Оцени здравето си [Част 1]: Кръвно, пулс, сърдечносъдова система. Възпаление. Изследвания и измервания

Д-р Денислав Кехайов
Кръвни изследвания, измерване на кръвно и телесни обиколки..

Как да използваш тази статия

Това е първа част на поредицата „Оцени здравето си“. Виж втората част тук. Двете са неразделни.

Тази част е по-важната. Също е тази, която повечето хора не правят.

Защо тази част е по-важна

Защото тежките заболявания започват субклинично. Външно не виждаш нищо. Не усещаш нищо. Мислиш, че си здрав.

Обаче ако си пуснеш изследвания за 5лв. веднага ще видиш – имам възпаление, имам висок холестерол, имам проблем с бъбреците.

Изследванията и измерванията:Откриват хроничните болести най-рано – месеци или години преди да ги усетиш и видиш външно.Дават ти време – да предотвратиш заболяването без лекарства – диета, добавки, физ. активност.Пестят ти пари – от бъдещи заболявания, лекарства и усложнения.Сравняват се преди-след – веднага виждаш дали се подобряваш/влошаваш и с колко. Така можеш да се коригираш, докато не откриеш какво работи за теб.Дават ти спокойствие – ако са нормални – най-добрият вариант. Ако не са, но се подобряват – правиш правилните неща. Продължавай така.

Извод: Тестовете в тази статия отнемат 60-90мин. и 20-100лв, но ще ти спестят хиляди левове от усложнения, чудене и грешки. Дай си парите за здраве, не за дънки и кафе.

Какво се изисква от теб

 • Шивашки метър – 0.50лв. от всичко по лев.
 • Апарат за кръвно – от 25лв. до колкото дадеш. От аптека или интернет магазин. Купуваш апарат за мишница, не за китка.
 • Изследвания на кръв и урина – 50-70лв. и 5-10 минути в лаборатория. Ако ги комбинираш с профилактичния си преглед при ОПЛ – 20-30лв.
 • Общо време за всичко: 60-90 мин. някоя сутрин или следобед.

Какво трябва да измериш

 • Пулс в покой – 1 мин.
 • Кръвно налягане – 5 мин.
 • Телесни обиколки и съотношения – 5-10 мин.
 • Тестове за слабост на съединителна тъкан – 2-3 мин.
 • Изследвания на кръв и урина – 10-15 мин. в лаборатория.
 • Тестове за физическа и сърдечносъдова кондиция – 15-20 мин.

Важно: Тази статия те учи да оценяваш и проследяваш здравето си. Не ти поставя диагноза. Не замества профилактичния преглед при ОПЛ. Ако си откриеш някакъв здравословен проблем – консултирай се с личния си лекар.

1. Измери пулса си в покой

Измерване на пулс на радиална артерия.
Измервай пулса си на лъчевата артерия.

Кога: 1-2 мин. след събуждане, преди да станеш от леглото.

Как: С 2 или 3 пръста леко притискаш лъчевата артерия. Броиш пулсациите за 30 секунди и умножаваш по 2. Можеш да броиш и за 60 сек.

Кое е нормален пулс:60-90/мин.При трениращи и здрави млади – може да е по-нисък, което също е нормално – 50-60/мин. или високите 40/мин.60-80 при хора, приемащи лекарства за регулиране на пулса – в този диапазон рискът им за усложнения е най-нисък.

Проблеми с пулса: Над 90/мин. – в американските сайтове пише нормален пулс 60-100, но 90-100 е много сива зона. Такъв пулс веднага след събуждане почти винаги е здравословен проблем. Млади – най-често щитовидно заболяване. Възрастни – най-често сърдечно.Под 55/мин. при хора, приемащи лекарства за регулиране на пулса – в този случай трябва да се проследи и през деня. Ако през деня спада под 60/мин има ↑риск за усложнения. Консултация с лекуващия кардиолог.

2. Измери кръвното си налягане

Кога: Сутрин и вечер, преди да пиеш лекарства за кръвно.

Кое е оптимално кръвно:При хора без високо кръвно – под 120/80.
При хипертоници под 65г – 120-129/70-79.
При хипертоници над 65г – 130-139/70-79.
Не се покачва от година на година – показва, че диетата, физ. активност и сънят са оптимални. Кое е нормално кръвно: 120-129/80-85 при всички хора. Близо до 130/85 е сива зона. При тези стойности вероятно ще се развие хипертония след години.

Кое е проблем с кръвното: Всичко над 130/85 – гранично или високо кръвно. Задължително трябва да се понижи до оптималното. Усложнения: инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, аритмии, аневризми, увреждане на бъбреци, очи и артерии. Кръвното ти се покачва с годините – имаш некоригирани рискови фактори – хранене, физ. активност, стрес, сън и т.н.Имаш хипертония, пиеш лекарства и не достигаш оптималните стойности – или лекарствата, или нелекарствените методи са недостатъчни. Трябва да се коригират, иначе рискът за усложнения остава завишен.Имаш хипертония, пиеш лекарства и кръвното ти спада често под 120 – рискът за усложнения се повишава. Трябва да се намалят лекарствата. Консултация с ОПЛ или кардиолог.

3. Измери телесните си обиколки и съотношения

Защо са ти нужни:

 • Телесните ти обиколки са най-чувствителния показател за промяната във физиката ти. Дават ти точна обратна връзка за диетата и тренировките след 7-14 дни.
 • Талията, ръста, врата и килограмите ще ползваме, за да оценим риска ти за диабет, сърдечносъдови и ракови заболявания.
 • Съотношенията рамене/талия, талия/ханш, бицепс/талия и т.н. са в основата на естетичните и добре изглеждащи физики. Виж целите за тях на началната страница.

За да видиш цялата статия влез в профила си или си избери абонамент.

Статията е част от Моите здравни фактори

Моите здравни фактори са ръководства и приложения, с които ще научиш най-ефективните методи за:

 • Оптимизиране на здравните ти фактори – кръвно налягане, холестерол, кръвна захар, хранене, физ. активност и т.н.
 • Понижаване на риска ти за инфаркт, инсулт, ракови заболявания и стотици други.
 • Лечение на хипертонията, повишените холестерол, кръвна захар, триглицериди, наднормено тегло и др.
Коментари 0

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.