Виж
Моите здравни фактори Цел 0 Оптимален LDL-холестерол
Изпълнени стъпки: 0/0
Бобовите и пълнозърнестите храни понижават общия и LDL-холестерол.
Стъпка

Диета и добавки за понижаване на висок лош LDL-холестерол и висок общ холестерол. Комбинации

Нормализирай "лошия" LDL-холестерол с най-ефективните нелекарствени методи.

Д-р Денислав Кехайов

Тези методи се прилагат в комбинация с общите методи за понижение на холестерола и триглицеридите.

Специфични методи за висок LDL-C и висок общ холестерол:

За да видиш цялата статия влез в профила си или си избери абонамент.

Статията е част от Моите здравни фактори

Моите здравни фактори са ръководства и приложения, с които ще научиш най-ефективните методи за:

 • Оптимизиране на здравните ти фактори – кръвно налягане, холестерол, кръвна захар, хранене, физ. активност и т.н.
 • Понижаване на риска ти за инфаркт, инсулт, ракови заболявания и стотици други.
 • Лечение на хипертонията, повишените холестерол, кръвна захар, триглицериди, наднормено тегло и др.
Моите здравни фактори Най-важното за здравето ти. Стъпка по стъпка.
Предишна стъпка
Следваща стъпка
Коментари 23

Коментари (23)

 1. Благодаря за идеята да информирате желаещи да станат по информирани и да вземат мерки за себе си

 2. Здравейте,
  Всичо това което е написано го спазвам.Единствено консумирам риба и нищо друго от животински произход,но холестерелът ми е силно завишен.Пия профилолфорте по 1т. на ден,но и той не може да го снижи по 5,2.Имам също и завишени триглицериди.Какво ърябва да направя за да са в нормите ми холестеролът и триглицеридите ми.Като важно е да упомена,че статини не желая да пия.

  1. Здравейте,

   Дадената от Вас информация е минимална и повърхностна и отговорът ми ще бъде общ.

   Съдейки по това, което сте написали, вече сте имали консултация с общопрактикуващия си лекар и кардиолог. Ако не сте, това е първа стъпка.

   По време на тази консултация, след анамнеза и физикален преглед се изчислява сърдечносъдов риск по определени скали и на базата на тях евентуално се назначава терапия (статини и др.).

   Поведението при сърдечносъдови заболявания (терапия със статини, лекарства за хипертония и др.) е стандартизирано, с алгоритми на лечение, тествани в клинични изпитания със стотици хиляди участващи (медицина, базирана на доказателства).

   Ако кардиологът или ОПЛ Ви е препоръчал статин, то има защо и това е стъпка в терапията с най-голямо съотношение полза-риск.

   Фактът, че вече сте променили начина си на хранене, приемате хранителна добавка за холестерола и той остава силно завишен (заедно с TGL) е индикация за лекарствено лечение. Ако имате и придружаващи сърдечносъдови заболявания – още повече.

   Това е изцяло във Ваша полза, а не от желанието на някого да изписва статини. При странични реакции винаги могат да се заменят.

   Можете да пробвате plant-based diet, в комбинация с ежедневна умерена физическа активност, билки и подправки, намаляващи нивата на холестерола и TGL, редуцирайте максимално всички останали сърдечносъдови рискови фактори (тютюнопушене, високо кръвно налягане, висока кръвна захар).

   Ако нивата на холестерола и триглицеридите остават наднормени след такива драстични мерки, преосмислете нежеланието си за лекарствено лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 3. Здравейте, къде се търси причина, когато всички показатели на липидния профил са добре, с изключение на общ холестерол-завишен-5.8? От всички изброени потенциални причини, по-горе в статията, единственото, което се отнася до мен е тютюнопушенето. Всичко друго ми е начин на живот- ежедневна физическа активност- ходене около 50мин сутрин, в храната ми нямат място наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, въглехидрати умерено/сладкиши почти не ям, особено купени и т н Кръвно налягане 120/80, кръвна захар в норма. Къде може да е възможната причина за завишен общ холестерол. Никога не съм приемала лекарства, свързани с това. Благодаря

  1. В нивата на холестерола в кръвта има компонент на фамилно унаследяване. При някои хора дори оптимална диета с начин на живот не контролира нивата до приетите за нормални.

   „…всички показатели на липидния профил са добре…“ без да са дадени стойностите не значи нищо.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  1. Здравейте, Меги,

   Изследванията не се интерпретират индивидуално, а в контекста на други такива, оплакванията, придружаващите заболявания, приеманото лечение и др.

   Можете да се консултирате с общопрактикуващия си лекар. Можете да използвате и формата за онлайн консултация

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте,
  Прочетох в статията ви, че „При високи дози(омега 3) > 3гр. дневно могат слабо да повишат LDL-холестерола.“ Въпросът ми е: Тъй като в рибата се съдържа голямо количество омега 3(за която ми е известно, че понижава лошия холестерол), ако ям много риба това означава ли, че ще се повиши лошия ми холестерол?

  1. Здравейте, г-н Младенов,

   Става въпрос за минимално повишение на LDL-C при някои хора, което на фона на останалите положителни ефекти е пренебрежимо, освен ако не сте със силно завишен LDL-C.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте,при направени изследвания:

  хематокрит е 0.46,HDL-холестерол е 1.84,LDL-холестерол е 3.63
  какво бихте ме посъветвали.Благодаря!

  1. Здравейте, г-жо Генова,

   Изследванията не се интерпретират индивидуално, а в контекста на други такива, оплакванията, придружаващите заболявания, приеманото лечение и др.

   Можете да се консултирате с общопрактикуващия си лекар. Можете да използвате и формата за онлайн консултация

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. Здравейте лошия холестерол ми е много завишен каква диета да спазваме за да не започна лечение с хапчета? Благодаря предварително.

  1. Здравейте, Румен,

   Има разлика, да. Ще се ползват по-високи, толерирани дози на статините, евентуално в комбинация с друго лекарство и задължителна промяна в диетатата.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 7. Чудесна и полезна статия. Ще приложа много от нейните съвети. Благодаря на автора.

 8. Имам висок общ холестерол, висок LDL и нормални триглицериди. Винаги съм внимавала с какво се храня, спортувам умерено, под 50 кг. съм. Как освен със статини да сваля холестерола?

  1. Здравейте, г-жо Якимова,

   Без конкретни стойности на изследванията, а единствено с „Имам висок общ холестерол, висок LDL и нормални триглицериди“, въпросът Ви не коректен.

   Възможно е да имате фамилна хиперхолестеролемия – фамилно завишени стойности на LDL-холестерола, при които промените в начина на живот не са достатъчни и е нужно лекарствено лечение.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 9. Здравейте,
  Майка ми е с диагноза хашимото, има високо кръвно налягане, завишен лош холестерол 5.2. Има кисти на бъбреците ( за които казаха, че така ще си стоят), разширени вени, хиатална и пъпна херния. За хашимотото пие L.Tiroksin от 100, за кръвното Тевабисопрол и Престариум, и Ритмонорм за сърцето. За хернията сменява лекарства подобни на Ранитидин.
  Изписаха й старини за холестерола и тя не иска да ги пие.
  Моля дайте мнение във връзка с всичките й заболявания може ли да пие статини и докога? Докато понижи холестерола или завинаги?

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.