Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Венозни болести

Запушване и възпаление на вена на крака (тромбофлебит) – ранни признаци и лечение

Симптоми и лечение при "запушени" и възпалени вени на краката. Разлика между признаците на повърхностен и дълбок тромбофлебит (ДВТ).

Д-р Денислав Кехайов
Белодробна емболия - усложнение на дълбокия тромбофлебит.
„Запушването“ на вените най-често се дължи на тромби (съсиреци), образувани в тях. Заболяването се нарича тромбофлебит („тромбо“ – тромб, съсирек и „флебит“ – възпаление на вена). За развитието на тромбофлебита има определени рискови фактори – разширени (варикозни) вени, хирургични операции, прием на орални контрацептиви, злокачествени заболявания и др. Потенциално тежко усложнение при засягането на дълбоките вени е белодробната емболия – откъсването на тромб, отнасянето му с кръвта до белия дроб, където запушва клон на белодробна артерия.

1Признаци (симптоми) при запушени и възпалени вени на краката

„Запушването“ на вените най-често се дължи на тромби (съсиреци), образувани в тях. Могат да се засегнат повърхностни (подкожни) или дълбоки (между мускулите) вени.

Ако е „запушена“ повърхностна вена (повърхностен тромбофлебит), симптомите включват болка, зачервяване и шнуровидно уплътнение по хода на вената. Най-често се засягат разширени вени.

Прочетете повече за повърхностния тромбофлебит и варикозните (разширени) вени на краката.

Ако е „запушена“ дълбока вена (дълбока венозна тромбоза, дълбок тромбофлебит), симптомите включват оток около глезените, подбедриците или целия крак, болка и тежест.

Често има налични рискови фактори – операции, прием на орални контрацептиви, злокачествени заболявания, тромбофилии и др.

Прочетете повече за дълбоката венозна тромбоза (дълбок тромбофлебит).

Новите статии

Вените, освен че могат да се „запушат“, могат и да бъдат притиснати частично или напълно. Това се среща много по-рядко и се дължи най-често на обемни формации, напр. злокачествени заболявания и др.

Прочетете повече за причините за отоци на краката и болка в ходила, подбедрици и бедра.

2Признаци при запушени и възпалени повърхностни вени на краката

Повърхностен тромбофлебит
Повърхностен тромбофлебит на голямата подкожна вена на крака (вена сафена магна). Болезнено уплътнение и зачервяване по хода ѝ. Уплътнението е тромбът и възпалените околни тъкани.

„Запушването“ на повърхностна вена на крака се нарича повърхностен тромбофлебит.

Освен запушване („тромбо“ – тромб, съсирек), има и възпаление на вената („флебит“) и на околните тъкани (перифлебит).

От възпалението и разтягането на венозната стена произлизат симптоми като зачервяване и болка на съответното място.

Уплътнението, което може да се усети, е образуваният тромб заедно с възпалените околните тъкани.

Главният рисков фактор за повърхностен тромбофлебит са разширените (варикозни) вени.

Прочетете статията за симптомите, усложненията и лечението на запушените повърхностни вени на краката.

3Признаци при запушени дълбоки вени на краката

Дълбок тромбофлебит (флеботромбоза, ДВТ) на крака.
Рязко появил се оток на крака при дълбока венозна тромбоза (ДВТ, дълбок тромбофлебит). Прочетете за другите възможни причини за отоци на ходилата, подбедриците.

Запушването на дълбока вена на краката се нарича дълбока венозна тромбоза или дълбок тромбофлебит.

Тъй като в повечето случаи образуването на тромб не се предхожда от възпаление на вената, можете да го срещнете и като флеботромбоза („флебо“ – вена и „тромбоза“ – образуване на тромб).

Главният симптом на запушването на дълбоките вени на краката е рязко настъпилият оток. Той се съчетава с болка или дискомфорт, затруднено ходене.

За разлика от повърхностните вени, дълбоките са с голям размер и връщат към сърцето около 85% от кръвта в долните крайници. При запушването им силно се затруднява оттичането на кръвта и се появява оток. В зависимост от мястото на запушването отокът може да обхваща различни части – около глезените, подбедрицата, целия крак.

За запушването на дълбоките вени на краката има множество рискови фактори като хирургични операции, прием на орални контрацептиви, обездвижване и др.

Прочетете статията за симптомите, рисковите фактори, усложненията и лечението на дълбокия тромбофлебит.

4Лечение при запушване на вени на краката

При запушване на повърхностни или дълбоки вени на краката лечението е различно.

Главното усложнение при тромбофлебита, което трябва да се предотврати, е белодробната емболия.

Белодробната емболия (БТЕ, белодробна тромбоемболия) представлява откъсването на тромб или част от него от вената и отнасянето му с кръвта до белия дроб (емболизация). Там тромбът (ембол) запушва клон на белодробната артерия.

Запушването на повърхностните вени има малък риск от белодробна емболия, докато при дълбоките вени рискът може да достигне и 50% (по-големи са, имат по-бърз кръвоток, мускулите ги притискат при движение).

Независимо от обичайно благоприятната си прогноза, повърхностният тромбофлебит може да премине в дълбок и да се развие БТЕ, ако е близо до мястото на вливането на повърхностните вени в дълбоките.

Прочетете в съответните статии за лечението на повърхностния тромбофлебит и лечението на дълбокия тромбофлебит (ДВТ или флеботромбоза).

Коментари 27

Коментари (27)

 1. Привет докторе – от 40 дена имам тромб във вената на крака, пия лекарства,нося еластичен чорап, но крака се подува при повече ходене. Може ли да се премахне тромба?

  1. Тромбите с голяма давност „срастват“ със стената на кръвоносния съд и се реорганизират.

   Процедурите, които са могли да ги премахнат в началото, стават неефективни и остава консервативното лечение – еластични чорапи, антикоагуланти и др., които „дават време на тялото да разгради тромба“ без да се образува нов на същото място и без (с минималната възможна) субективна симптоматика.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 2. Здравейте ! Преди две години ми правиха две операции Заради тромб. Първи ми вързаха се вената високо горе на сгъвката за да не върви тромба, а после ми махнаха и вените на единъ крак . Има ли вероятност да се откъсне тромб от другия крак. Или щом вече е вързано един път няма такава опасност! Благодаря предварително!

  1. Здравейте, г-жо Цекова,

   От коментара Ви се разбира, че е опериран само единия крак.

   Ако повърхностните вени на другия крак не са оперирани (премахнати, „вързани“), при повърхностен тромбофлебит близо до вливането им в дълбоките винаги има определен риск за откъсване на тромба, който се минимизира с правилното лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Здравейте д-р Кехайов. Стъпих на криво, паднах и си ударих коляното. Пилучих силно натъртване и около коляното,и под коляното се образува огромна синина. Има ли вероятност да се образува тромб?

 3. Явно имам дълбок тромбофлебит почти целия ми крак е надут. Надутите места по крака ми е някаква течност каква е тя : кръв вода гной ? Знаете ли каква е ? Благодаря

  1. Здравейте, г-н Стефанов,

   Предвид оплакванията, които съобщавате, е уместен преглед от съдов хирург или ангиолог, а не онлайн консултация.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Добър ден Дар Кехайов.
  Имам силно зачервяване и на 2та малки пръста на краката.
  Възможно ли е запушване на кръвоносен съд или е в следствие на натиск от обувките по време на работния ден.

 5. Здравейте, имам питане, вчера на глезена отпред ми се поду вечната, беше много болезнено, след масажиране спадна, но се появи оток странично, външната страна на глезена, ябълката, болката е силна и почти не мога да стъпва, еластичен бинт, риванол, диклак, сега, днес стъпва, но там още има температура и болка

  1. Добър ден др. Кехайов! Имам разширени вени и преди 3 седмици ударих крака си в спалнята. Страшно много ме заболя не го мазах с нищо. Точно там ми са разширени вените. Сега по късно на две места имам като възли зачервевява се като съм права тази сутрин видях че имам още един възел по нагоре по бедрото от вътрешния край. единия възел е отстрани на коляното другия е малко по нагоре към свивката на коляното сега трятия е на 5-6 см по нагоре . Майа с Алгасан и Лиотон гел пия Цикатри + .

  2. Здравейте, г-жо Техова,

   Във Вашия случай е задължителна консултация със съдов хирург, който ще извърши ехография на повърхностни и дълбоки вени.

   При подобни травми варикофлебитът (възпаление с образуване на тромб в разширена вена) е много чест. Ако ще се лекува консервативно (мазила, таблетки), задължително е да се проследява с ехография дали няма възкачване на тромбозата или навлизане в дълбока вена.

   Местата, на които споменавате, че има зачервени възли, са гранични и е възможно да е нужно друго лечение. Лекарят, който ще Ви прегледа ще го конкретизира.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Карах covid преди 2 месеца. 2дни имах затруднено дишане…..мисля ,че леко го изкарах ….След 20 дни ми се появи червено петно ( като пъпка ,която имаше гной в дълбочина и всеки допир ми причиняваше силна болка……
  ,колкото е монетата от 2 стотинк на прасеца на левия крак. …все още ме боли и е леко бледа ,няма гной, има вид на полирано петно. Да попитам ….Не е ли тромб ?

  1. Здравейте,

   Консултирайте се с общопрактикуващия си лекар.
   Няма как да Ви се отговори точно само по това описание. Нужно е да се види.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Добър ден д-рКехайов, откриха ми цялостно запушване на вена поплитеа!Искам да знам това дълбока или повърхностна вена е! Лежах в болницата сега пия Новарекс , Тромбекс и Дологсиб. Мина повече от два месеца от както съм го получила . Сега съм си в къщи мога ли да ставам и да си върша домакинската работа като от време на време ще сядам и ще вдигам крака. И искам да попитам до колко време от получаването на тромбофлебит може да се получи БТЕ . Че аз съм си хипохондрик и умирам от страх и цял ден не смея да стана от леглото. От страх взех да кашлям но кашлицата е 4-5 пъти на ден и е суха кашлица става ми лошо взе да ме да ме боли гърба кръвното ми е 130/80 или 125/80 пулс 77-80

  1. Здравейте, Йорданка,

   запушване на вена поплитеа!Искам да знам това дълбока или повърхностна вена е

   Вена поплитея е дълбока вена (означава задколянна вена). Това означава, че имате дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза, ДВТ).

   до колко време от получаването на тромбофлебит може да се получи БТЕ

   В началото на тромбофлебита тромбът не е здраво закрепен за стената на вената (фиксиран, „срастнал“). Докато не се фиксира има повишен риск от БТЕ. Тромбът при правилно лечение сраства здраво за стената в първите 1-2 седмици. Ако лечението е адекватно, значителното раздвижване е постепено след този период.

   Ако има рецидив, тези 1-2 седмици започват отначало. Рецидив се доказва с повторна ехография на вените.

   мога ли да ставам и да си върша домакинската работа като от време на време ще сядам и ще вдигам крака

   Да, 2 месеца са достатъчно време и би трябвало да сте се раздвижили до момента, задължително с ластичен (компресивен) чорап.

   Уместно е периодично при ДВТ да се извършват контролни прегледи с ехография на вените. Така със сигурност ще знаете дали тромбът се разгражда и с каква скорост, дали се е „възкачил“ и т.н.

   Позвънете на проследяващия Ви лекар – съдов хирург или ангиолог и попитайте кога да осъществите контролен преглед.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 8. Здравейте! Замаяност,ниско кръвно,и гадене без повръщане до момента от преди 4 часа се получи със ставането от сън. Възможно ли е да е тромб,няма подуване, болки и зачервяване по тялото? Прекаран ковид след първи симптоми от преди месец и половина. Благодаря ви предварително!

  1. Здравейте, Сезгин,

   Възможно ли е да е тромб,няма подуване, болки и зачервяване по тялото?

   Въпросните оплаквания могат да са поради много причини. Мисли се първо за най-честите, защото обичайно са те. Ниска кръвна захар, понижено кръвно налягане също могат да дадат подобни симптоми. Тромбофлебитът в случая е от по-малко вероятните.

   Консултирайте се с общопрактикуващия лекар.

   Всичко най-добро,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Д-р Кехайов. Моля Ви за консултация. Преди месец изкарах тежък Ковид. Пия Еликвис 5 мг два пъти дневно. Преди два дни внезапно ми се появи подуване в крака под коляното. Нямам болки или зачервяване. Ходих на съдов хирург постави ми диагноза постфлебитен синдром. Каза ми че в момента нямам тромб. Личният ми лекар твърди, че е тронбофлебит. Болка няма подува се малко след движение повече от 1- 2 часа. Иначе е леко подут. До онзи ден не съм имал оплаквания . Какво да правя? Да търся ли второ мнение от друг съдов хирург? Само да кажа, че съдовият хирург ме преглежда само с доплер. Моля кажете до кога след Ковид има риск от съсирване на кръвта. Моля Ви за съвет. Благодаря.

  1. Здравейте, г-н Ангелов,

   Ако сте приемали Еликвис 5мг 2х1 дневно преди да се появи отока и съдовият хирург Ви е казал след ехография, че нямате тромбофлебит, шансът Ви да имате е изключително нисък.

   Ехографията доказва дали има или няма тромбофлебит с много голяма точност, а Еликвисът Ви предпазва от образуване на тромби.

   Щом личният Ви лекар се съмнява в диагнозата, можете и за негово, и за собствено спокойствие да потърсите второ мнение от друг съдов хирург. Задължително отново с ехография на повърхностните и дълбоките вени. Нищо друго няма да разсее съмненията Ви.

   Моля кажете до кога след Ковид има риск от съсирване на кръвта.

   Няма кой да Ви отговори конкретно на този въпрос. Рискът се понижава плавно след боледуването.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 10. Здравейте, д-р Кехайов!
  От около месец имам болки в единия крак, оцветява се в лилаво червено, нямам много добро оросяване на краката така че когато са ми студени краката ми стават често в тези цветове …….
  Но днес на мястото дето ме боли напипвам топче трябва ли да се притеснявам?

  1. Здравейте, Деси,

   За тези Ви оплаквания е нужно е да се консултирате на място със съдов хирург или ангиолог. Няма как онлайн да Ви отговоря точно каква е причината.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 11. Мога ли да знам ,какви са симптомите преди откъсване на тромбозата/ цел ,с предотвратяване на фатален край!

  1. Няма специфични симптоми, които да „предсказват“ откъсването на тромб (емболизация). Симптомите ще са тези на:
   (1) дълбок тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза) или
   (2) повърхностен тромбофлебит близо до мястото на вливането на повърхностните вени в дълбоките или
   (3) никакви.

   С цел предотвратяване на фатален край е важно да се разпознават горните симптоми, за да се извърши консултация и да се лекува максимално бързо.

   В случаите, когато няма предшестващи симптоми (асимптомна ДВТ), отново почти винаги има налични рискови фактори за ДВТ преди това. Също трябва да се познават и в определени случаи лекуващият лекар ще назначи профилактика с лекарства и др.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 12. Д-р Кехайов от две седмици ме боли ходилото в горната част подуто е, болката и отока за една седмица преминаха на горе малко над глезена, видимо нямам разширени вени, но на пипане набарвам топче голямо колкото орех, възможно ли е това да е съсирек?

  1. Здравейте, г-жо Чолакова,

   Дали топчето, което откривате е съсирек или не, лесно може да се установи с ехография от съдов хирург, ангиолог или който и да е лекар с ехограф.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов