Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Венозни болести

Тромбофлебит на повърхностни вени – симптоми, причини, лечение

Симптоми и причини за повърхностен тромбофлебит (възпалена и запушена подкожна вена на крак или ръка). Лекарства, кремове, операции и др.

Д-р Денислав Кехайов
Повърхностен тромбофлебит на крака
Тромбофлебит на вена сафена магна. На снимката се вижда повърхностен тромбофлебит (възпаление и „запушване“ на вената от тромб). Засегната е голямата подкожна вена на крака (вена сафена магна). Основните симптоми са болка, зачервяване и уплътнение по хода на вената. Най-честата причина за развитието му са разширените вени (варикоза) на долните крайници. В статията ще разберете за симптомите, причините, лечението и усложненията на повърхностния тромбофлебит.

1Какво представлява повърхностният тромбофлебит

Тромбофлебитът е възпаление на вена („флебит“), придружено с тромбоза в нея („тромбо-„, образуване на съсирек).

Важно: Повечето хора, вкл. и преболедували, не правят разлика между тромбофлебит на повърхностни и на дълбоки вени (дълбока венозна тромбоза, ДВТ). Наричат и двете състояния „тромбофлебит“, въпреки че имат различно лечение и прогноза.

Тази статия се отнася за повърхностния тромбофлебит. Прочетете статията за дълбоката венозна тромбоза (тромбофлебит на дълбоки вени, ДВТ).

 • Основни видове тромбофлебит и усложнения:
 • Повърхностен тромбофлебит – когато се засягат повърхностни (подкожни) вени, най-често на краката и ръцете, състоянието се нарича повърхностен тромбофлебит. Симптомите включват зачервяване, уплътняване и болка, поради изразеното възпаление подкожната вена и околните тъкани.
 • Дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит) – когато се засягат дълбоките вени между мускулите, състоянието се нарича дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или флеботромбоза. В този случаи първо се образува тромб, а впоследствие се възпаляват венозната стена и тъканите около него.

  Основните симптоми са рязко настъпил оток около глезените, подбедрицата или целия крак, напрежение и болка в крака, често при налични рискови фактори.

 • Белодробна емболия (БТЕ) – усложнение, главно на дълбокия тромбофлебит, при което се откъсва част от тромба и се отнася с кръвта до сърцето и белия дроб. Там запушва клон на белодробна артерия.

Повърхностният тромбофлебит е относително често срещано заболяване. Най-големият рисков фактор за развитието му са разширените вени на краката (варикозни вени).

Честотата му е по-висока при жените и се увеличава с възрастта. Причината е, че разширените вени се срещат по-често при тях. Тромбофлебит на варикозно разширена вена се нарича „варикофлебит“.

Най-често се засяга голямата вена на крака (вена сафена магна) по вътрешната повърхност на подбедрицата и бедрото или нейни клонове (като снимката горе).

По-рядко се засяга малката подкожна вена на крака – по задната повърхност на подбедрицата (вена сафена парва, илюстрацията долу).

Важно: Повърхностният тромбофлебит може да се усложни или да се придружава от дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза). Рискът за това се увеличава, колкото „по-висок“ е повърхностният тромбофлебит (близо до мястото на вливане в дълбоката вена). Това ще промени лечението.

За голямата подкожна вена вливането е в слабинната гънка, за малката – най-често в задколянната ямка („сгъвката на коляното“).

Дълбокият тромбофлебит (ДВТ) е много по-рисково заболяване, поради възможността за откъсване на част от тромба и отнасянето му с кръвта (емболизиране) до белия дроб – белодробна тромбоемболия.

2Симптоми при повърхностен тромбофлебит

Повърхностни и дълбоки вени на крака
Кръвта от краката се връща към сърцето чрез повърхностните и дълбоките вени. Главните повърхностни вени са голяма (сафена магна) и малка (сафена парва). При повърхностен тромбофлебит тромбите и възпалението могат да се „възкачат“ (асцендират) и да достигнат мястото на вливането им в дълбоките вени. Така се развива дълбока венозна тромбоза (дълбок тромбофлебит). Местата на вливане са слабинната гънка за голямата и задколянната ямка за малката подкожна вена.

Симптомите на повърхностния тромбофлебит включват болка, зачервяване и уплътнение по хода на засегнатата вена.

Можете да прочетете за други причини за болка в краката.

Тъй като вената е повърхностна, може да се опипа шнуровидно уплътнение, което представлява тромбозата с възпалените околни тъкани.

Ако оплакванията се „възкачват“ по хода на разширена вена, състоянието се нарича „асцендиращ“ (възкачващ се) варикофлебит. Изисква неотложна консултация със съдов хирург или ангиолог поради риск от дълбок тромбофлебит и белодробна емболия.

3Причини и рискови фактори за повърхностен тромбофлебит

Най-честата причина за повърхностен тромбофлебит са разширените (варикозни) вени на краката. Тогава състоянието се нарича „варикофлебит“.

За ръцете най-честата причина е поставен абокат.

Важно: За разширените вени на краката тромбофлебитът (варикофлебит) е „типично“ усложнение. Не е „типично“ обаче да се засягат нормални (неразширени) повърхностни вени на краката, още по-малко на ръцете или тялото. В тези случаи трябва да се търси подлежаща причина.

 • Рискови фактори за повърхностен тромбофлебит:
 • Разширени (варикозни) вени;
 • Удар или травма в областта на вената;
 • За вени на ръката – поставен абокат;
 • Прием на орални контрацептиви;
 • Злокачествени заболявания и химиотерапия;
 • Обездвижване – дълго пътуване с кола, самолет, принудителна работна поза.
 • Наднормено тегло и др.

Причините за по-редките форми на повърхностен тромбофлебит – Болест на Мондор и мигриращ тромбофлебит, са дадени най-долу в статията.

4Как се диагностицира повърхностният тромбофлебит

Тромбофлебит на голямата повърхностна (подкожна) вена на крака на фона на разширени вени (варикофлебит).

Повърхностният тромбофлебит обичайно се диагностицира на база на симптомите – болка, зачервяване и шнуровидно уплътнение по хода на дадена вена, често при наличие на рискови фактори.

Потвърждава се чрез ехография, извършена от съдов хирург или ангиолог. Ехографията отхвърля или доказва евентуалното усложнение – преминаване на тромбозата в дълбоките вени (дълбока венозна тромбоза, дълбок тромбофлебит).

Важно: Ехографията е задължителна, тъй като тромбозата често достига над нивото на видимото зачервяване и уплътнение. Уместно е повторното й извършване, когато симптомите вместо да се овладеят от лечението, се „възкачват“ нагоре към мястото на вливането в дълбоката вена.

Повърхностният тромбофлебит е много вероятен при горната симптоматика и наличие на разширени (варикозни) вени или на мястото на поставен абокат.

5От кои заболявания трябва да се разграничи повърхностният тромбофлебит

Повърхностният тромбофлебит при прегледа трябва да се отграничи от инфекциозни, възпалителни и мускуло-скелетни заболявания.

 • Заболявания, наподобяващи повърхностен тромбофлебит:
 • Целулит, еризипел, лимфангит – възпаления (инфекции) на кожата и лимфните съдове;
 • Остра липодерматосклероза, еритема нодозум – възпаление на подкожните тъкани;
 • Разкъсване на мускулни влакна, хематоми, Бейкърова киста.

6Усложнения при повърхностен тромбофлебит

Основното усложнение е преминаването на тромба (съсирека) от повърхностните в дълбоките вени и развитието на дълбок тромбофлебит (ДВТ).

Новите статии

При ДВТ рискът от белодробна емболия нараства значително, поради което лечението в първите дни е задължително болнично.

След болничния престой лечението на дълбокия тромбофлебит също е различно, с цел профилактика на рецидивите, белодробната емболия и посттромбозния синдром.

Прочетете повече за лечението на дълбокия тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ).

7Лечение на повърхностен тромбофлебит

Лечението на неусложнения повърхностен тромбофлебит се извършва от съдови хирурзи и ангиолози. Най-често е амбулаторно (извънболнично).

Включва комбинация от лекарства през устата, локални кремове и мазила.

Важно: Задължително е извършването на ехография на повърхностните и дълбоките вени от ангиолог или съдов хирург – в началото на симптомите и няколко дни след започване на лечението.

Повърхностният тромбофлебит често се придружава от дълбок (ДВТ). При успешно лечение, освен че ще намалеят оплакванията, при повторната ехография тромбозата (съсирека) ще е „останала на същото място“ и няма да се е възкачила.

 • Консервативно лечение на повърхностен тромбофлебит:
 • Антикоагуланти локално – външно мазане на гелове, съдържащи хепарин или негови производни молекули. Ограничават нарастването на тромбозата (съсиреците), действат противовъзпалително и противооточно. Напр. Lioton 1000 gel и Heparoid;
 • Антикоагуланти системно – подкожни инжекции или таблетки през устата. Също като горе – ограничават нарастването на съществуващите тромби и предпазват от образуване на нови.

  За разлика от локалните антикоагуланти, системните се ползват при тежка симптоматика, възкачване на тромбозата близо до мястото на вливане в дълбоките вени и др. Напр. Fraxiparine, Clexane, Arixtra, Sintrom, Xarelto, Pradaxa, Eliquis.

 • Нестероидни противовъзпалителни – намаляват болката, възпалението и слабо ограничават тромбозата. Могат да се приложат локално (гелове) или през устата като таблетки. Напр. Fastum gel, Diclac gel и др;
 • Венотоници – лекарства, които укрепват венозната стена, намаляват възпалението, оточността и др. Например Novarix, Detralex, ;
 • Антиагреганти – намаляват тромбоцитното слепване. Напр. Aspirin Protect, Clopidogrel;
 • Еластокомпресия – чрез еластични бинтове или компресивни чорапи. Намаляват субективните симптоми (болка, тежест), особено при движение, фиксират тромбите към стената на вената. При тежко възпаление може да не се толерират.

Ако повърхностният тромбофлебит е близо до вливането на повърхностните вени в дълбоките, рискът от ДВТ и белодробна емболия нараства.

В такъв случай може оперативно, под местна анестезия (упойка), да се прекъсне (лигира) повърхностната вена, в областта на вливането в дълбоката.

Така тромбозата не може да премине в дълбоките вени през мястото на вливането.

8Прогноза на повърхностния тромбофлебит

Прогнозата при ограничените форми, далеч от вливането на повърхностните в дълбоките вени е добра.

При правилно лечение болката и кожното зачервяване намаляват значително още в първите дни на лечението.

Изчезването на напипващото се уплътнение (тромби, съсиреци) може да отнеме седмици, дори месеци.

Освен уплътнението, на мястото на тромбофлебита може да остане кафеникаво кожно оцветяване с месеци.

9Особени форми – Болест на Мондор и мигриращ тромбофлебит

Болестта на Мондор и мигриращият тромбофлебит са много по-редки форми на повърхностния тромбофлебит.

 1. Болест на Мондор – при нея тромбофлебитът засяга повърхностните вени в областта на предната гръдна стена и корема.

  Болестта на Мондор най-често има доброкачествено протичане. Причините за развитието и са сходни с тези на баналния тромбофлебит. Рядко е асоциирана със злокачествени заболявания.

 2. Мигриращ („скачащ“) тромбофлебит – при него възпалението протича на епизоди, засяга необичайни вени – „нормални“ (неразширени, неварикозни), често на ръцете и гърдите, вместо на краката, „прескача“ от вена на вена с течение на времето.

  Мигриращият тромбофлебит е асоцииран с болестта на Бюргер и злокачествени заболявания – рак на панкреаса, стомаха, белия дроб, поради повишената съсирваемост на кръвта при тях.

  При такива заболявания той може да е първата изява, изпреварваща с години диагнозата на злокачественото заболяване.

  Важно: Абсолютно задължително при мигриращ тромбофлебит е провеждане на пълни изследвания за изключване на злокачествено заболяване.

По-здрави,
д-р Денислав Кехайов

Коментари 21

Коментари (21)

 1. Намерих доктора от тази статия и вече бях на преглед при него в Света Каридад. Искам още веднъж да благодаря за вниманието и професионализма. Дано има повече лекари като Вас!

 2. Не зная дали тук е мястото за моя въпрос, но какво ще кажете за синините, които се получават при най- лек натиск. Напоследък при мен са често явление. Дори и да не съм се ударила те се появяват. Може ли да ми отговорите каква може да е причината и какво да предприема? Понякога усещам едно парене по кръвоносните съдове и най често от вътрешната страна под прасеца на левия крак. Благодаря!

  1. Здравейте г-жо Грудова,

   За лесно или спонтанно появяващи се синини има множество причини.

   Ако се появяват по долните крайници около участъци с телеангиектазии, ретикулярни или разширени вени, в съчетание с усещането за парене в посочените от Вас области е възможно да се касае за хронична венозна болест.
   https://drkehayov.com/razshireni-veni/razshireni-veni-simptomi-progresiya

   Друга честа причина е приемът на антиагреганти (Аспирин, Клопидогрел).

   Поради множеството възможни причини правилното поведение е посещение при общопрактикуващия Ви лекар, който да прецени нужни ли са допълнителни изследвания (ПКК и др.), консултация със съдов хирург и т.н.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте Д-р Кехайов.
  От една година имам изтръпвания и крампи през нощта ,а от една седмица ми се подуват краката в глезените и прасеца усещам мравучкане и имам чувството че усещам движението на кръвта по вените.
  От една седмица имам множество мрежести вени и синини по краката,също и силни пробождания в краката,сякаш ток преминава за секунда на различни места .
  Надявам се да имате малко време да ми кажете Вашето мнение.

  Благодаря Ви.
  Б Стоянова

  1. Здравейте г-жо Стоянова,

   Описаните от Вас симптоми са насочващи за хронична венозна болест. https://drkehayov.com/razshireni-veni/razshireni-veni-simptomi-progresiya

   Можете да поискате от общопрактикуващия си лекар да Ви насочи с направление №3 за консултация със съдов хирург, за да се уточнят или отхвърлят възможните причини и да се започне лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте,
  Родих на 22.06.т.г. Преглед от ангиолог, на 01.07. установи флебит на лявата ръка (вена Цефалика), причинен от приложението на абоката, обхващащ около 20 см. (под и над сгъвката на лакътя).Лекувана съм с Фраксипарин 0,6мл -15 дни, Афламил -7дни, Флебодия-30дни. Мазах се с Хепароид Зентива.Бих ли могла вече да си натоварвам ръката със спорт ? Или още да пазя покой? Мога ли да очаквам тромбозирането някога да изчезне или си остава там?
  Благодаря Ви!

  1. Здравейте,

   Точен отговор за спорта би могъл да се даде при контролен преглед с ехография на повърхностните и дълбоките вени на крайника. По време на него се разбира дали тромбозата се е ограничила или е прогресирала възходящо, дали е засегната дълбоката венозна система и т.н.

   За тези 2 месеца, които са минали от диагнозата, би трябвало вече да е имало такъв преглед.

   Както пише в статията: „Изчезването на напипващото се уплътнение (тромбоза) може да отнеме седмици, дори месеци.“ Колкото по-обширна тромбоза, толкова по-бавно.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Здравейте. Имам операция на тромбофлебит. Просто стопираха вечната. Сега до нея имам лека червени а като пъпка. При допир, наболва лекичко. Какво може да е това. Иначе болки в краката имам и то най вече при мускулите и най вече след дълго ходене. Опасявам се за нов тромбофлебит и след всяко зачервяване съм притеснена. Възможно ли е месец след операция да се появи друг тромб. За момента пия само веносмил. Знам че въпросът ми е за преглед, но и при всяко мое притеснение да ходя, докторите ще подлудя. Имам час за другия месец,но до тогава, знам ли?ще се притеснявам много. Отоци не мисля, че имам.

 5. Здравей …преди година и половина ми направиха склеротерапия с убеждението, че вената ще се скрие ,но уви не стана така…вената все още се вижда и има голяма разлика от другия крак. Искам да попита има ли начин да стане отново като другия ?

  1. Здравейте, г-жо Ангелова,

   При неуспешна процедура, рецидив или усложнения след процедурата, уместно е първо да се консултирате с лекаря, който я е извършил. Има възможности за терапия, да.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте д-р Кехайов. Бях на лечение в болница с Дг. Миастения гравис. Няколко дни, след сваляне на абокят се поду вената на ръката ми в областта на свивката на лакътя. Сега има възпалителен оток на площ с размер около 5-6 см, уплътнение като формация и болка. Интересува ме опасно ли е и какво лечение да приложа. Благодаря предварително.

  1. Въпреки че изглежда като банално оплакване, лечението и прогнозата се дават от лекуващ лекар след преглед, а не в интернет пространството. За подобни оплаквания кратка консултация с ОПЛ е напълно достатъчна.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Здравейте д-р Кехайов, имах разширени вени сега са започнали да тромбозират. Ходех на съдов хирург започнах лечение с мазила и хапчета мажа се с Дийп Рилийф Венокод, пия по 2 пъти на ден Диклопрам и Клопидогрел дали е достатъчно?

  1. Здравейте, г-жо Мустафова,

   Дали е достатъчно ще се определи със сигурност по време на контролния преглед. Извършва се контролна ехография на вените и се визуализира дали има прогресия на тромбозата или лечението е стопирало процеса.

   Облекчаването на симптомите от назначеното лечение също е добър прогностичен фактор, но понякога тромбозата продължава нагоре въпреки лечението и субективното подобрение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Възможно ли е излекуването на тромбофлебит на периферна вена сахена само с лекарства? Такова лечение ни е изписано и се страхувам да не стане нещо лошо!
  Благодаря за отговора!

  1. Възможно е. Относно „страха от нещо лошо“ – контролният преглед, на който се докаже, че няма прогресия (+подобрение) на заболяването от адекватното лечение би трябвало да е достатъчен.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте Д-р Кехайов,

  В каква степен е наложително след прекъсване (лигиране) на повърхностната вена , тя да бъде премахната?
  Благодая Ви.

  1. Здравейте, г-н Лалев,

   Зависи от конкретния случай – субективни оплаквания, разширена ли е вената, количество тромбоза, има ли разширени перфораторни вени в басейна ѝ, рефлукс, усложнения (предишни тромбофлебити, прогресия в стадиите, описани в статията за разширени (варикозни) вени) и др.

   Лекуващият Ви лекар би трябвало да е преценил състоянието Ви в момента на първичния и вторичния преглед и да Ви е дал препоръки. Ако имате допълнителни въпроси, можете да ползвате формата за онлайн консултация.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 10. Здравейте д-р Кехайов. Направено ми е лигиране на повърхностна вена на левия крак.След изписването ми от болницата,изписаха ДЕТРАЛЕКС 500мг,и мазане с ХЕПАРОИД ЗЕНТИВА и ДИКЛАК МАКС. Личният ми лекар ме попита защо не ми е .изписано лекарство за разреждане на кръвта.Моля да ми отговорите дали трябва да ми бъде изписано такова лекарство?

  1. Здравейте, г-н Иванов,

   Лечение се изписва от лекуващия лекар и е индивидуално според конкретните обстоятелства. Изписано Ви е лекарство „за разреждане на кръвта“ – Хепароид, което действа локално и в случая може би е било достатъчно. Попитайте лекаря, назначил лечението Ви.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов