Виж
Моите здравни фактори Цел 0 Оптимален LDL-холестерол
Изпълнени стъпки: 0/0
Атеросклеротична плака при повишен LDL-холестерол.
Стъпка

„Лош“ LDL-холестерол: Високи стойности. Норми. Кога е опасен

Основният риск при висок LDL-холестерол е ускорената атеросклероза. На снимката виждаш атеросклероза на аортата - жълтеникави плаки (стеснения). Някои от плаките са разязвени.

Д-р Денислав Кехайов

Норми за LDL-холестерол

Таблицата долу е за хора без сърдечносъдови заболявания, без диабет, без хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) и такива с нисък до умерен сърдечносъдов риск.

Ако имаш което и да е от горните – трябва да постигнеш целеви (оптимални) стойности, които са по-ниски от дадените в таблицата.

В този случай прескочи таблицата и чети надолу.

Стойностите са в mmol/l.

Граници за LDL-холестерол за хора без сърдечносъдови, без бъбречни заболявания и без диабет
Ниво Долна граница Горна граница
Много високо > 4.9
Високо  4.1 4.9
Гранично 3.3 4.1
Близо до оптимално 2.6 3.3
Оптимално < 2.6

Нива на LDL-холестерола под 1.3 mmol/L се наблюдават при децата, преди появата на атеросклеротични плаки.

Норми за LDL-холестерол за хора със сърдечносъдови заболявания, диабет, бъбречни заболявания

Ако имаш което и да е от горните – твоят сърдечносъдов риск е завишен.

 • Сърдечносъдов риск – рискът ти в даден период от време да развиеш сърдечносъдово заболяване или усложнение.

  Например рискът ти да развиеш фатален сърдечен инфаркт в следващите 10 години.

 • Вече изчисли твоя сърдечносъдов риск в тези стъпки.

Колкото по-висок е сърдечносъдовият ти риск, толкова по-нисък е оптималният (целевият) LDL-холестерол, който трябва да постигнеш.

В тези случаи не гледаш горната таблица.

Виж тук оптималните стойности на LDL-холестерола според сърдечносъдовия ти риск.

Рискове при повишен LDL-холестерол. Кога е опасен

Вреди от пушенето - атеросклероза.
Основният риск при повишен LDL-C е ускорена атеросклероза с нейните проявления – инфаркти, инсулти, гангрени и други, изброени долу.

Има линейна връзка между нивата на LDL-холестерола и атеросклеротичните заболявания и усложнения.

Колкото по-висок е твоят LDL-С, толкова е по-висок рискът ти за:

 • Исхемична болест на сърцето (ИБС). Стабилна ангина пекторис (САП). Нестабилна ангина пекторис (НАП) – стеснения и запушвания на артериите на сърцето.
 • Мозъчносъдова болест (МСБ) – стеснения и запушвания на мозъчни артерии.
 • Периферна артериална болест (ПАБ) – стеснения и запушвания на артерии на краката.
 • Сърдечен инфаркт.
 • Исхемичен мозъчен инсулт.

Особено опасни са следните комбинации, които водят до ускорена атеросклероза:

 • Висок LDL-холестерол + тютюнопушене.
 • Висок LDL-холестерол + неконтролирано високо кръвно налягане.
 • Висок LDL-холестерол + висока кръвна захар (диабет)
 • Висок LDL-холестерол над 4.9 mmol/l

В горния списък „Висок LDL-холестерол“ е този над оптималните му стойности.

Кога освен LDL-холестерола трябва да ползваш и друг показател, за да съдиш за сърдечносъдовия си риск

За да видиш цялата статия влез в профила си или си избери абонамент.

Статията е част от Моите здравни фактори

Моите здравни фактори са ръководства и приложения, с които ще научиш най-ефективните методи за:

 • Оптимизиране на здравните ти фактори – кръвно налягане, холестерол, кръвна захар, хранене, физ. активност и т.н.
 • Понижаване на риска ти за инфаркт, инсулт, ракови заболявания и стотици други.
 • Лечение на хипертонията, повишените холестерол, кръвна захар, триглицериди, наднормено тегло и др.
Моите здравни фактори Най-важното за здравето ти. Стъпка по стъпка.
Предишна стъпка
Следваща стъпка
Коментари 31

Коментари (31)

 1. Браво , СТАТИЯТА Е ЧУДЕСНА , ДАВА ПРЕКРАСНА ИНФОРМАЦИЯ !АДМИРАЦИИ ЗА АВТОРА !

  1. Здравейте, с интерес прочетох статията, както и коментарите под нея. Мисля че ми беше полезна, моя LDL хорестерол е 5.75, а HDL – 1,76. За съжаление стойностите ми са завишени от около 10 години аз съм на 59. Често пробвам да се качвам по повече стълби и не срещам трудности, ходя доста пеша – не се изморявам много, не пуша, но въпреки цялото ми старание, стойностите не падат. Счетоводител съм и доста време стоя пред компютъра. Смятате ли че трябва да предприема медикаментозно лечение.

  2. Здравейте д-р Кехайов.Имам 7 наднормени килограма.Скоро си изследвах холестерола .Беше 6.8.Нормалния холестерол 5 и колко трябва да бъде.Сега трябва да не ям свинско,сладкиши,пържена храна яйца.

  1. Благодаря за желанието да помагате на хората безкористно, което в днешно време се случва все по рядко. В повечето случаи личните лекари предписват лекарства за лечение на следствието, а не за причината. От 6-7 мес. вдигам кръвно 152/87, стигала съм два пъти и до 170. Придружено с главоболие отзод в десен тил – рано сутрин. Имам LDL 7.4. Ще съм Ви изключително благодарна, да дадете съвет- може ли и с какви храни, билки ще се снижат стойностите на LDL и дали той е възможната причина за високото кръвно налягане.

 2. Колко бързо се изменят атойностите на LDL и колко често е добре да се проверяват в случай на по-висок холестерол?

  1. Здравейте Любомир,

   Колко бързо се изменят стойностите зависи от много фактори – изходно ниво на холестерола, фамилност, какви промени са направени (диета, физическа активност, тютюнопушене), колко стриктно се спазват, прием на статини и т.н.

   Точен отговор не може да се даде, но ориентировъчно, при драстични интервенции може да се изследва липидния профил (LDL, HDL, общ холестерол и TGL) отново след 3-4 седмици. При умерени промени след 6-8 седмици, може и повече.

   В случай на висок холестерол: Консултация с личен лекар (ОПЛ) > Евентуално направление за кардиолог при преценка на лекуващия лекар.

   ОПЛ или кардиолог ще предпише лечение или промяна в начина на живот, както и контролни прегледи и изследвания след определено време.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

  2. Здравейте! Моят холестерол е 200,HDL е 56 и LDL е 131. Моля ви обяснете ми много ли съм зле. слаба съм, ако е да какво да правя

  3. Здравейте!На 62години съм,имам следните стойности на холестерол-CHOL -9.20mmol.LDL-6.68mmol,VLDL-095mmol, aполипопротеинB-1.91, Атерогенен индекс-1.30Ratio

 3. Здравейте ,майка ми е диабетик-пие метфогама,неоглим,
  агапурин ;бизогама,микардис плюс,аспирин протект.Личната лекарка и предписа и симвастатин 10 мг сега и тя се страхува да ги пие.Правихме днес изследвания, има следните резултати-HDL-1.47 ;LDL-1=95;Холестерол-5.26.Има ли нещо притеснително относно холестерола и трябва ли да започва лечение със симвастатин 10 мг или може примерно да пие омега 3 или нещо подобно,куркумин и т.н.

  1. Здравейте,

   Дали е нужен статин се определя от индивидуалния сърдечносъдов риск и стойностите на холестерола и триглицеридите.

   Преценката е на лекуващия лекар. Можете да се консултирате с кардиолог.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 4. Здравейте! Моите стойности са 3 пъти над нормата – общия холестерол е 9.97 , а LDL е 8.05. Към какъв специалист да се обърна и на какво се дължат тези стойности?

  1. Здравейте,

   Нужна Ви е консултация с кардиолог, който евентуално може да Ви насочи към допълнителна с ендокринолог, генетично изследване за фамилна хиперхолестеролемия и др.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 5. Здравейте, от три години се опитвам да нормализирам лошия холестирол! От 7,5 единици чрез вита слим хелп го свалих на 6,95 ! Какво ще ми препоръчате да направя?! И диети правих и явно е фамилна обремененост! Вече незнам какви действия да предприема? На 49 г съм.

  1. Здравейте,

   Правилното поведение в случая е консултация с кардиолог. Общопрактикуващият Ви лекар ще Ви насочи с направление №3 за консултацията.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 6. LdL-3,85 HDL-0,77 хол 5,7 Искам да питам има ли някакъв риск с тези резултати

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 7. Здравейте, днес си пуснах изследвания профилактично. Причината е, че съм бременна в 4 месец и да проверя все пак стойностите. Резултата е с повишен LDL-Холестерол 4.63 mmol/l (граници 0 – 3.35).
  Не съм с наднормено тегло и доста съм притеснена. Дълго ли трябва да спазвам диета, може ли изобщо да се свали и това ще навреди ли на плога? С какъв специалист да се консултирам?

  Благодаря Ви предварително!

 8. Здравейте, доктор Кехайов. Страхотни статии за холестерола, много полезни. Имам обаче питане – жена на 67г., без сърдечни заболявания, без фамилни такива, с активен начин на живот, не пуши, пие сравнително малко алкохол, не яде често сладко, мазно, пържено и все пак измерените стойности на всичките холестероли са завишени – HDL 2.28mmol/l, LDL 4.56mmol/l, общ холестерол 7.36mmol/l, триглицериди 1.05mmol/l (за които пише, че са в норма). На какво може да се дължи и към какъв специалист да се обърне? Благодаря Ви!

 9. Здравейте. Бих искал да попитам – защо при пациенти с високи стойности на холестерол, при коронарография не се наблюдават плаки. Знам, че това са изключения, но ще се радвам да ми дадете информация за тези случаи.

  1. Здравейте, Владимир,

   Атеросклерозата е многофакторно заболяване – прогресията ѝ зависи от нивата на LDL-холестерола, кръвното налягане, тютюнопушене, кръвната захар и т.н. Подобна находка като цитираната от Вас може да има при липса на други рискови фактори, при млади пациенти, при наличие на протективни фактори и т.н.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов

 10. Здравейте д-р Кехайов,

  Бих искал да Ви попитам какъв точно тест трябва да си направя, за да разбера съотношението във величини на sdLDL и ldLDL? Има ли ги тези тестове вече в България и колко струват? Чух за Lipodens Test…

  Поздравления за статията Ви и очаквам отговора Ви!

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Георги Георгиев

 11. Здравейте,др.Кехайов.Имам нужда от съвета Ви.Днес 10.06,2020 си направих изследване на холестерол.Общия е 5.33, а LDL 3.36.Пия понастоящем липомезин по една таблетка вечер.На 10,12,2019г. общия беше 6,74 a, LDL 3.45. С прием по 2 таблетки вечер на 27,02,2020г. стойностите бяха 4,71 и 2,65. Продължих лечението по 1 таблетка вечер и стойностите се вдигнаха на07,042020г. 5.63 и LDL 3.20. Имам стволова исхемия при направено ЯМР. Моля, да ми кажете как да приемам липомезина по 1 или 2 таблетки на прием.Сърдечно благодаря.

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 12. Здравейте, д-р Кехайов,
  На 70 години съм и имам само някои артрозни заболявания. Кръвно налягане нормално, сърдечна дейност нормална. Имам малки нарушения на паметта.
  Преди няколко дни си направих изследвания, в които общия холестерол е 6.91, а холестерол LDL-c е 3.75.
  Опасни ли са тези стойности и как мога да ги снижа?
  Поздрави,

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 13. Мила Тенева, Бургас, 67г.
  височина 162, 59кг. двигателна активност
  сутрин 20мин. ,след обяд 60 мин./рахождам кучето/ всеки ден.Нямам високо кръвно и сърдечни заболявания.Баща ми почина на 93 г. с Алцхаймер , а той може да се предава по генетично.Какво ще препоръчате при тези изследвания.Холестероллл(CHOL)-5,72 mmol/L ;HDL -1,79mmol/L ;LDL-3,48 mmol/L ; TRG- 0,98mmol/L ; Vitamin D / 25 Hydroxyvitamin D/. 16,60 mg/ml.Благодаря Ви!

  Въпросът трябва да се зададе към лекуващ или проследяващ лекар. Ако желаеш да коментираш с д-р Кехайов виж абонаментите.
 14. Здравейте д-р Кехайов,

  Бих искал да Ви попитам какъв точно тест трябва да си направя, за да разбера съотношението във величини на sdLDL и ldLDL? Има ли ги тези тестове вече в България и колко струват? Чух за Lipodens Test…

  Поздравления за статията Ви и очаквам отговора Ви!

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Георги Георгиев

  1. Здравейте, Георги,

   Не мога да Ви насоча къде в България можете да изследвате за sd/lb фракциите на LDL частиците.

   За почти всички случаи ще са достатъчни стандартният липиден профил (общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди) + ApoB/A1 съотношение + евентуално липопротеин (а).

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов