-лилав не целият а като мрежичка, какво бихте ме посъветвали ?Благодаря за отговора

 5. Статията е доста изчерпателна, за което Ви благодаря. Ще ви помоля да коментирате случая на мой близък, на когото се подуват и двата крака. Няколко пъти лежи в болница, източват му водата, но след изписване всичко се повтаря. Прекарал е инфаркт, има 4 стенда, уголемено сърце, а преди 2 дни му сложиха и пейсмейкър. Много се надявахме да има благотворно отражение върху краката, но отново същото, още снощи краката започнаха да се подуват. От вътре сякаш се чува някакво колкочене. Преписан му е трифас. За повечето лекари човека е клинична пътека и нищо повече. Може ли накакъв съвет?

 6. Здравейте, миналата година си изкълчих крака. Травмата отмина, но глезенът ми продължава да се подува при продължително ходене или стоене права. По какъв начин мога да облекча напрежението и отока?

 7. Докторе, благодаря за хубавата статия, аз имам разширени вени и ще се възползвам от полезните ви съвети, но имам още един проблем, че освен отоците глезените ми направо имам чувството, че горят, като че ли те боцкат иглички и се зачервяват, много е неприятно, особено вечер, направо не мога да заспя! Ако може да ми препоръчате нещо, непрекъснато ги охлаждам със студена вода или разни гелове за разширени вени, но те ги успокояват временно!

 8. Здравейте Д-р Кехайов!Краката на баща ми се подуват много в глезените.Първо десния , а след това и левия започна да се подува.Той има болест на Бехтерев,понякога се чувства и като скован. Моля дайте съвет!Благодаря Ви предварително!

 9. Преди 4 м смених колянна става. От тогава глезени и ходила са ми подути много, Посетих кардиолог, съдов, личен лекар казват, добре съм
  Аз немога да вървя!! Пия диуретик разлика няма.
  Моля за помощ!!

 10. Здравейте, от няколко дни получих остри болки в стъпалото и по-точно под възглавничката на палеца на десният крак. Почти отшумя, но сега започнаха да ми се подуват ( не силно ) и двата крака в стъпалата. Каква може да е причината и при какъв специалист да отида?

  Благодаря.

  1. Здравейте,

   Започнете с общопрактикуващия Ви лекар, който да Ви прегледа и евентуално да назначи изследвания. Според находката ще бъдете насочени към специалист – ортопед, ревматолог, съдов хирург и т.н.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов