Съсирека вдясно ли чакаш? Нормализирай кръвното, холестерола и кръвната си захар. Предпази се от инфаркт и инсулт. Научи повече
Здравни калкулатори

Кога трябва да заспиш, за да се събудиш отпочинал – Калкулатор за сън

Калкулаторът изчислява часът, в който да легнеш, за да се събудиш лесно, във фаза на повърхностен сън. Така избягваш усещането, че си недоспал и изтощен, което се получава, ако се събудиш в дълбокия или REM сън.

Д-р Денислав Кехайов

Кога ще се събуждате

Кога трябва да легнете

1Как да ползваш калкулатора за сън

Горният калкулатор изчислява в колко часа трябва да легнете (не да заспите), за да се събудите във фаза на повърхностен сън (NREM 2).

Тъй като на повечето хора са им нужни около 15 минути, за да заспят след като легнат, тези минути са включени в пресмятането.

Новите статии

Събуждането във фаза на повърхностен сън е лесно и спонтанно. Така избягвате усещането, че сте недоспали и изтощени, което се получава, ако се събудите във фаза на дълбок или REM сън.

Калкулаторът е свързан със статията Как винаги да се събуждаш лесно и отпочинал, без нужда от аларма.


Коментари 5

Коментари (5)

 1. Здравейте!
  Не ми става ясно само това че аз съм на 34 г ,а пък трябва да спя минимум 7 часа ,а не се препоръчва 6 часа. Калкулатора ми показва че трябва да спя 6 часа . 9 часа сън не мога да си позволя заради работата ми. Препоръчвайте ми методи за събуждане и бързо влизане в бодра форма и способност за учене.

 2. Добре, а как сме сигурни ако калкулатора показва че трябва да заспим в 8:15 че това ще се случи ако си легнем в 8 без 5 примерно?

  1. Здравейте,

   Времето, нужно за заспиване, зависи от много фактори. В калкулатора е взета приблизителна стойност при оптимален вариант с редовен режим на заспиване и събуждане.

   Поздрави,
   д-р Денислав Кехайов